Vragenrubriek


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nut kunnen zijn worden beantwoord.

Vraag 315. In Veenendaal kocht ik enige korven bijen, welke ik in de herfst wil uitbreken. Kan ik deze volken overwinteren in kastjes met 5 ramen van kunstraat voorzien en dan met suiker opvoeren? Als dit mogelijk is, hoeveel bracht zulk een kastje dan op in het voorjaar te Amersfoort met een goed volkje en in een ogelijk kastje? Zou ik dan zulk een naakt volkje betaald krijgen? Is onderstaande berekening goed?
5 ramen f 0.23
5 kunstraten 0.45 (18 vel in 1 Kg. à f 1.50).
15 pond suiker 0.70
10 afstandsblikjes 0.07
Kastje 0.80 (maak ik zelf van emballage).
totaal f 2.25
S. v. D. te Z. O. B. post P. (N.H.)
Antwoord: Hetgeen U voorstelt, is uitvoerbaar. Ook is Uwe berekening vrij goed. Op de voorjaarsmarkt 1936 te Amersfoort waren slechts drie van deze kastjes aangevoerd ; twee hiervan waren onooglijk, terwijl voor het derde te veel gevraagd werd. Op de voorjaarsmarkt te Tilburg brachten volkjes op 6 ramen f 4.- à f 5.50 op. Als men de moeite en het vervoer en andere kosten naar de bijenmarkt rekent, dan kan de winst op deze kastjes niet groot zijn. En toch zal men in de toekomst op deze kastjes zijn aangewezen, daar zij veel mooier te verhandelen zijn dan korven. Als men op de Julimarkt te Veenendaal deze kastjes aanvoerde, kon men er wellicht een lonender prijs voor maken, dan voor korven, welke laatste soms niet meer opbrengen, dan de prijs van een goede, lege strokorf. Van enige winst kan dan ook geen sprake zijn. Wil men op de heide een mooi verkoopbaar artikel oogsten, dan dient men de losse bouw te bezigen, waarvoor alleen goed bevolkte kastjes in aanmerking komen. Mooie heiraathoning uit losse bouw is altijd een zeer gevraagd artikel geweest, waarvoor een heel goede prijs is te bedingen.

Vraag 346. Ik moet 1 Mei verhuizen. Het is niet verder dan een half uur uit de buurt. Welke is de beste tijd om de bijen naar de nieuwe standplaats te brengen? Als het moet, kunnen zij er wel vroeger dan 1 Mei heen gebracht worden. Dit is echter wel bezwaarlijk, daar ze tot zolang niet voldoende voer zullen hebben.
K. H. te H. gem. N. (Dr.)
Antwoord: Als U de bijen een half uur moet verplaatsen en deze afstand is hemelsbreed, dus in rechte lijn, minstens 3 K.M., dan kunt U dat gerust op 1 Mei doen en behoeft U ze niet vroeger weg te brengen Zou deze afstand echter veel kleiner dan 3 K.M. zijn, dan bestaat de kans, dat er vliegbijen naar de oude standplaats zouden terugvliegen. In het laatste geval zoudt U drie weken vóór 1 Mei Uwe volken naar de nieuwe plaats kunnen vervoeren en voorlopig nog een paar van de minst bevolkte bij huis houden. De vliegbijen, die dan nog zouden terugvliegen, kunnen zich bij de paar volken, die U thuis hield, inbedelen en neemt U deze volken nog op 1 Mei mede. Op deze manier zult U de minste vliegbijen verliezen.

Vraag 347. Ik heb 2 kasten en 9 korven en ga verhuizen. Nu wilde ik ze wel laten staan, doch dat wil de toekomstige bewoner van ons huis niet. Zodoende moet ik ze wel verplaatsen en wel vóór 22 Februari. De nieuwe woning ligt circa 3 à 4 K.M. van de oude. Hoe moet ik hiermede aan en welk vervoermiddel is het beste?
J. H. te Z. (Ov.)
Antwoord: Als Uw nieuwe woning 3 à 4 K.M. van de oude verwijderd is, kunt U de bijen gemakkelijk verplaatsen. U doet dit dan met zacht weer. Als het vorstig is, moogt U dit niet doen, daar de bijen te veel zouden kunnen lijden. Het beste is te wachten, totdat er een goede vliegdag geweest is en de bijen zich hebben gereinigd. Heeft U, evenals hier, een mooie vliegdag op 23 Januari gehad, dan behoeft U niet op een volgende goede vliegdag te wachten en zou ik met het verplaatsen zo spoedig mogelijk beginnen, vóórdat er weer vorst intreedt, want Februari kan nog echte winterse dagen geven. Als U zelf wagen en paard hebt, kunt U de bijen wel vervoeren. Hebt U deze niet, dan is per auto aan te bevelen, dan is U spoedig over en hebben de bijen het minste te lijden, mits de weg naar Uw nieuwe woning goed per auto is te bereiken en het niet te veel stoot. U maakt Uwe volken reisvaardig en is het vervoer in de namiddag aan te bevelen, zodat U tegen het invallen van de duisternis op Uw nieuwe standplaats aankomt. U kunt dan direct de vlieggaten losmaken, omdat dit niet bij daglicht mag geschieden, daar U anders bijen zoudt kunnen verliezen.

Vraag 348. Welke zijn de buitenwerkse maten der Dadant-Blattramen ? Bevat de bibliotheek een boek of tijdschrift, waarin ze worden beschreven? J. v. d. B. te M. (Z.)
Antwoord: De buitenwerkse maten der Dadant-Blattramen zijn in Nederland en Zwitserland breedte 43 1/2, hoogte 30 c.M., in Frankrijk 42 en 27 c.M. In de bibliotheek te Wageningen is voorhanden : Afd. IIIc no.11 Dadant C. P. "Dadant system of Beekeeping 1923" en Afd. IV no.1 Bertrand Ed. "De gewijzigde bieënkast Dadant, beschrijving en verveerdiging met 17 figuren, vrij vertaald door W. F. Rondou 1895".

Vraag 349. Ik zou graag een gedeelte mijner volken verplaatsen naar een naar schatting 7 à 800 Meter verder gelegen plaats. Wanneer kan dit het beste geschieden? Rechtstreeks of is verplaatsing beter door ze eerst een half uur van huis te brengen en dan met het begin van de fruitbloei op de gewenste plaats te zetten? Dit is werkzaam en indien niet nodig deed ik het laatste liever niet. Zou tijdens het vervoeren geen roer optreden?
J. v. d. B. te M. (Z.)
Antwoord: U wilt graag een deel der volken verplaatsen naar een naar schatting 7 à 800 M. verder gelegen plaats. In Uw geval is het mijns inziens het beste de volken eerst een half uur gedurende circa drie weken van huis te brengen, omdat U slechts een gedeelte wilt verplaatsen en terugvliegen dan niet denkbeeldig is. U kunt ze dan met het begin van de fruitbloei op de juiste plaats zetten. Tijdens het vervoer zal geen roer ontstaan, als U de volken ongeveer half Maart wegbrengt. Zij hebben dan al wel flink gevlogen en daarna beginnen de goede vliegdagen hoe langer hoe meer te komen.

Vraag 350. Door langdurige ziekte was ik dit najaar niet in de gelegenheid mijn 3 kasten en 3 korven, die circa 15 Sept. van de hei gekomen waren, op te voeren. De oogst was matig en heb geen heihoning afgenomen. Ik vrees, dat de volken nu overwinteren op een onvoldoende hoeveelheid honing. Van dode bijen bemerkte ik nog niets. Is er bezwaar tegen om thans borstplaat (zonder eiwit) op de ramen resp. tussen de raten te steken en zo mijn stand voor ondergang te bewaren? Of doe ik beter rustig te wachten en niet te beginnen, voordat er hongersnood is? Begin Januari was zacht en zonnig. Toen vlogen de bijen nog goed.
W. D. v. O. te B. (N.H.)
Antwoord: Gedurende de wintermaanden gebruiken de bijen betrekkelijk weinig voedsel. In de tweede helft van Maart wordt het verbruik groter, zodra het broednest in grootte toeneemt. U schrijft, dat het gewin matig genoemd kon worden. Als dit het geval is, kunnen de bijen voorlopig nog voldoende voer hebben. Twijfelt U hieraan, dan is het verstandig borstplaat te geven en niet te wachten, totdat de voorraad is opgeteerd. Als de bijen begin Januari nog goed gevlogen hebben, is dit een teken, dat er toen nog geen gebrek was. Als U borstplaat geeft, kunt U in de laatste helft van Maart op mooie, zachte dagen 's avonds vloeibaar voer verstrekken, nadat U vooraf gecontroleerd hebt, hoeveel voedsel er nog aanwezig is. U moet de toestand dus zelf even beoordelen, hoe het met Uwe volken gesteld is.
A. OONK.