De Deventer-Honingmarkt


Naar we vernemen, heeft de Commissie van de Deventer honingmarkt het voornemen, dit jaar het 5-jarig bestaan der Zaterdagavond-markt op feestelijke wijze te herdenken.
Wie in de honing-tijd des Zaterdagavonds het grote Kerkhof te Deventer aanschouwde, zal de geregelde jaarlijkse aanwas van het aantal imkers daar hebben opgemerkt; en we kunnen ons voorstellen, dat alleen reeds deze groei van de markt voor de Commissie een aanleiding kan zijn tot het geraken in een feestelijke stemming, waarvan zij dan dit jaar uiting hoopt te geven.
Meer dan de toename van het aantal honing-aanvoerende imkers zeggen ons echter cijfers van de aanvoer, hoe de werkelijke stand van zaken is. Uit officiële gegevens van den marktmeester dan blijkt, dat in 1935 des Zaterdagsavonds vanaf de officiële opening der markt op 14 September, tot het einde van het jaar in totaal werd aangevoerd 11044 pond honing. Dit getal wordt echter nog groter, doordat er reeds vóór 14 Sept. honing ter plaatse werd aangevoerd. Wel is de honingmarkt-commissie nog lang niet aan haar einddoel „minstens iedere Deventernaar 1 pond honing per jaar", maar ze is toch aardig naar dit doel op weg, want ook op de Vrijdagse (dag)markt werd in 1935 nog 4820 pond aangevoerd.

Nu doet zich het eigenaardige verschijnsel voor, dat aan de Vrijdag-markt de aanvoer niet of weinig verminderde sedert het bestaan van de Zaterdagmarkt, hoewel de verwachting en de hoop van de markt-commissie was, dat bij het slagen van de Zaterdagavond-markt de dagmarkt wel zou uitsterven. De dag-markt toch maakt honing-verkoop bij mooi weer vrijwel onmogelijk door het grote aantal daar rondvliegende, op zoetigheid azende bijen.

Met een honingmarkt, waar in 4 maanden ongeveer 16000 pond honing werd aangevoerd, is Deventer zonder twijfel de stad geworden waar de grootste honing-omzet plaats vindt. Vergissen wij ons niet, dan bedroeg in het eerste jaar de aanvoer op de Zaterdag-markten ruim 6000 pond. Een vooruitgang van betekenis dus, temeer daar in 1935 in verschillende streken zo goed als geen honing werd geoogst.
Behalve uit de naaste omgeving van de stad werd in het afgelopen jaar het product der nijvere bijen op de Deventer-markt verhandeld o.a. uit Laren, Apeldoorn, Markelo, Rijssen, Heino Raalte, Ommen, Dedemsvaart, Erica, Haarlem en Groningen.

Waar wij omtrent de ontwikkeling van de Deventer markt bovenstaande gegevens ontvingen, is het geen wonder ook, dat het gemeentebestuur van Deventer zeer sympathiek tegenover deze markt staat, van welke sympathie dan ook onomwonden blijk wordt gegeven.
Wij wensen de ijverige markt-commissie toe, dat de aanstaande viering van het vijf-jarig bestaan een grootse propaganda moge worden, ten bate van den Nederlandsen imker, die hier een zo ruim afzetgebied heeft gevonden, ten bate van de gemeente Deventer, die de markt zo doelmatig helpt bevorderen, en niet het minst ook ten bate van het honing-etende publiek, dat niet alleen uit deze honingstad, maar van zeer verre de markt voor zijn inkopen pleegt te bezoeken.