Officiële mededelingen.


Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering van 11 Nov. 1936 in Hotel Noord-Braband te Utrecht.
De Heer Thiel is met kennisgeving afwezig; de beide Rijksbijenteeltconsulenten wonen de vergadering bij.
Op de gebruikelijke wijze wordt de vergadering door den Voorzitter geopend en de herkozen leden van het H.B. en het nieuw gekozen lid, dhr. G. J. Meijer uit Babberich, extra welkom geheten. Ook richt de Voorzitter enkele hartelijke woorden tot den Secretaris, die zijn koperen jubileum als zodanig herdenkt.De notulen worden onveranderd vastgesteld.
Op voorstel van dhr. v. d. Berg zal in het vervolg van alle fondsen een kapitaal-rekening worden verstrekt. Verschillende brieven worden behandeld en sommige voor kennisgeving aangenomen. Het voorstel van dhr. ter Brugge om een uitneembare demonstratiestand verkrijgbaar te stellen wordt aangehouden tot de voorjaarsvergadering. Een voorstel van id. en dhr. Bos te Vlaardingen om tot splitsing van Groep 8 over te gaan, omdat deze groep geografisch te groot zou zijn, wordt langdurig besproken. Er wordt aan herinnerd, dat een groep uitsluitend VERKIEZINGSGROEP is. Dhr. ter Brugge trekt zijn voorstel voorlopig in en voorz. en Secr. zullen onderzoeken of misschien hergroepering mogelijk en wenselijk is. Een voorstel van dhr. ter Br. om op de A.V. ieder lid van het D.B. een deel van de agenda te doen behandelen vindt geen onverdeelde instemming. Het D.B. voelde niets voor een imperatief voorschrift d.a.g. en als de Voorzitter het gewenst vindt, dan laat hij al een deel door anderen behandelen en toelichten. Voorstel wordt ingetrokken.
Een ander voorstel om de afdelingen in de gelegenheid te stellen om in bizondere gevallen eens het H.B.-lid van zijn Groep kosteloos te kunnen uitnodigen wordt langdurig besproken. De Voorzitter vindt dit voorstel wel wenselijk, doch indien er weinig gebruik van gemaakt wordt is het niet nodig en indien er een druk gebruik van gemaakt zou worden, wordt het te duur. Bovendien gaat de secr. heen waar dit wenselijk of noodzakelijk mocht zijn. Er is dus geregeld contact. Dhr. Versteeg heeft al eens voorgesteld om met een paar groepen eens een proef te nemen, doch dit wordt niet billijk en afdoende gevonden. Dhr. de Visser zou zijn stem er aan kunnen geven, mits de afd. zelf een deel in de kosten zouden bijdragen. De Voorzitter wijst er op, dat een H.B.-lid geen vertegenwoordiger is van een bepaalde Groep, doch wél van de hele vereniging. Vindt het voorstel in principe wel juist, doch de consequenties zijn niet te overzien ; het zal veel te kostbaar worden. Dhr. de Visser meent, dat dit te ondervangen is door te bepalen, dat ieder H.B.-lid slechts 2x per jaar zo'n bezoek zal kunnen afleggen, doch dhr. v. d. Brink merkt op, dat indien het dan eens noodzakelijk mocht worden de beurten op kunnen zijn. De Voorzitter zegt, dat de gelden daarvoor eerst door de A.V. zullen moeten worden gevoteerd. In stemming komt het amendement de Visser afd. 50 van de kosten dragen en hoogstens 2 bezoeken per jaar. Wordt met de stemmen van dhr. Loonen, Ebbinge Wubben en den voorsteller voor, verworpen,
Het voorstel ter Brugge, mits de gelden daarvoor te vinden zijn en door de A.V. zijn goedgekeurd, wordt aangenomen met de stemmen van dhr. Schaafsma, v. d. Brink en den Voorzitter tegen.
Medegedeeld wordt, dat het D.B. heeft deelgenomen in een obligatielening groot f 500.- rentende 3 1/2% t.a.v. het Bijenpark te Amsterdam. Het H.B. verleent daaraan zijn goedkeuring. Enkele suikerklachten worden behandeld en de klagers zullen beantwoord worden. Besloten wordt om den Voorzitter en Secr. aan te wijzen als vertegenwoordigers van de Vereniging inzake het oprichten van de proefbijenstand. Aan afd. Amsterdam wordt een subsidie toegekend voor het vertonen van haar film. Ook zal een bedrag van ten hoogste f 50.- worden besteed voor de bestrijding van de mijtziekte. Dhr. de Visser vraagt of bestrijding niet op de weg van het Rijk lig ; dhr. van Giersbergen zegt, dat er een bedrag voor is uitgetrokken. Volgens spreker lukt de bestrijding met het Frowse middel niet. Verzoek Ommen en Havelte bijdrage in bestrijding bijenwolf wordt eveneens langdurig besproken. Dhr. Minderhoud zegt, dat al die bestrijding vergeefse moeite is. Met den Voorz. is spreker het eens, dat het op de weg van het Rijk ligt de bijenwolf te bestrijden, doch er is geen weg bekend. Verzoeken om subsidie worden afgewezen.
Tot lid van het D.B. wordt benoemd dhr. Versteeg met 5 stemmen. Op dhr. Loonen wordt 1 stem uitgebracht evenals op dhr. Schaafsma en ter Brugge; 1 stem was van onwaarde. Dhr. de Visser wordt vervolgens met algemene stemmen herbenoemd in de commissie van bijstand afd Handel. Als wnd. Voorzitter wordt benoemd dhr. de Visser met 5 stemmen. Op dhr. ter Brugge werden 2 en op dhr. Loonen 1 stem uitgebracht. 1 stem van onwaarde.

Aan de orde de nieuwe amendementen op het H.R. en het prae-advies vastgesteld. Op een voorstel Groningen tot reorganisatie van de Vereen. wordt een afwijzend prae-advies gegeven. Langdurige besprekingen werden gehouden over het oprichten van een moderne centrale zemerij en het toevoegen van een reiziger aan afd. Handel; het eerste op voorstel van dhr. Schaafsma en het laatste op voorstel van dhr. Schaafsma en ter Brugge. In principe wordt besloten tot het aanstellen van een vaste reiziger, doch allereerst zal moeten worden nagegaan of de financiën dit toelaten.
Besloten wordt vervolgens, dat f 3000.- belegd zal worden in Ned. Staatsschuld. Daarna wordt de vergadering gesloten.

Ledenlijsten, quotum en jaarverslagen.
Vóór het einde van het jaar moeten de ledenlijsten, het quotum (f 1.- per lid) en het jaarverslag worden gezonden aan den alg. secr. HET VERDIENT ECHTER AANBEVELING DIT ZO SPOEDIG MOGELIJK TE DOEN, ZULKS MET HET OOG, OP EEN VLOTTERE AFWERKING. Als alles op tijd is, blijven klachten uit.

Verspreide Leden.
Verzocht wordt géén contributie meer te zenden, aangezien de postkwitanties reeds zijn verzonden. Gelieve het geld klaar te leggen, opdat de bode niet nog eens behoeft te komen.

Hartelijk dank!
Ondergetekende betuigt hierbij zijn hartelijke dank aan Hoofdbestuur, afdelingen en leden voor de talrijke bewijzen van belangstelling bij zijn koperen herdenking als secr -pennmr. der vereniging. Hij spreekt de hoop uit, dat het hem gegeven mag zijn met U allen onze mooie vereniging nog tot groter bloei te mogen opvoeren.
JOH. A. JOUSTRA.

Amendementen Huish. Regl. en prae-advies van het Hoofdbestuur.

AFDEELING VELP.
Art. 5. Aan te vullen met: Leden van de Commissie van Bijstand mogen, als zijnde meer speciaal belast met het toezicht op afd. Handel, geen belanghebbenden zijn bij enigerlei leverantie aan die afdeling.
Het H.B. acht die bijvoeging absoluut overbodig. De commissie van bijstand is veeleer een commissie van advies. Het voorstel geeft aanleiding tot allerlei
moeilijkheden, de leden zouden zelfs geen eigen gewonnen honing en was aan Handel mogen leveren.
Art. 17. Aan te vullen met : Dit bedrag wordt na eenmaal te zijn vastgesteld slechts gewijzigd zo daartoe een voorstel van het H.B. of door de afdelingen wordt gedaan op de wijze bepaald in art. 32.
Toelichting van Velp: De huidige gang van zaken, dat op elke alg. verg. het quotum wordt vastgesteld, na als punt van behandeling op de agenda van die vergadering te zijn geplaatst, heeft tot gevolg, dat eventuele voorstellen van de afdelingen tot vermindering of vermeerdering daarvan eerst ter tafel komen ter alg. verg. Bespreking van die voorstellen heeft te voren in de afdelingen niet plaats gehad, terwijl het H.B. ook niet in de gelegenheid is geweest, zijn zienswijze daarvan ter kennis van de afdelingen te brengen ter grondige beschouwing. De ogenblikkelijke zienswijze der afgevaardigden ter alg. verg. geeft daardoor de beslissing, hetgeen in zo'n belangrijke aangelegenheid ongewenst is.
Het H.B. vindt de gedachte welke aan dit voorstel tot grondslag ligt, zeer juist. Het H.B. prefereert evenwel dit op een andere wijze tot uiting te brengen en wel door te lezen in art. 17 Een voorstel tot wijziging van het laatstvastgestelde quotum kan slechts in behandeling komen, indien het op de agenda voorkomt. In art. 33 moet dan aan de eerste zin worden toegevoegd: met uitzondering van het bepaalde in art. 17.
Art. 32. De derde zin te doen luiden: Alle voorstellen, ook die van het H.B., uitgezonderd in spoedeisende gevallen, ontstaan na dit tijdstip, worden in het Januari-nummer van het M.S. opgenomen met de eventuele toelichtingen. Te uitvoerige toelichtingen op voorstellen van de afdelingen kunnen door het H.B. echter slechts na overleg met de betrokken afdeling, worden bekort.
Toelichting van Velp: Bij de huidige regeling komen als regel de voorstellen van het H.B. voor de alg. verg. eerst middels de agenda voor die vergadering ter kennis van de afdelingen. Amendementen op die voorstellen komen daardoor eerst op de alg. verg. ter tafel. Het ogenblikkelijk inzicht der afgevaardigden bepaalt hun uit te brengen stem voor of tegen die amendementen. Deze toestand is ongewenst. Worden ook de voorstellen van het H.B. in het Januari-nummer van het M.S. opgenomen, dan kunnen die amendementen daarop ook middels de agenda voor die vergadering ter kennis van de afdelingen worden gebracht en in de afd. worden behandeld.
Het H.B. acht het in het algemeen zeer wenselijk, dat voorstellen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt om een grondige voorbereiding mogelijk te maken. Ook voorstellen van het H.B. behoren zo spoedig te worden bekend gemaakt, dat de afd. zich erover kunnen beraden, amendementen kunnen indienen, die ook weer tijdig bekend moeten zijn. De wijze waarop Velp dit wil bereiken, komt het H.B. minder juist voor. De redactie van Velp is min of meer in strijd met art. 33. Bovendien is het gevaarlijk spoedeisende gevallen te noemen. Beter is het een tweede alinea in te voegen in art. 32, luidende Voorstellen van het H.B. worden voor zoveel mogelijk in het Januari-nummer van het M.S. bekend gemaakt.
Bekorting van te uitvoerige toelichtingen moet men aan het H.B. overlaten. Overleg met de betrokken afdeling kost veel te veel tijd. De afdelingsvoorstellen moeten inkomen vóór de 15e December. Er is dan geen tijd meer om in overleg te treden met de afd. wat bekorting van te uitvoerige toelichting betreft. Men moet het H.B. vertrouwen, dat het geen deugdelijke toelichting zal wegmoffelen en mocht het toch ooit gebeuren, dan kan de afd. op de alg. verg. het H.B. ter verantwoording roepen. Het H.B. ontraadt dit gedeelte van het voorstel Velp.

AFDELING KENNEMERLAND.
Art. 6. Bij te voegen: De vereniging onderhoudt een afdeling propaganda in het bizonder met de bedoeling het gebruik van Nederlandse honing te bevorderen. Het H.B. benoemt het hoofd van deze afdeling. Hij regelt deze propaganda metterdaad én in geschrift én in woord in overleg met het H.B. De middelen voor deze onpersoonlijke propaganda worden gevonden uit een heffing per lid naar het aantal bijenvolken (opzetters) dat hij bezit.
Toelichting van Kennemerland: De strekking van dit amendement is tweeledig. In de eerste plaats was de afd. van mening, dat bij de voorgestelde redactie het belang van deze afdeling niet voldoende tot zijn recht komt. Ten tweede vreesde men, dat door de verlaging van het quotum de reclame die gemaakt wordt voor onze kring mede door gebrek aan middelen sterk in het gedrang zoude komen. Verder stelt K. voor b.v. één ct. per opzetter te heffen. Ieder lid zal zich zedelijk verplicht weten bij te dragen voor de reclame van zijn product.
Het H.B. acht de oprichting van een vijfde afdeling naast de reeds bestaande vier niet aan te bevelen. Door de splitsing der administratie zijn er nu reeds moeilijkheden genoeg.
Het H.B. acht wel meerdere reclame zeer toe te juichen en ziet zeer goed in, dat daartoe versterking van de middelen noodzakelijk is. Maar tegen de wijze waarop K. die ruimere middelen wil verkrijgen, bestaan naar de mening van het H.B. grote, zelfs onoverkomelijke bezwaren.
Principieel is het onjuist de leden te verplichten bij te dragen in de geldmiddelen in verhouding tot het aantal opzetters. Men zet hiermede een eerste stap op de weg, dat ieder zal betalen naar mate van het belang, dat men bij de vereniging heeft. Honderden leden, vooral onder de amateurs, laat het, persoonlijk volkomen koud, of de honing duurder wordt of niet. Zij hebben persoonlijk daarbij geen belang.
Maar ook practisch is het voorstel onuitvoerbaar. Wie moet voor de inning zorgen. Hoe komt men tot het juiste aantal opzetters. De suikerlijsten geven een onzuiver en onvolledig beeld ervan. Wie moet controleren of de opgaven juist zijn? Wie moet die gelden innen?
Wil men meer reclame, dus mee gelden daarvoor beschikbaar hebben, dan is het enige middel verhoging van het quotum. Het H.B. vertrouwt, dat men het quotum voor 1938 behoorlijk zal verhogen.

[Afdelingsberichten]


AFD. ZWOLLE & OMSTR. Verg. op 6 November in de zaal van den penningmeester, den Heer Brandehof, Melkmarkt te Zwolle.
Aanwezig 59 leden. Circa 8.15 uur opent de voorz., de Heer J. Roskam, deze verg. en heet allen een hartelijk welkom, in het bizonder hen, die de 70 jaren al gepasseerd zijn en zo'n lange reis op dit late uur nog aandurven.
Notulen en Jaarverslag worden voorgelezen en zonder aanmerkingen goedgekeurd.
Tot leden der kascommissie worden benoemd de Heren D. Zwakenberg en W. Drenth. Wegens periodiek aftreden voorz. en secr. heeft bestuursverkiezing plaats. Met algemene stemmen en luid applaudisseren worden de Heren J. Roskam en de secr. A. Meinders herkozen; dezen brengen dank aan de leden voor het vertrouwen, dat zij in het Bestuur genieten.
Vervolgens heeft inning contributie 1937 plaats, terwijl we 5 nieuwe leden noteren. Hierna heeft de verloting plaats. Voor plm. 50 gulden was hiervoor besteed, zodat er 65 prijzen beschikbaar waren. 6 Prijzen, welke niet uitgeloot zijn, werden bij opbod verkocht. Dit geeft altijd een aangenaam karakter. De Heer v. Pijkeren bracht dank aan het Bestuur voor de goede gang van zaken autotocht enz., die zij dit jaar hebben genoten. Voor de rondvraag waren de verschillende klachten nog omtrent te hoog percentage peper in àe najaarssuiker, aangezien dit najaar zeer vele bijen hier het slachtoffer van zijn geworden en verzoeken het hoofdbestuur dringend bij de Regering maatregelen hieromtrent te treffen.
Circa 10.15 uur sloot de voorz. onder dankzegging deze geanimeerde verg. De Secr., A. MEINDERS.

AFD. ZAANSTREEK. Zoals men vermoedelijk wel zal weten, heeft de huish. verg. op Dinsdag 1 Oct. besloten om de contributie met ingang van 1 Jan. 1937 te verlagen tot f 2.-. Daar de Penningmeester zijn bescheiden al in orde gemaakt had voordat dit besluit genomen was, zal men op de quitantie f 3.- vermeld zien.
Om aanraking met de politie te voorkomen, waardoor een gemeente-verordening betreffende het bijenhouden zou kunnen ontstaan, heeft de verg. op voorstel van het bestuur besloten een commissie van toezicht te benoemen, welke de inrichting en grootte van onze bijenstanden zal controleren en bij voordraging van een nieuw lid zal eerst onderzocht worden of dat lid gelegenheid heeft om een bijenstal te plaatsen, zodat geen last met buren zal kunnen ontstaan. Ook zal zij het bestuur assisteren met de controle van de suiker, daar onze secr. persoonlijk verantwoordelijk wordt gesteld. Deze commissie is op de verg. van deze maand gekozen.
Rest mij U mee te delen, dat U binnenkort een convocatie zal ontvangen, waarop verzocht wordt op de keerzijde in te vullen het aantal k.g. gewonnen honing van dit jaar. Dit is voor het jaarlijks overzicht welke onze secr., aan het H.B. moet opzenden. M. DE VRIES.

CURSUS BIJENTEELT EDE. Afdeling Ede besloot deze winter weer een verkorte cursus Bijenteelt te organiseren, welke bij voldoende deelname in Januari 1937 zal aanvangen.
De cursus wordt gegeven door den Heer U. A. van Loon te Voorthuizen, gediplomeerd onderwijzer Bijenteelt.
Het lesgeld bedraagt f 1.25 per persoon voor de gehele cursus.
Zij die deze cursus wensen te volgen, gelieven zich aan te melden bij den Secretaris, den Heer A. van Rooijen, Grootestraat 32 te Ede, waar tevens nadere bijzonderheden betreffende deze cursus worden verstrekt.
Leden van naburige Afdelingen zullen ook gaarne als deelnemers voor deze cursus worden ingeschreven.

AFD. AMERSFOORT. Op Vrijdag 18 Dec., 's avonds half 8 precies wordt de 2e praatavond in dit seizoen gehouden in café D'Oranjeboom, Leusderweg 43. Inleider dhr. C. Wijnen, Voorzitter der afd. Onderwerp: "D e p r a c t ij k v a n h e t i m k e r e n". Geen enkel lid ontbreke op deze avond. Ook leden van andere afd. zijn welkom!

LEIDEN. Zaterdag 21 Nov. j.l. herdacht de afd. Leiden haar 25-jarig bestaan in een gezellige bijeenkomst van leden en introducé's in de met bloemen getooide bovenzaal van "De Harmonie". Om half acht sprak de voorzitter, de Heer B. Meyn, een welkomstwoord tot de aanwezigen, inzonderheid tot den heer Joustra, die de gelukwensen van het Hoofdbestuur overbracht, en tot enkele genodigden, onder wie de heer Frankenhuis, twee bestuursleden van de naburige afd. Voorburg en de heren Kroes en Helffer uit Amsterdam. Daarna werd na een korte voordracht van den secretaris (jammer, dat de plaatsruimte in ons orgaan niet toelaat, dit mooi stuk propaganda op te nemen. Red.) over de lotgevallen der Leidse afdeling, overgegaan tot het doen draaien door den heer Helffer van de mooie Amsterdamse film, waarbij de heer Kroes de nodige toelichting gaf. De film, die de aanwezigen geruime tijd in grote mate boeide, vond algemeen bewondering. Na afloop bracht de voorzitter de heren K. en H. hartelijk dank voor hun moeite, en bleven de leden nog enige tijd onder gezellige kout bijeen. S. BROEKHUIZEN, Secretaris.

AFD. RIJSWIJK Z.H. Deze afd. werd opgericht op 16 Nov. Voorlopig bestuur: B.P. v.d. Houten, Voorz., A.J. Lammers, Secr. Penningmr., P.J.J. Koch. Dhr. Frankenhuis hield een zeer interessante inleiding over het onderwerp: "Welk gereedschap kan een imker zelf maken". Dhr. v. d. Houten zal deze winter geheel gratis een cursus voor beginnende imkers geven. Reeds 7 cursisten gaven zich op. DE SECRETARIS.

AFD. OMMEN. Jaarvergadering. Deze werd gehouden de 18e Nov. en bezocht door 63 leden. Bij de opening sprak de voorz. zijne voldoening uit over het drukke bezoek en gaf daarna het woord aan den secr. voor notulen, mededelingen en jaarverslag. Ontstemming bracht het juist ontvangen bericht, dat het Hoofdbestuur in het geheel geen geld wenst beschikbaar te stellen voor het belangrijke bedrag, door het afd. bestuur ter beschikking gesteld voor de vele arbeid verricht ter bestrijding van den bijenwolf op de Lemelerberg, waarom ingevolge art. 2 van de Statuten werd verzocht. Dat de in Amsterdam te houden bijen- en honingmarkt, niettegenstaande deze meermalen is mislukt, (??? Red.) wel financiëel door het Hoofdbestuur zal worden gesteund, gaf hoop, dat Ommen, die geregeld elk jaar een bijen- en honingmarkt houdt, ook op een dergelijke steun zal kunnen rekenen. Men heeft hierom niet gevraagd, omdat men deze honingmarkten in hoofdzaak beschouwt als ten voordele der inzenders, dus niet zozeer in het algemeen imkersbelang. In zijn jaarverslag wekte de belangrijke ledentoename daarentegen grote voldoening. Hij memoreerde hierin verder de lezing-praatavond over losse en vaste bouw van Dr. Ir. A. Minderhoud, de practische les in Varsen, enz. Ook bracht hij naar voren de grote bezwaren en moeilijkheden thans aan de suikerverstrekking verbonden. Hierna bracht de penningm. zijn financiëel verslag uit, dat met een batig saldo sloot, hetwelk de volledige goedkeuring van de kascommissie verkreeg.
Wegens aftreden van den voorz. J. Huisman en Herm. Schottert, die zich niet langer beschikbaar kon stellen, werd eerstgenoemde herkozen en in plaats van Herm. Schottert gekozen J. Schottert van Beerze. De jaarlijkse attracties trokken weer grote belangstelling. Bij de rondvraag kwamen nog enige interne imkersbelangen ter sprake, waarna de voorz. deze goedbezochte vergadering sloot. FICK, Secr.

Aankondiging.
Naar wij vernemen, zal onder hoofdredactie van Rinke Tolman, den bekenden natuurhistorischen publicist, van wiens hand verschillende boeken over het natuurleven verschenen en die eveneens verschillende natuurboeken uit het Duits, Deens, Noors en Zweeds vertaalde, bij W. L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij te Rotterdam onder de titel IN WEER EN WIND in Januari 1937 een nieuw rijk geïllustreerd maandblad, gewijd aan natuurleven, reizen, volkskunde en buitensport het licht zien.
Als mederedacteur zal een ander bekend natuurhistorisch schrijver, ds J.I. van Schaick, hem ter zijde staan. Tientallen deskundigen, vooraanstaande schrijvers op het gebied van het natuurleven en verwante terreinen, zullen aan het tijdschrift, aan welks typografische verzorging ook bijzondere aandacht zal worden besteed, hun medewerking verlenen.

BEURSBERICHT van de Honingbeurs van de Ver. v. Rijksmerkimkers.
Bij de beurs staat ingeschreven een partij Heidehoning in flacons, groot ca. 150 flacons tegen een prijs van 36 ct. per flacon, franco levering hij min. 24 flacons. Monsters op aanvrage tegen inzending van 6 ct. postzegel. Voor inschrijvingen zie Nov. Groentje.
HONINGBEURS Ver. v. R.M.I., "Bieënhof", SOESTERBERG.