Officiële mededelingen


Mededeling.
Tengevolge van het overlijden van den Voorzitter Mr. F.A. Ebbinge Wubben heeft het Dagelijks Bestuur bepaald, dat de ingezonden artikelen welke zijn binnengekomen op het artikel RIJKSMERK - EIGEN MERK, voorzover die niet reeds terstond na het bekend worden van het overlijden door de inzenders zijn ingetrokken, niet worden geplaatst.
Medegedeeld wordt, dat indien het Hoofdbestuur in betrekking tot het Rijksmerk maatregelen zou willen voorstellen, voldoende gelegenheid zal gegeven worden om bezwaren of wensen naar voren te brengen.
Tevens wordt medegedeeld, dat, aangezien door de ziekte en het overlijden van den Voorzitter de vergadering van het H.B. moest worden uitgesteld en vóór het afdrukken van dit nummer nog niet is gehouden kunnen worden, de verschillende balansen, winst- en verliesrekeningen en jaarverslagen enz. nog niet door het Hoofdbestuur zijn behandeld en goedgekeurd, zodat eventuele veranderingen nog worden voorbehouden.
Tenslotte deelt het dagelijks Bestuur mede, dat eveneens tengevolge van het overlijden van den Voorzitter aan het aanvankelijk voornemen om de Algemene vergadering in de Paasweek te houden, geen gevolg gegeven kan worden. Het hoopt echter zo spoedig mogelijk nadere berichten dienaangaande (ie afdelingen te doen toekomen.
Namens het Dagelijks Bestuur,
S.A. DE VISSER, Vice-Voorzitter. JOH. A. JOUSTRA, Secretaris.

Laatste eer Mr. F.A. Ebbinge Wubben.
Volgens besluit van het D.B. hebben namens de vereniging de vice-voorzitter S.A. de Visser te Kruiningen en de secretaris Joh. A. Joustra een krans doen hechten aan de baar van den overledene en diens teraardebestelling te Lent (Betuwe) bijgewoond.
Behalve door tal van leden van de rechterlijke macht, kerkelijke autoriteiten en belangstellenden werd de teraardebestelling ook bijgewoond door den Inspecteur van de Tuinbouw, Ir. A.W. v.d. Plassche (onder wien ook de bijenteelt ressorteert) en de beide Rijksbijenteeltconsulenten.

Voorjaarssuikerlevering 1937.
Medegedeeld wordt, dat van de Regering bericht is ontvangen, dat voor elk overwinterd bijenvolk (toestand op 1 Maart) 5 K.G. suiker accijnsvrij mag worden verstrekt.
Waar dit bericht binnenkwam toen het Maandschrift werd afgedrukt, kon nog geen prijs worden genoemd. De gewone bescheiden volgen echter binnen enkele dagen aan Afdelingen en Verspreide Leden. Afdelingsleden informeren dus bij hun afdelingssecretaris.

AFD. ASSURANTIE. Bijenhuis Wageningen.
Verzekerden worden verzocht hun premie voor 1937, voor 15 Maart te willen inzenden op Postr. 1171, met vermelding van bewijsnummer. Eventuele wijzigingen ook gaarne voor 15 Maart.
Na 15 Maart wordt over de premie 1937, verhoogd met f 0.15 incassokosten, per postwissel beschikt.

Wie is sedert de oprichting van onze Vereniging ONAFGEBROKEN lid geweest?
Hen, die vanaf de oprichting van onze vereniging onafgebroken lid zijn geweest, worden verzocht ons een foto te zenden (zgn. pasfoto) ter grootte van niet meer dan 6 X 4 cm. Op de achterzijde duidelijk naam en woonplaats vermelden. Deze leden hebben recht op een ereplaatsje in ons Maandschrift. De foto's worden gaarne ingewacht vóór 20 Maart a.s.

Ontvangen prijscouranten.
Ter kennismaking werd ons toegezonden de geïllustreerde prijscourant van "KLABOFIA" te Apeldoorn. Behalve de gewone kunstraat levert "Klabofia" óók Darrenkunstraat, terwijl een Standaarduitrusting voor beginners eveneens is samengesteld.

JAARVERSLAG VAN DEN SECRETARIS OVER 1936.


Ontwikkeling der volken. De overwintering der volken was goed te noemen; ziekten kwamen niet voor en de uitwintering gaf reden tot tevredenheid.
De voorjaarsontwikkeling was goed, hoewel April zeer koud was. Waar voorjaarsdracht van enige betekenis was (koolzaad) kon geoogst worden. Ook de bijen in de fruitstreken hebben het goed gehad.
Hoewel er bij sommige imkers zeer vroeg zwermen vielen, was dit zwermen bij vele korfimkers onregelmatig. Een verbeterde korfbedrijfswijze zou hier verandering ten goede kunnen brengen. Over het algemeen echter waren de volken op tijd en kon van de vroege zomerdrachten geprofiteerd worden, indien nu juist de Julimaand niet zoveel regen en ongeschikt honingweer gegeven had. Zo kwam het, dat de klaverstreken (Wieringermeer b.v.) totaal hebben teleurgesteld en ook de andere zomergewassen (blauwe bloem, dopheide) maar een matige oogst gaven. Zomerhoning is er dus zo goed als niet gewonnen.
Van hoeveel belang een regenachtige zomer voor de ontwikkeling der heideplanten is, hebben we dit jaar kunnen zien. Wel zelden stond de heide zo overvloedig in bloei als dit jaar en ze had geweldig schot gemaakt.
De oogst op de heide is dan ook over het algemeen medegevallen, vooral bij die imkers, die in de koude Julimaand hun volken hebben gevoerd. Wie dat niet gedaan heeft, heeft tot zijn schade moeten ervaren, dat zijn bijenvolken op de heide eer achteruitgingen, dan honing verzamelden. Zo zagen wij b.v. op eenzelfde stuk heide op nog geen 40 m. van elkaar twee bijenstanden staan, waarvan de ene gevulde honingkamers had en de andere moeite had in het leven te blijven. Het niet-verzorgen van de volken in drachtloze tijden is een imkerszonde, welke niet zo gemakkelijk is uit te roeien. Ook de bijenwolf ageerde weer en het schijnt, dat deze grappenmaker nu geheel Nederland tot zijn werkgebied heeft genomen. Plaatselijke bestrijding heeft misschien wel wát, doch niet veel geholpen. Daar komt nog bij, dat men jacht gemaakt heeft op insecten, die later bleken geen bijenwolven te zijn.

Onderwijs en middelen tot bevordering der bijenteelt.
Tal van lezingen, practische lessen, excursies en cursussen werden gehouden en gegeven. Toch zou een uitbreiding van het onderwijs geen overbodige weelde zijn. Opgemerkt moet worden, dat ook tal van aanvragen binnenkomen wanneer dit te laat is. Het is dan niet meer mogelijk subsidie te verkrijgen. De Regering heeft ook weer gewone (16 lessen) cursussen ingesteld, doch het honorarium teruggebracht.

Markten en tentoonstellingen.
De gewone bijenmarkten en honingmarkten werden weer gehouden. Emmen probeerde het dit jaar voor het eerst. Er werd vooral in Eerbeek honing van goede kwaliteit aangevoerd. De zwermmarkten te Veenendaal en de Klomp werden eveneens gehouden. Te de Klomp waren slechts een gering aantal volken aangevoerd; in Veenendaal was de aanvoer bevredigend. De prijzen welke echter gemaakt werden, tarten iedere beschrijving.

Rijksmerk.
Hoewel ons de officiële gegevens van het N.H.S. ontbreken is, tengevolge van het slechte honingjaar en duurder worden van de Rijksmerken, het animo voor het R.M. tanende. Daarbij komt, dat vele imkers het belang van een algemeen gebruik van het R.M. niet inzien of willen inzien, zodat nog veel, té veel honing zonder dat merk verkocht wordt.

Bescherming bijenteelt.
Ondanks verzoekschriften en conferenties is het nog niet mogen gelukken bescherming van de Ned. Honing te verkrijgen. Buitenlandse honing mag ongelimiteerd worden ingevoerd met een heffing van 5 ct. per K.G. en men mag vrijelijk die buitenlandse honing onder een misleidend etiket verkopen. Tot nu toe is op een verzoekschrift, gezonden in samenwerking met de Zuidelijke bonden, geen antwoord ontvangen en we zullen wel mogen aannemen, dat, mocht nog een antwoord komen, dit afwijzend zal zijn.

Imkersdag.
De 14e Imkersdag werd te Kampen gehouden op 5 September. Deze werd bezocht door plm. 700 personen. Het was een fijne dag met een tochtje naar Urk. Verslag en inleiding werd in het Maandschrift opgenomen.

Examen bijenteelt.
Er werd dit jaar een examen bijenteelt afgenomen. De commissie bestond uit de Heren Dr. A. Minderhoud, L. van Giersbergen, R. ter Brugge, S. Frankenhuis en Joh. A. Joustra. Geslaagd zijn de Heren: W. Bakker te Musselkanaal ; R.P. Groenveld te Huizum (Fr.); J.G. Koning te Velzen ; C. Smit te Schoort en F.H. Teune te Amsterdam. Afgewezen 1 candidaat.

Waarnemingsstation.
Het Waarnemingsstation heeft in het verslagjaar wegens ernstige ziekte van den stationhouder niet gewerkt.

Maandschrift.
Het Maandschrift verscheen in een oplage van 12000 exemplaren, terwijl de laatste 3 maanden deze oplage moest worden vergroot. Deze jaargang bevatte een inlage van de hand van Dr. Minderhoud "Het Leven der Bijen", van welke inlage een gebrocheerde overdruk verkrijgbaar wordt gesteld. De belangstelling voor ons verenigingsorgaan is groot.

Honing- en wasprijzen.
Het schijnt, dat het verkopen van honing in het verslagjaar vlotter is gegaan dan gewoonlijk. De oorzaken zijn niet moeilijk te zoeken. Eensdeels ligt dit aan de steeds meer afbrokkelende prijzen, anderdeels aan de vrij matige honingoogst. Als gemiddelde prijs in de groothandel werd besteed per K.G. Raathoning losse bouw 90 ct., slinger- en lekhoning 50 ct., pershoning 46 ct, en gezuiverde was 110 ct. In de kleinhandel werden deze prijzen resp. 110 ct., 60 ct., 54 ct. en 120 ct. Voor uit korf gebroken honing (zgn. ruwe honing) werd plm. 28 ct. per K.G. gemaakt.

Hoofdbestuur.
De periodiek aftredende hoofdbestuursleden Joh. v. d. Berg, R. ter Brugge en S. A. de Visser werden herkozen; laatstgenoemde bij enkele candidaatstelling. Wegens bedanken van Dr. Mr. A. v. d. Flier moest een nieuwe Voorzitter worden gekozen. Uit een 5-tal door het H.B. gestelde candidaten koos de Algemene Vergadering het Hoofdbestuurslid-vice-Voorzitter: Mr. F. A Ebbinge Wubben te Lent, waardoor in Groep VI een nieuw H.B.lid moest worden gekozen. De Groep koos dhr. G. J. Meijer te Babberich.
Er werden 3 Hoofdbestuursvergaderingen en 5 vergaderingen van het Dagelijks Bestuur gehouden. Voorzitter en secretaris woonden bovendien ambtshalve nog diverse vergaderingen bij. Korte verslagen van de vergaderingen van het Hoofdbestuur werden in het Maandschrift opgenomen.

Algemene Vergadering.
Er werd 1 Algemene vergadering gehouden, waarvan de notulen in het Maandschrift werden opgenomen.

Apis-club.
Van deze internationale club wordt niets meer vernomen.

Algemene toestand der Vereniging.
Deze is buitengewoon goed te noemen. Om het populair te zeggen de vereniging staat er best voor. Het ledental, dat in afdelingen is ondergebracht bereikte het aantal 11937, terwijl het aantal Verspr. Leden 225 bedroeg; totaal dus 12162 leden of 1476 leden meer dan in 1935.
Niet alleen het aantal leden nam toe, doch ook vertoonde het aantal afdelingen en correspondentschappen een sterke stijging. Opgericht werden de afdelingen : Nieuwe Schans, Scheemda, Steenwijk, Dalfsen, Den Ham, Nieuw schoonbeek II, De Heurne, Steenderen, Angerlo, Garderen, Giessendam, 's Gravenzande, Rijswijk Z.H., Wieringerwaard, Gemonde, Willemstad, Kolham, Vriezenveenschewijk, Holten, Oosterhout (Gld.), Schoonhoven, Blerick, Wijlré, Raamstede, Drunen en Veenhuizerveld. De vereniging telt thans 230 Afdelingen en correspondentschappen.
Ook de financiële toestand is goed te noemen. Op de exploitatierekening werd een batig saldo verkregen groot f 2907.78 1/2. Opgericht werd, in samenwerking met de beide Zuidelijke bonden en in overleg met de Regering, de Stichting Nederl. Proefbijenstand, gevestigd te Wageningen onder Voorzitterschap van Mr. F. A. Ebbinge Wubben, terwijl Secr.-Directeur Dr. A. Minderhoud is.
In vele afdelingen blijkt men er ernstig naar te streven om de leden een maximum voordeel van hun lidmaatschap te bezorgen. Praatavonden werden georganiseerd, cursussen in korfvlechten gehouden enz. enz. Afdeling Amsterdam kocht een stuk grond, waarop een bijenpark werd gevestigd. Al jaren bestaat dit keurig ingerichte bijenpark, doch de grond werd steeds van de gemeente gehuurd. Toen de huur werd opgezegd, besloot de afd. zelf grond te kopen, met gemeld resultaat.
Het spreekt vanzelf, dat het een zeer groot genoegen is zulke gunstige mededelingen over onze vereniging te kunnen doen, doch naast die mededelingen moeten er ook in mineur worden gesteld. Zo bleef tot nu toe nog iedere maatregel ter bescherming der bijenteelt uit, zélfs werd het honorarium voor lesgevers aan cursussen enz. met niet minder dan 16% verminderd. Ook werden zeer zware lasten gelegd op de suiker, daar deze met peper moest worden gedenatureerd, terwijl de verscherpte maatregelen ook heel wat extra kosten medebrachten. De suiker werd hierdoor 1 ct. per K.G. ongeveer duurder.
Tot slot een persoonlijk woord van dank voor de zeer aangename samenwerking met allen waarmede ondergetekende te maken kreeg. Er is veel hartelijke omgang en waardering, niettegenstaande er soms verschil van mening is. Ondergetekende brengt hierbij dank aan hen, die hem zijn arbeid prettig hebben gemaakt, dankbaar ook voor de reactie op zijn poging de vereniging groot en sterk te maken. Moge het jaar 1937 nu eens een rijke honingoogst geven, moge ook in de honinghandel opleving komen en mogen wij allen gezondheid en kracht hebben om onze mooie bijenteelt te beoefenen en te bouwen aan onze hechte, krachtige organisatie.
JOH. A. JOUSTRA, Secretaris.

VERSLAG AFDELING HANDEL OVER 1936.
Ook het jaar 1936 kan weer worden toegevoegd aan de reeks van jaren, dat Afd. Handel een gunstig eindcijfer boekte.
Ook dit jaar werd de winst van 1935 overgeschreven op de kapitaalrekening. De post gereedschappen werd geheel afgeschreven. De voorraden werden zorgvuldig opgenomen en zijn voorzichtig gewaardeerd. De post Interest behoeft mogelijk enige toelichting. Afd. Handel betaalde aan Afd. Suiker voor geleend geld aan rente f 87.63. Echter had Afd. Handel (zie vorige en deze jaarrekeningen) ook gelden uitstaan en genoot daarvan aan rente f 87.48. Het verschil ad 15 cent vindt U op de jaarrekening als verlies op Interest.
Dit kan dus, naast de in vorige jaren en ook nu gegeven toelichtingen, U overtuigen, dat Afd. Handel practisch geen schuld meer heeft, maar met eigen geld werkt. Wanneer U op de Balans de posten Kas en Kassier ad f 5360.-stelt tegenover de schuld aan Afd. Suiker groot f 3463.15 en aan Afd. Assurantie groot f 190.74, dan is hier een ruim overschot. De schuld aan diverse Crediteuren ad f 3504.28, is volkomen gedekt door de vorderingen welke met f 3818.68 1/2 op de balans voorkomen.
De voorraden goederen zijn alle voor inkoopsprijs opgenomen (sommige artikelen zijn zelfs lager genoteerd), zodat de post voorraden zeker niet te hoog is opgenomen.
't Geheel geeft dus een juist beeld van de gunstige toestand waarin Afd. Handel zich thans bevindt.
De aanmaak en verkoop van kunstraat gaat steeds vooruit. In 1936 werd totaal verwerkt ruim 3500 kg., hiervan was echter per 31 Dec. ± 500 kg. in voorraad. Dit is ± 250 kg. meer dan voorraad 1935.
De vraag naar grootcellige kunstraat was slechts 30 kg. meer dan in 1935. De honingomzet was iets groter dan vorig jaar en bedroeg ruim 8000 kg.
De verkoop van kasten en onderdelen bleef ongeveer gelijk, de meerdere winst is een gevolg van voorzichtige waardering hij vorige opname.
Onze artikelen zijn thans verkrijgbaar hij
D. J. Jonkman, Sappemeer.
A. Visser, Hattum.
G. Tamboer, Apeldoorn.
H. van der Pol, Aalten.
G. J. Wargerink, Nijmegen.
G. J. Frevert, Amsterdam.
M. Dorst, Herkingen.
Joh. Kiep, Dubbeldam.
J. A. Jekel, Amersfoort.
S. P. Groenleer, Kapelle-Biezelinge.
En zo hopen we ook voor 1937 weer op de medewerking der leden. Hoe sterker Uw Afdeling Handel is, zoveel meer kan zij ook voor U doen, niet alleen door levering van prima kwaliteit artikelen tegen matige prijzen, doch wij hopen ook de verkoop van honing en was meer te kunnen uitbreiden. Mogen we ook daarin op Uw medewerking rekenen, in de eerste plaats door levering' van uitsluitend le kwaliteit in smaak en geur.

Directeur Afdeling Handel,
J. VAN DER BEND.

VERSLAG SUIKERLEVERING OVER 1936.
De suikerlevering najaar 1936 heeft dit jaar wel heel wat moeite veroorzaakt en wel juist de najaarslevering. Dit jaar ontvingen wij menige klacht over late levering en meende men, dat Wageningen daaraan schuld zou zijn, hetgeen trouwens van de zijde van het H.B. reeds werd weerlegd. Toch meen ik in dit verslag iets te moeten zeggen over die moeilijkheden, opdat Afdelingen en leden zich hierover een juist oordeel kunnen vormen. De officiële vergunning kwam af 6 Augustus, kwam echter door een abuis pas 14 Augustus in handen der belanghebbende Verenigingen. Reeds voordien was bekend, dat als mengmiddel werd voorgeschreven Paprica. Het bleek echter, dat Paprica in de nodige hoeveelheden niet leverbaar was dan met levertijd van minstens vier weken. Daarna werd vergunning gegeven om te mengen met Caijennepeper, doch ook dat artikel is in kleine hoeveelheden bij den drogist, doch niet in die grote hoeveelheden in de groothandel verkrijgbaar voor directe levering, maar dan toch met korter leveringstermijn dan Paprica. Dus werd Caijennepeper gekocht Door voorkoop van een kleine partij direct konden we toen spoedig beginnen en is de verdere levering zonder grote stoornissen verlopen. 14 Augustus ontvingen wij de officiële vergunning met de nieuwe voorwaarden, welke natuurlijk nog in de gewenste vorm moesten worden gesteld voor onze Vereniging, daarna gedrukt en/of gestenceld, en reeds 20 Augustus waren de nodige bescheiden in het bezit der Afdelingen. Vorig jaar was dit 2 Augustus, dus dit jaar 18 dagen later. De eerste aflevering had plaats op 27 Augustus, de laatste bestellingen werden uitgevoerd 13 October, tegen vorig jaar 7 October, en in die tijd was verwerkt 620240 K.G. tegen vorig jaar 530341 K.G. En dan komen de eerste bestellingen altijd langzaam binnen, dat is vanzelfsprekend, de Afdelingen moeten ook tijd hebben voor het opnemen der bestellingen, doch met dat al komen ongeveer half September de bestellingen binnen vallen in massa en willen allen gaarne spoedig geholpen zijn.
Het maximum dat we kunnen verwerken is 120.000 K.G. per week, doch dan moet ook geen tegenslag zich voordoen, en als men nu bedenkt, dat alleen voor denatureren, opzakken en afwegen van 120.000 K.G. zeven mensen 4 dagen in aangenomen werk, druk werk hebben, dan voelt U wel, hoe alles in elkaar moet passen om die 120.000 K.G. in een week ook te verzenden. Doch ook hierbij komen wel eens tegenvallers, b.v. een dag later aankomen van een nieuwe partij, een regendag waarop niet kan worden gelost en soms ook, dat Afdelingen de suiker niet komen afhalen op de datum die daarvoor is vastgesteld. Die partijen moeten dan eerst weer aan anderen worden toegewezen, voordat weer nieuwe zending kan worden gelost. En dan zijn het ook niet alle grote partijen, die verzonden moeten worden, doch ook circa 400 kleine partijtjes van 7 1/2 tot 100 K.G. voor verspreide leden en niet-leden, welke natuurlijk meer werk vragen. Alles bijeen genomen zult U wel overtuigd zijn, dat in Wageningen full speed is gewerkt, wat niet wegneemt, dat wij gaarne nog vlugger hadden gewerkt als het slechts mogelijk ware geweest. Tijdig afkomen van vergunning vooral als nieuwe voorwaarden worden voorgeschreven, doch ook tijdig inkomen der bestellingen is de basis waarop een vlotte suikerdistributie mogelijk is. Verder kwamen wel veel vragen, doch niet veel moeilijkheden voor, mede dank zij de medewerking van H.H. Ambtenaren der Accijnzen.
De voorjaarslevering beliep totaal in 1936 173744 K.G.
De najaarslevering 620240 K.G.
Totaal dus 793984 K.G.
Vorig jaar was dit 673440 K.G.
Dus in 1936 totaal meer 120544 K.G.
De wijziging in denaturerings- en leveringsvoorwaarden waren een gevolg van minder juist naleven der bestaande verordeningen door enkelen. Laten allen medewerken aan punktuele naleving der nieuwe voorwaarden, opdat niet nog meerdere voorwaarden de suikerlevering gaan bemoeilijken voor allen.
Verder meen ik naar de jaarrekeningen te mogen verwijzen en de betreffende mededelingen in het rapport van den Accountant.

Directeur Afdeling Suikerlevering,
J. VAN DER BEND.

VERSLAG AFDELING ASSURANTIE OVER 1936.
Moesten we een vorig jaar meedelen, dat het totaal verzekerde bedrag iets achteruit was gelopen, thans kunnen wij vooruitgang melden. Verzekerd was over 1936 voor:
A Onroerende goederen uitsluitend tegen brand f 8410
B Roerende goederen tegen brand en diefstal 5628
C Roerende goederen tegen brand, diefstal en vervoer 80337.50
Idem voor 9 maanden 4915.
D Zomerverzekering 1 Juni-30 November 12210.

Totaal verzekerde waarden over 1936 f 111500.50
Totaal verzekerde waarden over 1935 90350.

Meer verzekerd ongeveer 25%: f 21150.50
Vijf schadegevallen werden tot genoegen der verzekerden geregeld en wel tot een totaalbedrag van f 85.11, waarvan 3 gevallen wegens diefstal en 2 gevallen wegens brand.
Leest nog eens na de uitgebreide voorwaarden in Maartnummer 1936 en besluit nog heden tot aanvrage van voorwaarden en inschrijvingsformulieren.
Directeur Afdeling Assurantie,
J. VAN DER BEND.

WAGENINGEN, 28 Januari 1937
Aan het Hoofdbestuur der Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland
Mijne Heren,
Bijgaand heb ik de eer U de Balansen en Verlies- en Winstrekeningen van de Afdelingen Uwer Vereniging aan te bieden. De winstsaldo's van Afd. Handel, Vereniging, Suiker en Assurantie bedragen
resp. f 847.65 1/2, f 2907.78 1/2, f 2699.89 1/2 en f 174.39.
De boekhoudingen der Afdelingen werden accoord bevonden, behalve dat enkele onnauwkeurigheden, welke een gevolg waren van verkeerde boekingen, hersteld werden.
Het volgende is nog op te merken
Afd. Handel.
De winst van 1935, groot f 751.37, werd gevoegd bij het kapitaal. Enkele Dubieuse posten tot een totaal bedrag van f 48.53 werden afgeschreven. De reserve op Dubieuse Debiteuren wordt voldoende geacht om eventueel niet te innen posten te dekken.
De Voorraad Goederen werd tegen inkoopsprijs opgenomen en enkele minder courante goederen Pro-Memoire of tegen een zeer laag bedrag. Afd. Suiker.
Ingevolge een besluit van Uw hoofdbestuur werden de afschrijvingspercentage's op huis, pakhuis en meubilair van dit paar verdubbeld.
De voorraad Effecten werd tegen beurskoers opgenomen, terwijl de lopende rente geboekt werd op te vorderen interest.
Het voordelig koersverschil op Effecten ten bedrage van f 274.37 werd direct op Suikerfonds geboekt, evenals de Winst 1935.
Afd. Assurantie.
Rekening werd gehouden met de vooruitbetaalde premies en de vooruitbetaalde herverzekeringspremie.
De Winst 1935 werd bij kapitaal gevoegd.
Afd. Vereniging.
De voorraden insignes, folders, wikkelpapieren enz. werden mij door Uwen Secretaris opgegeven.
Ze werden tegen kostprijs gewaardeerd. Van het Reservefonds werd afgeboekt onderhoud Bijentuin en kosten onderzoek Mijtziekte tot een totaal bedrag van f 224.66.
De rente van het belegd-Reservefonds werd bij het Reservefonds geboekt.

Hoogachtend,
(get.) K. RINZEMA, accountant.