Onze honingafzet.


Helaas wordt het in imkerskringen maar al te zeer aan de lijve gevoeld, dat het met de afzet tegen eenigszins lonende prijs van onze Nederl. honing, en dan doel ik speciaal op onze slingerhoning, allesbehalve rooskleurig gesteld is. Als oorzaak wordt aangehaald, de invoer van buitenl. honing in vloeibare vorm en welke, gelet op de uitkomsten der Nederl. imkerij, door de honing-importeurs tegen afbraakprijzen op de markt gebracht wordt en,zowel door grootafnemers, zijnde de Nederl. honinggroothandel, waaronder ook een enkele Nederl. imker zou schuil gaan, als door grootverbruikers: koekfabrieken en dergelijke bedrijven, wordt aangekocht, verhandeld of verwerkt.
Hoe het mogelijk is, dat het buitenl. product zover onder de prijs kan aangeboden worden? Sommigen willen zulks toeschrijven aan de betere drachtverhoudingen en weersgesteldheden elders, terwijl anderen bovendien nog beweren, dat het imkeren b.v. in de Ver. Staten op een meer intensieve en zakelijke wijze beoefend wordt, zodat men daar van werkelijke bedrijven kan spreken. Alléén door het in het veld brengen van een massaal aantal zéér sterke volken, zou vooral in onze tijd het imkersbedrijf eerst lonend zijn. (Heeft Silvester er wel eens aan gedacht hoe het komt, dat men in het buitenland zulke goedkope Nederl. boter eet? Red.)
Verschillende middelen, zijn vooral de laatste jaren van verenigingswege, aan de hand gedaan, waaronder met financ. steun. Genoemd kunnen worden het invoeren van honingmarkten; het bijbrengen zowel op lezingen als cursussen, van de wijze waarop onze honing moet worden geoogst, gesorteerd en verpakt; het invoeren van een Rijksmerk op Nederl. honing; het venten van verenigingswege met honing in onze grote steden; het uitloven van prijzen voor een goede inslaande honingreclame, voor goede bedrijfskasten enz.

Wat betreft de middelen om de honingafzet in betere banen te leiden, hebben sommige middelen, b.v. de honingmarkten steeds vrij goed voldaan; terwijl daarentegen de andere middelen slechts ten dele of in het geheel niet aan het beoogde doel beantwoorden.
De sterk verminderde koopkracht van het publiek is intussen voor een vrij groot gedeelte hieraan toe te schrijven, temeer, waar het gebruik van onze Nederl. honing nog door zéér velen als een soort luxe beschouwd wordt en dat ZEER TEN ONRECHTE, en men op dergelijke uitgaven het eerst pleegt te bezuinigen.
Anderen zijn er, die hun bedrijf geheel en al of grotendeels hebben ingesteld op het winnen van heideraathoning en aan het zwaarder worden hunner respectievelijke portemonné's hebben gemerkt, dat een pracht moot heideraathoning, waarnaar steeds volop vraag is - óók de verkopers van buitenl. honing weten onze heideraathoning naar waarde te schatten - óók in deze trieste tijden nog gerede aftrek vindt. Mij zijn o.a. imkers bekend, die het vorig jaar niet aan de vraag konden voldoen naar 1ste soort heideraathoning, terwijl hunne prijzen varieerden tussen f 0.80 - f 1.10 per pond. Nu was '34 een allesbehalve gunstig oogstjaar, doch daar staat tegenover, dat ook in de voorafgaande jaren een uitstekende prijs voor fijne heideraathoning gemaakt is. Fijne 1ste soort heideraathoning is nog steeds zéér gewild en wordt véél gevraagd. Het is nog steeds een zéér schaars artikel. Gelukkig degeen die ze heeft!
De heideraathoningimkers weten het vervolgens zo uit te mikken, dat, ook al is hun hoofddoel: het gehele bedrijf ingesteld op het winnen van deze honing, zij eveneens van de klaver- en lindedracht hun deel meekrijgen. Zij verpakken hun honing in perkamentpapier met op de hoeken een aardig sluitzegeltje met hun initialen, terwijl men verder van het gezonde standpunt uitgaat, dat "goede wijn" geen verdere krans meer behoeft. Goede honing lokt immers altijd kopers!
Er dient dus iets gedaan te worden, om vooral de afzet van slinger- en pershoning alsook van ruwe korfhoning, raat en was in betere banen te leiden.

Doet borst of keel door 't hoesten pijn, Laat honing dan Uw dokter zijn!

(Of) is het een verkoudheid die U kwelt, Honing verdrijft zulks met geweld!

Honing, de vloeibare zonneschijn, Een beste medicijn!

In elke woning, Hollandse honing!

Deze korte spreuken schieten me te binnen, terwijl ik dit artikel schrijf in het late avonduur. Deze spreuken moest elk Nederlander kennen en ...in toepassing brengen! In elkee school moest een dezer spreuken naast andere voor de jeugd geschikte, de wand sieren! Heren Onderwijzers! voor U is hier een heerlijke taak weggelegd. Onze Vereniging moest minstens een 1000tal porseleinen wandborden laten aanmaken waarop een dezer spreuken voorkwam! Hoe meer hoe beter! Dat kost geld. Zeker! maar weet U een doeltreffender reclame liggende in het bereik van een Imkersvereniging? En wat heeft ten slotte onze Ver. geen geld gekost?? In massa aangemaakt, is de prijs van dergelijke wandborden billijk en heus door een Ver. als de onze, die over een stevig gespekte beurs beschikt, te dragen. Keurige en fraaie wandborden voor de scholen! en niet van die kleine vieze en onooglijke pruldingetjes, óók niet van die walgelijke drukdoende wandborden, waardoor het eigenlijke doel verloren gaat, doch keurige, fraaie en eenvoudige wandborden in kloek formaat met minstens meer dan 30 c.M. in diameter. ONZE Vereniging met haar meer dan 10.000 leden volkomen waardig! Welk een invloed zou van dergelijke spreuken kunnen uitgaan en hoe zou dat onze honingverkoop ten goede kunnen komen! Wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst! doch niet alléén de toekomst, doch in ons geval óók de ouders! En wat een mooie en blijvende reclame voor onze Vereniging zelf, om nieuwe leden te winnen! Doen!
Onze wandborden in handen gegeven van onze onderwijzer-imkers, welke ze óók aan hunne collega's niet-imkers in alle plaatsen des lands toezenden met begeleidend schrijven of persoonlijk ter hand stellen! Deze borden worden in elke school in Nederland opgehangen, waar ze ten eeuwige dage de wand blijven sieren en zowel voor onze honing als voor onze Vereniging reclame maken. Het geld hiervoor uitgegeven MOET honderdvoudig rente opbrengen. Dat kan niet anders! Doen.

Verder lees ik in British Bee Journal, dat Br. Adam van de Buckfastabbey, U thans bekend gemaakt door Dr. Schotman, dit keer eens de pen gehanteerd heeft. In het grote dagblad de "Daily Mail" zou een prachtartikel van zijn hand zijn voorgekomen gedurende de Kerstweek. In de Engelse imkerswereld hierover niets dan lof! Welk een reclame, aldus schrijven onze Engelse collega's gaat van een dergelijk artikel uit in dat grote dagblad, dat door millioenen mensen gelezen wordt! temeer, waar Br. Adam óók het nuttig gebruik der Engelse honing in zijn artikel betrok!
Onze Engelse collega's zijn in de wolken! Geen wonder! Geen betere tijd, zo schrijft men, juist op het geschikte moment; het hartje van de winter met zijn regens, mist, koude en sneeuw, met zijn hoestperiodes, verkoudheden enz. kiest Br. Adam uit!

Ook in ons land verschijnen zo nu en dan artikelen in een der grote dagbladen over ONZE, de Nederl. bijenteelt. Dat moest véél en véél meer geschieden! En als imker mag men het dan met deze of gene zienswijze van den schrijver niet geheel eens zijn, een feit is het, dat van dergelijke artikelen ontzaggelijk veel invloed ten goede uitgaat. Laten onze deskundigen toch vooral hiermede doorgaan! daarbij de vele lezers der grote dagbladen tevens attent makende op ONZE FIJNE NEDERLANDSE HONING, zoals alléén de Nederl. flora deze geeft en zoals alléén de Nederlandse imkers deze weten te oogsten, in de vorm van OVERHEERLIJKE en DUURZAME heideraathoning enz. Dat zij voortdurend wijzen op onze Nederl. honing, voedzaam en versterkend! en ONZE vloeibare zonneschijn als beste middel tegen hoest, verkoudheid enz.

En tenslotte, laten VOORAL DE IMKERS, dus WIJ, als lezers van diverse Dag- en Weekbladen en Tijdschriften, ieder voor zich of gezamenlijk en dat mede met de hulp van goede kennissen, welke ook hetzelfde blad of dezelfde bladen en tijdschriften lezen, er gezamenlijk bij de Uitgevers op aandringen, opdat zo nu en dan, en zulks vóóral GEDURENDE DE WINTERMAANDEN, ook in onze dag- en weekbladen en tijdschriften eens artikelen worden opgenomen over de Nederl. bijenteelt, Nederl. flora en Nederl. HONING! HET IS DE RECLAME BIJ UITNEMENDHEID VOOR ONZE NEDERL. HONING! en ...ZIJ KOST ONS NIETS! Doen!! en niet doen als darren, die als ze niets te eten hebben versuffen, of zich door anderen laten overrompelen! en zich uit hun woningen laten slepen! Thans de handen uit de mouwen ! Op voor ONZE reclame!! Ik weet zeker, dat resultaten niet zullen uitblijven en tevens, dat ook de beide andere grote Nederl. Imkersverenigingen ons voetspoor zullen volgen! Zal onze Vereniging de eerste zijn??

B. SILVESTER.

Naschrift Red. Dit frisse geluid in dèze tijd toont weer de echte onvervalste imker. Silvester doet hier goede middelen aan de hand. Wij mogen er zeker op rekenen, dat mèt Silvester tal van anderen hun beste beentje voorzetten?
RED.