AFDELINGSBERICHTEN.
AFD. OTTERLO-WEKEROM. De vergadering wordt door den Voorzitter geopend, die met blijdschap constateert dat er, gezien de drukke oogsttijd zoveel
leden aanwezig zijn. Hij hoopt dat allen zullen medewerken tot het welslagen der vergadering.
Op de agenda staat bespreking huishoudelijk reglement. Het reglement wordt art.-gewijze en lid voor lid voorgelezen. Onderwijl komt er een voorstel een art. in te lassen betreffende de honingpers. Alle leden stemmen voor het door den Secr. geredigeerde art. in te lassen. Het Huishoudelijk Reglement komt nu in stemming. Inmiddels is de presentielijst getekend door 18 leden. Alle leden stemmen voor het Huishoudelijk Reglement aldus aan te nemen, zodat dit als definitief vastgesteld kan worden beschouwd. Het 2e punt van de agenda is bezichtiging van de honingpers, waarvan druk gebruik wordt gemaakt. De Voorzitter zegt de Heren van Beek en Schruider, die zich gratis beschikbaar stelden de Honingpers voor de vereniging te maken, hiervoor vriendelijk dank. Niets meer aan de orde zijnde sluit de Voorzitter de vergadering.
AFD. GOEKEE & OVERFLAKKEE. Verslag van de Verg. op Woensdag 24 Juli j.l. in Hotel Spee te Sommelsdijk, met als hoofdzaak bespreking stand op de a.s. Land- en Tuinbouwtentoonstelling (Flabela) die begin Sept. gehouden wordt te Middelharnis.
Besloten wordt vanwege de afd. een stand te plaatsen, met honing van Nederlandse herkomst, waarop speciaal de nadruk zal worden gelegd. Deze honing wordt geëtaleerd in uniforme verpakking, met uniforme etiketten, waarop de naam van de afd. G. & O. Dus geen persoonlijke reclame.
De prijs wordt vastgesteld op 50 ct. per pot, met verzoek aan de leden zich aan die prijs te houden. Bestellingen worden na afloop der Tentoonstelling, die drie dagen duurt, uitgevoerd. De medewerking der leden wordt dringend verzocht.
AFD. DORDRECHT & OMSTR. In bovengenoemde afdeling werd reeds lang de behoefte gevoeld een excursie te maken naar de één of andere bijenstand. Dies togen wij op Zaterdagmiddag 6 Juli per autocar met ruim 20 personen naar de prachtige bijentuin ,,de Honinghof" van den WelEdl. Zeergel. Heer Dr. J. W. Schotman te Poortugal.
Het bleek alras, dat onze gastvrouw en gastheer de kunst verstonden om een gezelschap waardig te ontvangen.
Nadat dhr. Schotman ons een inzage en explicatie had gegeven van de voor onze komst speciaal tentoongestelde boekwerken op Imkersgebied werd begonnen met het bezichtigen van werkplaats en bijenkasten, waarbij verschillende practische hulpmiddelen aan een nader onderzoek werden onderworpen. Heel veel belangstelling had het ratenwagentje. Verscheidene bijenkasten werden opengemaakt, waarbij opviel, dat de honingoogst evenals bij ons zeer te wensen overliet.
Het verschil in bijensoort was hierbij duidelijk merkbaar, moest voor de ene kast gebruik gemaakt worden van sluier en carbollap, de Krainer's lieten zich zonder bescherming uit de kasten halen zonder dat er maar één bijtje opvloog.
Na nog bij een naburige Imker, onder leiding van den Heer Schotman, een bezoek gebracht te hebben speciaal voor een bepaalde soort kast was de tijd voor vertrek weer aangebroken.
Nadat onze voorzitter, dhr. Kiep, onzen gastheer namens de afdeling hartelijk dank had gebracht voor het genotene werd afscheid genomen om daarna nog enige ogenblikken op het vliegveld Waalhaven te vertoeven.
G. A. EPPINK, Secr.
AFD. HULST & OMSTR. Op 28 Juli j.l. hield de afd. Hulst ene algemene vergadering ter bespreking van de te houden feestelijkheden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der afdeling. Van de 58 leden waren slechts 14 leden aanwezig. Nadat de Voorz. heeft medegedeeld dat het Hd. Bestuur zich in beginsel bereid heeft verklaard voor deze gelegenheid ene subsidie toe te kennen, wordt het programma als volgt vastgesteld : Zondag 15 Sept. e.k. lezingen door de heren L. van Giersbergen te Wageningen en Octaaf Dumolin Belgisch bijenteeltleraar. + 150 Belgische imkers zullen deze lezingen bijwonen. Onder de aanwezige imkers worden twee „simplex" bijenkasten gratis verloot (een voor de Belgische en een voor de Nederlandse imkers). Na de lezingen muzikale wandeling door de stad, om 8 uur 's avonds concert op het
Marktplein. Een tweedaagse tentoonstelling van honing en was, bloemen en fruit, wordt georganiseerd. Vrij toegankelijk (ook voor leerlingen onder geleide van hun onderwijzer). Voor de bekendmaking van de feestelijkheden zal het programma als inlegvel in een weekblad over het geheele district worden verspreid. Bij genoegzame deelname wordt een excursie georganiseerd naar het imkers congres te Brussel, welk congres waarschijnlijk plaats vindt in de maand Augustus.
OSC. STEYAERT, Secr.
DIRK KOOPMAN. †
AFD. SCHOUWEN-DUIVELAND. Op Woensdag 21 Aug. 1935 overleed tot ons diep leedwezen de Heer D. KOOPMAN te Nieuwerkerk (ZH.) in de ouderdom van 84 jaar. De overledene was vanaf de oprichting der afdeling „Schouwen en Duiveland" vice-voorzitter en trouw lid, hij was een rechtgeaard Imker met hart en nieren, de bijen en hun werk waren hem lief. Hij was de oudste imker uit onze afdeling en stond voor iedereen steeds klaar om de behulpzame hand te bieden.
Ondanks zijn hoge ouderdom was hij steeds vol levenslust en voor de bijen en imkers had hij alles over. Gedurende zijn ziekbed had hij het nog vaak over zijn bijen, dat hij daar niet meer bij kon komen. Hij was een enthousiast imker en een nimmer uitgeputte vraagbaak voor jong en oud en door zijn populariteit heeft hij menigeen tot imker gemaakt.
Beste, goede, onvergetelijke bijenvriend, wij verliezen in jou een krachtige steun, een goed bijenhouder.
RUST IN VREDE. Namens de afdeling Schouwen-Duivenland.
EXCURSIE AFD. KENNEMERLAND. Onze afdeling hield 10 Juni, tweede Pinksterdag, een excursie naar de bijenstand van den heer J. Tukker te Rilland-Bath (Zeeland). Een volle touring-car arriveerde daar uit Haarlem ± één uur, terwijl de gastheer ons al lang stond op te wachten. Maeterlinck beschrijft ons in het vierde hoofdstuk van zijn boek „Het leven der bijen", dat hij in Zeeland een man ontmoette, die zijn wijsheid niet meer vroeg aan de mensen ; een man gelijk een koning, met het geluk der oude goden, en, als dezen, voldaan
en rustig..... dat was de heer Tukker ! Hij stamt uit een geheel geslacht
van bijenvaders, en heeft, nu hij l Juli 75 jaar geworden is, na veel omzwervingen, over Hilversum, Heemstede, Breukelen, Oosterbeek, zijn rust gevonden in het brabantse land. Zoals van iederen imker is vooral de practijk zijn school geweest, en hij legt nadruk op de wisseling der resultaten door de wisseling der invloeden van klimaat en omgeving. Zijn kast, de Tukker-kast, heeft 8 a 9 ramen van 30 X 24 c.M. binnenwerks, is dubbelwandig, en kan ter inspectie in zijn geheel van de bodemplank worden afgenomen, als een korf. Zelden zagen we bij groter eenvoud mooier resultaat. Zoals bij ieder gelukkig mens, wiens tevredenheid het midden houdt tussen klagen en prijzen, waren ook de ervaringen van den heer Tukker. Het bijenbedrijf gaat als zodanig achteruit en komt in handen van amateurs : hieronder moet onze fruitteelt noodzakelijk lijden. Waar Tukker-bijen in de boomgaarden staan, stijgt de bomendracht tot het dubbele ; de boeren betalen een rijksdaalder per geplaatst volk. Ook de kruisbessen varen er wel bij. In onze omstandigheden is raathoning de enige rendabele tak van handel ; maar het treft pijnlijk, onze kostelijke slingerhoning door mindere buitenlandse invoer te zien verdrongen ! Wij voelen met den heer Tukker mee. Zijn gehele leven stond in dienst van het bijenbedrijf, dat ondanks alles kwijnen moet door het honingbedrijf. -- In de jaren der mobilisatie was het goed ! Toen betaalde men ƒ 19,— voor een pond was ! Ook vertelde hij ons op zijn onderhoudende manier over zijn ervaringen van zwermverhindering, jonge moeren bij oude volken, het vervoer per auto, zonder het gebruik van reisraam, en vele andere bijzonderheden, waarvan alleen
crter '35.
de rasechte imker het fijne weet en die wij onze lezers aanraden persoonlijk te gaan onderzoeken bij onzen gastheer, van wien wij met den grieksen schrijver kunnen zeggen : hij heeft het schone lief in eenvoud van middelen.
Te vroeg moesten wij, Haarlemse "eredarren" in het Scheldeland, de terugtocht aanvaarden. Bij de overtocht over het Hollands Diep waren we juist de honderdste auto die op overzetten wachtte, en we kregen na een drukke dag een onweersbui, die ons nog heugt, en verheugt !
HAARLEM. VAN DE WIJNPERSE.
AFD. AMERSFOORT. Het bestuur is van plan bij genoegzame deelname een cursus voor bijenteelt te laten houden in de a.s. winter.
De kosten bedragen ƒ 1,25 plus het aandeel in de zaalhuur, dat hoogstens ƒ 1,50 voor de gehele cursus zal bedragen. Is de deelname belangrijk groter dan het minimum aantal (12) dan zullen de kosten voor zaalhuur in verhouding minder bedragen.
Er worden 6 theoretische lessen gegeven elk van 2 uur en gevolgd door een of meer practische lessen in de zomer 1936.
Opgaven vóór 15 September a.s. aan dhr. G. Schouten, J. v. d. Heijdenstraat 19 te Amersfoort.
Ook niet-leden en leden uit andere afdelingen kunnen deze cursus volgen. Minimum leeftijd 18 jaar. DE SECRETARIS.
AFD. ZUNDERT. Ledenverg. op Zondag 25 Augustus bij de Kinderen Doornen. Aanwezig 24 leden. De Voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. 3 Nieuwe leden werden bij acclamatie aangenomen. Ook kunnen die imkers, die vroeger lid geweest zijn en nu weer opnieuw lid willen worden zonder de achterstallige contributie te betalen weder lid worden. Dan werd er over gegaan tot bestellen van suiker en werd voorlopig 870 K.G. besteld en daar de bestelling nog open blijft staan tot Zondag l September zo zal er nog wel een partij besteld worden. Ook konden er nog imkersbenodigdheden besteld worden, waarvan nog gebruik gemaakt is. Ook moet de Secr. informeren naar de prijs van de honing. Bij de rondvraag werd er ook geïnformeerd naar de Heidedracht, deze is goed, vernemende van een lid dat er korven zijn die op 5 dagen 12 pond verzwaard zijn. Niets meer aan de orde sluit de voorzitter de vergadering, met de mededeling dat het bestuur zal trachten de honing weder naar de markt te krijgen.
De Secretaris, J. DOOMEN.
AFD. MEERKERK. In „Hof van Holland" werd j.l. Woensdagavond 20 Aug. vergaderd. Ruim de helft der leden waren op deze vergadering tegenwoordig. De voorzitter, de heer H. de Haan te Vianen opende deze vergadering met met kort openingswoord, waarna de secretaris, de heer J. van Dieren te Lex-mond, de notulen der vorige vergadering las welke onveranderd werden goedgekeurd. Hierna volgde een bespreking over de suikerbestelling. Blijkens ingekomen schrijven kon voor elke opzetter 7 ½ K.G. worden besteld, zulks tegen een prijs van 7½71'2 cent per K.G. bij een bestelling tot 40 K.G. en 6½ cent voor bestellingen boven 40 K.G. Hierna volgde een drukke bestelling door de aanwezige leden, terwijl besloten werd om de afwezigen in de gelegenheid te stellen per gedrukte kaart aan den Penningmeester, den heer P. Versluis te Meerkerk, het gewenste kwantum te doen bestellen. Voor de Imkersdag, welke dit jaar in Friesland wordt gehouden, bestond met het oog op de afstand geen belangstelling. Besloten werd om ook dit jaar weer een korte Cursus in Bijenteelt te houden, waaraan zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen. De cursus bestaat uit zes lessen elk van twee uur, terwijl het lesgeld ƒ 1,25 bedraagt (voor meerdere personen uit één gezin reductie). Besloten werd om de cursus in die plaats te houden vanuit welks naaste omgeving de belangstelling het grootst is. Staande de vergadering werd de heer H. C. Kruyt uit Dalem gevraagd deze lessen te willen geven, welke zich hiertoe bereid verklaarde. Reeds gaven zich een voldoend aantal deelnemers op. Indien de belangstelling vanuit de omgeving Meerkerk niet groter wordt zal de cursus in Lexmond worden gehouden. Stijgt echter het aantal deelnemers uit de omgeving van Meerkerk clan komt de cursus daar. Men moet zich vóór l Oct. opgeven als deelnemer bij den Secr. of den Penningmeester. Besloten werd hierna om zo nodig steun te verlenen aan de bescherming van het Rijksmerk voor honing-
verkoop. Bij voortzetting der vergadering werd aan de orde gesteld de tentoonstelling welke in het eind van Sept. te Vianen zal worden gehouden en waar naast Fruit, Bloemen, Kleinvee etc. óók inzendingen van Imkersmateriaal welkom is. Besloten werd om de inzendingen niet als vereniging te doen, doch individueel. Verscheidene leden gaven zich voor deelname op, zodat een flinke inzending van al wat bij dit bedrijf behoort kan worden tegemoet gezien. Tenslotte werd besloten om enkele boeken aan te schaffen en deze bij de leden tegen betaling van een gering bedrag ter lezing te laten circuleren. De heer P. de Groot te Ameide werd tot Bibliothecaris aangesteld, terwijl tevens een regeling werd vastgesteld. In de rondvraag volgde nog een geanimeerde bespreking over het imkersbedrijf. De heer Kruyt stelde nog voor om te trachten op de tentoonstelling te Vianen een stand te krijgen van volledig imkersmateriaal. Algemeen werd dit zeer gewenst geacht en werd de heer Kruyt opgedragen om hiervoor zo mogelijk te zorgen. Een door een der leden ter sprake gebrachte circulaire van een nieuwe Bijenhouders-vereniging werd met algemene instemming als zijnde versplintering van datgene dat bij elkaar behoort gekwalificeerd en oprichting dezer nieuwe vereniging scherp veroordeeld. De voorzitter dankte hierna voor de goede opkomst en het zeer aangenaam verloop dezer vergadering, waarop sluiting volgde.
De Secretaris, v. DIEREN.