OFFICIËLE MEDEDELINGEN.
Weer mis!

Van het Ministerie van Economische Zaken ontving de Contact-comm. het navolgende bericht op ons schrijven van 7 Maart inzake Invoer Duitse bijen.

Naar aanleiding van Uw neven vermeld adres heb ik de eer U te berichten, dat het mij, na grondige overweging der daarin naar voren gebrachte aangelegenheid, niet wenselijk voorkomt tot het treffen van maatregelen, waarbij de bedoelde tijdelijke invoer van bijenvolken uit Duitsland in Nederland wordt verboden, over te gaan.
De Minister van Economische Zaken, Voor den Minister
De Secretaris-Generaal, (Get.) A. A. VAN RHIJN.


Naschrift. Bovengemeld afgewezen verzoek betrof het nemen van maatregelen door onze regering tegen het onbeperkt reizen door Duitse Imkers naar onze heidevelden.
Men zal zich thans zelf dienen te helpen en daar waar dit bezetten van de heide abnormale afmetingen gaat aannemen zich tot de grondeigenaren of plaatselijke autoriteiten dienen te wenden om aan Nederlandse Imkers de voorkeur te geven.
RED.

Honingmarkt te Groningen.
Neen, daarvoor behoeft niet meer vergaderd te worden het houden van honing-markten te Groningen deze nazomer en herfst staat vast. Maar al hebben nu al de autoriteiten van onze Vereniging hun medewerking toegezegd en al heeft ook consulent Minderhoud van zijn belangstelling laten blijken, daarmee is het succes der markt nog niet verzekerd. Ook de in uitzicht gestelde bijdrage van het H. B. zal voor niets worden uitgegeven als niet alles wat imker is in 't Noorden van Nederland meehelpt om de markt te doen slagen. Daarvoor dient er nu vergaderd te worden om gezamenlijk te bespreken hoe er zal worden gewerkt om succes te hebben. Het tentoonstellingsmateriaal wat er te Wageningen beschikbaar is, is disponibel om de eerste keer wat franje aan de markt te geven en we twijfelen niet er zullen ook wel imkers zijn die een of ander voorwerp voor een dag beschikbaar hebben.

Maar om nu in één marktdag alle honing te kwiteren zal niet mogelijk zijn en al heel spoedig komt dan weer zo'n marktje in de vergetelheid. Er moet een vechtconim. worden gevormd. Niet om bij de koekenbakkers die buitenlandse honing verwerken de ruiten in te tikken, neen, om daar waar het pas en mogelijkheid geeft, honing te propageren als voedings- en genotmiddel. Want het gaat nu niet om de bijenteelt op te voeren, het gaat om te zijn of niet te zijn. Het kijken van de imkers met de handen in de zak naar wat het H. B. doet, moet maar eens uit zijn.

Er is ook voor het H. B. veel meer te bereiken als de leden zelf ijverig meewerken. En dat is toch zeker zeer wel mogelijk vooral voor de jongere generatie. Laten we nu eens beginnen met de vlek, die op de bijenteelt rust en dat is deze dat er, als er honing is, er geen markt is om te verkopen, te verwijderen. Voor dat doel is er te Groningen beschikbaar een gebouw dat niet beter is te wensen en de kosten zijn zeer gering.

De afds. secretarissen in het marktgebied van Groningen zullen over de datum en het uur waarop de verg. zal worden gehouden nog wel een kennisgeving ontvangen maar vermoedelijk de 3e Zaterdag in Juli om 3 uur 's middags in 't huis de Beurs, Groningen.
Voor de afd. VRIES-ZUIDLAREN, K. POEL.

Wegens periodiek aftreden van de Hoofdbestuursleden Johs. Schaafsma te Westerzand (Groep 1), J. B. Loonen te Delden (Groep 4) en H. Chr. Versteeg te Apeldoorn (Groep 5) heeft in September weer een Hoofdbestuursverkiezing plaats. Afdelingen tot deze groepen behorende kunnen uiterlijk vóór of op 20 Aug. a.s. candidaten stellen, welke lid moeten zijn van de betrokken groep en moeten wonen binnen de grenzen van die groep. De candidaatstelling moet vergezeld gaan van een verklaring, dat bij eventuele verkiezing de candidaat zijne benoeming aanneemt. De candidaatstelling moet getekend zijn door voorzitter en secretaris van de candidaatstellende afdeling.

Tot Groep 1: behoren de afdelingen: Allardsoog, Beetsterzwaag, Eelde/Paterswolde, Groningen, Het Noorden, Hogezand/Sappemeer, Kollumerzwaag, Leeuwarden, Mus-selkanaal, Oldambt, Ooststellingwerf, Siddeburen, Surhuisterveen, Ter Apel, Uithuizen, Vlachtwedde, De Wouden en Eenrum.

Tot Groep 4: Aalten, Almen, Berkelstreek, Delden, Dinxperlo, Doetinchem, Gendringen, Groenlo, Hengelo Gld., Hengelo Ov., Haaksbergen, Heino, Laren Gld., Lichtenvoorde, Lochem, Enschede, Oldenzaal, Raalte, Ruurlo, Varsseveld, Vorden en Winterswijk.

Tot Groep 5: Apeldoorn, Colmschate, Deventer, Diepenveen, Eerbeek, Elburg, Elspeet, Epe, Heerde, Hierden, Nunspeet, Oldebroek, Olst, Vaassen, Voost, Voorstonden, Warnsveld en Wezep.

De aftredende Hoofdbestuursleden zijn herkiesbaar. Wenst men hen te handhaven, dan moet ook voor hen een candidaatstelling worden ingediend.
De Secretaris JOH. A. JOUSTRA.

Honingbeurs.

Ingeschreven 1 partij klaverhoning a 50 ct. per Kg. + O.B., uitsluitend in bussen van 35 Kg. Aan reflectanten wordt tegen inzending van 6 ct. porto monster gezonden. Aanvragen of brieven zonder porto kunnen niet beantwoord worden. Aanvragen aan HONINGBEURS Ver. van Rijksmerkimkers, SOESTERBERG. Tel. H. t. H. 369.
* *
*



Verslag van de Alg. Verg. op Woensdag 1 Mei 1935, in het Jaarbeursgebouw te Utrecht.
(Vervolg).

Dan de kwestie van de artikelen van dhr. Meijer in „De Telegraaf". Die artikelen verschijnen in een tijd en door een lid van onze Vereniging, dat onze Vereniging strijdt voor een betere honingafzet. Dhr. Joustra heeft wel in het Dec.no. daar tegen geschreven, doch laat zich in het Januari nummer door dhr. Meijer in een hoek drukken.

Spreker heeft getracht toen een artikel samen te stellen waarin hij een uitspraak van de Vereniging, tot royement van dhr. Meijer wilde uitlokken, doch hij kreeg ten antwoord, dat het niet geplaatst wordt, terwijl in een volgend no. het D. B. een berichtje lanceerde, over het niet plaatsen van artikelen.

Spreker vindt het jammer, dat de zaak op zo'n treurige wijze is beëindigd.Dhr. M. had niet in het M.S. behoren te schrijven. Dhr. Wegenaar (den Haag) bespreekt de kwestie royement Wagner en Popken als lid van afd. den Haag en het verzoek om eerherstel. Het H.B. heeft gevraagd zo'n commissie te willen benoemen. In het Meinummer 1934 staat een mededeling van het D.B. over deze kwestie.

Spreker kan hier verklaren, dat dhr. Jansen zijn belofte aan het H.B. heeft gehouden, doch er zijn nog meer bestuursleden. Bovendien had het H.B. zelf reeds 2/3 deel van de commissie benoemd. Den Haag eist niet, dat men het met haar eens is, doch wel, dat men behoorlijk wordt ingelicht. Vervolgens bespreekt deze afgevaardigde de verkiezing van een lid van het H.B. in Groep 8. De verkiezing had plaats in 3 groepen, doch Groep 8 bleef er buiten.

Spreker kan het billijken, dat het H.B. met de verkiezing wachtte tot na die kwestie royement Jansen, doch daarna werd zo weinig tijd gegund, dat den Haag geen candidaat kon stellen.

Spreker wil vervolgens spreken over een ereraad in de kwestie Jansen, doch de Voorzitter zegt, dat deze kwestie niet aan de orde is. Dhr. Wegenaar krijgt toch gelegenheid zijn rede voort te zetten en deelt mede, dat de secr. van afd. den Haag verzuimd heeft de juiste reden te schrijven waarom het voorstel den Haag te laat is ingediend.

Spreker zegt, dat de beschuldiging t. a. v. Jansen niet zuiver is. Als de A.V. met spreker van oordeel is, dat het besluit van het H.B. om het voorstel niet te accepteren onjuist is, dan vraagt spreker de steun van 10 afdelingen, die een voorstel tot het benoemen van een ereraad steunen. Zaandam (dhr. Vet) bespreekt eveneens de inzending op de Amato. De leden mochten niet inzenden. Spreker is het volkomen met Velp eens. Ook afd. B.O.Z. (dhr. Tukker) schaart zich aan de zijde van Velp en Zaandam. Iedereen moest er van kunnen profiteren. Dhr. v. d. Puttelaar (Amsterdam) kan zich het standpunt indenken, doch er mochten uitsluitend organisaties inzenden.

Dhr. Vonk (Arnhem) heeft perplex gestaan over de mededelingen van Velp. Afd. Arnhem heeft geen enkel feit waargenomen waardoor dhr. Meijer zich aan feiten heeft schuldig gemaakt, die een royement wettigen. Dhr. Meijer is misschien wat scherp geweest in zijn uitingen. Bij de bevoegde autoriteiten vinden de artikelen wel ingang. De Ned. bedrijven moeten bovenaan staan.

Apeldoorn (dhr. Wilhelmus) vindt het ook een verkeerde manier om dhr. Meijer te willen royeren. Dat is al een slechte wijze om iemand te weerleggen. Bovendien zijn er mensen genoeg, die met tegenargumenten kunnen komen.

Vlaardingen (dhr. Bos) We moeten niet zo spoedig naar een royement grijpen. Spreker is het er helemaal niet mee eens, wat dhr. Meijer schrijft. Wellicht is deze een grote sensatieschrijver, doch spreker voelt voor royement niets. Verder heeft spreker gelezen, dat het H.B. een herziening H.R. voorbereidt, doch het duurt wel erg lang en spreker zou gaarne willen, dat ook de afd. daar iets over mochten zeggen. Spreker wil het H.B. ontraden een vereniging met de groot-imkers op te richten.

Laten we ageren tegen de buitenl. honing. Afd. Zeist (dhr. Troost) heeft zich eveneens geërgerd aan de artikelen in De Telegraaf en het heeft hem leed gedaan, dat van H.B.-zijde daar niet een artikel is tegen geschreven. Spreker vindt echter een royement niet op zijn plaats, doch wel een motie van afkeuring.

De Voorzitter zegt, dat het H.R. binnenkort aan de H.B.-leden gezonden wordt ter beoordeling. Door de ziekte van Dr. v. d. Flier is het wat uitgesteld. Reeds in Nov. was het ontwerp klaar. Zodra het H.B. het besproken heeft komt het geheel in het M.S. en volgend jaar in de A.V. Ook de bijeenkomst groot-imkers is moeten worden uitgesteld om dezelfde reden. Spreker gelooft, dat het zal uitlopen op een uitwisseling van gedachten over de verkoop van producten.

Wat Velp aanroert over de Amato, de A.V. kan het met de reclame van afd. Handel niet eens zijn, doch wat gebeurd is, is logisch.
Afd. Handel is een kleine honing- en wascentrale en het is vanzelfsprekend, dat zij reclame maakt. Wil de A.V. het echter anders, dan zal dit gebeuren. Wat de kwestie Meijer betreft, men kan de zaak verschillend bekijken. Volgens spreker is het beter, dat er hoe minder hoe liever over deze zaak wordt geschreven. De Redacteur kreeg niet slechts één artikel, doch wel 7 artikelen.

Een royement van dhr. Meijer vindt het H.B. volkomen onjuist. Wat de kwestie van den Haag betreft omtrent die royementen, spreker weigert er nog langer een woord over vuil te maken. Den Haag kan die zaak bij de rondvraag aan de orde stellen en als er 10 afgevaardigden zijn, die het voorstel willen steunen, dan wordt het zonder twijfel in stemming gebracht.

Wat dhr. Vet (Zaandam) aanroert over toelating Amato, er was bepaald, dat alleen organisaties zouden mogen worden toegelaten. Echter zou het H.B. toch afwijzend beschikt hebben, omdat men de een niet kan toestaan, wat men den ander weigert.

Afd. Velp (Sutherland) repliceert. Spreker vond de reclame van Handel inconsequent, juist omdat de organisatie slechts mocht inzenden.
Wat de kwestie Meijer betreft, spreker verbaast zich over het antwoord van afd. Arnhem, dat de artikelen bij de autoriteiten wel ingang vinden. De autoriteiten worden op deze wijze juist verkeerd ingelicht. Er spreekt een totale onkunde van de Ned. bijenteelt uit. Spreker kan zich echter met afd. Zeist verenigen om het voorstel royement te wijzigen in een Motie van afkeuring.

Dhr. Vet (Zaandam) replicerende zegt, dat afd. Handel de klanten van de imkers meeneemt door haar reclame op de Amato.

Hengelo (Gld.) (dhr. Ellenkamp) zou het beter gevonden hebben, indien dhr. Meijer niet tegen, doch vóór de Ned. imkerij geschreven had.

Heerde (dhr. Geurken) zou een oordeel van de Rijksbijenteeltconsulenten wensen. Dedemsvaart dorp (dhr. Schwieters) ontraadt een dergelijke vraag. Dhr. Vonk (Arnhem) weet niet of alle afgevaardigden kennis van de art. van dhr. Meijer hebben genomen. Verschillende afgevaardigden weten niet waar het over gaat.

Spreker geeft wel in overweging zich te bedenken hoe men stemmen zal. Volgens spreker is de strekking van de artikelen juist en bevorderlijk voor de Ned. bijenteelt. De Klomp (dhr. de Leeuw) meent, dat het verschil uitmaakt, of dhr. M. als lid der Vereniging of als Redacteur van de Telegraaf geschreven heeft, doch dhr. Schwieters zegt, dat dit geen verschil uitmaakt. Dhr. M. is verantwoordelijk voor hetgeen hij schrijft.

Afd. Vaassen (dhr. Niemeijer) is er niet voor, dat men zich hier uitspreekt.
Leeuwarden (dhr. Stienstra) meent, dat als waar is wat Arnhem zegt, dat dhr. Meijer zoekende is, hij niet in een groot Dagblad moet gaan schrijven. Den Haag (dhr. Wegenaar) vindt, dat de Redacteur de hem toegezonden artikelen meer kritisch moet beoordelen. Stukken als b.v. die over zwaartekracht en celvorming behoren niet in ons Maandschrift. Evenmin een advertentie als van die wassmelter van dhr. Frankenhuis.

Velp (dhr. Sutherland) zou wel eens een artikel willen zien opgenomen over de Wieringermeer. Als men zijn artikel niet in het M.S. ziet opgenomen dan vraag je jezelf af, wat doe je met het M.S.

Nijmegen (dhr. Sparenberg) vindt de afdelingsberichten, die soms niets betekenen, geen plaats waard en zou willen, dat de Redacteur, desnoods in overleg met den schrijver sommige gedeelten in artikelen duidelijker leesbaar maakte. Sommige zinnen zijn onbegrijpelijk.

Vlaardingen (dhr. Bos) is van oordeel, dat men zich er vaak gemakkelijk af maakt. Stukken als: "Van het kleine bijtje" zijn niet bevorderlijk voor de belangen van de imkers.
De Redacteur (Joustra) beantwoordt de sprekers. Spreker zegt, dat de lezers een uiteenlopende graad van ontwikkeling hebben. Er worden wel stukken aangeboden, die spreker ook niet zo gewichtig voorkomen, doch het is voor een Redacteur zeer moeilijk om allen tevreden te stellen.

Spreker zal zomogelijk nog kritischer optreden. Beoordeling van de advertenties is nóg moeielijker. Een Redacteur kan z. i. niet steeds de juiste waarde van stukken beoordelen zoals b.v. die van specialisten over een of ander onderwerp. Een artikel als door dhr. Sutherland bedoeld komt dit jaar in het M.S.

Wat dhr. Sparenberg aanroert over die afdelingsberichten, die hebben steeds voorrang en volgens spreker staat er ook in sommige berichten weinig belangrijks voor anderen in. Misschien kan het aantal regels voor afdelingsberichten gecon-tingenteerd worden, waar spreker wel voor voelt.

De Voorzitter wil het beleid van den Redacteur onverdeeld prijzen. Het is spreker in de laatste tijd opgevallen, dat er geen beroerder baantje is, dan dat van Redacteur. Spreker vindt, dat de Red. er zich prachtig doorheen slaat.
Het beleid wordt vervolgens goedgekeurd.

Zonder bespreking wordt vervolgens goedgevonden de A.V. in 1936 te Utrecht te houden en wordt het quotum voor 1936 vastgesteld op f 1.15 per lid.

Hierna wordt welverdiend gepauzeerd.

Bij de heropening spreekt de Voorzitter een hartelijk woord van welkom aan den Inspecteur van de tuinbouw en bijenteelt Ir. A. W. v. d. Plassche.

De uitslag van de motie van afd. Zeist luidende: „De Algemene Vergadering der vereniging tot bevordering der bijenteelt in Nederland, op l Mei in het Jaarbeursgebouw te Utrecht bijeen, spreekt haar grote afkeuring uit over voor de Ned. bijenteelt kleinerende wijze geschreven artikelen in het Dagblad De Telegraaf, door den Heer Henri Meijer, lid der Afd. Arnhem", wordt bekend gemaakt. De Motie wordt aangenomen met 229 vóór, 88 tegen en 80 blanco stemmen.

blz176
Zonder hoofdelijke stemming wordt uit het suikerfonds weer een bedrag van f 1000.— ten bate van het reservefonds van het N.H.C.S. beschikbaar gesteld, nadat de Voorzitter had medegedeeld, dat geen verdere bedragen meer nodig zijn, daar met dit bedrag het reservefonds voldoende sterk is.

Ook wordt zonder hoofdelijke stemming besloten de bibliotheek der Vereniging over te brengen naar die der Landbouwhogeschool te Wageningen, terwijl bij eventuele ontbinding van de Vereniging deze boekerij aan het Rijk vervalt.

Nu komt aan de orde het 1e voorstel Velp, (aparte administratie honing en was en winstuitkering aan de leveranciers daarvan)
De Voorzitter deelt mede, dat het D.B. met dhr. Sutherland een conferentie heeft gehad en dhr. Sutherland was het met het D.B. eens, dat afd. Handel reeds op deze wijze werkte, zij het dan, dat er geen winst van enige betekenis wordt gemaakt. Dhr. Sutherland ontkent dit. Er is een misverstand en Velp moet het voorstel handhaven. Reeds voor twee jaar kwam Velp met een soortgelijk voorstel. Het moet gemakkelijk mogelijk zijn, om een aparte administratie hiervoor te voeren.

Hoewel in 1929 beweerd werd, dat Handel niet van niet-leden producten kocht werd dit toch gedaan. Er is gezegd, dat Handel de hoogste prijs betaalde. Dat is echter niet waar en ook niet mogelijk. Eveneens is het vaststellen in het seizoen van prijzen mogelijk. Spreker heeft niets tegen den Directeur persoonlijk. Het is wel duidelijk gebleken, dat hij de zaak uit de schuld heeft gehaald. De kwestie is echter, dat alles reglementair moet worden vastgelegd, dan weten we waar we aan toe zijn. Spreker persisteert bij zijn voorstel.

De Voorzitter is verbaasd van dhr. Sutherland te horen, dat hij het niet met het systeem van het H.B. eens was. Dhr. S. heeft dit in Wageningen eerst toegegeven. Maar, ook al zou dit niet het geval zijn, er zou van enige winstuitkering geen sprake kunnen zijn. Op producten is b.v. in 1933 f 80.— winst gemaakt. Hoogstens zou dat per K.G. geleverde waar l cent opleveren.

Spreker wil het nog eens zeggen. Handel koopt honing zo duur mogelijk en verkoopt die ook zo duur mogelijk. Goederen worden zo goedkoop mogelijk in-en verkocht.
Misschien kan het voorstel Velp wel goed werken, doch het is te duur. Het H.B. blijft er echter tegen. De accountant zegt, dat het moeielijk is om precies te bepalen hoeveel werkloon op elke K.G. honing komt. Een bepaalde opstelling zou volgend jaar weer aanmerkingen uitlokken.

Den Haag (dhr. Hagers) schaart zich aan de zijde van den acc. De directe lasten kunnen wel opgetekend worden, doch de indirecte zullen aanleiding geven tot grote kritiek. De Voorzitter hoort met genoegen, dat beide ace. het eens zijn.

Dhr. Poel (Vries Zuidlaren) meent echter, dat beide acc. het geheel mis hebben.
Bedrijfsmensen kennen het vak beter, dan anderen. De Voorz. antwoordt, dat men bij een alleenstaande handel dit wel zou kunnen, doch afd. Handel bestrijkt verschillende terreinen en alles grijpt in elkaar. Op de vraag of iemand nog stemming wil wordt ontkennend geantwoord, zodat het voorstel Velp is verworpen.

Voorstel 2. De Voorzitter zegt, dat dit in strijd is met de statuten en dus niet aangenomen kan worden. Velp (dhr. Sutherland) heeft met verwondering het prae-advies H. B. gelezen. Ze kunnen toch op een volgende A. V. geroyeerd worden.
Als men een neutraal etiket voert, zonder vermelding van naam en zonder afdruk van een Ned. bijenstand, dan zouden dergelijke handelaren lid kunnen blijven.

Dhr. van Dam (Ooststellingewerf) spreekt over de tegenspoed van de imkers.
Pogingen bij de Regering hebben schipbreuk geleden. Invloeden buiten de Vereniging hebben stellig de Regering doen zwichten. We moeten afd. Velp een pluimpje geven, dat zij met dit voorstel is gekomen. We vragen alleen maar, dat die handelaren een etiket buitenlandse honing op hun potten plakken. Dan wordt het publiek gevrijwaard voor misleiding.

Als daarvoor statutenwijziging nodig is, dan moeten wij het doen. Als de Voorzitter dhr. van Dam opmerkt, dat hij in herhaling valt en hem verzoekt zich wat te beperken zegt dhr. van Dam, dat we juist hier zijn om deze zaken af te handelen. Vandaag is het daarvoor de dag.

Dhr. v. d. Weg deelt mede, dat hij op het departement over maatregelen gesproken heeft. Men heeft hem daar aangeraden dan eerst in eigen vereniging schoon schip te maken en zich van deze handelaren te ontdoen. Dhr. Schwieters sluit zich bij beide sprekers aan. Dhr. Stienstra (Leeuwarden) ziet er geen practisch resultaat van. Ze zullen zich dan immers elders als lid aanmelden.

Den Haag (dhr. Wegenaar) is voor statutenwijziging als dit nodig is. Doetinchem (dhr. Me-belder) wil de vereniging van dergelijke leden zuiveren. Spreker noemt het een beroving van den Ned. Imker. De Voorzitter zegt voor een moeielijke taaktestaan. Het voorstel vraagt automatisch royeren en dat kan niet. Wel royement volgens besluit A.V.
We zitten buitendien voor do moeielijkheid, dat wij moeten aantonen, dat ze buitenlandse honing onder Holl. etiket verkopen. Velp (Sutherland) zegt, dat we dergelijke leden volgend jaar automatisch voor royement kunnen voordragen.

Voorzitter zegt, dat vast moet staan, dat de honing onder Ned. etiket verkocht buitenlandse is. Een eenvoudig middel heeft spreker al eerder aan de hand gedaan.
Alle Ned. imkers zetten op hun etiket Ned. honing. Hieruit volgt, dat waar dit niet op staat buitenlandse honing is. Er is kans voor, dat de Regering imperatief voorschrijft op buitenl. honing, ook „buitenlandse" te zetten. Dan zijn we er. Want dan komt de moeilijkheid van de controle niet voor ons, doch voor de Regering.

Velp (Sutherland) zegt, dat statutenwijziging niet nodig is; we kunnen zelf die gevallen wel in eigen kring opsporen en aan het H.B. zenden, dat dan wel een weg weet om die honing te doen onderzoeken.

Den Haag (Wegenaar) vindt het voorstel wat onduidelijk. Spreker zou een verbod willen, dat leden van de Vereniging geen handel mogen drijven in buit. honig. In Duitsland is het strafbaar buit. honing onder Duits etiket te verkopen. Voorzitter: dat is hier ook het geval.

Dr. Bruijel is het ermee eens, dat er wat gedaan moet worden, doch een maatregel moet effect hebben. Het voorstel Velp is een slag in de lucht. Het H.B. moet overtuigd zijn, dat gezocht wordt naar alle middelen om de Ned. honing naar voren te brengen. Een royement is te erg.

Dhr. Tukker (B. o. Z.) vindt, dat we moeten strijden voor hoger invoerrecht, anders kunnen we doen wat we willen, het helpt toch niet. Dhr. van Dam (Ooststellingwerf) wil het mes er inzetten. Ook al is het effect gering, dergelijke mensen behoren niet bijons. Wij kunnen dan in ieder geval zeggen, we hebben gedaan wat we konden.

De Voorzitter vraagt nu een duidelijk geformuleerd voorstel.
Afd. den Haag (Wegenaar) geeft dit nl.: Het is aan leden van de Vereniging verboden buitenlandse honing te verkopen onder zodanig etiket, dat daardoor de indruk wordt gevestigd, dat het Ned. honing is. Doet men dit toch, dan wordt men op de e.v. Alg. Verg. voor royement voorgedragen.

Nadat verschillende sprekers min of meer in herhaling treden wordt zonder hoofdelijke stemmen dit voorstel aangenomen.
Aan de orde Balans winst- en verliesrek. afd. Vereen. Afd. Rotterdam (dhr. Poel) wil op de balans ook het reservefonds zien vermeld. De accountant zegt, dan moet de A.V. eerst het reglement van het reservefonds buiten werking stellen, want het H.B. heeft volgens besluit A.V. het recht uit dit fonds te putten.

Het fonds gaat buiten de exploitatierekening om. Dhr. Poel heeft geen wantrouwen, doch zou het toch wel gewenst vinden het op de balans te plaatsen. Vraagt of de Voorz. de mogelijkheid wil overwegen, hetgeen deze toezegt. Afd. Hengelo (Ov.) dhr. Rijkse vraagt naar specificatie kosten H.B., doch de Voorzitter deelt hem mede, dat hij daar niet op kan ingaan. De rekeningen zijn door een commissie nagezien, het D.B. fiatteert de declaraties en de acc. controleert; daar moet men toch vertrouwen in hebben. Dhr. Bos (Vlaardingen) zou het toch wel wenselijk vinden, daar voor 3 vergaderingen hem het bedrag hoog voorkomt.

De alg. secr. zegt, dat men zich niet blind moet staren op die drie genoemde vergaderingen. Er zijn 6 D.B. vergaderingen gehouden, l imkersdag, 3 H.B. verg., 2 A.V., l vertegenwoordiging N.H.C.S., verder enkele reizen van den Voorzitter en tenslotte nog porti, telefoon enz. van H.B. leden. Op verzoek van dhr. Bos wordt goedgevonden dat dit in het vervolg in het verslag zal worden vermeld.

Rekeningen enz. goedgekeurd. Aan de orde Rek. enz. afd. Handel. Rotterdam (dhr. Poel) ziet een verschil van f486. Dit is besteed aan reclame en staat in het verslag. Verder wordt medegedeeld, dat de effecten bestaan in Ned. Staatsschuld.
Op een vraag waarom geen pakhuishuur betaald wordt, zegt de Voorzitter, dat dit inderdaad wel zo is, doch verzuimd is dit op de rek. te zetten.
Den Haag (dhr. Hagers) merkt een acc. verschil op van f 12,50. en vindt de manier van stellen onjuist. De acc. antwoordt, dat dit in de sluitrekening zit.

Afd. Ede (dhr. van Rooijen) deelt op een vraag van dhr. Schwieters, waarom we
eigenlijk een commissie hebben, als overal zolang over gesproken wordt, mede, dat de commissie een zeer deskundig lid bevatte, die bevoegd is de administratie te beoordelen. Rek. enz. afd. Handel goedgekeurd. ld. Suiker en verzekering.

Voorzitter wenst nu dhr. v.d. Bend van harte geluk met diens 10 jarig jubileum. Onder hartelijke woorden en applaus van de vergadering biedt hij hem een schilderstuk aan. Dhr. v. d. Bend dankt geroerd voor dit bewijs van waardering.

Op dit moment komt een telegram binnen van dhr. v. d. Flier met beste wensen voor de vereniging. Bij de begroting vraagt dhr. Bos (Vlaardingen) de mogelijkheid onderde ogen te zien slechts eens in de twee jaar een A. V. te houden. Spreker zou f500.- advertenties willen schrappen en concurrenten uit het M.S. weren. Dit laatste voorstel wordt niet ondersteund en de begroting goedgekeurd.

Bij de rondvraag krijgt de Inspecteur van de tuinbouw het woord. Spreker brengt dank voor de vriendelijke woorden. De Vereniging heeft een krachtig bestuur en de leden behoeven hun mening niet onder stoelen of banken te steken.

Spreker hoopt wat voor de bijenteelt te kunnen doen en hoopt op goede samenwerking.
De Voorzitter wijst op de grote moeilijkheden in de Bijenteelt welke de Inspecteur heeft kunnen aanhoren. Wij vertrouwen onze belangen zeer gaarne aan de aandacht van den Inspecteur toe.

Dhr. Wegenaar (den Haag) bespreekt de kwesti ereraad Jansen. Spreker heeft de indruk, dat de vereniging niet zo zuiver is ingelicht als wel wenselijk was.
Jansen heeft Joustra niet beschuldigd van verduistering van stukken. Ook heeft Jansen de orde niet op de vergaderingen verstoord. Dat er verleden jaar veel herrie is geweest op de A. V. kan men moeielijk aan Jansen wijten. Spreker vraagt of 10 mensen hem willen steunen om het voorstel in stemming te doen brengen. Het blijkt, dat er geen 10 afdelingen zijn en het voorstel komt dus niet in behandeling.

Verder bespreekt dhr. Wegenaar het verslag van de A. V. 1934. In dat verslag heeft de secr. onjuistheden geplaatst. De Voorzitter zegt toe, dat die zin er uit zal verdwijnen, waarmede dhr. Wegenaar genoegen neemt.
Dhr. Wegenaar maakt van deze gelegenheid gebruik om den Voorzitter te complimenteren over zijn leiding.

Nadat bij de rondvraag nog verschillende min of meer belangrijke onderwerpen werden aangeroerd sloot de Voorzitter onder dankbetuiging voor de goede harmonie en medewerking deze vergadering.
De secretaris,
JOH. A. JOUSTRA.