Officiële mededelingen


Algemene Vergadering
op MAANDAG 31 MEI 1937, om 10.30, in de nieuwe Feestzaal van Hotel Noord-Brabant, Vredenburg te Utrecht.

AGENDA
1. Opening.
2. Notulen.
3. Mededelingen en ingekomen stukken.
4. Verkiezing Voorzitter wegens overlijden van dhr. Mr. F. A. Ebbinge Wubben.
Overeenkomstig art. 9 van de statuten heeft het Hoofdbestuur de volgende voordracht opgemaakt
1. Mr. L. R. J. Ridder van Rappard, Burgemeester van Zoelen, te Kerk-Avezaath. 2. H. Chr. Versteeg, Apeldoorn.
3. H. M. J. Doom, Kampen.
5. Vaststelling plaats Algemene vergadering 1938 (Voorstel H.B. Apeldoorn). 6. Vaststelling quotum 1938 (Voorstel H.B. f 1.15). 7. Beleid Hoofdbestuur en Red. Maandschrift. 8. Voorstel Hoofdbestuur.
De A.V. machtigt het Hoofdbestuur om bij wijze van proef voor afd. Handel een reiziger aan te stellen en daarvoor de gelden te vinden uit het suikerfonds tot een totaal bedrag voor een jaar van hoogstens f 2500.-.
9. Bespreking en vaststelling Huishoudelijk reglement. (Het H.B. stelt voor om dit punt aan te houden totdat de nieuwe Voorzitter zich in deze materie heeft ingewerkt).
10. Rapport van de commissie belast met het nazien van de boeken der verschillende afdelingen en notulen 1936 (Zie April-no. 1937) en benoeming commissie 1937.
11. Balans, winst- en verliesrekening en jaarverslag van den secretaris 1936 Afd. Vereniging (Zie Maandschrift Maart 1937). 12. Idem, Afd. Handel. (id.)
13. Idem, Afd. Suiker. (id.)
14. Idem, Afd. Vereniging (id.)
15. Begroting 1937.
16. Rondvraag en sluiting.

N.B. Afdelingen moeten de naam en het adres van hun afgevaardigde en diens plaatsvervanger (één voor elke afd.) op het daartoe toegezonden formulier invullen en dit formulier uiterlijk op 22 Mei a.s. in het bezit stellen van den Alg. Secr. te Amersfoort !
De presentielijst ligt een uur vóór de aanvang der vergadering ter tekening in het vergaderlokaal.
KRUININGEN / AMERSFOORT April 1937, S. A. DE VISSER, wnd. Voorz., JOH. A. JOUSTRA, Secr.

Nota. De vergadering, welke aanvankelijk gesteld was op 26 Mei, doch wegens de verkiezing voor de 2e Kamer der S.G. is thans gesteld op 31 Mei. De formulieren voor afgevaardigden waren reeds gedrukt ; er zijn dus foutieve data op vermeld. Bovenstaande data zijn goed.

Naamsverandering afdeling.
De naam Nw. Schoonebeek II is gewijzigd in Nw. Schoonebekerveld.

Voorjaarsbijenmarkt te Amsterdam.
Op 24 April j.l. werd op het terrein der Centrale Markt te Amsterdam door ring 8 van de Vereniging de eerste Voorjaarsbijenmarkt gehouden.
Het slechte weer heeft de markt echter ongunstig beïnvloedt. De volken hebben zich niet voldoende tot behoorlijke marktvolken kunnen ontwikkelen en vele kolonies zijn door de langdurige koude te gronde gegaan. Ook het evenredig aan de behoefte zo geringe aantal bijenvolken in het land zal wel mede aanleiding zijn geweest van de onbevredigende aanvoer ter markt.
Dat er gedurende de dagen welke aan de marktdag voorafgingen reeds vele imkers aan de marktcommissie berichtten, dat zij de volken, welke zij voornemens waren geweest naar de Amsterdamse markt te zenden, inmiddels onderhands hadden verkocht, zal wel zijn veroorzaakt door de grote vraag naar bijenvolken, voor export naar Engeland.
Door den Voorzitter van de ring, de Heer C. Bos, werd te elf uur een kort openingswoord gesproken, waarbij spreker uiteen zette, de redenen welke tot het stichten van deze markt hebben geleid en het doel dat er mede wordt beoogd. Met nadruk wees spreker op de buitengewone medewerking welke door de Directie der Centrale Markt aan de marktcommissie van de ring bij het organiseren van de bijenmarkt werd verleend.
Onmiddellijk na de opening dromden gegadigden en belangstellenden om de "koopwaar" en nam het vragen en bieden "op handslag" een aanvang.
Aangevoerd werden
15 volken in Simplexkasten;
5 volken in Versteeg kasten;
10 volken elk op 7 ramen in z.g. marktkastjes; 2 volken in strokorven.
De vraag overtrof zeer ver het aanbod, wat echter de prijzen gunstig beinvloedde. Voor de volken in kasten werd f 10.- tot f 13.- per stuk betaald; de marktkastjes gingen voor f 8.- à f 10.- van de hand, terwijl de beide korven resp. f 6.75 en f 8.50 opbrachten, alles exclusief transport.
De stand van afdeling Handel der Vereniging, waar gelegenheid werd geboden tot inkoop van imkerbenodigdheden, werd voortdurend druk bezocht en boekte vele orders aan kasten, koninginneroosters, kunstraat, gereedschappen, enz. enz.
De reeds vooraf bij de marktcommissie ingekomen opdrachten, tot koop van korfvolken, konden wegens gebrek aan handel niet worden uitgevoerd. Vele gegadigden, waarvan er waren gekomen van Amersfoort, West Friesland, Wieringermeer, Zwolle, enz., moesten, voor zover zij zich niet met kastvolken of marktkasten wilden tevreden stellen, worden teleurgesteld.
Ondanks het gure weer was de stemming geanimeerd en was het resultaat van deze poging tot het stichten en in stand houden van een jaarlijkse voorjaarsbijenmarkt te Amsterdam vrij gunstig.
Ook de propagandistische waarde voor onze bijencultuur en de stimulans tot het verhogen van het aantal bijenvolken in ons land wettigen alleszins een herhaling van deze bijenmarkt.
Vooral de heide-imkers in het Oosten des lands zullen het aantal bijenvolken moeten trachten te verhogen. Zij zullen op de Amsterdamse bijenmarkt een gretige afzet vinden en daarmede de fruitkwekers in Noord- en Zuid Holland tijdig in het bezit kunnen stellen van de voor de bestuiving van hun vruchtbomen zo onontbeerlijke bijenvolken.
Door de Directie van de Autobus- en bootdiensten van Amsterdam op onze Oostelijke provincies is reeds volledige medewerking en bevordering van doorgaand transport van bijenvolken toegezegd.

Th. VAN RUTH.