Afdelingsberichten


RING 8.
De Bijenmarkt in Amsterdam.
Na de reorganisatie van Ring 8, is een nieuw program van werkzaamheden gemaakt en door de afgevaardigden van de aangesloten afdelingen goedgekeurd en vastgesteld.
Een dier punten is het houden van bijen- en honingmarkten.
Besloten werd in het voorjaar van 1937 een bijenmarkt te houden ; de keuze viel op Amsterdam. Wij hebben, dank zij de medewerking van den Directeur van het Marktwezen, kunnen bereiken, dat deze bijenmarkt kon worden gehouden in de Gemeentelijke Markthallen; bij onze leden welbekend vanwege de "Amato".
Aangezien wij nog geen ervaring dienaangaande hebben, dus niet kunnen weten of deze markt zal slagen, wordt deze als proef gehouden ; hier ligt dus in opgesloten, dat alles in het werk moet worden gesteld om hem te doen slagen.
Voor het houden van deze markt gelden o.i. deze twee voorname redenen ten eerste er zijn tal van imkers die in het voorjaar of te veel of te weinig bijenvolken hebben; ten tweede dit: door meer bevoegden is meermalen beweerd, dat de jaarlijkse bijenmarkt te Veenendaal als handelsobject steeds minder wordt.
Voor het eerstgenoemde geval is een voorjaarsbijenmarkt op zijn plaats. Wij zien thans dat Amersfoort, Tilburg en Assen de voorjaarsbijenmarkten houden. Zaak is, dat deze afdelingen o.i. zich met elkander verstaan, al zou het alleen maar zijn dat ze niet op dezelfde dag een bijenmarkt houden.
Van Amersfoort weten wij, dat de Marktcommissie aldaar tevreden is over de gang van zaken.
De tweede reden zegt ons dit: Het spreekwoord zegt: als het getij verloopt verzet men de bakens; wij als leden en afdelingen van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland hebben tot taak de belangen der vereniging te behartigen. Wij menen te mogen zeggen : het houden van een bijenmarkt is een der belangen.
Vervolg in het Aprilnummer.
B. v. d. PUTTELAAR, AMSTERDAM.

AFD. VOORBURG e.a.
Op 23 Januari 1937 werd in de grote zaal van het Forumtheater te Voorburg de bijenfilm van de afdeling Amsterdam vertoond voor de leden der afdeling Voorburg e.a. met genodigden. De zaal was reeds te kwart vóór acht tot de laatste plaats bezet, zodat helaas velen geen toegang meer konden verkrijgen. Deze film, die een zeer duidelijk beeld geeft van het bijenleven, is niet alleen voor iemkers, doch zeer zeker voor nietiemkers de moeite van het zien waard. Het zeer talrijke publiek volgde dan ook met de grootste aandacht de vertoning dezer film. Gezien het grote succes overweegt het Bestuur ernstig om nogmaals deze film in Voorburg te doen draaien. Mogen alle leden met het bestuur eendrachtig samenwerken teneinde de apicultuur ook door hunne persoonlijke propaganda te bevorderen.
De Secretaris-Penningmeester,
J. VAN WEEZEL ERRENS.

ZEVENAAR & OMSTR.
Verg. 28 Jan. '37. De Voorzitter Koning opent de vergadering met de Chr. groet en heet de aanwezigen welkom. De notulen worden onveranderd vastgesteld.
Jaarverslag secr.: Ledental groter geworden, minder suiker besteld, vermoedelijk door de strengere controle, prachtige excursie gehad (Wieringermeer, Leeuwarden).
Jaarverslag Penningm.: finantiele toestand wederom beter. De boeken werden nagezien en accoord bevonden.
Niettegenstaande het slechte weer, waren 35 leden aanwezig.
Bij de bestuursverkiezing werden de aftredende leden Hegeman en Meijer herkozen, die de benoeming aannamen.
Als afgevaardigde voor de A.V. werd Koning gekozen.
De verloting, waarbij o.a. twee Albertikasten verloot werden, was als gewoon een ware attractie.
Besloten werd een excursie te houden naar Limburg 'en/of Oost-Brabant en deze vermoedelijk te doen plaats hebben in begin Juni.
Niemand iets voor de rondvraag hebbende sloot de voorzitter onder dank de vergadering met de Chr. groet.
G. MEIJER, Secretaris.

GOOILAND.
Erfelijkheidsleer voor Bijenhouders.
Op Donderdag 28 Jan. 1936 hield de Heer F. W. Beekhuis van Till voor de afdeling Gooiland een lezing over bovenstaand onderwerp. Dit was de eerste van een drietal lezingen over Koninginneteelt, welke deze afdeling zal houden. Het doel van deze lezing zal ik het beste kunen weergeven door de inleiding van den spreker te laten volgen.
"Wanneer wij zo eens rondom ons zien in de Wereld der Bijenhouders. dan moet veel ons verheugen. Niet alleen is er in de loop der jaren veel veranderd en verbeterd aan gereedschappen, bedrijfsmethoden, kasten, enz. enz., maar ook is er door de inspanning van velen een zo grote voorlichting gegeven, dat er in het algemeen denken der imkers ook een grote verandering is gekomen. Zeker zullen de veranderde tijden wel het hunne er toe hebben bijgedragen om ook de achterblijvers wakker te schudden en mede het opmerkelijke verschijnsel, dat de Bijenteelt van de beroeps- tot een amateurs-bedrijf is geworden, wat een verschuiving niet zich bracht naar een veel groter gemiddelde van meer intellectuele belangstelling voor de Bijenteelt. Hoe het ook zij, de veel groter belangstelling is er en daarom groeit het bewustzijn, dat al die mooie veranderingen aan gereedschap enz. eigenlijk slechts half werk kon blijven, als wij imkers ook niet werkelijk eens wat aan de Bijen zelf gingen doen, zoals toch reeds zovele jaren in de veeteelt, bij land- en tuinbouw geschiedt.
De afdeling Gooiland van onze Vereniging heeft dit reeds lang ingezien en staat in deze wel in de voorste rijen der vooruitstrevende imkers. Immers waar elders heeft men het durven wagen reeds over rassen en rassenteelt te spreken, ja eens ernstig het onderwerp te behandelen en er zelfs een practische poging toe gedaan?? En dat Koninginneteelt en Rassenteelt natuur-noodwendig samengaan, spreekt vanzelf. En nu gaat U nog verder en vraagt naar de grondslagen der Koninginneteelt, dus welke gegevens biedt de Moderne Erfelijkheidsleer (Genetiek) ons, om daarop een arbeidsmethode te bouwen, die tot sucesvolle Koninginneteelt (dus Ras-teelt) leidt. Voor de praktijk (de erfelijkheidsleer is een zuiver praktische wetenschap geworden) geeft dit ons dus een antwoord op de vraag: Met welke factoren moet de „Bijenteler rekening houden bij de keuze van teeltkoninginnen en teeltdarren".
De lezing werd door de aanwezigen met aandacht gevolgd, en hoewel niet allen het gebodene direct konden verwerken, kregen zij toch een kijkje op dit belangrijke onderdeel der Bijenteelt, terwijl een uittreksel uit zijn lezing door den spreker aan de leden werd verstrekt.
De spreker eindigde met:
"Mijne Dames en Heren. Er zou nog zeer, zeer veel over ieder onderdeeltje van deze voordracht te vertellen zijn. En voor de practische toepassing der Koninginneteelt zou nog een lange rij van erfelijke feiten te vermelden zijn, maar dat zou mij buiten het bestek van mijn aandeel brengen, dus op het terein van degene, die U zal spreken over de methoden der Koninginneteelt.
Ik spreek de hoop uit, dat U zich door een beetje vreemde woorden niet af laat schrikken, noch voor een beetje herseninspanning, om toch vooral dit bijzonder belangrijke onderdeel der werkelijke Bijenteelt zelf grondig te bestuderen. Ik eindig dan met de wens, dat velen zich aan zullen sluiten bij de rijen van de ernstige bijentelers, tot meerdere eer van onze vereniging, welke toch niet heet tot Bevordering der Bijenhouders, maar tot Bijenteelt."
Ik kan elk afdelingsbestuur aanraden een lezing over dit onderwerp te doen houden. De leden willen er meer van weten, vragen naar boeken, waarin e.e.a. wordt beschreven. Een lezing kost echter geld, dat is zeker, maar een vergadering met een verloting ook en ik ben er van overtuigd, dat een lezing zeer veel bijdraagt voor onze ontwikkeling wat betreft Bijenteelt.
J. K. VERMAAS.

AFD. „MIDDEN VELUWE" VAASSEN.
De voorjaarsbijenmarkt zal dit jaar weer gehouden worden op de laatste Donderdag in April (de 29ste), aanvang 10 uur. De markt wordt gehouden op het terrein van IJsclub „De Cannenburgh" ('t zelfde als vorig jaar), gelegen aan de Hoofdweg tegenover Uitspanning „De Valk", stopplaats der bussen en enige minuten van 't station af.
Ter aanmoediging zal aan alle aanvoerders, die lid zijn van onze Vereniging, een aanvoerpremie uitbetaald worden, met een maximum van f 0.50, terwijl van de verkochte volken enig marktgeld geheven zal worden.
Gaarne zouden wij, voor de goede orde, van de aanvoerders bijtijds even een berichtje ontvangen hoeveel kasten en (of) korven zij denken aan te voeren.
Namens het Bestuur,
J. W. NIJDEKEN, Secr.
Deventerweg 42, Vaassen, Tel. 53.

COEVORDEN.
Op 29 Jan. is door de afdeling in Café Ambergen een ledenvergadering gehouden, waar als spreker optrad de Heer Joustra.
De voorzitter, de Heer Smit, opent te 7 uur de vergadering en heet de aanwezigen welkom, in het bijzonder de Burgemeester en de Heer Joustra, spreekt zijn voldoening uit over de goede opkomst trots de strenge koude en geeft het woord aan den Heer Joustra, die als onderwerp heeft losse en vaste bouw. Op duidelijke en aangename wijze zet de spreker ons de voor- en nadelen van beide uiteen, daarbij vooral naar voren brengende het verschil in raathoning van kast of korf. Tevens waarschuwt spreker om niet in enen van korf- op kastbedrijf over te gaan, maar dit in twee à drie jaar te doen. Na de lezing werden enige vragen gesteld aangaande zwermverhindering, welke door spreker op duidelijke en aangename wijze werden beantwoord. Hierna brengt de voorzitter dank aan den Heer Joustra voor zijn aangename en leerzame rede, welke met onverdeelde aandacht is gevolgd en spreekt de wens uit, den Heer Joustra nog eens weer in ons midden te zien. Na de lezing is een verloting gehouden. Er waren 52 prijzen beschikbaar, als 5 kasten, korven, bijenkappen, enz. Voor de verloting bestond veel animo. Alles met elkaar was het een mooie avond. Jammer, dat er niet meer van zulke avonden zijn.
Te ruim elf uur sluit de voorzitter de vergadering.
De Secr., E. WEGGEMANS.

WARNSVELD.
Op 10 Febr. j.l. hield onze afd. een leerzame bijeenkomst voor leden en belangstellenden. Ze was bezocht door 21 leden en 3 belangstellenden. Jammer genoeg veel te weinig. Het was een vergadering waar voor ieder wat te leren viel. De Heer Lijftogt vertelde op eenvoudige en onderhoudende wijze over de voor- en nadelen van kast en korf... en nog wat. Er werden vragen gesteld, terwijl ook enkele onzer leden wat van hun ervaring vertelden, wat door allen zeer gewaardeerd werd. Het plan van het bestuur is om een praatavond te houden, waar een of meer onzer leden een korte speech zullen houden en waarover de leden dan van gedachten kunnen wisselen.
Tot- onze grote spijt moeten we het overlijden meedelen van ons mede-lid E. Brokken uit Warnsveld. Hij had de leeftijd bereikt van 90 jaar en was tot op het laatst van zijn leven met hart en ziel imker. Voorzover het ons bekend is, was hij vanaf de oprichting lid van onze vereniging. Daar hij slecht ter been was, kon hij niet veel vergaderingen bezoeken en was daardoor onder veel leden minder bekend. Een grotere bekendheid had hij echter in zijn naaste omgeving. Hij raakte niet uitgepraat over zijn bijen en was altijd gereed om iedereen met raad en (voor zover hem mogelijk was) daad bij te staan. Hij maakte kasten en schepkorven allemaal zelf en deed dit laatste ook gratis voor anderen. In zijn goede tijd had hij altijd ongeveer 12 volken, waaronder ook al heel gauw wat kasten. Van zijn korven had hij nooit geheel afstand kunnen doen en bij het vijftal volken, dat hij na zijn dood achterliet, waren ook nog enkele korven te vinden. De laatste jaren werden de bijen al gedeeltelijk verzorgd door een onzer medeleden. Ik zeg gedeeltelijk, want wat hij zelf nog maar even kon doen, dat wilde hij ook graag doen. Met E. Brokken is een van die imkers van de oude garde heengegaan, zoals er niet velen meer zijn. Onze vereniging zal hem dankbaar blijven gedenken en drukt tevens haar spijt uit, dat het hem niet gegeven was, ons 25-jarig jubileum, dat we dit jaar vieren, mee te maken. K. SINGER, Secretaris.

Nagekomen Offic. Mededeling : De suikerprijs voorjaarslevering is voor Afdelingen 8 ct., Verspreide leden 10 ct., eerste zending franco naaste spoor- of tramstation of wal, voor Niet-leden 13 ct. per K.G. plus f 0.30 per zak, zending niet franco.