Een moderne honingzemerij te Loppersum.



De zemerij. - geheel rechts de centrifuge -

Met tal van anderen werden wij in de gelegenheid gesteld bij de opening van het nieuwe gebouw der zemerij te Loppersum tegenwoordig te zijn.
Wat men daar te Loppersum heeft gewrocht kan zeer zeker de toets der critiek doorstaan, want dit eenvoudige, modern ingerichte gebouw mag in alle opzichten voor het doel waarvoor het gebruikt moet worden, geslaagd heten.
Beneden een pakkamer, uitbreeklokaal en de eigenlijke zemerij. Boven eveneens een pakkamer en een lokaal voor het uitlekken der uitgebroken raten.
Om met dit lokaal te beginnen, konden wij onze ogen haast niet geloven, toen de deuren werden geopend. Op lange tafels waren in bakken mooie stukken korfhoning gelegd met de ontzegelde zijde naar beneden. Elke bak had een bodem van ijzergaas. Het lokaal was centraal verwarmd en de temperatuur was van die aard, dat zeer vlot de honing uit de raten lekte en door goten van vertind metaal door een fijnere zeef in een vergaarbak terecht kwam.

Het leklokaal

Zodra er voldoende honing uit de ene zijde is gelekt, worden de bovenzijden ontzegeld en de stukken omgekeerd. Natuurlijk zou het teveel tijd vergen om ieder stuk afzonderlijk om te keren en ook niet erg hygiënisch zijn. Daarom wordt - zoals b.v. bij het keren van eieren in een broedmachine - een andere bak omgekeerd bovenop geplaatst en zo beide bakken omgekeerd. Nu kan de andere zijde uitlekken.
Het spreekt vanzelf, dat in de wegvloeiende honing nog wasresten enz. zich bevinden, deze worden echter tegengehouden door het metaalgaas boven de vergaarbak. Evenwel is het product dan nog niet geschikt voor aflevering, doch wordt bovendien in een slingerkorf gezeefd.






Demostratie in de pakkamer
De aldus behandelde stukken bevatten nog plm. 50% honing. Deze stukken glijden door een afvoerbuis naar het eigenlijke zeemlokaal beneden. Zij komen terecht in een stevige slingerkorf van koper, welke door een electro-motor in snelle beweging wordt gebracht. Op deze wijze worden de stukken bijna kurkdroog geslingerd en het aldus verkregen product, evenals de lekhoning, nogeens gezeefd.
Het is de coöperatieve zemerij te Loppersum gelukt om van de ruwe korfhoning een product te verkrijgen, dat in alle opzichten kan wedijveren met goede slingerhoning en zij verdient daarom de dank van den Nederlandsen korfimker, die thans in de gelegenheid wordt gesteld om ook van zijn bedrijf de hoogst mogelijke uitkomsten te verkrijgen.
Want behalve een hygiënische bereiding kan men in deze zemerij belangrijk meer 1e kwaliteit honing uit de raten verkrijgen, dan met het oude systeem mogelijk was.
Wij wensen het actieve bestuur van de zemerij te Loppersum nog veel succes toe en een stijging van het afzetgebied. Vermelden we nog, dat de zemerij is aangesloten bij het Ned. Honingcontrôlestation, dan kan men er van verzekerd zijn, dat het daar gefabriceerde product "up to date" is.


Groep belangstellende bij de heropening van de
gemoderniseerde zemerij te Loppersum.
Op de achtergrond de zemerij.

JOH. A. JOUSTRA.