DE PAPAVER RHOEAS ALIE SHIRLEY,
ENKEL-BLOEMIGE ENGELSE PAPAVER (KLAPROOS).



De geleerde Dr. Berthold, redacteur van die D. I11. Bienenzeitung, gaf van deze klaproos een uitvoerige beschrijving en raadde het kweken van deze bloemen aan, omdat zij veel pollen aan de bijen geven. De gevulde bloemen van deze plant worden niet door bijen bezocht.

Verse mest verdragen deze planten niet, daarom wordt het zaaibed met goed verteerde mest klaar gemaakt. Het zaad wordt zoo dun mogelijk uitgestrooid, bij voorkeur in overlangse groeven onderling op 30 cM. afstand, in April, voor de tweede maal in Juni, dan heeft men tot het najaar een schat van bloemen. Goed is het de plantjes meermalen te verdunnen ; want de stengel vertakt zich, zodat een goed uitgegroeide plant veel ruimte inneemt.

Op vruchtbare grond komt er een zo rijke bloei, dat er niets tegen is wat bloemknoppen, die op het uitbotten staan voor bouquetten te gebruiken. Een glazen kom met een rooster van emaille, waarin de bloemen worden gestoken en aangevuld met enkele takjes van de bruidsluier Gypsophila paniculata, óók een bijenplant, geeft een schitterend bouquet, die iedereen dadelijk opvalt, vooral als de gemengde kleuren gezaaid zijn. Het mooiste is de ontplooiing der bloemen van af het opgaan der zon gade te slaan, eerst als de bloembladeren vlak zijn uitgespreid komen de bijen op bezoek ; maar ook daarvoor moet men vroeg opstaan ; want na 8 uur ziet men daar niet veel meer van. Ik kan het kweken van deze bloemen aanbevelen, omdat de bloemen zo mooi zijn en ook omdat pollen voor de bijen onmisbaar zijn.
Voor 15 centen heeft men een pakje zaad.
L. J. VAN RHIJN.