[Vragenrubriek]



Vraag 311. In mijn streek is heide de hoofddracht. Zomerdracht is van weinig betekenis. Op welke wijze zou ik het beste resultaat kunnen bereiken, n.l. de voorzwerm boven of onder het volk met separator en later verenigen, of de oude moer verwijderen en met de jonge moer verder broeden?
H. v. W. te W. (Gld.)
Antwoord: U hebt late dracht en moet zeer sterke volken hebben voor de hei. In Uw geval zou ik met de separator -aan werken, als er weinig zomerdracht in Uw streek is. De broedontwikkeling staat dan niet stil. Als de oude moer zwermt, kunt U de zwerm boven de separator plaatsen en het afgezwermde volk beneden laten. Als de jonge moer tuut, dan alle doppen wegbreken en dit herhalen als het nog geen 9 dagen geleden is, dat de oude moer af-
kwam. Is de jonge moer bevrucht, dan kunt U het volk verenigen. De voorzwerm, die boven de separator staat moet U voeren, als er geen gewin is, opdat het broednest niet stilstaat.


Vraag 312. In het Januari-nummer Jrg. 1936 werd in het artikeltje betreffende het nemen van proeven voor late dracht aanbevolen de voorzwerm op een nieuwe kast te slaan. Wij krijgen dan 2 volken voor de hei. Zijn deze wel sterk genoeg om er nog een honingkamer op te plaatsen?
H. v. W. te W. (Gld.)
Antwoord: Als men in een streek woont met ruim zomergewin, dan kunnen die 2 volken voor de hei nog wel sterk genoeg worden om er een honingkamer op te plaatsen. Woont men in een streek met weinig dracht, dan is het beter het volk niet te splitsen, doch het intact te houden. Men moet er altijd aan denken, dat men meer honing zal oogsten van één sterk volk, dan van 2 middelmatige volken. Op de hei moeten de volken zeer sterk zijn met een grote reserve aarn.roed, wil men bij een gunstige hei en goed weer succes hebben.

Vraag 313. In mijn afdeling bestaat het plan naar de Wieringermeer te reizen. Hoe zou ik mijn volken moeten behandelen om ze van begin Juni tot einde Juli mede te geven zonder voor zwermen bevreesd te zijn?
H. v. W. te W. (Gld.)
Antwoord: Als U de volken begin Juni naar de Wieringermeer wilt brengen, zou het aanbeveling verdienen, dat zij een jonge moer hadden, omdat een jonge moer niet zo spoedig zwermt, als een oude. In elk geval moet U zorgen, dat Uw volken zoveel mogelijk ruimte en voer hebben. Door vooral ruimte te geven, wordt het zwermen aanmerkelijk vertraagd.
Of U het zwermen in deze tijd van het jaar geheel kunt bedwingen, zonder dat ge Uw volken behandelt, gaat niet zo gemakkelijk. Heeft men de volken onder zijn bereik, dan kan men al naar de omstandigheden zulks medebrengen, handelend optreden, doch op verre afstand moet men alles aan de natuur overlaten, als men geen goede plaatsvervanger heeft, die toezicht op de bijen houdt.


Vraag 314. Als een bij geboren wordt, heeft zij dan reeds haar volle wasdom bereikt, of neemt zij nog in grootte toe?
A. M. te Z. (Ov.)
Antwoord: Over dit onderwerp vindt men zeer weinig vermeld, zelfs niet in uitgebreide bijenboeken. Als men een bij pas uit een cel ziet kruipen, is het nog een hulpeloos wezen en zou men zeggen, dat zij haar volle grootte nog niet heeft bereikt. Jonge bijen hebben een witachtige weerschijn tot zij een voile week oud zijn en nemen dan een donkerder tint aan. Als men deze witachtige bijen van enige dagen oud ziet, lijken zij groter, dan die pas uitgelopen zijn. Misschien heeft een onzer lezers juistere gegevens hierover?

Vraag 315. Ik had deze zomer korfvolken, die niet wilden zwermen. Zij hadden wel volop darren en de moerdoppen half klaar, doch verder kwamen zij niet, of zij hadden wel darren en zetten in het geheel geen moerdoppen op. Kunt U mij ook zeggen, wat hiervan de oorzaak kan zijn?
E. S. te D. (Ov.)
Antwoord: Dit zal moeten worden toegeschreven aan het slechte weer, dat wij deze zomer in de zwermtijd gehad hebben en aan weinig gewin. Was het weer gunstig geweest en de dracht goed, dan zouden de zwermen wel voor de dag zijn gekomen.

Vraag 316. Reeds lange tijd zocht ik naar het recept voor de bereiding van "mede", d.i. een gegiste honingdrank, gemaakt uit uitgeperste honingraten. Deze drank werd vroeger in verschillende streken gedronken ter vervanging van bier. Kunt U mij inlichtingen geven, omtrent de wijze, waarop ik deze drank bereiden kan en onder welke omstandigheden het gistingsproces moet verlopen ?
L. A. M. K. te O. (Ov.)
Antwoord: Deze vraag is reeds verscheidene malen in ons "Groentje" beantwoord. Zie vragen 63 en 64 Jrg .1932 blz. 259 en 260; vraag 107 Jrg. 1933 blz. 137; vraag 204 Jrg. 1934 blz. 224.
Het maken van alcohol bevattende mede kan U in aanraking brengen met den strafrechter. Daarom geven wij geen recepten voor het maken van mede.


Vraag 317. Ik heb 7 kasten met bijen, 6 enkelwandige met 9 ramen Simplexmaat en 1 koninginnekastje. Nu ben ik van plan een Amerikaanse moer aan te schaffen. Vier mijner volken hebben jonge moeren. Welk volk moet ik ervoor nemen, het kleine volk in het koninginnekastje, of een van mijn andere volken ?
J.A. te A. (D.)
Antwoord: Ik zou de moer in een groot volk invoeren.

Vraag 318. Wat vindt U beter een veger te maken en dan op kunstraat de koningin daaraan toevoegen, of haar in een mijner kasten te vervangen?
J.A. te A. (D.)
Antwoord: Ik zou de koningin in een der kasten vervangen.

Vraag 319. Wanneer is de beste tijd om een koningin te kopen en toe te voegen om er deze zomer jonge koninginnen van te krijgen?
J.A. te A. (D.)
Antwoord: De beste tijd om een jonge koningin te kopen en toe te voegen, is in Juni of Juli, als er dracht is. Zij wordt dan gemakkelijker aangenomen. Om er nog jonge koninginnen van te krijgen, zal het beter zijn tot het volgende jaar te wachten.

Vraag 320. Kunt U mij een vertrouwd adres noemen, waar ik goede bevruchte koninginnen kan kopen?
J.A. te A. (D.)
Antwoord: U kunt deze adressen wel vinden in de advertenties van ons "Groentje".

A. OONK.