Oproep voor het nemen van enige proeven omtrent
de beste bedrijfswijze voor laatdrachtstreken.


II


Bedrijfsmethode No.2: Bij de volgende methode vermeerdert men van twee op vijf. We handelen daarbij als volgt. De beide bromzwermen worden opgezet op de oude plaats. De moervolken vliegen dan af. De bromzwermen worden er zeer sterk door. We doen dit, om, als het kan, er voor de heide wat slingerhoning van te halen. Ondanks het laten afvliegen, zwermen de moervolken bij ons zonder uitzondering. Deze middenzwermen krijgen de overige bijen ook toegevoegd en behouden hun plaats, hun kast en zo nodig een paar ramen met honing, helemaal aan de kant. Verder moeten ze hun broednest geheel opbouwen, want de kale broedramen (doppen en darrebroed verwijderen), plaatsen we boven de bromzwerm, met tussengelegde rooster. Het uitlopende broed is een welkome versterking voor de bromzwerm. Bij enige dracht op de linde en korenbloemen, misschien ook nog van de eerste dophei, valt hier wat te slingeren. De dopheidehoning is de mooiste slingerhoning die bestaat. Dit slingeren geschiedt omstreeks 25 Juli. Tegen die tijd zwermen de bromzwermen opnieuw, vooral als de dracht wat minder wordt. We nemen de eerste zwerm aan en laten die z'n oude plaats behouden, dus voor de tweede maal. Het moervolk komt op de plaats van bromzwerm no. 2. Deze laatste komt buiten de rij en vliegt af, waardoor het zwermen waarschijnlijk voorkomen wordt. Het is echter gewenst een oogje in 't zeil te houden en 18 dagen later eens te inspecteren. Het moervolk invlieger, zwermt na een dag of acht, negen. Het werk wordt schoongemaakt en de zwerm teruggestort. Nu kunnen we naar de heide gaan. De eerste twee middenzwermen hebben helemaal geen verder werk gegeven. Ze krijgen voor de reis naar de heide de rooster en de honingramen.
Met deze methode beogen we dus slingerhoning te winnen in twee volken en raathoning in vijf volken. Het enigste voordeel boven de 1ste methode, is de kans op slingerhoning, als de heide eens helemaal mocht mislukken.
We geven de situatie in tekening weer.

Methode no.3. Zoals de vorige methodes duidelijk lieten uitkomen, zijn we bang voor oude koninginnen op de heide. Gewoonlijk bederven ze 't totaal, als men z'n maatregelen niet genomen heeft.
De derde manier brengt ons weer van twee volken op vier. We verenigen de beide bromzwermen en kiezen voor deze methode twee volken, die op dezelfde dag de bromzwerm geven. We behoeven ons om de koninginnen niet te bekommeren. Dat zoeken de bijen wel uit. Deze gecombineerde zwerm krijgt een nieuwe plaats en werkt buitengewoon hard. De middenzwermen uit de moervolken behouden hun broed en worden op de boven aangegeven wijze behandeld en teruggegeven. Bij enige dracht kunnen wij van de bromzwerm slingeren. De oude moer kan zo echter niet naar de heide. Uiterst vijf weken na de datum van de bromzwerm, maken we er een vlieger van. We moeten dan de middenzwerm van het moervolk nog even afwachten of verhinderen, voor we naar de heide kunnen gaan.


DWINGELO. S. CANCRINUS.