Oproep voor het nemen van enige proeven omtrent
de beste bedrijfswijze voor laatdrachtstreken


III

Vierde bedrijfswijze: Het aantal methoden is legio. De vierde is afgeleid van de beproefde korfimkerij. Daar ziet men niet op tegen een drievoudige vermeerdering en inderdaad, als de heide goed is, krijgt men de beste financiële resultaten door zo sterk mogelijk te vermeerderen. Dat zullen we echter maar niet doen, omdat wij een heel ander doel hebben dan de rondekorf-imker. Geen ruwe honing met afzwaveling van 't volk, maar de winning van zuivere heideraathoning met behoud van de bijen. We durven dan ook niet verder te vermeerderen dan van twee op vijf. De bromzwermen komen af en worden ieder afzonderlijk opgezet, vroege op een plaats buiten de rij, late op de oude stee. De middenzwermen worden samengevoegd in één kast. Ze behoeven niet op dezelfde dag te vallen. De laatste kan men voor de kast uitstorten ('s avonds) en laten oplopen. De bijen worden vriendelijk ontvangen. Alleen de moer wordt door het kastvolk afgemaakt. De twee afgezwermde moervolken krijgen een plaatsje buiten de rij. Mochten er nazwermen komen, wat hier, zelfs na t' afvliegen, regel is, dan worden ze teruggegeven. We staan dus met vijf volken, twee bromzwermen, twee afgezwermde moervolken en één gecombineerde middenzwerm. Uiterst na vier weken, beter is na 25 dagen, moet men den bromzwermen de ramen met veel gesloten broed ontnemen en er lege uitgebouwde voor in de plaats geven, of laten we liever zeggen: ruil de lege ramen van de moervolken met de broedramen van de bromzwerm. Dit lijkt op het aloude omjagen bij het rondekorfbedrijf.



Vijfde methode: Als de bromzwermen gevallen zijn, vangen we de oude moer uit en laten de zwerm terug vliegen. Na een dag of negen komen de middenzwermen af. Ze worden ieder afzonderlijk in nieuwe kasten opgezet op de oude plaats. De moervolken geven nazwermen, die teruggegeven worden. We hebben dan dadelijk vier jonge koninginnen. We missen echter 14 dagen of drie weken de eitjes van de oude koninginnen. Bij late zwermen (eind Juni-begin Juli) zal dit schadelijk zijn. Theoretisch overigens een zeer verdedigbare methode.
Zij, die twee of meer van boven omschreven methoden wensen te vergelijken, worden verzocht zich met ondergetekende in verbinding te stellen. De resultaten worden pas na het terugkomen van de heide vergeleken. Neem de volken twee aan twee bij elkaar, die ongeveer gelijk zwermen. Ook kunnen van gelijkwaardige volken vliegers worden gemaakt, omdat die 't meest op een zwerm gelijken (één raam met broed, opzittende bijen en de moer in een nieuwe kast op de oude plaats). De vliegers voegen zich hierbij. Als resultaat wordt de raathoning gerekend, plus de gewonnen slingerhoning uit de bovenbak. Het broednest blijft buiten beschouwing, ook de toestand van het volk.

DWINGELO. S. CANCRINUS.