[Van de bibliothecaris]


De mais als bijenplant.
Reeds enige tijd trok het mijn belangstelling, dat in de buitenlandse tijdschriften een bericht voorkwam, dat de bloeiende mais door de bijen bezocht werd; de talrijke mannelijke aren geven overvloedig stuifmeel. Nu was er bij de oude Tol op de weg naar Bennekom dit jaar een klein veld met mais beplant. In Augustus zag de boer veel bijen op de mannelijke bloemen; gevraagd werd wat de bijen daar konden vinden? Het kan niet anders dan stuifmeel zijn. Op 7 Augustus was de mais in het Aboretum in bloei; aan het bovenste eind van iedere halm zit een lange rij van mannelijke bloemen, bijen
heb ik echter niet gezien. Mocht een van de lezers toevallig ook bijen op mais hebben gezien, dan zou hij mij genoegen doen dit in ons tijdschrift te berichten.
L. J. VAN RHIJN.

RODAX-FLIEGEN-UND-AMEISENFRESZLACK.
Het middel helpt zeker; een licht aanstrijken van een raamlat is voor een week voldoende, 's morgens liggen dan de meeste vliegen dood voor het raam. Waar in de omgeving vee wordt gehouden zijn soms in de kamers hinderlijk veel vliegen. De bijen sterven ook als zij er van snoepen, daarom wordt de vloeistof in een blikken doosje neergezet, een kleine opening is voldoende voor een binnenkomen van de mieren en dan kunnen de bijen er niets van weghalen. Deze Rodax is nu bij de meeste drogisten verkrijgbaar.
L. J. VAN RHIJN.

Kan niet een van de lezers mij ter inzage zenden Bienenvater (jaarg. 1917)? De jaargang is uitverkocht en ik wil zo gaarne er wat uit nazien.
DE BIBLIOTHECARIS.