Afdelingsbrichten


DEN HAAG hield op 11 Maart een filmavond in Amicitia, Den Haag. Vertoond werd de Dierenfilm, de Koekoek, een Charlie-Chaplinpotpourri, de Residentiefeestweek en een Reisje naar Madeira.
De Dierentuinfilm, welke geheel gekleurd is, werd opgenomen en vertoond door den Heer K. E. Steinmetz, en geëxpliceerd door ons eminent lid, den Heer L. van Dalen, chef van de Dierentuin ; verrassend mooi waren de opnamen der planten, bloemen en dieren, vooral de kleurenpracht der bloemen ontlokten vaak uitroepen van bewondering ; ook de leeuwen, tijgers, enz. kwamen goed tot hun recht, koddig waren de stoeipartijen der jonge roofdieren, en wie de zeldzame kleuren der tropische vissen kent, kan zich alleen voorstellen wat de aquaria te zien gaven.
De Koekoekfilm stelde ons in staat de wrede natuur te zien, n.l. een slechts enige dagen oud zijnd koekoeksjong werpt zijn nestgenootjes (grasmussen) uit het nest, om zodoende alle voedsel voor zich te kunnen opeisen.
De Residentieweek toont ons het feestelijk versierd en verlicht Haagje ter gelegenheid van de verloving en huwelijk van ons vorstenpaar, het escadron "gele rijders" en "de gouden koets" met het bruidspaar zijn ongeëvenaard. Groot was dan ook de bewondering voor den Heer Steinmetz, die zoveel moois te zien gaf. Ook de door hem zelf vervaardigde film een Reisje naar Madeira viel op door de zeldzame plantengroei aldaar en de schitterende zeegezichten. Een woord van warme dank dan ook aan de Heren Steinmetz en v. Dalen, alsmede aan de pianist Zonneveldt voor het grootse genoegen ons die avond bereid.
De Secretaris, A. W. VAN DER POEL.

RAALTE. Verg. op Maandag 8 Maart 1937 in het café de Zwarte Arend, aanwezig 13 leden. Na opening door den voorzitter, den Heer H. Weulink, werden de notulen voorgelezen en onveranderd goedgekeurd. Daar er van den Heer G. Schrage geen bericht was ingekomen of hij de bestuursfunctie aannam, moest er een nieuw bestuurslid worden gekozen. Dit punt werd aangehouden tot een volgende vergadering. Hierna volgde benoeming afgevaardigden voor de algemene vergadering te Utrecht, waarvoor de Heren H. Weulink en H. Koelen als plaatsvervanger werden benoemd. Op het voorstel van de Afd. Ommen, n.l. om op de algemene vergadering te Utrecht tegen quotumverhoging te stemmen, werd niet ingegaan. Met algemene stemmen werd besloten de afgevaardigden vrij mandaat te geven.
Hierna volgde suikerbestelling, waarvan een druk gebruik werd gemaakt. Verder was op de verg. aanwezig de in der tijd aangeschafte ratensmelter "Esef" van den Heer S. Frankenhuis, Rijswijk (Z.H.). Deze werd door den secretaris gedemonstreerd en toegelicht. Genoemd mag worden, dat deze ratensmelter een grote uitkomst is voor de reine imkers, daar deze zeer geschikt is voor grote en kleine hoeveelheden raat te smelten.
In de rondvraag werd met algemene stemmen besloten om deel te nemen aan de tentoonstelling, welke wordt gehouden met het 40-jarig bestaan der Hoofdvereniging, waarna de voorzitter onder een woord van dank voor de opkomst de vergadering sloot.
De Afd.-Secr., J. VAN NOOREL.

AFD. BERGEN OP ZOOM. Zaterdag 27 Febr. 1937 kwam onze afdeling in vergadering bijeen. Eén der agendapunten vermeldde : Bespreking Rijksmerk. Over de voordelen hiervan werd door de aangeslotenen breed gesproken en tenslotte werd met op één na algemene stemmen besloten deze instelling op de e.k. Algemene vergadering met kracht te verdedigen.
Ingediend werd een motie, welke niet algemene stemmen werd aanvaard, luidende als volgt
De Afdeling Bergen op Zoom van de Vereen. tot Bev. der Bijenteelt in Nederland op 27 Februari 1937 in vergadering bijeen, spreekt zich met klem uit tegen afschaffing van het Rijksmerk, en bepleit krachtig verplichte aansluiting voor alle leden.
Besluit deze motie ter kennis te brengen aan het Bestuur en te doen opnemen in het e.k. Maandschrift.

AFD. UTRECHT. Op 26 Febr. 1937 vond de jaarvergadering plaats van de afdeling Utrecht in de gezellige zaal van café-restaurant Witjens te Utrecht.
De vergadering, welke uitstekend bezocht was, werd plm. 8 uur geopend door den voorzitter, den Heer A. van Est.
In zijn openingswoord herdacht spreker de vorige week overleden voorzitter van het hoofdbestuur, Mr. F. A. Ebbinge Wubben. De eerste algemene vergadering welke hij presideerde was vorig jaar in Utrecht. Niemand van ons had kunnen denken, dat dit de laatste zou zijn. Zijn heengaan betekent voor onze vereniging een groot verlies.
Uit de verslagen van secretaris en penningmeester blijkt, dat op een gunstig jaar mag worden teruggezien.
Het bestuur werd herkozen en samengesteld als volgt : A. van Est, voorzitter, R. Stravers, Prinses Julianaweg 396, Utrecht, secretaris, B. Netelbeek, penningmeester, J. v. d. Breul, 2e secretaris, J. van Swieten, 2e penningmeester.
De agenda, welke een zakelijk karakter droeg, werd vlot afgewerkt.
Aan het slingervraagstuk is thans een einde gekomen. Door bijzonder gelukkige omstandigheden is het bestuur er in geslaagd de oude slinger af te schrijven en hiervoor een prima nieuwe in de plaats te stellen. De Heer J. van Wijk, Willem van Noortstraat 69, Utrecht, zal optreden als bewaarder. Wij geloven dat dit een gelukkige keuze is en het beheer wel aan den heer van Wijk toevertrouwd zal zijn.
Vermelding verdient, dat bij de verloting een schitterende Simplexkast door een onbekende schenker voor dit doel beschikbaar werd gesteld, waardoor deze verloting zeer aantrekkelijk en spannend was.
Aan de wens van de leden om binnen enige tijd een lezing te doen houden zal, indien mogelijk, worden voldaan.
Naast andere plannen en werkzaamheden zal voor 1937 een gezamenlijke heidereis worden georganiseerd.
Het bestuur rekent in het aangevangen jaar op aller medewerking bij de arbeid der afdeling, doch bovenal op trouw vergadering bezoek. De Secretaris, R. STRAVERS.

AFD. ZAANDAM en OMSTR. vergaderde op Dinsdag 2 Maart in "de Harmonie" met 17 leden. De voorz. opende plm. 8 uur de verg. met verzoek aan de leden om een ogenblik van hun plaatsen op te staan ter nagedachtenis aan den overleden Bondsvoorz., den Heer Mr. Ebbinge Wubben. Notulen werden goedgekeurd. Behandeld werd de verkoop van aandelen voor de bijenmarkt te Amsterdam, elk lid koopt één of meer aandeeltjes, dan draagt hij een steentje bij tot welslagen. Wij gaan waarschijnlijk weer met het aanstaande seizoen naar de Wieringermeer, er gaven zich al reeds leden op, wie volgt? Het voor en tegen van het honing- en wasmerk „Ons merk" werd niet geheel afgehandeld. Voorts is gesticht een centraal adres voor het opgeven van te verkopen zwermen of moeren enz., een ieder kan daar informeren )ij wie of een en ander dan te koop is en behoeft men niet onze gehele streek af te fietsen, dat adres is Zuiddijk 70, bij den Heer Jb. Fontijn, telef. 4114.
Circa 10.15 uur sluit de voorz. de verg.
C. KWAST.

EELDE-PATERSWOLDE. Op Dinsdag 23 Febr. 1937 werd evenals andere jaren een praatavond gehouden in Café van Wijk te Paterswolde. In de openingsrede vond de Voorz., F. P. J. Camphuis, het jammer, dat de opkomst niet groter was, daar er toch zoveel goeds in zat en besprak verder het overlijden van een bestuurslid en een lid, beiden trouwe leden onzer afd., en verzocht den heer A. S. Planting met een onderwerp voor de dag te willen komen, waar eens wat over gepraat kon worden. Onderwijl de leden getracteerd werden op koffie met honingkoek. De Heer Planting dacht het eerst eens te hebben over de bijenweide. Zo werd achtereenvolgens besproken Koolzaadvelden, Heide, drachtbomen en heesters, overbrengen korfvolken in kasten, gele koninginnen enz. Daarna volgde sluiting en dankte de Voorz. voor de gezellige avond en opkomst, tevens een woord van dank aan van Wijk, daar alles in de puntjes in orde was.
De Secretaris, A. J. FOLKERTS.

MEERKERK. Woensdagavond had alhier de eindles voor de bijenteeltcursus plaats in de Openb. lagere school. De leider van de cursus, dhr. Kruijt uit Dalem, behandelde nog het reizen naar de heide en het inwinteren, beide voor de korf- en kastimkers. Hierna was nog gelegenheid tot het stellen van vragen, waaraan door velen een gebruik werd gemaakt.
Vervolgens sprak de voorzitter der afdeling logeerkerk en Omstreken, dhr. H. de Haas te Lexmond, namens het bestuur een woord van dank aan dhr. Kruijt voor de zeer leerzame les van die avond en spr. twijfelde niet of ook de vorige lessen waren voor de cursisten zeer aangenaam en leerzaam geweest. Spr. hoopte, dat het besprokene de cursisten van veel nut mag zijn, en dat zij straks met het practisch werken tot een beter resultaat mogen komen. Verder dankte spreker het Gemeentebestuur en het hoofd der school voor het afstaan van de lokaliteiten, licht en verwarming en ook dhr. Versluis te Meerkerk voor de regering daarvan. Dhr. Kruijt dankte voor de waarderende woorden tot hem gericht en de cursisten voor hun aandachtig gehoor. Hierna sluiting.

HIEN-DODEWAARD. Op Donderdag 18 Febr. werd een praatavond gehouden in het Café Plumenburg. De Voorzitter, dhr. Louten, was met kennisgeving afwezig. Secr. van Schaik deelde enkele bijzonderheden mede. De alg. pl., dhr. Hendriks, heet dames en heren welkom en geeft het woord aan den spreker
Mathijssen. Deze geeft een uiteenzetting der kastimkerij. Daar de afd. de eer had een nieuw lid in haar midden te verwelkomen is door Hendriks nog iets over korfimkerij medegedeeld. Ook de bespuiting der bomen kwam aan de orde. Ook nog de imkersdag, die gehouden zal worden, kwam ter sprake. De alg. pl. den heer Hendriks dankt spreker zowel als vragers voor hun medewerking.

BUSSUM. In de nacht van 26 op 27 Februari 1937 is na een langdurig, doch met voorbeeldig geduld gedragen lijden overleden onze geachte afdelingssecretaris, de heer J. WIND. Een lange reeks van jaren heeft hij met volle toewijding en met de inzet van zijn gehele persoon, onze afdeling als secretaris gediend. Hij was de ziel der vereniging en de gedachte aan het zich moeten losmaken van deze arbeid, die hem zeer lief was geworden, heeft hij met moeite en groot leedwezen moeten aanvaarden. Ook buiten onze afdeling was hij onder de imkers een geziene figuur. Zijn bescheiden doch immer tactvolle optreden bezorgde hem vele vrienden. Zijn heengaan betekent een groot verlies, allereerst voor zijne alleen achterblijvende weduwe. Aan haar ook van deze plaats een woord van hartelijke deelname.
De nagedachtenis aan de persoon en de arbeid van onzen vriend Wind zal bij ons in hoge ere tot in lengte van dagen voortleven.
HIJ RUSTE IN VREDE.
A. VOS, Voorzitter.

AFD. HENGELO (Gld.) Op Maandag 22 Februari 1937 overleed alhier in de ouderdom van 56 jaar
DE HEER R. ELLENKAMP,
in leven Voorzitter van de Afd. Hengelo G. Met veel liefde en warm gevoel wist hij de afdeling tot bloei te brengen. De Heer Ellenkamp was een groot man voor onze afdeling. Geen werk was hem te groot, geen moeite te veel. Eerlijk en oprecht in zijn oordeel. Zijn heengaan is een groot verlies voor onze Afd. Maar in onze herinnering blijft hij voortleven.
HIJ RUSTE IN VREDE.
B. A. HOEBINK, Secretaris.

AFD. WAGENINGEN trof een zwaar verlies door het plotseling overlijden van den Voorzitter
den Heer C. J. KOLE.
Vanaf de oprichting was hij als bestuurslid werkzaam, en heeft dit met veel genoegen gedaan. Hij was zeer bemind, hetgeen wel bleek uit de grote belangstelling naar zijn laatste rustplaats. Wij verliezen in hem dan ook een eminenten Voorzitter, een vriend der bijen en een edel mens.
RUST ZACHT.
De Secretaris, G. J. v. d. BRINK.

AFD. HEILOO EN OMSTR. Op 18 Maart hielden wij onze jaarvergadering, welke door 33 leden en enige belangstellenden werd bezocht. Uit verslag van Secretaris en Penningmeester bleek, dat de afd. nog steeds groeiende is. De bestuursleden J. Kronenburg, H. J. Ruygh en W. J. Schoone, periodiek aftredend, werden met algemene stemmen herkozen en namen benoeming aan. De Penningmeester werd na verificatie zijner bescheiden onder dankzegging voor het richtig beheer, gedéchargeerd. Tijdens de vergadering, welke zeer vlot en prettig verliep, werden enige imkersbenodigdheden verloot. Eén der belangstellenden trad als lid toe. Het was bijna elf uur toen de Voorzitter de vergadering sloot. De Secr., H. J. RUYGH.

AFD. BEEMSTER. Op onze cursusavond van 26 Febr. werd met diep leedwezen mededeling gedaan van het plotseling overlijden van onze algemene voorzitter
Mr. F. A. EBBINGE WUBBEN.
Herdacht werd de eenvoud en de eerlijkheid van zijn wezen, dat hem naast zijn grote liefde voor het imkersvak zo'n groot vertrouwen in imkerskringen deed geven. De imkerij was een stukje van zijn leven, waarvoor hem niet gauw iets te veel was. We zullen dit binnenkort nog herhaaldelijk moeten constateren. Was hij geen redenaar, hij was meer ! Gedurende zijn kort voorzitterschap heeft hij er met succes naar gestreefd, heel wat plannen uit de sfeer van de praat om te zetten in de daad.
Zijn heengaan betekent voor onze vereniging een gevoelig verlies.
HIJ RUSTE IN VREDE.

EERBEEK. Niettegenstaande het slechte weer, waren toch nog een 25-tal leden aan De Korenmolen" samengekomen om de lezing van den heer. G. Lijftogt te Apeldoorn te horen. De voorz. der afdeling, de heer J. Pannekoek, opende te ruim 8 uur de bijeenkomst. Hij wenste daarbij in 1937 de leden en hun huisgezinnen veel goeds toe, onze vereniging heeft dit jaar al een gevoelig verlies geleden, door het overlijden van onzen Ere-Voorz. der Afd. den heer Prof. Max Weber en nu pas onze Voorz. van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland, Mr. Ebbinge Wubben. Prof. Weber heeft veel voor de Afdeling en in 't bijzonder veel voor de bijenmarkt gedaan. De Voorz. stelde voor om een stille hulde te brengen voor beiden en verzocht de aanwezigen allen van hun zitplaatsen te willen opstaan.
Vervolgens kreeg de Heer Lijftogt het woord, die als onderwerp zou behandelen : „Het bevolken van korven en kasten ; enkele ervaringen met een ander bijenras en 't gebruik van grootcellige kunstraat". Voor jonge imkers was het een leerzame avond, te meer waar de spreker de dingen zo eenvoudig en bevattelijk voorstelde. Hij deed zich kennen als een man van de praktijk iemand die ervaring en ondervinding heeft opgedaan en door proefnemingen steeds die kennis tracht te vergroten. We kunnen aan de natuurwetten, waaronder de bijen leven, niets veranderen, maar we kunnen wel trachten die wetten uit te vinden en vast te leggen zegt spr. In de pauze werden nog vele vragen gesteld die door hem werden beantwoord. Aan 't einde dankte de voorz. den Heer Lijftogt voor diens leerzame en zeer prettige lezing en riep hem „een tot weerziens" toe.
De Secretaris, H. A. v. ZADELHOFF.

AFD. AMSTERDAM. De leden van de afd. Amsterdam welke een tuin of bijenstand op het terrein van de Vereniging hebben, worden attent gemaakt op het volgende : Bij alle zaken betreffende het Bijenpark waarover men wenst te spreken of inlichtingen in te winnen, gelieve men zich te wenden tot de Parkcommissie. Deze bestaat uit : P. G. Bresser, Jac. Schuurman en B. van de Puttelaar. De commissie is iedere Zaterdag van 2-4 uur daarvoor aanwezig.
Mededeling van het Bestuur of deze Commissie worden geplaatst in de daarvoor geplaatste kennisgevingkast. welke zich op het parkeerterrein bevindt.
De Secretaris B. van de PUTTELAAR

BIJENBEURS RING AMERSFOORT EN OMSTR. Bij de bijenbeurs staan ingeschreven 12 volken op 6 ramen in Amersf. marktkastjes tegen een prijs van f 4.- tot f 6.-; 3 Simplexkasten bevolkt, compleet met uitgeb. hon.k., kon. roost., stromat en voedertoestel en 1 volk in marktkastje. Deze 3 bevolkte S. kasten en marktkastje in een koop f 30.-. Indien een koop tot stand komt, 2%provisie (min. 50 ct.) Aanvragen : BIJENBEURS Ring Amersfoort & 0, Bieënhof, SOESTERBERG.

De Bijenmarkt te Amsterdam.
Bij de voorbereiding der plannen voor het houden van een bijenmarkt te Amsterdam kwam ook de vraag naar voren: zal het plan instemming vinden bij de Afdelingen en leden van Ring 8? De ervaring welke wij hierbij opgedaan hebben is van die aard, dat wij daarover tevreden kunnen zijn.
Wij ontvingen van den Secretaris van de Ring Amersfoort en omstreken de mededeling, dat de Bijenmarkt aldaar wordt gehouden op Vrijdag 23 April en van den Secretaris van de Afdeling Assen, dat in Assen deze wordt gehouden op 14 April, terwijl wij in het "Groentje" lazen, dat in de afdeling Beilen
en Westerbork op 12 April, in Vaassen op 29 April de markten worden gehouden.
Amsterdam zal haar bijenmarkt houden op Zaterdag 24 April, aanvang voormiddag 11 uur.
Handelaren, kopers en belangstellenden hebben vrije toegang tot deze bijenmarkt. Men meldt zich aan de hoofdingang bij den Portier van de Gemeentelijke Markthallen, deze wijst hun verder de weg.
Er bestaat gelegenheid om reeds op Vrijdag 23 April na sluiting der bijenkasten of korven, deze daar te doen bezorgen, ook voor hen die daarvan gebruik willen maken bestaat de gelegenheid de bijenvolken tot Maandagmorgen te laten staan.
Als marktmeester treedt op den heer R. Vet, Voorzitter der afd. Zaanstreek, welke kenbaar is aan een band om de arm, waarop staat "Marktmeester". Bij hem kan men desgewenst advies krijgen bij het kopen van een of meer volken. Afd. Handel komt op de markt met een stand, alwaar men imkersartikelen kan kopen. Tenslotte zij vermeld, dat het staangeld voor een korf 10 cent en voor een kast 15 cent is.
Voor inlichtingen kan men zich wenden tot ondergetekende.
B. VAN DE PUTTELAAR, Olympiakade 19 (Z.)

OMMEN. 19 Maart hield de afdeling een ledenvergadering, die door ruim 40 leden werd bezocht. Bij de mededelingen enz. gaf de secretaris kennis van het feit, dat het bestuur met het oog op het in deze tijd vooral grote gevaar voor de afd. aan quotumverhoging verbonden, den secr. opdracht had gegeven een ingezonden stuk in het M.S. te doen plaatsen tegen quotumverhoging. Dit werd door het Dagel. Bestuur echter geweigerd, waarom het afd. bestuur, van oordeel, dat zowel leden en zeker afd. besturen hun mening over diverse imkerstoestanden in het M.S. moeten kunnen uiten, aan het Hoofdbestuur een motie van afkeuring toezond.
2500 K.G. accijnsvrije suiker werd besteld, benevens meerdere imkersbenodigdheden. Tot afgevaardigde en plvv. afgev. naar de Algem. Verg. werden resp. gekozen F. W. Fick en G. J. Haverkort. Een vaste bijen- en honingmarktcommissie werd gekozen, waarin uit de leden werden aangewezen H. Zuiderweg en Hendrik Schottert en een derde, waarschijnlijk ondergetekende uit het bestuur zal worden toegevoegd. Deze commissie zal spoedig krachtig aan het werk gaan. Te circa 10.30 uur sloot de voorz. deze vergadering.
F. W. FICK, Secretaris.

AFD. ZEVENAAR EN OMSTR. Ledenvergadering 13 Maart 1937. De voorzitter. Koning opent met de Chr. groet, heet de aanwezigen welkom -en verzoekt voorlezing der notulen, die onveranderd worden vastgesteld. Bij de suiker-bestelling wordt ter verg. ruim 1000 k.g. besteld. De correspondentie gevoerd voor de excursie werd voorgelezen. Bij de rondvraag werd gesproken over R.M. en E.M. en over de rentabiliteit der imkerij. Er werd de vraag gesteld of het H.B. wel genoeg ijver aan de dag legde om bij de Regering op de noodzakelijkheid van nóg grotere bescherming der bijenteelt te wijzen. R.M. of E.M. zullen er weinig toe bij kunnen dragen. Voor een lonend imkersbedrijf moet mede van Hoger hand gezorgd worden. Niemand meer iets voor de rondvraag hebbende sloot de voorzitter onder dank de vergadering met de Chr. groet.
BABBERICH. G. MEIJER, Secr.

GOOILAND hield Woensdag 17 Maart de jaarvergadering. Aanwezig waren 21 leden. Bij de opening werd de overleden Algemene Voorzitter herdacht. Jaarverslag van Secretaris Penningmeester werd goedgekeurd. Het ledental was op 1 Jan. 1936 51 en op 31 Dec. 1936 54.
Naar de Alg. Vergadering gaan J. v. Aggelen en J. K. Vermaas. De aftredende Voorzitter, de heer Chr. H. J. Raad werd herkozen. De Secretaris bracht verslag uit over de in 1936 bevonden bijenziekte en de terzake gevoerde briefwisseling. Vervolgens hield de Voorzitter een causerie over de uitwintering der bijen. Na rondvraag volgt sluiting.
J. K. VERMAAS, Secr.

AFD. ASSEN. De bijenmarkt te Assen kan reeds door grote deelname der afdelingsleden doorgang vinden. Inmiddels is medewerking toegezegd door het H.B. en het Gem. Best. van Assen. Uitvoerige aankondiging der markt is gedaan in een 7-tal verschillende dagbladen (zie ook maandschrift van heden). Op de weekmarkten te Assen wordt door een artistieke, in harmoniërende kleuren uitgevoerde reclame de aandacht op onze bijenmarkt gevestigd.
We verwachten een grote aanvoer. Het ligt in de bedoeling een jaarlijkse markt in te voeren op de 2e Woensdag in April. Het behoeft geen betoog, dat een jaarlijkse bijenmarkt te Assen van algemene en folklorische betekenis kan worden. Vooral de bijenhouders uit het Noorden dienen hiervan doordrongen te zijn.
H. ANDREAE, Secretaris.

AFD. WARNSVELD. Op de huish. verg. van 16 Maart j.l. werd bij monde van den afds. voorzitter de overleden voorzitter van ons H.B. herdacht, benevens ons overleden lid Brokken.
Besloten werd onze afgetreden secr.-penn. A. Oonk, die om gezondheidsredenen heeft moeten bedanken, voor al het werk, dat hij voor onze afdeling heeft gedaan, te benoemen als erelid voor zijn gehele leven.
Verder werd de voorjaarssuiker besteld en een feestcommissie benoemd, bestaande uit de H.H.: J. L. v. d. Scheer, R. Bax en N. Schaap. Deze commissie heeft tot taak (b.v. door het houden van een verloting) zonder geld uit de kas onze afd. haar 25-jarig bestaan te laten herdenken.
Als afgevaardigde naar de alg. verg. werd Singer benoemd en als plaatsvervanger Voskamp.
Op 30 Maart zal een praatavond worden gehouden, alwaar de H.H. H. J. Leesing, Simonis en Schaap de besprekingen zullen inleiden.
De Secr., K. SINGER.