OFFICIËLE MEDEDELINGEN.

Ledenlijsten, quotum en jaarverslagen.
Van verschillende afdelingen mochten wij reeds een en ander ontvangen en wij betuigen hierbij onze dank voor de vlotte medewerking.
Aan afdelingen, welke nog geen ledenlijsten en quotum zonden, verzoeken wij beleefd doch dringend zoveel mogelijk spoed te betrachten, zulks met het oog op de bepaling van de oplage 1936 van ons Maandschrift en vooral met het oog op onze premie „Het Leven der Bijen".

Nieuwe leden gratis een halve jaargang van ons Groentje 1935.
Voor zover de voorraad strekt zullen wij na aanvrage aan de leden die per l Januari 1936 als nieuw lid worden geboekt, de nummers van ons Groentje 6 t/m 12 van de jaargang 1935 gratis en franco doen toekomen.
In dit gedeelte zijn zeer belangrijke artikelen opgenomen. Nieuwe leden, welke er belang in stellen, zullen derhalve goed doen even aan te vragen.
Nog wordt medegedeeld, dat van de nummers l t/m 5 jaargang 1935 geen enkel exemplaar meer is te bekomen.

Convocatiebiljetten.
Nu onze voorraad convocatiebiljetten is uitverkocht, krijgen wij van verschillende afdelingssecretarissen het verzoek om deze nuttige formulieren weer te verstrekken. Met onzen drukker zijn wij overeengekomen, dat hij dergelijke formulieren zal leveren, franco a f l, 75 per 500 stuks of ƒ2, 95 per 1000 stuks.
Bovendien zullen desverlangd de naam der afdeling en vergaderlokaal op de formulieren worden gedrukt. Aanvragen voor deze kaarten gelieve men dus niet meer te richten tot het alg. secretariaat, doch tot dhr. F. J. S. v. d. Peijl, boekdrukkerij Hansweert, postrekening No. 32637. Evenals voorheen geschiedt de aflevering bij vooruitbetaling.

Voorlopig geen wijzigingen in het Huish. Regl. aanbrengen of nieuwe ter goedkeuring zenden.
Op een andere plaats in dit nummer is een concept Huish. Regl. van de Vereniging afgedrukt; opmerkingen worden gaarne vóór 15 Februari 1936 van de afdelingen tegemoet gezien.
In verband met dit concept en het vaststellen door de A. V. 1936 doet men verstandig geen wijzigingen in eigen reglement nog aan te brengen en geen nieuwe afdelingsreglementen te ontwerpen alvorens de Alg. Verg. het concept heeft goedgekeurd, aangezien dit nodeloze moeite en kosten met zich brengt. Men wachte dus tot na de A. V. 1936.

Lezingen en cursussen.
Wij maken afdelingen er op attent, dat bij het doen houden van cursussen en lezingen met Rijkssubsidie, de voorschriften punctueel in acht dienen te worden genomen. O. m. zal tijdig aan den betrokken Rijksbijenteeltconsulent moeten worden opgegeven waar cursus of lezing gehouden zal worden en hoe laat begonnen wordt. Tijdig betekent minstens 10 dagen tevoren !

Beknopt verslag van de Hoofdbestuurs vergadering op 13 November 1935.
Afwezig wegens ongesteldheid Dr. Mr. v. d. Flier; het voorzitterschap werd waargenomen door den vice-Voorzitter Mr. F. A. Ebbinge Wubben. Beide Rijksbijenteeltconsulenten zijn aanwezig.
Na de opening door den wnd. voorzitter komen de notulen aan de orde, welke onveranderd worden vastgesteld.
De wnd. voorzitter spreekt er zijn blijdschap over uit, dat de Heren Schaaf-ma, Versteeg en Loonen bij enkele candidaatstelling als H. B. -lid zijn herbenoemd. Deze herbenoeming komt feitelijk neer op een tevredenheids-betuiging.

Verschillende ingekomen stukken worden behandeld. Op voorstel van dhr. ter Brugge zullen de jaarverslagen gevolgd worden door een statisch overzicht gedurende een aantal jaren. Op verzoek van de Vereniging Landbouwmuseum te Wageningen om een museum bijenteelt aldaar in te richten wordt afwijzend beschikt. Besloten wordt een vrijgekomen bedrag te beleggen in 4 % Ned. schuld. Op verzoek afd. Raalte het toegestaan bedrag van ƒ 25. — subsidie te willen verhogen tot ƒ 50. — wordt afwijzend beschikt, doch in de toekomst zal worden overwogen of er aanleiding voor is en de middelen het veroorloven om maximaal tot ƒ 50. — te gaan. Aangehouden wordt een verzoek van den Bibl. om een index van de Maandschriften 1930 t/m 1935 te doen drukken.
Medegedeeld wordt, dat de drukker van het Maandschrift jaarlijks aan de Vereniging 24 pagina's extra cadeau doet, hetgeen neerkomt op een geheel nummer per jaar extra. Hem zal een dankbetuiging gezonden worden.

Besloten wordt het werkje „Het leven der Bijen" door Dr. Minderhoud ook in de handel verkrijgbaar te stellen.

Aan een verzoek van afd. Rhenen om 10 K. G. suiker inplaats van 7½ K. G. per opzetter te mogen ontvangen werd al steeds voldaan. De Regering ging er echter nooit op in. Besloten wordt om aan de fa. Mulder te

Apeldoorn voor het reclamebord Honing met Rijksmerk nog l keer ƒ 25. — te geven, mits dit bord nog tot October 1936 blijft staan.
Tot leden van de examen-rommissie 1936 worden benoemd de Heren Dr. Ir. A. Minderhoud, L. van Giersbergen, R. ter Brugge, S. Frankenhuis en Joh. A. Joustra.

Vervolgens komt aan de orde het concept Huish. Regl. der vereniging, samengesteld door Mr. Ebbinge Wubben. Regl. en toelichtingen waren reeds enige maanden in het bezit van de H. B. leden.

Het concept wordt met enkele kleine wijzigingen aangenomen en zal in het Dec. -no. worden gepubliceerd.

Langdurig werd gesproken over het Ned. honingcontrölestation, nu te voorzien is, dat dit station op eigen benen zal komen.

Mr. Ebbinge Wubben stelt voor om de prijs van de Rijksmerken aanmerkelijk te verhogen, doch wat onze eigen leden betreft de extra verhoging te doen betalen uit de algemene kas onzer vereniging. Deze oplossing wordt als de meest gezonde en de beste door het H. B. begroet en zal aan de A. V. worden voorgelegd. Ook Dr.
Minderhoud meent, dat het plan volkomen gezond is.

Thans komt aan de orde eventuele oprichting van een bijeninstituut of proefstation met medewerking van de Regering, en in samenwerking met andere verenigingen op bijenteeltgebied. Dhr. Versteeg wil liever de zaak in eigen handen houden, dus niet in samenwerking met andere bonden. Dhr. v. d. Brink daarentegen wel. Dhr. v. d. Berg is voor samenwerking, doch met gelijke verplichtingen en rechten.
In principe verklaart vervolgens het H. B. zich vóór dit nuttige en noodzakelijke instituut. Bij de rondvraag komen nog verschillende punten aan de orde, waaraan de aandacht zal worden geschonken. De wnd. voorzitter sluit de vergadering onder dankzegging voor de prettige wijze waarop de besprekingen zijn gevoerd.
De secretaris, JOH. A. JOUSTRA.

HONINGBEURS.
3 partijen R. M. honing staan bij de beurs ingeschreven, totaal ca. 2000 Kg., klaver en zomerhoning, tegen een prijs van 50 ct. per Kg. in bussen van 15 tot 35 Kg. Tegen inzending van 6 ct. porto worden aan serieuze kopers monsters gezonden; komt een koop tot stand, dan wordt slechts 2 % provisie door de beurs berekend, verder geen kosten. Profiteert van deze aanbieding, de honing is prima en U helpt de imkers van hun honing af. Tevens ingeschreven ca. 150 Kg. Heideraathoning.

Aanvragen aan HONINGBEURS Ver. v. R. M. Imkers, SOESTERBERG.

Concept Huishoudelijk Reglement der Vereniging Middelen ter bereiking van het doel der Vereniging.
Art. 1. De vereniging geeft een Maandschrift uit, dat kosteloos aan alle leden wordt toegezonden.
Het H. B. benoemt een redacteur en stelt diens instructie vast.
De redacteur moet lid der vereniging zijn; hij mag tevens secretaris en penningmeester der vereniging zijn, doch mag geen andere gesalarieerde betrekking in de vereniging bekleden of waarnemen en mag geen lid van het H. B. zijn.
Art. 2. Het H. B. kan telken jare een of meer imkersdagen uitschrijven en stelt voor deze imkersdagen een reglement vast.
Art. 3. Bij voldoende deelname wordt telken jare een examen afgenomen door het H. B. te regelen.
Art. 4. Er wordt een bibliotheek ingericht en in stand gehouden, het H. B. benoemt een bibliothecaris, stelt zijn instructie vast en regelt het gebruik dier bibliotheek.
Art. 5. De Vereniging bevordert het verschaffen van imkersbenodigdheden aan de leden der vereniging en de afzet der door de leden gewonnen producten. Hiervoor wordt opgericht en in stand gehouden de Afd. Handel.

Het H. B. benoemt een Directeur en de overige beambten en bedienden en regelt verder alles met inachtneming der voorschriften, vastgesteld of nog vast te stellen door de Alg. Verg. Het H. B. benoemt voorts uit zijn midden een Commissie van Bijstand, bestaande uit 2 leden.
Art. 6. Het gebruik van zuivere Nederlanse honing en was wordt zoveel mogelijk bevorderd.
Art. 7. Het H. B. kan prijzen uitloven en onder het H. B. te stellen voorwaarden subsidies voor tentoonstellingen en markten verstrekken en bevordert bij elke gelegenheid de belangen van de bijenteelt in het algemeen en van de vereniging in het bijzonder.

Afdelingen, Ringen en Correspondentschappen.
Art. 8. Een afdeling bestaat uit minstens 15 leden. Om tot het oprichten ener afdeling te geraken, wordt een verzoek gericht aan het D. B. der Vereniging met opgaaf van de plaats waar de afdeling zal worden gevestigd en van de namen en woonplaatsen der leden en met overlegging van het reglement. Het D. B. beslist op het verzoek, bij afwijzing waarvan beroep op het H. B. openstaat.
Het reglement behoeft de goedkeuring van het D. B. en mag zonder een zelfde goedkeuring niet worden gewijzigd.
Art. 9. Een afdeling kan niet worden opgeheven dan na een daartoe bijeen geroepen vergadering. Het voorstel tot opheffing moet minstens één maand tevoren schriftelijk ter kennis van de leden der afd. en van het H. B. worden gebracht met vermelding van dag en uur en plaats waarop en waar de vergadering zal worden gehouden. Het H. B. heeft het recht zich op die vergadering te doen vertegenwoordigen en aan de beraadslagingen deel te nemen. Het voorstel tot opheffing kan slechts met een meerderheid van minstens twee derde der uitgebrachte stemmen worden aangenomen.
Art. 10. De afdelingen zenden jaarlijks vóór de eerste Januari een lijst der dan tot de afd. behorende leden en haar bestuur, een verslag van het afgelopen jaar, ingericht naar een door het H. B. opgemaakt model en het bij art. 16 bedoelde bedrag. Zolang aan deze verplichtingen niet is voldaan, hebben de afd. geen stemrecht en ontvangen haar leden geen Maandschrift. Elke verandering in de ledenlijst of in het bestuur moet binnen acht dagen ter kennis van het H. B. worden gebracht.
Art. 11. Vier of meer afdelingen kunnen zich verenigen tot een Ring, doch moeten daarvoor de goedkeuring van het H. B. vragen onder overlegging van het reglement, waarin zonder eenzelfde goedkeuring geen wijzigingen mogen worden aangebracht.
Art. 12. De Ringen zenden jaarlijks vóór de eerste Januari aan het H. B. een lijst van de leden van het bestuur, alsmede een verslag over de werkzaamheden in het afgelopen jaar. Elke verandering in de samenstelling van het bestuur of in de ledenlijst moet binnen acht dagen ter kennis van het H. B. worden gebracht.
Art. 13. Een correspondentschap kan worden opgericht, waar niet voldoende leden voor een afd. aanwezig zijn. De bepalingen van art. 8, 9 en 10 vinden overeenkomstig toepassing.
Art. 14. Afd., Ringen en corr. zijn met inachtneming van het in Statuten of H. R. bepaalde geheel zelfstandig.

Leden.
Art. 15. De in art. 6 der statuten bedoelde leden van verdienste worden als zodanig benoemd door de Alg. Verg. met een meerderheid van minstens drie vierde der uitgebrachte stemmen.
Art. 16. Zij, die als lid der Vereniging willen bedanken, geven daarvan voor de eerste December kennis aan het bestuur der afd. of van het corresp. -schap, waarvan zij lid zijn, of zo zij verspreid lid zijn, aan het H. B.
Men kan niet alleen als lid ener afd. of van een corresp. schap worden geroyeerd.
Een voorstel tot royement van een lid moet uitgaan óf van het H. B. óf van een afd. en met toelichting minstens één maand vóór de Alg. Verg. aan de afdelingen worden bekend gemaakt.
Indien een afdeling een lid wenst te doen royeren, zendt zij het desbetreffende
voorstel in bij het H. B. Het H. B. wijst een zijner leden aan voor een nader onderzoek, waarbij zowel het af d. best. als den tot royement voorgedragene worden gehoord.
Wie als lid' der Vereniging geroyeerd is, of als lid bedankt, nadat een voorstel tot zijn royement is bekend gemaakt aan de afdelingen, en weder lid worden wil, moet een schriftelijk met redenen omkleed verzoek richten aan het H. B.
Wie als lid geroyeerd is, kan slechts weer lid der Vereniging worden door een schriftelijk verzoek te richten aan het H. B. Indien het H. B. met minstens drie vierde der uitgebrachte stemmen daartoe besluit, doet het aan de Alg. Verg. een voorstel den geroyeerde als lid aan te nemen. Dit voorstel kan alleen met drie vierde der uitgebrachte stemmen worden aangenomen.

Geldmiddelen.
Art. 17. Op de gewone jaarlijkse Alg. Verg. wordt het bedrag vastgesteld dat iedere afd. of corr. voor elk lid af moet dragen aan het H. B. Verspreide leden betalen per jaar ƒ 1. — boven het quotum aan het H. B.

Bestuur.
Art. 18. Het in art. 9 der statuten genoemde bestuur heeft tot naam het Hoofd-Bestuur.
Art. 19. De voorzitter van het H. B. wordt voor drie jaren gekozen en treedt af op de eerste Juni. Hij is dadelijk herkiesbaar. Bij ziekte, ontstentenis of afwezigheid wordt hij vervangen door den ondervoorzitter, te benoemen door en uit de overige leden van het H. B.
Art. 20. De leden van het H. B. worden voor de tijd van drie jaren gekozen. Elk jaar treedt op de eerste October een derde der leden af volgens een door het H. B. op te maken rooster. Zij zijn terstond herkiesbaar.
Art. 20. De periodieke verkiezing heeft plaats in de maand September. Het D. B. maakt in het Julinummer van het M. S. bekend welke leden van het H. B. aftreden. De afd. behorende tot de groep waarin de verkiezing plaats heeft, kunnen candidaten stellen. Deze candidaten moeten lid zijn van een tot die groep behorende afd. De namen der candidaten vergezeld van een door den candidaat ondertekende verklaring, dat hij bereid is een benoeming te aanvaarden, moeten vóór of op de twintigste Augustus opgegeven zijn aan het D. B. en worden in het Septembernummer van het M. S. bekend gemaakt. Zijn er niet meer candidaten dan vacatures, dan worden deze candidaten verkozen verklaard.
Is een stemming nodig, dan bepaalt het D. B. de dag waarop de stembriefjes bij het D. B. moeten ingeleverd zijn, maakt die dag bekend in het September-nummer van het M. S. en zendt zo spoedig mogelijk de stembriefjes aan de betrokken afd.
De in het vorige lid bedoelde dag moet vallen tussen de vijftiende en vijf en twintigste September. De dag daarna op in hetzelfde M. S. bekend te maken plaats en uur, opent het D. B. de stembriefjes en stelt de uitslag vast, alles in een voor de leden der Vereniging toegankelijke zitting. Men wordt verkozen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Is een herstemming nodig, dan wordt op overeenkomstige wijze gehandeld, zo ook bij tussentijdse verkiezing. Het H. B. regelt verder alles wat op verkiezingen en stemmingen betrekking heeft met inachtneming van statuten en H. R.
Atr. 22. Het H. B. benoemt uit zijn midden een Dagelijks Bestuur, waarvan de Voorzitter ambtshalve voorzitter is.
Art. 23 Het H. B. benoemt een secretaris en een penningmeester, welke functies in één persoon kunnen verenigd worden, en stelt zijn instructie vast, alsmede alle andere beambten en bedienden. De secretaris noch de penningmeester mogen lid van het H. B. zijn en behoudens het bepaalde in art. l van dit reglement geen andere gesalarieerde betrekking in de vereniging waarnemen.
Art. 24. De voorzitter heeft stemrecht in het H. B.
Het H. B. vergadert wanneer het door den Voorzitter wordt bijeengeroepen. Indien drie leden van het H. B. den voorzitter schriftelijk een met redenen omkleed verzoek doen tot het bijeenroepen van een vergadering moet de voorzitter deze vergadering binnen veertien dagen na ontvangen van het verzoek houden.
304 December '35.
tot het nazien der rekening en verantwoording van het geldelijk beheer. De afd. geven de namen op aan het H. B. vóór de eerste Februari d. a. v.
Zodra de rekening door het H. B. voorlopig is goedgekeurd, geeft de secr. daarvan kennis aan de commissieleden, die binnen een maand na het ontvangen van dat bericht de rekening moeten nazien en schriftelijk rapport uitbrengen aan het H. B., bij gebreke waarvan het H. B. bevoegd is een andere commissie te benoemen.
Art. 32. De afd. hebben het recht voorstellen aan de Alg. verg. te doen. Om op de agenda der alg. verg. te worden geplaatst, moeten deze voorstellen vóór de 15de December bij het H. B. worden ingediend. Zij worden in het Jauarinummer van het M. S. opgenomen met de eventuele toelichtingen, welke laatste evenwel door het H. B. bekort kan worden. Gaan de voorstellen uit van minstens zes afdelingen of ontvangt het H. B. vóór de 15de Februari adhaesie-betuigingen van minstens vijf afdelingen, dan worden zij op de Agenda geplaatst.
Art. 33. Ieder afgevaardigde heeft het recht op de Alg. Verg. voorstellen in te dienen. Zodanig voorstel, mits door minstens 20 andere afgevaardigden gesteund, moet door den Voorzitter in behandeling en stemming worden gebracht. Aan de behandeling en besprekingen van al hetgeen op de Alg. Verg. aan de orde komt, mag ieder lid der vereniging deelnemen.
Art. 34. Elk besluit wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen, tenzij in statuten of H. R. anders is bepaald. Over zaken wordt mondeling over personen schriftelijk gestemd. Indien bij een stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid heeft behaald, vindt een vrije (nieuwe) stemming plaats. Wordt wederom geen volstrekte meerderheid behaald, dan heeft een herstemming plaats tussen hen, die de meeste stemmen hebben verkregen. Bij staken van stemmen beslist bij personen het lot, bij zaken wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.
Bepalingen van algemene aard.
Art. 35. De namen en adressen van de leden van het H. B., met vermelding van de samenstelling van het H. B., van den secretaris, den penningmeester, de bibliothecaris, Directeur van afd. Handel en den redacteur worden in het Januarinummer van het M. S. telkenjare vermeld.
Art. 36. De afd. en correspondentschappen ontvangen gratis lidmaatschap-kaarten, een exemplaar der statuten en van het H. R. en hetgeen het H. B. verder nuttig zal oordelen.
Slotartikel.
Art. 37. In alle gevallen waarin statuten of H. R. niet voorzien, beslist het H. B.