(Vragen te richten aan dhr. A. Oonk, Warnsveld)


Vraag 281.
Ik heb 2 korven en 3 kasten. Nu wilde ik na de heidedracht de bijen uit de korven afsalpeteren en over de 3 kasten verdelen. De oude raat in de broedkamer moet ook eens vernieuwd worden. Hoe doe ik dat nu? Met vellen kunstraat ? Kan ik ook de zwermen op 7 of 8 ramen overwinteren ? En de 2 of 3 buitenramen, waarin ook nog wel eens mooie honig zit, uitnemen?
A. de J. te B. (O. )

Antwoord: U kunt de 2 korven na de heidedracht afsalpeteren en over de 3 kasten verdelen. Als de raat in de broedkamer te oud wordt, moet deze vernieuwd worden, omdat in de nieuwe raat liever gewerkt wordt en eieren afgezet. In de regel kan een broedraam wel 3 a 4 jaar mee. Vernieuwen doet men in het voor- of najaar. Als er geen broed in het raampje zit, kan men dit verwijderen en er een raam met een heel vel kunstraat voor in de plaats hangen. Vooral in dit najaar, nu de bijen zoveel heidehonig in de broedkamer hebben gebracht, gaat dit zeer gemakkelijk. Het broednest is nu zeer klein. Men neemt er een 5-tal ramen vol honig uit en hangt de kunstraten midden in het broednest. Nu voert men met suiker. De ramen worden prachtig uitgebouwd en de koningin belegt deze met talrijke eitjes. Men verkrijgt dan weer een flink broednest en heeft tevens de raat vernieuwd.
In de zomer kan men alle ramen vernieuwen door het toepassen van de omhangmethode. Men plaatst bij dracht bovenop de oude broedkamer een nieuwe met hele vellen kunstraat, doch zonder rooster. Houdt het gewin aan, dan wordt de broedkamer boven spoedig uitgebouwd en trekt de koningin hier later in. Na enige tijd kijkt men eens na, of er eitjes aanwezig zijn. Is dit het geval en ziet men de moer lopen, dan plaatst men de broedbak onder, legt een moerrooster tussen en zet hierop de onderste oude broedbak. Na een week kijkt men deze laatste op moerdoppen na, welke worden afgebroken. De koningin gaat beneden door met leggen. Boven is het broed na 21 dagen uitgelopen. Deze kamer wordt met honig gevuld. Ook kan men haar wegnemen, als de hoofddracht nog moet beginnen en er een honigkamer voor raathonig opplaatsen. Bij het nazien, of de koningin boven in de nieuwe bak aan het leggen is gegaan, verdient het aanbeveling niet teveel te roken, of de carbollap te gebruiken. Men neemt de bovenste bak direct af en legt er tijdelijk een reis-raam tussen. Doet men dit niet, dan loopt men veel kans, dat de moer tijdens de behandeling in de onderste bak overloopt.
Ook wordt bij de omhangmethode de nieuwe broedbak onder de oude geplaatst en deze laatste bovenop gezet, doch zonder rooster. De koningin gaat in dit geval naar beneden, als er boven geen ruimte meer is. Is zij beneden, dan legt men het rooster en handelt als hierboven aangegeven.
De omhangmethode kan ook nog iets anders worden toegepast. U vindt deze beschreven in Joustra's Bijenboek. Daar U pas met het bijenhouden begonnen zijt, zou ik U ten zeerste aanraden dit boek aan te schaffen. Het is goedkoop en U vindt er een schat van aanwijzigingen in.
U kunt ook op 7 of 8 ramen overwinteren en de 2 of 3 broedramen eruit nemen. U kunt dan voorlopig de broedkamer verkleinen door een paar afsluit-plankjes in het broednest te plaatsen. U kunt dan in 't voorjaar weer tot vergroting overgaan.

Vraag 282.
Ik heb 2 kasten, die bovenin de honigkamer werken. De derde wil er niet in. Hoe komt dat? Begin Juni heb ik de kast open gehad. Toen waren 8 broedramen vol, 2 nog niet, doch ik had hele vellen kunstraat in-gehangen.
A. de J. te B. (O. )

Antwoord: In het midden van de zomer trekken de bijen bij gewin vrij spoedig naar boven, doch dan moet het broednest geheel uitgebouwd en van de bijen overlopen. Dit zal bij U wel niet het geval zijn geweest.
In de nazomer wordt het een moeilijk geval. Vaak willen de bijen tijdens de heidedracht, vooral als deze wat laat komt, niet gaarne naar boven, doen pakken zij beneden alles vol. Zulks was in deze nazomer op de hei nogal het geval.

Vraag 283.
Ik vind het een heel werk om in een kast de koningin te vinden. Hoe vind ik haar het vlugst?
A. de J. te B. (O. )

Antwoord: Als men een kast naziet, neemt men er eerst een tweetal raampjes uit, welke men in een kastje hangt, waarop een deksel past. U hebt dan ruimte in de kast gekregen en behoeft niet bevreesd te zijn iets te beschadigen. U kijkt nu raam voor raam grondig na. Vooral op die ramen, waarin pas gelegde eitjes liggen (die staan rechtop) zult U de meeste kans hebben de moer aan te treffen. Dan plaatst U de ramen weer in de kast. Op deze manier zult U het minst beschadigen. Laat U alle ramen in de kast en trekt er één voor één uit en hangt ze dan direct weer in, dan is de kans groot, dat U veel zult beschadigen; ja wellicht beloopt U de kans, dat U de moer drukt.

Vraag 284.
Bij het aanbieden van onze zuivere bloemenhonig onder rijksmerk bij verschillende zaken, ontvingen wij tot antwoord, dat zij alleen vloeibare honig wensten. De onze is geheel versuikerd, dus één compacte massa. Gaarne vernam ik, hoe wij onze honig in vloeibare toestand kunnen houden, opdat onze zuivere kwaliteit met het oog op de landstreek, waar het product gewonnen wordt, geplaatst kan worden.
P. G. te A. (N. H. )

Antwoord: Alle goede honigsoorten versuikeren, de ene soort vroeger dan de andere, terwijl de kristallisatie bij koud weer wordt vervroegd. Zeer veel versuikeren koolzaad- en paardebloemenhonig, terwijl honig van de herfstaster dit eveneens moet doen.
De versuikering van de honig is een van de beste herkenningstekens van zijn zuiverheid, doch het publiek wenst gaarne honig, die altijd vloeibaar blijft.
Versuikerde honig kan men in een waterbad van ca. 40 a 50° C. opsmelten, door de flacons tot bovenaan het deksel hierin te plaatsen. Meestal laat men dan de flacon een drietal dagen in zulk een warm waterbad staan. Dit is de langzame smeltmethode, waardoor de honig langer vloeibaar zou blijven, dan wanneer men deze bewerking snel doet. De honig behoudt nu zijn geur en kwaliteit.

Sterk verhitte honig, boven 70° C b. v., verliest aan geur en smaak, dus aan waarde.
De vaak in winkels aangeboden honig, die steeds vloeibaar blijft, heeft een kunstbewerking ondergaan, waardoor hij minderwaardig is geworden.
Door het publiek voor te lichten door verklarende geschriftjes of deze op het wikkelpapier aan te brengen, moet men dit misverstand uit de wereld trachten te helpen door hierin te tonen, dat juist de versuikering van de honig een kenmerk van zijn echtheid is.
A. OONK.