Boekbespreking.


De bijenteelt mag zich in ons land verheugen in een steeds groeiende belangstelling en het behoeft ons daarom dan ook niet te verwonderen, dat de litteratuur op dit gebied er dan ook gelijke tred mede houdt en voor ons land al een aardige bibliotheek begint te vormen.
Zo verscheen nu van de hand van dhr. S. Cancrinus een werkje "Bijenteelt" dat uitgegeven is in de serie voor Lager Landbouwonderwijs van de N.V. Joh. Ykema's Uitg. Mij. te den Haag.
De schrijver heeft gewoekerd met de plaatsruimte, want in de 124 pagina's, welke bovendien rijk van foto's en verdienstelijke tekeningen zijn voorzien, behandelt hij tal van onderwerpen, welke op de praktijk van het imkeren betrekking hebben.
Als heide-imker behandelt de schrijver in hoofdzaak, zo niet uitsluitend, het bijenhouden in de streken met laatdracht en zijn bedrijfswijzen, waarvan hij er enkele voor korven en kasten geeft, zijn voor dergelijke streken berekend.
Het werkje is vlot geschreven en er is weinig getheoretiseer. Al zullen velen zich niet zonder meer bij sommige uitspraken van den schrijver kunnen neerleggen, een verdienste is het, dat hij eigen inzichten weergeeft, hetgeen vooral voor hen, voor wie het werkje geschreven is (leerlingen van lagere landbouwscholen en van cursussen voor volwassenen, beginners dus), het voordeel oplevert, dat zij gespeend blijven van het verschil van meningen, waaraan de bijenteelt zo bij uitstek rijk is.
Het is moeilijk heide-imkers tot de losse bouw te brengen. De schrijver zegt, dat de korfteelt dan ook in streken met heidedracht het veld niet zal ruimen. Waarschijnlijk om het die imkers gemakkelijker te maken tot de losse bouw over te gaan, past hij de bedrijfswijzen van de kasten bij die van de korven aan.
Inderdaad blijkt dan ook uit zijn bedrijfswijzen met de kasten, dat de schrijver hierbij de „korfmethoden" toepast, zwermen, omzetten enz. Zo komt hij van 2 op 4 volken.
Voor de „overgangsimker" baart deze methode dan ook weinig moeite en het is niet onmogelijk, dat er mede bereikt wordt, dat de korfimker daardoor spoediger tot het kastbedrijf overgaat.
De schrijver geeft een werktekening van een eenvoudige, goedkope kast, waarvan hij de kosten bij eigen aanmaak berekent op f 2.--.
Al behoort bij zijn bedrijfswijze voor elk volk een extra kast, dan is de totale prijs toch belangrijk lager, dan van die van de kasten, welke in de handel worden aangeboden, al zullen deze vanzelfsprekend solieder zijn.
Wij hopen en vertrouwen, dat het boekske vele lezers zal vinden en het er toe zal bijdragen, dat men met meer vrucht het bijenteeltbedrijf zal kunnen uitoefenen.
De prijs is fr. p. p. bij den uitgever f 0.96 of bij de boekhandel f 0.90. Dus binnen ieders bereik.

RED.