Waarnemingsstation Soesterberg


(Privé-station.) Overzicht Januari 1937.

Een natte winter ditmaal met zeer veel regen, soms enige dagen zacht weer, zodat men zich aan de Middellandse zee zou wanen, of reeds, dat de lente begonnen zou zijn. Heel de natuur schijnt in de war te zijn, sommige planten lopen reeds uit. De Kerstroos, de Helleborus Niger, de winterplant bij uitnemendheid, bloeit dat het een lust is, met de prachtige sneeuwwitte bloemen aan de kale stengels. De Hazelaar en de sneeuwklokjes bloeien hier nog niet.
Zeer onrustig is dit jaar de zit van de bijentros, door het afwisselende meer of minder koude weer, terwijl af en toe uitvluchten - hoewel niet veel - door de bijen werden ondernomen. Bij temperaturen variërend van 8 tot 12 gr. Celsius, kon ik op 4 dagen een kleine of grote vlucht waarnemen. Het voedselverbruik is, niettegenstaande de onrustige zit van de tros, niet hoog. De 1e decade verbruikte het volk slechts 50 gram, de 2e decade eveneens 50 gram en de laatste decade 200 gram, totaal 300 gram, of gemiddeld rond 10 gram per dag. Het hogere voedselverbruik in de laatste decade vind zijn oorzaak in de ingezette vorst, welke, 25 Jan. begon. Vanaf de inwintering werd verbruikt: vanaf October, na het opvoeren, 400 gram; November 150 gram; December 250 gram; Januari 300 gram; totaal 1.100 Kg.
Temperatuur: de hoogste thermometerstand op de dag bedroeg 12 gr. C. op 2 en 23 Jan., de laagste 5 gr. vorst op 29 Jan.; de standen der nacht-temperaturen waren: de hoogste 7 gr. C. op 23 Jan. en de laagste op 30 Jan. met 8 gr. vorst. Op de dag daalde het kwik op 4 dagen op of onder nul, des nachts 15 maal. Windrichting: de windrichting was zeer variërend, tot 3 Jan. Westenwind, tot 5 Z., 6 Z.W., 7 W., tot 14 Z. en Z.O., 15 N.O., tot 23 Z. en Z.O., tot 25 Z. en tot het einde der maand O. en N.O., waarvan op 6 Jan. Z.W. storm. Bewolking : Zon 14 dagen, bewolkt 8 dagen en bedekt 9 dagen, totaal 31 dagen, waarvan 18 met regen en 1 met mist en totaal 99 1/2 m.m. neerslag, tegen normaal 51 1/2. Hieruit blijkt, dat Pluvius zeer royaal met zijn gaven is geweest, te goedgeefs naar veler mening. Over gebrek aan regen kunnen wij tenminste deze winter niet klagen, maar van het goede kan men ook te veel krijgen. De ingezette vorst, welke door de felle N.O. en 0. wind verre van aangenaam was, heeft helaas maar kort geduurd. Een aanhoudende, matige vorst, was voor de mensen en voor het vernietigen van het ongedierte buiten, veel beter op zijn plaats geweest. Vochtigheid der lucht van 50 tot 98%. Barometerstand van 746 tot 778 m.m.

Overzicht Februari 1937.
Over het algemeen was het weer in Februari zacht te noemen, van de winter hebben wij zo goed als niets bemerkt, uitgezonderd een enkele sneeuw- of hagelbui. Verscheidene planten en struiken zijn al aardig aan het uitbotten en het heeft er veel van weg, dat we een vroeg voorjaar zullen krijgen, als we ten slotte in Maart toch niet nog een jong wintertje krijgen. De bijen hebben in deze maand heel wat kunnen uitvliegen, zodat van roerverschijnselen, over het algemeen, wel geen sprake zal zijn. De Erica carnea (voorjaarsheide) en de crocussen werden reeds druk bevlogen. Eigenaardig was, dat enige Erica carnea, welke uit hun vaderland, Krain, geimporteerd waren vorig jaar, 14 dagen vroeger bloeiden dan de Erica welke men hier te lande koopt. Ook de kleur van de geïmporteerde Erica's is veel sprekender en mooier, dan die, welke we hier kennen; de Krainer heide is veel paars-roder, terwijl de hier bekende meer vleeskleurig is. Het lijkt mij toe, dat er heel wat Erica als carnea wordt aangeboden, welke het in werkelijkheid niet is.
De Haselaar en de Krainer Erica bloeiden hier op 3 Februari, de crocussen openden hun bloemen 23 Februari, gelijktijdig met de sneeuwklokjes. Het was een rollen en tollen van bijen in deze bloemen, alleen het sneeuwklokje wordt zelden door de bijen bezocht, iets wat mij ook reeds eerder is opgevallen. Het voedselverbruik was de eerste 2 decades gering, de laatste decade werd meer verbruikt. De le decade bedroeg de afname 100 gr., de 2e 50 gr. en de laatste decade 200 gr., totaal 350 gr., hetgeen gemiddeld per dag ca. 13 gram is. Totaal werd sinds de inwintering 1.450 Kg verbruikt.
Thermometerstand : Hoogste stand op de dag op 3 Februari met 10°C., laagste op 13 Februari met 4°C.; de nachttemperaturen waren resp. op 16 Februari 8 1/2° en op 13 Febr. met -3° vorst. 's Nachts daalde het kwik 7 maal tot of onder nul, op de dag geen enkele maal. Bewolking: Zon 7 dagen, bewolkt 12 dagen en bedekt 9 dagen, totaal 28 dagen, waarvan 19 niet regen, 1 met sneeuw, 1 hagel en 1 met mist, met totaal 104 1/2 m.m. neerslag, tegen 46.8 m.m. normaal. Ruim 125% neerslag meer dan normaal, dat wil heel wat zeggen, het is niet te begrijpen waar al dat water vandaan komt, dat toch eerst moet verdampen. Windrichting hoofdzakelijk Zuid, met enkele dagen West, Noord of Oost. Barometerstand van 741 tot 766 m.m. Vochtigheid der lucht van 40 tot 97%.