Boekbespreking.


In het "Archiv für Bienenkunde" is een werk verschenen van de hand van Prof. Dr. L. Armbruster, Schreberstr. 22 Berlin-Zehlendorf met bijdragen van E. C. Alfonsus, E. R. Root en G. Schimpf.
Het werk heet "Imkerei-Betriebsformen" en zoals de titel reeds aangeeft, behandelt het de verschillende bedrijfswijzen in diverse landen en gebieden.
Met warmte willen wij dit keurig en wetenswaardig werk van dien kundigen en vruchtbaren schrijver aanbevelen, vooral omdat het onze blik kan verruimen en we verschillende van onze eigen bedrijfsmethoden er in terugvinden, of mee kunnen vergelijken.
Uit de rijke inhoud stippen we aan: Die Purzelbaum-Imker des Gatinais, der Bejewelsch, der Lüneburger Imker, Dathe's Brutwirtschaft im Hinterlader en nog zeer vele andere onderwerpen de practische bijenteelt betreffende en waaruit we een schat van wijsheid en ervaring kunnen putten.
Aardige perspectieven treffen we aan, waar Armbruster het heeft over "Miet-Bienen" en "Wochenend-Imkerei", dus huurbijen en week-endbijen.
Het werk, dat rijk geillustreerd is en op goed papier is uitgevoerd bevat 256 pagina's en is portvrij tegen 4.50 R.M. te bekomen na storting postschekkonto Berlin 316.56.

JOH. A. JOUSTRA.

Verslag omtrent de Pomologische tuin te Tiel over 1935.
Met genoegen ontvangen we ieder jaar van den Directeur v. d. Pom. tuin te Tiel (dhr. Doortjes) zijn uitgebreid jaarverslag en steeds weer trekt vooral onze aandacht het hoofdstuk over de bestuivingsproeven, welke systematisch en onafgebroken worden voortgezet.
Thans wordt medegedeeld, dat wat betreft de pruimen, Reine Victoria en Belle de Louvain zelffertiel bleken (met eigen stuifmeel vruchtbaar), doch Reine Claude verte, Reine Claude d' Oullins en Ponds Seedling met eigen stuifmeel geen enkele vrucht leverden, dus zelfsteriel zijn. In 1935 werd getracht te weten te komen met welk stuifmeel de genoemde variëteiten het best vrucht geven, doch door nachtvorstbeschadiging mislukte dit. (Bloemen onder gaas schijnen meer last van nachtvorst te hebben, dan niet ingeslotene).
Ook worden nog vermeld de bestuivingsproeven van appels en peren.
Het is van belang te weten te komen welke goede bestuifsters voor bepaalde variëteiten in de boomgaard moeten worden aangeplant. Hiervoor dienen de te Tiel genomen proeven; ze zijn daar in goede handen.

RED.