EEN KLEIN TRUCJE BIJ HET TERUGVLIEGEN VAN EEN BIJENZWERM.



Om met bijen om te gaan en er plezier van te hebben moet men in de eerste plaats niet onbevreesd zijn voor een enkel angelprikje, want hoe vreesachtige men bij bijen is, hoe eerder of die beestjes ons te pakken hebben, want met dit volkje valt niet te spotten. En toch in weerwil van dit steken, kan men als amateur veel van deze gevleugelde vriendjes gaan houden. Want hoe kalmer men met bijen omgaat, hoe minder last men heeft van hun steeklust. Zij leren ons het gezegde „kalmte kan je redden" waarderen. Ruwe imkers hebben daarom ook vaak steeklustige bijen.

Ja, van onze bijtjes kunnen wij ook nog meer leren; denk bijv. aan hun noeste vlijt, hun eenheid en saamhorigheid, het kiezen van een koningin enz.

In het bijenleven zie ik dan ook de hoogste wijsheid tentoongespreid. Hier zie ik de grote wijsheid van den Groten Schepper van het Heelal, die volgens Zijn eigen wil en naar Zijn vaste wetten, die Hij in de natuur heeft gesteld, die ganse schepping onderhoudt en regeert, die ook dit zijn eigen werk liefheeft en hierbij blijft. Maar nu ter zake! Ik wilde vertellen van een kleine gebeurtenis in mijn bijenbedrijf.

't Was Vrijdag 21 Juni, de eerste zomerdag dus, en het weer scheen beter te zullen worden, althans het werd warmer, 'k Verwachtte vandaag een zwerm (bromzwerm) en 'k had het niet mis. Om een uur of twaalf ging ik dan ook nog eens naar de bijen, hetgeen ik die morgen al meerdere malen gedaan had en jawel hoor! De bruidsvlucht begon. Het werd een hele exodus uit de bijenkorf - waarvan ik nog 2 heb, echte ouderwetse strokorven met 2 vlieggaten, hoewel ik mij meer interesseer voor de losse bouw, de kasten, waarvan ik er 4 in gebruik heb en juist weer een nieuwe kant en klaar heb staan, benevens enige bevruchtingskastjes.

De zwerm was alzo afgevlogen, en zoals ik gewoon ben bij het zwermen, traceerde ik hen op helder schoon water, een middel waarmee ik meermalen succes heb gehad, om de zwerm spoediger tot zitten te bewegen. Of het hierdoor kwam of omdat de lucht, die eerst helder geweest en daarna bedekt was, misschien allebei tezamen, weet ik niet, doch ik zag dat de zwerm wilde terugvliegen en reeds bezig was de oude woning weer te betrekken. Doch hierop was ik echter niet gesteld en was hen spoedig in hun plan voor.

Ik nam vlug de oude korf van zijn plaats, stopte de vlieggaten dicht en zette de korf achter de bijenstal. Vlug een lege korf op de plaats der oude korf met open vlieggaten en daar ging de ganse bruiloftstoet met de koningin naar ik hoopte naar binnen. 'k Ging rustig op een bankje zitten om deze gezellige drukte op mijn gemak waar te nemen en de koninklijke intocht te bewonderen.

Hare Majesteit zag ik echter niet, tot plotseling Hare Hoogheid in mijn onmiddellijke nabijheid plaats nam aan een der stijlen van de bijenstal, onmiddellijk omringd door Haar lijfwacht.

Maar nu was het weer mijn beurt, en heel voorzichtig nam ik de koningin aller bijen bij beide vleugels en plaatste haar heel voorzichtig vlak in 't vlieggat van de korf en vlug besloten als zij is, in één seconde trad zij vlug doch gracieus haar paleis binnen. Slechts vijf minuten gewacht en de zwerm was binnen. Weer moest ik handelend optreden en mocht niet te lang wachten, want vele vliegbijen die van het veld thuis kwamen gingen natuurlijk óók binnen, en dat mag natuurlijk niet.

Vlug legde ik de zwerm weg, op ongeveer 2 meter van de oude korf en zette de oude korf van achter de stal weer op zijn plaats en opende de vlieggaten. Hierna wachtte ik nog even enige tijd om de nog enkele rondvliegende zoekers binnen te krijgen en legde dan de zwerm in de schaduw der bessenstruiken op enige afstand van de bijenstal.

Bij de oude korf ging nu alles weer ongestoord zijn gang en de zwerm was rustig.
Zo kan men dus een zwerm die afgevlogen is en weer terugvliegt heel gemakkelijk vangen, met heel weinig moeite men gaat er maar bij zitten.
Met Imkersgroet, Hoogachtend, G. LESSCHE te Assen.