Vragenrubriek


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nut kunnen zijn worden beantwoord.

Vraag 351. Ik heb meestal niet voldoende aan de accijnsvrije suiker, die door de regering wordt verstrekt. Daarom zoek ik een ander voermiddel ter aanvulling van dit tekort. Zou het niet mogelijk zijn zelf suiker uit suikerbieten te maken?
G. D. te Y. (Z.)
Antwoord: Over het bereiden van suiker uit suikerbieten kan ik U niet inlichten. Wel kan ik U enkele inlichtingen geven om Uw voermiddel te verhogen. Misschien kunt U bij de winkeliers in Uw plaats wel vuile suiker kopen, die soms uit de zakken op de grond valt en dan voor menselijk gebruik niet meer geschikt is. Deze vuile suiker is soms voor een lage prijs verkrijgbaar. Ook zoudt U er enige korven bij kunnen houden, als U alleen aan losse bouw doet. Men bevolkt deze dan in de zwermtijd met een oude moer en wat bijen, doch niet te veel bijen, anders loopt men kans, dat de zwerm er later uittrekt. Dit bevolken gaat het gemakkelijkst, als men de moer geknipt heeft. Men vangt dan de moer in een kluisje, als zij voor de kast rondloopt. Als de bijen aangevlogen zijn, doch nog niet op de kast terugvliegen, schept men wat bijen in een korf, b.v. ter grootte van een vuist of vijf, en laat hierbij de moer uit het kluisje lopen. Daarna zet men de korf een flink eind weg, opdat bij het terugvliegen, de bijen de korf niet kunnen vinden. In de herfst kan men deze korfvolken afsalpeteren en dan heeft men soms heel wat voerhoning, vooral, als men naar de hei reist. In het voorjaar kan men deze honing met water verdund als stamphoning voeren. Men kan dan de suiker tot de zomer sparen.

Vraag 352. Wat is wasaarde? Heeft deze nog waarde? Zo ja, waar kan ik ze dan verkopen?
G.H.N. te E. (Dr.)
Antwoord: Wasaarde is het vuil, dat overblijft, als U het was hebt opgesmolten en dat onder aan de wasbodem zit. U krabt dit vuil er met een mes af, totdat U aan het zuivere was komt. Dit vuil heeft geen waarde en wordt op het land geworpen. Anders is het met persafval, dat de afval is, die na het uitpersen van het was overblijft en waarin nog wel een gedeelte was kan voorkomen. Er zijn fabrieken, die door extra hiervoor ingerichte machines nog wel tamelijk wat was uit dit persafval weten te halen. Meestal is echter de prijs die hiervoor gegeven wordt zó laag, dat het opsturen de vrachtkosten niet kan lijden en men dit persafval dan beter als bemesting kan gebruiken.

Vraag 353. Ik heb nog wat pershoning, die iets gist. Is koken een vereiste om deze te voeren, of is dat niet nodig?
G.H.N. te E. (Dr.)
Antwoord: Als U gegiste pershoning hebt, moet U deze eerst opkoken, alvorens hem aan de bijen te voeren. Geeft U de honing ongekookt, dan kan er zeer gemakkelijk roverij op Uw stand uitbreken, omdat de bijen door zure honing geprikkeld worden.

Vraag 354. Verleden zomer zag ik een slinger, waarin een groot aantal Albertiramen tegelijk geslingerd werd. Is het U bekend, of er dergelijke slingers, anders dan voor Albertiramen, in de handel zijn?
P.S. te O. gem. W. (N.H.)
Antwoord: Er zijn verschillende soorten en grootten van slingermachines in de handel, ook voor Simplexramen, waarin men 3 broed- of 6 honingramen kan plaatsen, of een nog groter model voor 4 of 8 ramen. Voor U tot aankoop overgaat, gelieve U een prijscourant bij handelaren in imkersartikelen aan te vragen.

Vraag 355. Waarmede maak ik de naad van een houten voerbak het beste dicht zonder schade voor de bijen?
P.S. te O. gem. W. (N.H.)
Antwoord: De naden van een houten voerbak kunt U misschien het gemakkelijkst dichtmaken met bijenwas. U moogt in de bakken dan alleen lauw voer doen. Geeft U te heet voer, dan zou het was kunnen smelten.

Vraag 356. Ik bezit een kunstraatwals en heb ook nog veel was. Nu had ik graag enige inlichtingen hoe ik daarmede te werk moet gaan. De raten, die ik walste blijven even hard en bros als gegoten wasraten. Die ik koop zijn lenig en buigbaar. Is dat nu wel zuivere was, of is er mogelijk iets doorheen gesmolten? Gaarne vernam ik, hoe ik van het begin af met de wals moet werken en welk losmiddel gebruikt moet worden.
A.D.M. te N. A. post A.Z. (N.H.)
Antwoord: Ik raad U aan Joustra's Bijenboek te lezen, waarin het werken met de wals nauwkeurig is beschreven. Ook kunt U hierin de losmiddelen vinden, die U gebruiken moet. Het was moet U niet laten koken, hierdoor worden de raten bros. Om de raten buigzaam te maken, wordt wel beweerd, dat men iets lijnolie in het gesmolten was doet. In elk geval kunt U eerst eens een kleine proef nemen om te zien, of deze bewering op waarheid berust.

Vraag 357. Uitgaande van het feit, dat moerloze kasten vaak veel propolis bevatten, (waarschijnlijk, omdat de bijen weinig te doen hebben) wilde ik om voor de bijen tijd en werkkracht te besparen - die zij dan voor honinghalen enz. kunnen gebruiken - de kasten van binnen, alsook de raamlatten, vernissen met een propolisvernis. Weet U een goed recept voor een dergelijk vernis ?
S. v. H. te G. (Gr.)
Antwoord: In de regel wordt de meeste propolis door de bijen gehaald, als er een zeer goed gewin is. Dan wordt alles veel sterker vastgekit, dan bij een zwakke dracht. Dat moerloze volken dus veel propolis zouden bevatten, komt mij wel wat onwaarschijnlijk voor, tenzij er natuurlijk vooraf een goed volk in de kast heeft gezeten, dat een flink gewin heeft meegemaakt en later moerloos is geworden. Een propolisvernis ken ik niet, doch er wordt wel
vaak propolis in spiritus opgelost, waarmede men nieuwe dekkleedjes bestrijkt om te verhinderen, dat de bijen er gaten in bijten. Zulk een bestrijking met opgeloste propolis voldeed altijd goed.


Vraag 358. Ik heb een aantal raampjes met versuikerde honing. Kan ik die weer vloeibaar maken, of kunnen ze alleen voor voedering dienen en zo ja, op welke wijze?
P. H. te Sch. (N.H.)
Antwoord: Raampjes met versuikerde honing kunnen niet vloeibaar worden gemaakt. Zij zijn alleen voor voedering geschikt. Men kan de honing uit de raampjes snijden, in stukken maken en met lauw water aanmengen, totdat alles gesmolten is. Daarna kan men deze oplossing aan de bijen voeren. Ook kan men de honing in de raampjes ontzegelen, daarna besprenkelt men de versuikerde honing flink met lauw water, plaatst deze in een honingkamer en zet de kamer 's avonds in het voorjaar - desnoods door een rooster gescheiden - op de broedkamer van een volk, dat voedselgebrek heeft. De bijen zullen de honing geleidelijk uit de raampjes halen en naar beneden brengen. Op deze wijze is het mogelijk, dat de raat ongeschonden in het raampje blijft en kunnen de raampjes weer opgezet worden, als men slingerhoning wil oogsten. Mochten de ramen bij het invallen van dracht nog versuikerde honing bevatten, dan neemt men de honingkamer weg, want er mag geen verse honing worden ingebracht, als er nog versuikerde in zit. De raat moet geheel vrij zijn van versuikerde honing.

Vraag 359. Wat is een eersteling?
K. D. te S. (Gld.)
Antwoord: Onder eersteling verstaat men de voorzwerm, welke ook wel genoemd wordt eerste zwerm, trouwzwerm, brandzwerm, bromzwerm of oude moerzwerm.
A. OONK.