Boekbespreking


Jaargang 1936 van ons Groentje bevatte een inlage van de hand van Dr. Minderhoud "Het Leven der Bijen". Deze inlage werd door onze lezers zéér gewaardeerd. Om nu ook anderen in de gelegenheid te stellen deze inlage te bekomen, hebben we een overdruk op beter papier het licht doen zien en we zijn daarmede aan de wens van velen tegemoet gekomen. Ook zij, die om de een of andere reden de inlagen niet gebundeld hebben, kunnen deze thans geheel compleet bekomen.
Wie het leven der bijen niet kent zal nimmer een bekwaam imker kunnen worden. Dr. Minderhoud laat in een reeks van artikelen dit bijenleven aan ons oog voorbijtrekken en geeft hier en daar zeer waardevolle wenken. Het werkje is geïllustreerd en telt 96 pagina's en heeft een handig formaat.
Voor leden is het verkrijgbaar tegen 65 ct. franco. Voor niet-leden is de prijs 85 ct. bij vooruitbetaling. Bestellen op postrekening 27772 Vereniging Bijenteelt Amersfoort.

In weer en wind
Bij de N.V. W. L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij te Rotterdam verscheen onder redactie van de bekende natuurhistorische publicisten Rinke Tolman en ds. J.I. van Schaik, de eerste aflevering van IN WEER EN WIND, geïllustreerd maandblad, gewijd aan natuurleven, reizen, volkskunde en buitensport.
Rinke Tolman maakt den lezer duidelijk, dat er in de veel gesmade Louwmaand voor den natuurspeurder tal van verrassende ontdekkingen zijn te doen, de bekende weerkundige Chr. A. C. Nell wijdt een interessante meteorologische beschouwing aan Januari, terwijl ds J. I. van Schaik zijn opgetogenheid uit over de landschappelijke bekoring die er van Zeeland - en niet in de laatste plaats van Walcheren - uitgaat.
De geoloog P. v. d. Lijn schetst op overtuigende wijze, dat stenen geen dode dingen zijn, maar objecten met een uiterst boeiende historie, S. J. v. d. Molen karakteriseert Slooten in Friesland als een stadje van oude, gave schoonheid, waar de minnaar van zuivere architectonische verhoudingen zijn hart kan ophalen, terwijl een tweetal medewerkers de ski-sport, deze prachtige ontspanningsvorm uit het bergland, verheerlijken.
In tal van kortere bijdragen, veelal van de hand van belangwekkende recente publicaties, wordt een grote verscheidenheid van onderwerpen aangeroerd.
Tientallen fraaie foto's en tekeningen zijn kwistig tussen de afwisselende, onderhoudende en instructieve tekst gestrooid. Aan de typografische verzorging van het periodiek heeft de uitgeversmaatschappij grote zorg besteed.

Imkeralmanak 1937
Bij de Boek- en Handelsdrukkerij F. J. S. van der Peyl te Hansweert is wederom verschenen de bekende Nederlandse Imkersalmanak voor het jaar 1937.
Deze almanak ziet er wel verzorgd uit en de inhoud is op goede kwaliteit papier gedrukt.
Zij bevat o.a. onderwerpen over „voorjaarsbehandeling van bijenvolken", "op welke wijze kan men honing nuttigen?" Verder de verschillende feestdagen in 1937; verjaardagen Koninklijk Huis; kalender voor 1937 en 1938; aantekeningen van allerlei aard, die de imker kan invullen met verschillende aanwijzingen, wat er op sommige datums gedaan dient te worden; aantekeningen voor standsinspectie; honinggewin; ontvangsten en uitgaven; enkele der voornaamste drachttijden (bij benadering); adressen, welke men onthouden moet; wenken voor eerste hulp bij ongelukken; titulatuur bij adressering en nog enkele blanco bladzijden voor aantekeningen.
Kortom het is een almanak, die elk imker bij de hand dient te hebben om iets te kunnen aantekenen, want als men het imkersbedrijf met succes wil uitoefenen, dient men het spreekwoord: „Wie schrijft, die blijft", steeds voor ogen te houden.
Vooral afd.-secretarissen kunnen dit doel bevorderen door wat exemplaren te bestellen en onder de leden uit te reiken, of in de verloting te brengen. De prijs van de almanak is slechts 30 cent franco en bij afname van 10 stuks f 2.50.
Daar de meeste verlotingen begin December plaats vinden, als de contributie wordt geïnd, zou het mijns inziens nog meer aanbeveling verdienen, als de almanak reeds einde November voor verzending gereed kon zijn.
A. OONK.