Officiële mededelingen.


Verkiezing Hoofdbestuursleden.
Medegedeeld wordt, dat bij het openen der stembriefjes van Groep VI bleek, dat geen der candidaten een volstrekte meerderheid heeft behaald.
De uitslag is:
G.J. Meijer te Babberich 15 stemmen, Henri Meijer te Arnhem 14 stemmen en H.J. Sutherland te Velp 11 stemmen. Aantal uitgebrachte geldige stemmen 40.
Een nieuwe vrije stemming tussen deze candidaten heeft nu plaats. De stembriefjes moeten UITERLIJK Zaterdag 19 September (laatste post) bij den alg. secr. zijn binnengekomen. De briefjes worden opengemaakt Maandag 21 September a.s. des v.m. 10 uur in het Bijenhuis te Wageningen.
Voor de afdelingen van Groep III, VIII en IX, waarvan momenteel alle candidaten nog niet bekend zijn, gelden de bovenstaande data eveneens.
Aan de betrokken afdelingen zullen direct na 31 Augustus de stembriefjes worden toegezonden, uitgesloten de afdelingen van de Groep(en) waar geen tegencandidaat gesteld is.
De secretaris, JOH. A. JOUSTRA.

ATTENTIE! IMKERSDAG TE KAMPEN OP 5 SEPTEMBER 1936.
In de aan de Secretarissen der afdelingen en aan de eerste 200 deelnemers verzonden circulaire van de afd. "Kampen & O." over "GECENTRALISEERD VERVOER" moet *) EENDAAGSE SPECIALE RETOURKAART GELDIG 5 SEPT. 1936 worden DOORGEHAALD.
De speciale retourkaart, welke op de stations verkrijgbaar is, is geldig op 4 en 5 SEPTEMBER voor de HEENREIS, doch is voor de TERUGREIS geldig op 5 en 6 SEPTEMBER a.s.
Het Bestuur v. d. Afd. "KAMPEN & O."

BELANGRIJKE MEDEDELINGEN AANGAANDE DE SUIKERLEVERING 1936.
Wij vestigen zeer in het bijzonder de aandacht op onderstaande bepalingen aangaande de suikerlevering. Die welke aan de afdelingen zijn verzonden komen hiermede te vervallen.
Men ziet, de bepalingen zijn zéér verscherpt. Dit komt, omdat enige imkers onregelmatigheden van min of meer ernstige aard hebben gepleegd bij een vorige levering.
De Regering eist - terecht! - strikte naleving van de bepalingen en tegen overtreders is nu en zal in het vervolg scherp worden opgetreden. Reeds zijn een 6-tal imkers van de suikerlevering uitgesloten, tegen 1 is een vrijheidsstraf geëist en tegen enkele anderen geldboeten. Men zij derhalve in zijn eigen belang en in dat van zijn mede-imkers gewaarschuwd.
De nieuwe bepalingen komen ons, wat de najaarslevering 1936 betreft, reeds op minstens f 2500.- MEERDERE KOSTEN te staan! Dat kooltje hebben ons de overtreders gestoofd.

Voor de afds. secretarissen nog dit:
1e Registers met 160 geleidebiljetten te verkrijgen à f 1.--- franco bij het Bijenhuis.
2e In tegenstelling met hetgeen op de suikerlijst vermeld staat, behoeft deze niet binnen 14 dagen, doch moet UITERLIJK 31 October 1936 worden gezonden aan het Bijenhuis in enkelvoud.
3e Na 31 October geen suiker meer afleveren.
De leden denken er o.a. aan, dat:
1e de eventueel nog in het bezit zijnde suiker van vorige levering(en) in mindering komt van hetgeen men nu bestellen mag.
2e Te zorgen, dat de ingeslagen suiker van een geleidebiljet voorzien BLIJFT.
3e Op 2 November op te geven indien in het aantal opzetters, dat is opgegeven wijziging komt.
Zie vervolgens de onderstaande bepalingen!

LEVERING ACCIJNSVRIJE SUIKER, NAJAAR 1936.
Het Hoofdbestuur deelt mede, dat weer vergunning is verkregen voor levering van accijnsvrije gedenatureerde suiker voor bijenvoer.
De aan te kopen hoeveelheid zal ten hoogste bedragen 7 1/2 K.G. per korf of kast (opzetter). Als opzetters worden beschouwd de op 1 November 1936 aanwezige volken. Bij wijziging van het aantal opgegeven opzetters moet dit op 2 November 1936 schriftelijk aan den Afd. Secretaris worden opgegeven en door deze aan den Inspecteur der Accijnzen en Invoerrechten in zijn ressort.
Gedenatureerde suiker, levering voorjaar 1936, welke e.v.t. nog in voorraad is, mag niet worden afgeleverd aan de imkers dan nadat deze is vermengd per 100 K.G. suiker, met 5 H.G. gemalen Spaanse peper, welke vermenging moet plaats hebben onder toezicht van ambtenaren der accijnzen.

Voor de levering najaar 1936 gelden de volgende voorwaarden
A. De Afd. Besturen moeten de suiker tot de aflevering opslaan onder afsluiting. De sleutel hiervan moet in het bezit zijn van den beheerder of diens plaatsvervanger.
B. In een register (Suikerlijst) moet voor elke gemeente afzonderlijk aantekening worden gehouden van de ingeslagen en afgeleverde suiker met vermelding van naam en woonplaats van den imker en het door deze opgegeven aantal korven of kasten (opzetters).
Deze aantekening moet op eerste aanvrage aan den ambtenaar der Accijnzen ter inzage worden gegeven.
C. Het Afd. Bestuur moet bij de bestelling een verklaring inzenden (rose kaart) inhoudende de verklaring, dat van geen andere organisatie van bijenhouders, onder vrijdom van accijns, suiker is ingeslagen of ingeslagen zal worden.
D. Het Afd. Bestuur moet van de leden een gelijke verklaring (gele kaart) vorderen en deze inleveren ten kantore van den Inspecteur der Accijnzen in zijn ressort, met vermelding van datum en uur waarop de aflevering zal plaats hebben. Deze inlevering kan collectief geschieden, mits voor iedere gemeente afzonderlijk. Afdelingen welke dus meerdere gemeenten omvatten, zullen deze kaarten moeten indelen in evenveel groepen. Pas daarna mag de suiker aan de leden worden afgeleverd.

Alle partijen suiker, ongeacht de hoeveelheid, mogen slechts onder geleidebiljet worden vervoerd. Inlichtingen hieromtrent kan men inwinnen ten kantore van den Ontvanger der Accijnzen in wiens ressort het pand van uitslag is gelegen.
Vanwege afd. Suikerlevering zijn aanvragen toegezonden tot het bekomen van registers ter inschrijving van geleidebiljetten.
Gedrukte verklaringen als bedoeld onder C. zijn verkrijgbaar bij het Bijenhuis te Wageningen.
Gedrukte verklaringen als bedoeld onder D. zijn verkrijgbaar bij de Secretarissen der Afdelingen.
De prijs van de suiker is door het Hoofdbestuur als volgt vastgesteld Voor Afdelingen 6 ct. per K.G. Eerste zending franco naaste spoor- of tramstation of wal.
Voor verspreide leden 8 ct. per K.G. Eerste zending franco naaste spoor- of tramstation of wal .
Voor niet-leden 11 ct. per K.G. plus f 0,30 per zak, zending niet franco.
Bij gebleken te hoge opgaaf van het aantal korven of kasten (opzetter) worden van de zijde van den Minister maatregelen overwogen om de overtreders van verdere levering van vermengde suiker uit te sluiten.

Verdere voorwaarden van het Hoofdbestuur. 1-9.
1e. Het verschuldigde bedrag moet bij vooruitbetaling worden voldaan; geen bestelling wordt uitgevoerd, voordat algehele betaling heeft plaats gehad. Alle betalingen kunnen geschieden op onze postrekening No. 1171, Bijenhuis Wageningen, Afd. Suiker. Dit is het goedkoopste en gemakkelijkste. Echter verzoeken wij U dringend duidelijke omschrijving waarvoor het geld bestemd is. Met opgave van spoor- en/of tramstation.
2e. De suiker wordt aan de Afdelingen aan één adres geleverd, terwijl voor grote afdelingen met uitgebreid rayon aan hoogstens 3 adressen kan worden verzonden, mits elke zending minstens 1000 K.G. bedraagt. De verantwoording van de totale partij blijft voor rekening van den Afd. Secr.
3e. Bestellingen worden tot uiterlijk 31 October 1936 des namiddags 12 uur aangenomen. Aangeraden wordt niet tot het laatste te wachten maar zoo vroeg mogelijk bestellen.
4e. Afdelingen mogen de prijs voor de suiker met ten hoogste 2 cent per K.G. verhogen, alleen tot dekking van noodzakelijke onkosten.
5e. De suiker wordt geleverd in zakken van 100 K.G. netto. Bij levering in zakken van 50 K.G. netto wordt per 100 K.G. 30 cent extra berekend. Ledige zakken worden niet teruggenomen.
6e. Leden der Vereniging zijn zij, van wien het quotum vóór of tegelijk met de suikerbestelling is afgedragen.
7e. Uiterlijk 31 October moeten de gespecifieerde opgaven (suikerlijsten) nauwkeurig alphabetisch ingevuld, door het Afd. Bestuur ondertekend, aan het Bijenhuis worden ingezonden.
Onder aan de lijst moet worden ingevuld de naam van den depothouder en het totaal, dat in het depot is. De lijsten moeten behoorlijk opgeteld zijn.
De aandacht wordt speciaal gevestigd op het op tijd inzenden der suikerlijsten, dat is uiterlijk 31 October 1936.
8e. Afdelingen die zelf de bestelde suiker per vrachtauto willen halen geven hiervan bericht aan den Directeur. Deze bepaalt de dag waarop de suiker in ontvangst kan worden genomen. Bij het in ontvangst nemen van de suiker wordt het bedrag, dat anders aan vrachtkosten Ned. Sp. verschuldigd zou zijn, uitbetaald.
9e. Verspreide leden en niet-leden kunnen suiker bekomen op een kaart, welke op het Bijenhuis verkrijgbaar is. De suiker wordt uitsluitend verstrekt tegen toezending van de ingevulde en getekende kaart en bij vooruitbetaling van het verschuldigde bedrag.

Beleefd wordt verzocht:
Bij de bestelling te vermelden: opgave van het naaste spoor- en/of tramstation.
Geen andere gelden bij de suikergelden te zenden en op de bestellingen geen andere mededelingen te doen dan alleen betreffende suikerlevering.
Alle correspondentie te richten aan de Vereniging voor Bijenteelt "Afd. Suiker" te Wageningen, Postrek. 1171.
Van de nabestellingen zo min mogelijk gebruik te maken, daar dit verhoging van kosten en meerdere werkzaamheden veroorzaakt.
Teneinde zoveel mogelijk de imkers te helpen, heeft de Regering goedgekeurd, dat de afdelingsbesturen voor elke opzetter van hunne leden 7 1/2 K.G. mogen bestellen en dat deze maximale hoeveelheid door die leden in gedeelten kan worden afgenomen.
Het overgebleven deel kan door het afdelingsbestuur in depot worden gehouden en tot uiterlijk 31 Oct. 1936 aan de leden worden verstrekt, met dien verstande, dat men voor elke opzetter in totaal niet meer ontvangt dan 7 1/2 K.G. Na 31 October mag dus door de afdelingen geen suiker meer worden afgeleverd.
Het Hoofdbestuur dringt er bij Afd. Besturen en leden ten sterkste op aan de voorwaarden van suikerlevering nauwkeurig na te leven en vooral niet meer suiker te bestellen dan waarop men krachtens deze voorwaarden recht heeft. Men bedenke, dat een enkele overtreding weer nieuwe bepalingen ten opzichte der suikerlevering kan veroorzaken.
Nota. Iedere imker moet het geleidebiljet zorgvuldig bij de suiker bewaren om bij aanvrage te kunnen dienen.

Namens het Hoofdbestuur,
AFD. SUIKERLEVERING
BIJENHUIS WAGENINGEN.
WAGENINGEN, Augustus 1936.

Afdelingsberichten.



VLAARDINGEN. Zaterdag 11 Juli gaf de Heer Haverkamp een openbare les in de bijenteelt op de stal van de H.H. Bos en Groeneveld, welke door een twintigtal leden en belangstellenden was bezocht.
Nadat eerst op een duidelijke en zeer onderhoudende wijze het leven der bijen door den leraar was vertolkt, werd op een voor ieder duidelijke wijze het inwinteren der bijen behandeld, waarna eveneens op zeer leerzame wijze getoond werd hoe een kunstzwerm werd gemaakt, wat vooral voor de nietbijenhouders sterke aandacht trok.
Daarna werd aangetoond hoe op verschillende wijze raampjes werden gespannen en de kunstraat daarin bevestigd werd, waarover een gedachtenwisseling plaats had.
Alles bijeen was het zowel voor oningewijden als ingewijden in onze mooie bijenteelt een leerzame middag.
De Secretaris, C. BOS.

EERBEEK. Door de Afdeling Eerbeek werd onder voorzitterschap van den bijna 84-jarigen heer J. Pannekoek aan "De Korenmolen" een vergadering gehouden. Een 15-tal leden was aanwezig. De voorz. opent de vergadering met een woord van welkom tot de aanwezigen, na een korte uiteenzetting van de toestand der bijenvolken over dit voorjaar te hebben gegeven en waarbij hij deed uitkomen, dat de voorjaarsdracht nu niet zo schitterend is geweest, sprak hij de hoop uit, dat de heidedracht dit jaar mee moge vallen. Het staat er goed voor, de heide heeft, mede door de vele regens, zich krachtig ontwikkeld, en wanneer het weer mooi wordt zal ze lang en mooi kunnen bloeien.
Vervolgens werd overgegaan tot regeling der te houden 34e honing-, was- en bijenmarkt op Zaterdag 26 Sept. De aanvoer is vrij voor iedereen, maar alleen leden van de Vereniging tot bevordering der bijenteelt in Nederland mogen dingen naar de wisselbeker en geldprijzen in totaal voor een bedrag van ruim f 60. Als Juryleden zullen worden aangezocht de heren A. Minderhoud, Rijksbijenteeltconsulent te Wageningen; H. Versteeg, Apeldoorn; Joh. A. Joustra. Amersfoort; J. Lentink, Brummen en H. Massink, Angerlo.
De voor keuring aangeboden honing moet om 9 uur aanwezig zijn. Na een inleidend woord, uitgesproken door den Heer Joh. A. Joustra, wordt de markt om 11 uur door den voorz. der Afd. Eerbeek, den heer J. Pannekoek, voor het publiek geopend. Aan de markt is evenals andere jaren een verloting verbonden, met de verkoop der loten is belast de heer G Mensink, Ringlaan te Eerbeek.
Dozen voor honingverpakking worden voor een kleine vergoeding beschikbaar gesteld en programma's zijn op aanvraag gratis te bekomen. Het bestuur is bereid in alles behulpzaam te zijn. Na een opwekkend woord tot de aanwezigen, om allen krachtig mee te werken tot het welslagen der markt en een woord van dank voor de opkomst sloot de voorz. de vergadering.
De Secretaris, H. A. v. ZADELHOFF.

ROTTERDAM. De op 19-7-'36 gehouden excursie naar de Wieringermeerpolder per luxe reiswagen, had een zeer prettig verloop.
's Morgens half zeven werd met 21 deelnemers afgereden uit Rotterdam, om 10 uur reeds arriveerden wij in de polder. De directie van de polder had ons geheel belangeloos een gids aangeboden, toegewezen was ons als gids de heer Frans, welke op zeer duidelijke wijze verklaringen gaf over het ontstaan en de verdere gang van zaken in de meer. Eerst kregen wij te zien een overzicht vanaf de terp, daarna werd een boerderij bezichtigd, daarna enige bijenstands, waar het er met de bijen vanwege het slechte weer en weinige dracht troosteloos uitzag. Daarna is gereden over Wieringen naar de afsluitdijk, waarna een excursie werd gehouden op de bijenstand Honingkelk aan de Wierweg 84 in Slootdorp. Zeer jammer werkte op die tijd het weer niet mede, zodat alles in het kort maar kon overzien worden. Veel belangstelling ging uit naar een 20-tal geheel nieuwe Buckfastkasten, welke ook door weersomstandigheden niet hun volle kunnen toonden. Tenslotte bezichtigden wij het Electr. gemaal de Lelie.
Na hartelijk dank gebracht te hebben aan onzen onovertreffelijken gids ging de reis naar Volendam, welke in Zaterdagavondkleding een zeer interessante verpozing gaf.
De terugtocht ging verder over Amsterdam, Haarlem, den Haag, eindigende in Rotterdam. Het was een genoeglijke Rotterdamse Imkers-excursie, welke wij aan iedere afdeling kunnen aanbevelen.
AFD. ROTTERDAM.