Vragenrubriek


Vraag 371. Kan ik een raampje met moerdoppen in een reservekastje hangen om zodoende moeren van dat volk te krijgen en deze moeren dan in andere volken invoeren ?
P.J.K. te St. M. (Z.)
Antwoord: Als U een goed volk hebt, waarvan U wilt voortfokken en dat volk heeft moerdoppen, dan kunt U het één of meer raampjes met broed ontnemen en deze in volken hangen, die ook in zwermtoestand verkeren. Het ingehangen raampje moet U van een merk voorzien en al de moerdoppen uit dat volk wegbreken, zodat alleen de moerdoppen van het ingehangen raampje verpleegd worden. De moerdoppen zullen nu beter worden verzorgd, dan in reservekastjes, omdat in deze laatste men vaak te weinig bijen heeft, die het broed niet voldoende warm kunnen houden. Van goede moeren komen in de regel ook weer goede moeren, doch het is geen regel, omdat men de bevruchting niet in handen heeft. Een goede moer kan wel met een dar paren uit een minderwaardig volk. Als men maar steeds uit de beste volken moeren kweekt, kan men geleidelijk aan zijn bijenras veredelen, hoewel er natuurlijk steeds moeren bij zullen zijn, die boven anderen uitmunten.

Vraag 372. Hoe oud kan een goede koningin worden, zodat zij nog flink legt? Is een legcapaciteit van twee jaren niet het hoogste aantal, of is het derde jaar ook nog goed?
P.J.K. te St. M. (Z.)
Antwoord: Een moer legt het beste in het eerste en tweede jaar, misschien ook nog in het derde, doch bij het klimmen der jaren neemt de legcapaciteit af. Daarom houdt men liefst geen moeren die ouder dan twee jaar zijn, omdat dan de kans op moerloosheid toeneemt. Met een heel beste moer kan men natuurlijk een uitzondering maken.

Vraag 373. Ik heb dit jaar in de tweede helft van Maart drie bijenvolken in kasten gekocht. Het zijn beste volken en nog goed in 't voer, doch de kasten zijn slecht en onooglijk. Nu wilde ik ze in nieuwe kasten overbrengen met dezelfde raammaat (Simplex). Wanneer is het hiervoor de beste tijd?
J.R. te 't Z. (N.H.)
Antwoord: Gij kunt Uw volken thans (begin April) op mooie dagen in nieuwe kasten overbrengen. Hieronder versla ik, day. U de raampjes uit de oude kasten neemt met de bijen erop en die in de nieuwe kasten overhangt. De beste tijd is in de namiddag. De standplaats der kasten moet natuurlijk niet veranderd worden. Zij blijven op dezelfde plaats staan, doch worden alleen door nieuwe vervangen.

Vraag 374. Ik zette 12 April mijn bijenvolken in nieuwe kasten over. En nu zag ik bij een volk het vreemde verschijnsel, dat er 5 à 6 bijen op de koningin zaten. Ik heb er wat rook overheen geblazen. Er bleef toen nog één bij op de koningin zitten. Ik dacht, dat de koningin doodgestoken zou worden en pakte de bij aan de vleugels vast, doch zij liet de moer dadelijk niet los, wel even later. De bij was beslist in steeklustige toestand. Gebeurt dit wel vaker?
O.A.M. te B. (Z.H.)
Antwoord: Het gebeurt af en toe wel, dat bij het nazien van een volk, de koningin door de bijen wordt ingebald. Ik heb ook eens een dergelijk geval medegemaakt. Het gebeurt echter niet dikwijls. Bij U scheen het een licht geval van inballing te zijn, omdat, toen U er rook overheen blies, de bijen de moer nogal vrij spoedig loslieten. Soms kunnen de bijen zó kwaadaal dig zijn, dat zij zich bijna niet aan rook storen en zij krampachtig en sissend om de koningin blijven zitten. In zulk een geval is het gewenst, de ingebalde moer met bijen in wat lauw honingwater te werpen. Zij laten dan wel los. De moer kan nu weer aan het volk worden toegevoegd. Door zo'n inballing kan de moer soms worden gedood. In de regel wordt zij er wel door verminkt. Om inballing zoveel mogelijk te voorkomen, moet men tijdens de behandeling van een volk rustig werken en zo weinig mogelijk aan de ramen rukken en stoten.

Vraag 375. Wat is er te doen tegen het aanvreten van de broedcellen in een korf door de wasmot?
J.H. v. 0. te R. (U.)
Antwoord: Het beste voorbehoedmiddel hiertegen is een flink sterk volk in de korf te hebben en de bodemplank geregeld van mul goed schoon te houden.

Vraag 376. Is er nectar of stuifmeel te halen op de hop ? Er bevinden zich in deze streek enige proefvelden van deze planten. Hop wordt gebruikt, zoals U misschien weet, bij het bereiden van bier. In België wordt hop zeer veel verbouwd.
E.H. v. O. te R. (U.)
Antwoord: In het "Bijenboek" van Joustra is op blz. 439-444 een uitvoerige bloeikalender opgenomen, samengesteld door dhr. L. J. van Rhijn te Wageningen. Onder de vele daarin genoemde stuifmeel- en honinggevende gewassen is de hop niet opgenomen.
In "American Honey Plants" wordt o.a. het volgende over de hop (humulus lupulus) vermeld: De gewone hopplant is algemeen bekend. Zij wordt vrij veel verbouwd voor het maken van gist en voor geneeskundige doeleinden. De kleine groenachtige bloemen worden door de wind bestoven. Zij levert pollen in overvloed, doch geen nectar en is dus van weinig belang voor den bijenhouder.


Vraag 377. Ik heb verleden jaar mijn bijen bij het oliezaad gehad. Een paar landen verder stond een veld spruitkoolzaad. Is nu dat zaad daarvan gewonnen nog geschikt om volgend jaar weer mede te zaaien? De boer heeft dit er niet op durven wagen en heeft speciaal nieuw zaad gekocht. Is het waar, dat de bijen nooit op twee verschillende bloemen vliegen?
C.A.M. te B. (Z.H.)
Antwoord: Ik zou U niet durven zeggen, of dat spruitkoolzaad nog geschikt is om een volgend jaar uit te zaaien. Misschien kunt U dit jaar een proef nemen door een klein stuk te bezaaien om te zien hoe de spruitkool zich ontwikkelt. De boer nam het zekere voor het onzekere.
De bijen bevliegen steeds één soort bloem. Is dat soort uitgebloeid, dan gaan zij een andere nectarbron opzoeken. Bloemen van verschillende soorten koolzaad gelijken echter veel op elkaar.

A. OONK.