Officiële Mededelingen


BELANGRIJKE MEDEDELINGEN.
Aan medewerkers en adverteerders.
Teneinde het Maandschrift op tijd in het bezit te doen zijn van onze lezers moeten er enige maatregelen worden getroffen.
Stukken voor de REDACTIE moeten in het vervolg UITERLIJK de 10e en ADVERTENTIEN UITERLIJK de 15e in het bezit van den Secretaris-Redacteur zijn.
De Secretaris-Redacteur ziet zich genoodzaakt aan deze data STRENG DE HAND TE HOUDEN, zodat stukken en advertenties, ná die datum binnengekomen, BLIJVEN LIGGEN TOT EEN VOLGEND NUMMER. Getracht zal worden het Augustus-nummer in de laatste week van Juli te doen verschijnen en zo vervolgens.

Algemeen secretariaat gesloten van 24 Juli tot 10 Augustus.
Wegens vacantie is het algemeen secretariaat gesloten van 24 Juli tot 10 Augustus a.s. Dringend wordt verzocht gedurende die tijd geen correspondentie te zenden en den secretaris niet op te bellen.
Dringende zaken doe men vóór die tijd af; niet dringende stelle men uit tot ná 10 Augustus.

Aan belanghebbenden wordt medegedeeld, dat de BIJENMARKT TE VEENENDAAL gehouden wordt op D I N S D A G 13 J U L I a.s.

Notulen van de Algemene Vergadering op Maandag 31 Mei 1937 in
"Noord Brabant" te Utrecht.
De vergadering werd- bijgewoond door 148 afgevaardigden van afdelingen en ± 150 belangstellenden, Ir. A. W. v. d. Plassche, de Rijksbijenteelt consulenten Minderhoud en van Giersbergen, alle Hoofdbestuursleden, de Directeur afd. Handel, de accountant en de Secretaris-penningmeester-redacteur.
Om kwart voor elf opende de waarnemend voorzitter de heer de Visser de drukbezochte vergadering. De voorzitter herdacht in gevoelvolle woorden den overleden Voorzitter Mr. Ebbinge Wubben en schetste de grote verdiensten van den overledene voor de Vereniging. De vergadering herdacht door op te staan den overleden voorzitter. De wnd. Voorzitter bood de Vereniging een vaandel aan, dat wijlen Mr. E. W. aan de Ver. bij gelegenheid van haar 40jarig bestaan cadeau had willen doen.
De Voorzitter zegt dat hij een zware taak heeft deze vergadering te presideren en roept bij voorbaat de welwillendheid der vergadering in.
Punt 9 stelt de Voorzitter voor uit te stellen tot een volgende vergadering yen in de plaats daarvoor een film te vertonen van de afdeling Amsterdam.
Spreker roept allen hartelijk welkom, inzonderheid den heer Ir. v. d. Plassche en de heren bijenteeltconsulenten.
De afgevaardigde van Kennemerland vraagt omzetting van de agenda, n.l. om punt 4 (verkiezing Voorzitter) te plaatsen aan het eind der agenda en eerst het beleid Hoofdbestuur te behandelen.
Zeist en Zaandam steunen het voorstel om de agenda te veranderen. De afgevaardigde van Kennemerland zal later bij punt 4 hierop terugkomen, omdat de Voorzitter de agenda niet wenst te veranderen.
Afd. Vries-Zuidlaren maakt een aanmerking op de notulen en heeft deze indertijd doorgezonden aan het H.B. Hij heeft nooit meer iets daarover gehoord. De Secretaris beweert dat hij goed genotuleerd heeft. De afgev. vindt het niet juist, dat zijn opmerking onbeantwoord gebleven is en protesteert tegen een dergelijke behandeling.
Afd. Brummen zegt, dat het stekelig is in de vergadering, terwijl het Bestuur nog niet eens geantwoord heeft. De Voorzitter vraagt om alleen de belangen der Vereniging te behartigen en zich kalm te houden.
De Notulen worden goedgekeurd.
Onder de ingekomen stukken is een bericht van Afd. Groningen dat de afgevaardigde afwezig is wegens bizondere omstandigheden.
Afgev. Kennemerland vraagt nu omzetting der agenda. Hij wenst punt 4 uit te stellen tot het slot der agenda om onder elkaar van gedachten te wisselen, omdat afgevaardigden niet ingelicht zijn en no. 1 der voordracht onbekend is.
De toestand is vernederender voor ons, omdat vroeger het H.B. zijn Voorzitter koos. Later maakte het H.B. een voordracht op. De vergadering weet niets van no.1 der voordracht en wordt nu het punt verplaatst, dan kan het H.B. inlichtingen gegeven en gedurende de pauze de afgevaardigden deze zaak bespreken.
Een lid der afd. Kennemerland wist te vertellen, dat de heer van Rappard lid was van de Imkersbond en de afgev. vindt het treurig dat onder de 12000 leden geen Voorzitter is te vinden.
Afd. Kennemerland wil de voordracht terugzenden opdat het H.B. een nieuwe voordracht kan geven.
Afd. Velp heeft bij een vorige gelegenheid reeds critiek gemaakt op de voordracht. Afd. Velp kan ook niet met de voordracht accoord gaan, omdat de vroegere candidaten nu niet naar voren komen. Ook vindt Velp het niet juist, dat onder de leden zelf geen Voorzitter te vinden is.
De afgev. van Bergen op Zoom zegt, dat hij van de oprichting af lid der Vereniging is geweest en hij heeft gezien, dat het voor de Vereniging gewenst is een Voorzitter van standing te hebben.
Afd. Utrecht zegt, dat er blijkbaar veel liefhebbers voor de post van Voorzitter zijn en dit begrijpt hij niet. De grief van Kennemerland kan hij niet delen. Het niet kennen van een candidaat is ook niet erg, omdat ook niemand Dr. v. d. Flier kende en hij voldeed als Voorzitter toch uitstekend. De afgev. kent persoonlijk de heer Ridder van Rappard als een sympathiek man en hard werker. De afgev. geeft den Voorzitter in overweging de agenda niet om te zetten.
De afgev. van Kampen zegt dat het belang der Vereniging hem boven alles gaat en als het H.B. volgens de reglementen gehandeld heeft dan moeten wij het H.B. vertrouwen. Z.i. moest de voordracht meer democratisch geweest zijn en dus was een alfabetische voordracht meer wenselijk geweest.
Afd. Leeuwarden zegt dat er al veel gesproken is over de candidatuur en hij geeft het H.B. in overweging om inlichtingen te geven hoe dit aan den heer Ridder van Rappard gekomen is.
Afd. Ommen vindt verschuiving var punt 4 aan het eind der vergadering verkeerd, omdat op het eind der vergadering verschillende afgevaardigden reeds vertrokken zijn. Wel kan het punt iets verschoven worden. De heer Ridder van Rappard was lid van een andere Vereniging en nu is deze no. 1, wat hij onjuist vindt. De afgev. geeft in overweging den heer Doom te kiezen.
Afd. Arnhem zegt dat de voordracht door het Bestuur overeenkomstig de voorschriften is opgemaakt en dat de Algemene Vergadering kan stemmen. Doch hij vindt, dat het kiezen van een Voorzitter echter een kwestie is van het Bestuur en dat de Algemene Vergadering dat moet vertrouwen. Hij kent de heer Ridder van Rappard niet, alhoewel hij gehoord heeft dat no. 1 der voordracht een alleszins bekwaam man is, en hij de Vereniging goed kan vertegenwoordigen en vooral in de Betuwe goed werk kan verrichten. Indien de Vergadering vertrouwen stelt in het Bestuur kan de Vergadering gerust no. 1 der voordracht kiezen.
Afd. Amsterdam zegt dat de zaak waarover het gaat zeer belangrijk is. Amsterdam kent alleen de heer Versteeg en vindt de wijze van optreden van Kennemerland niet juist. Afd. Amsterdam stelt vertrouwen in het H.B. en zal op no.1 van de voordracht stemmen. Het H.B. heeft de candidaten naar voren gebracht en de vergadering zal zeker de keuze goed doen. Uitstel tot na de pauze vindt hij stemming maken tegen de verkiezing.
Afd. Aalten vraagt een toelichting van het H.B. op de candidaten.
Afd. Vlaardingen zegt dat er langer over gesproken is dan wel gewenst is. Hij vindt de opmerking van Bergen op Zoom niet juist, omdat men wel meemaakt dat personen met klinkende namen ook wel eens personen zijn die niet op de juiste plaats stonden. Het H.B. had een toelichting moeten geven op de candidaten, want dan was er niet zoveel over gesproken. Hij verwacht die toelichting alsnog.
Afd. Tielerwaard zegt dat er meer bijen in de Betuwe moeten komen en vindt het juist dat de heer Ridder van Rappard op no.1 staat. Ridder van Rappard heeft blijk gegeven belang te stellen in de Bijenteelt,
Afd. Epe vraagt of de Voorzitter het debat wil sluiten. (Applaus).
De Voorzitter geeft de volgende toelichting. In de laatste tijd kwamen verschillende leden van de Ned. Imkersbond over naar onze Vereniging. Hij kwam in contact met Ridder van Rappard en besprak de
mogelijkheid of de leden van de Ned. Imkersbond niet over zouden kunnen gaan. Toen hij Ridder van Rappard voorstelde een candidatuur te aanvaarden was deze bereid, doch wenste geen overloper te zijn en de zaak met het Bestuur der Ned. Imkersbond te bespreken. De Voorzitter had zeer goede inlichtingen over den heer Ridder van Rappard en in het H.B. kreeg deze van de 9 stemmen alle 9, nadat de leden van het H.B. kennis met hem gemaakt hadden.
De heer Thiel zegt dat, indien direct de vraag gedaan was welke motieven het H.B. gehad heeft voor de candidatuur van den heer Ridder van Rappard alle gepraat overbodig was. (Applaus.)
Het Stembureau wordt gevormd door de afdelingen Eer beek, Tielerwaard en Lent.
De heer Joustra geeft inlichtingen over het stembiljet.
Tijdens de stemming zegt de Voorzitter, dat van een der leden ingekomen is een herinneringsbord voor de Vereniging bij het 40-jarig bestaan. Bestellingen kunnen worden ingediend bij de afd. Soest, kosten f 2.50.
De Secretaris zegt dat 28 Augustus de imkersdag gehouden wordt. In verband hiermede zal in de pauze afd. Ede een prospectus van de Hooge Veluwe ronddelen.
Het H.B. stelt voor de Algemene Vergadering in 1938 te houden in Apeldoorn. Afd. Vries-Zuidlaren vraagt waarom Wageningen niet aangewezen wordt. Afd. Epe vraagt, waarom Apeldoorn boven Utrecht. Voorzitter zegt dat er een verzoek van Apeldoorn binnengekomen is.
Afd. Velp merkt op dat Utrecht het centrale punt van het land is en is daarom voor Utrecht.
Voorzitter zegt dat het H.B. niet strak blijft staan op Utrecht, doch dat de vergadering moet beslissen.
Afd. Den Haag zegt dat Apeldoorn slecht te bereiken is en Utrecht veel beter.
Afd. Leeuwarden merkt op, dat in 1933 een voorstel geweest is voor Zwolle om de afgevaardigden uit het Noorden tegemoet te komen, doch Leeuwarden heeft toen opgemerkt dat Utrecht het beste te bereiken is en stelt voor om Utrecht te houden.
Met applaus aangenomen om Utrecht te houden.
Afd. Utrecht geeft in overweging de Algemene Vergadering te combineren met de imkersdag en dan telkens op een andere plaats.
De Voorzitter zegt dat het dan 2 dagen duurt en dat kost te veel.
Afd. Voorburg en afd. Rijswijk delen mede, dat de beide afdelingen weer bij elkaar zijn gekomen. Hij meent dat het de voorkeur verdient 2 maal per jaar samen te komen, n.l. in Algemene Vergadering en op een imkersdag.
Aan de orde bepaling quotum 1938.
Afd. Velp merkt op dat in 1936 f 0.15 afgedaan is van het quotum en vindt het onjuist elk jaar het quotum vast te stellen. Hij protesteert tegen den heer Stienstra, die in het Groentje een lans brak voor de contributieverhoging. Heeft het H.B. het nodig, dan moet het H.B. dit motiveren. De afd. Vereniging heeft nu ± f 3000.- winst en dus kan het er wel af.
Afd. Vaassen vindt het jammer dat het H.B. tot contributieverhoging over wil gaan.
De Voorzitter zegt, dat de verhoging miniem is en het H.B. het geld goed kan gebruiken omdat de papierprijzen stijgen en als het geld er is kan het H.B. ook meer doen.
Afd. Vaassen is overtuigd dat verhoging der contributie een breuk in de Vereniging betekent, omdat Vaassen leden zal verliezen.
Afd. Epe zegt, dat van Vaassen reeds leden overgelopen zijn naar een andere vereniging en hij protesteert uit naam der imkers van de Veluwe tegen verhoging.
De heer Meijer (H.B.-lid) licht toe, dat er bedrijfsimkers zijn die stemmen tegen verhoging. Dit is verkeerd bekeken omdat de uitgaven gedekt moeten zijn en als het niet uit het quotum komt dan moet het uit het Suikerfonds. (Geroep: niet juist.)
Afd. Oostellingwerf zegt dat f 0.15 verhoging een bedrag vormt van ± f 1800.- en hij vraagt wat het H.B. met die f 1800.- wil doen in het belang der Vereniging.
De Voorzitter licht toe dat in 1937 voor het eerst f 1.- genomen wordt en dat 1937 wellicht niet met een voordelig saldo zal sluiten.
Afd. Arnhem zegt dat de contributie der Vereniging abnormaal laag is, lager dan overal elders in een Vereniging, terwijl de Vereniging veel voor de leden doet. Indien een lid geen f 0.15 meer kan betalen dan is het treurig gesteld, gezien het nut dat de leden er van trekken. Wil de nadruk er op leggen dat, als een bedrijf geen f 0.15 meer kan betalen het bedrijf gedoemd is om te verdwijnen.
Afd. Vlaardingen zegt dat in 1936 een quotum verlaging is ngetreden. De contributie van f 1.15 is reeds zeer laag. Het papier is veel gestegen en hij vreest dat 1937 met een verlies zal sluiten. Hij acht het in het belang der Vereniging om een H.B.-lid zo nu en dan een afdelingsvergadering bij te laten wonen, wat nu niet kan door de lage contributie.
De Secretaris licht toe dat het saldo van f 2900.- is ontstaan door een bijdrage van f 1000.- van Afdeling Suiker, welk bedrag terug gaat én door de toename van een groot aantal nieuwe leden én door de meerdere opbrengst der advertenties. In 1936 was het quotum nog f 1.15, hetgeen ook meewerkte tot het batig saldo. In 1938 zal het maandschrift wellicht ingekrompen moeten worden wegens de hogere papierprijzen.
Afd. Vries-Zuidlaren heeft in 1936 een voorstel gedaan tot verlaging. Indien het quotum niet verlaagd was dan hadden zij minder dan 30 leden overgehouden. Het is door sommige mensen niet op te brengen.
Afd. Helder is tegen quotum verhoging omdat er een voorstel is om een reiziger aan te stellen voor f 2500.-.
Afd. Doorn-Driebergen spijt het dat in 1936 het quotum verlaagd is, doch nu vreest hij dat verhoging ledenverlies tengevolge heeft.
Afd. Leeuwarden zegt dat zonder geld het H.B. de bevordering der bijenteelt niet kan volhouden. Het Groentje krijgt men voor nog geen f 0.10 per nummer en wil daarom geen verlaging, doch eerder verhoging.
De Voorzitter antwoordt aan afd. Vries-Zuidlaren, dat het hem spijt dat er mensen zijn die een verhoging van f 0.15 een bezwaar vinden. Hij verzoekt dezen afgevaardigde of hij een motie wil voorstellen om f 1.- contributie te handhaven onder voorwaarde dat, als 1937 een goed honingjaar is, het volgend jaar de contributie verhoogd wordt.
Afd. Ommen zegt dat afd. Leeuwarden zijn voorstel tot verhoging van het quotum heeft vergezeld doen gaan door beledigende uitdrukkingen aan het adres van sommige afgevaardigden van 1936. Het H.B. heeft met instemming kennis genomen van het voorstel van Leeuwarden, waartegen de afgev. ook protesteert. Een ingezonden stuk van de afdeling kon geen plaatsing vinden en dit vindt hij een partijdige houding van het H.B.
Afd. Doetinchem merkt op dat hij al 25 jaar de vergadering bezoekt en altijd als het om 't geld gaat is er oppositie. Hij stelt voor om suikerleden te hebben die geen Groentje ontvangen en leden die het wel ontvangen.
Afd. Vries-Zuidlaren dient een motie in luidend als volgt
De afd. Vries-Zuidlaren verzoekt het H.B. in 1938 het quotum te bepalen op f 1.-. Mocht echter het jaar 1937 een goed honingjaar worden, dan zal de afd. Vries-Zuidlaren zich tegen verhoging voor 1939 niet verzetten.
De Voorzitter brengt in stemming het voorstel van het H.B.
Afd. Velp stelt voor dit jaar f 1.- te heffen en het volgend jaar gemotiveerd een eventuële verhoging vast te stellen.
Wordt gestemd over het voorstel van het H.B.
Voor 177 stemmen, tegen 316 stemmen. Voor 1938 wordt het quotum dus f 1.- per lid.
De Voorzitter deelt de uitslag van de stemming over een Voorzitter mede. Uitgebracht 495 stemmen, 1 van onwaarde.
407 Ridder van Rappard.
69 Doom.
18 Versteeg.
De Voorzitter feliciteert de Vergadering met deze benoeming met een zo grote meerderheid. De Voorzitter dankt uit naam van het H.B. voor het vertrouwen dat de Vergadering daarmede in het H.B. gesteld heeft.
Pauze van kwart over een tot kwart over twee.

Na de pauze vraagt de afgev. van Kennemerland het woord. Hij heeft straks een woord van critiek laten horen en kreeg toen tot antwoord vertrouwen te moeten hebben in het H.B. Nu is het moeilijk om de critiek van zijn afdeling naar voren te brengen. Toch zal hij dat doen.
Wat merkt men van het H.B. ? Het H.B. kan moeilijk met alle afdelingen voldoende contact houden, doch wat te denken dat een afdeling een bericht stuurt naar het H.B., waarop zij verder niets hoort. Wij wilden n.l. een commissie om het huishoudelijk reglement te onderzoeken.
Nog een bezwaar heeft de afdeling tegen den Secretaris, omdat de verslagen van de vergaderingen van het H.B. zo beknopt zijn. De afdeling wil een schakel hebben tussen afdelingen en H.B.
De afdeling heeft bezwaar tegen de stemming die in het Groentje gemaakt wordt. De Voorzitter zegt dat dit niet aan de orde is.
In alle verslagen van het H.B. heeft hij gemist maatregelen voor de honingsituatie. Hoe is het mogelijk dat de Minister niets van de Vereniging wist? De Voorzitter zegt dat dit niet aan de orde is.
Is het niet van het grootste belang dat het H.B. er voor zorgt dat de regering iets voor de honing doet? Het H.B. is in gebreke gebleven.
Afd. Amsterdam wil het hebben over de bijen en wel over de artikelen van den heer Meijer in de Telegraaf. De Voorzitter zegt dat dit niet aan de orde is.
Afd. Vlaardingen zal kort zijn. Het H.B. heeft de belangen van afdeling Handel niet genoeg naar voren gebracht omdat de fa. Engels een prijscourant aan de leden heeft toegezonden. Een dergelijke gang van zaken is onjuist, omdat afd. Handel niet genoeg waardering vindt. Ook de prijscourant van Klabofia is aan de leden toegezonden. Hoe komen zij aan de adressen?
Afd. Leeuwarden vindt het moeilijk om hierover te spreken. Leeuwarden wil geen ernstige critiek op het H.B. uitoefenen. De belangen van het honingcontrolestation zijn door het H.B. onvoldoende behartigd. Leeuwarden wil vragen
le. hoe het is gegaan met het plan Minderhoud.
2e. hoe met het subsidie van het honingcontrolestation.
3e. hoe met het resultaat van de besprekingen met den Minister.
Wil het H.B. hierover een toelichting geven. Het H.B. heeft nog nooit aan de orde gesteld het afvaardigen van een afgevaardigde naar het honingcontrolestation. Leeuwarden wil deze door de Algemene Vergadering aangewezen zien. Hij geeft het H.B. dringend in overweging om het controlestation in stand te houden. Leeuwarden vindt te weinig omtrent het honingcontrolestation in het verslag van het H.B.
Afd. Vries-Zuidlaren heeft critiek op de verstrekking van suiker. In het Groentje stond dat er Spaanse peper in de suiker zou komen en nu komt er cayenne peper in. Het denatureren gaat ook niet goed, wat wel een gevolg zal zijn van het uitvoeren in aangenomen werk. Door de peper zijn bij die afgevaardigde 30 volken doodgegaan. In de ene zak zit soms 4 à 5 maal zoveel als in de andere.
Afd. Amersfoort vraagt of het Groentje meer op tijd kan verschijnen, liefst in de laatste week van de vorige maand. Het H.B. zal ten volle hieraan aandacht schenken.
Afd. Rijswijk heeft dezelfde opmerking als Amersfoort. De heer Frankenhuis zegt, dat er elk jaar over het Groentje geklaagd wordt in de Algemene Vergadering en wil nu afdoende maatregelen nemen.
Afd. Aalten is dankbaar voor de goedkope suiker en dankbaar voor de leiding van den Voorzitter en voor de inhoud van het maandblad. Vraagt of er voor de kinderen ook iets in het maandblad geschreven kan worden.
Afd. Ommen heeft enige vragen
le. een lijst van afdelingssecretarissen heeft hij gevraagd en niet gekregen.
2e. heeft hij 28 April een afdelingsbericht ingezonden en dat was blijkbaar te laat. Wil gaarne weten wanneer uiterlijk de berichten binnen moeten zijn.
3e. fa. Engels heeft bij den afdelingssecretaris de adressen der leden gevraagd en dus hieraan is het H.B. onschuldig.
De Secretaris antwoordt Kennemerland. Alle stukken die betrekking hebben op het huishoudelijk reglement zijn doorgezonden naar wijlen den heer Ebbinge Wubben, die de zaak in studie had. De Secretaris zegt, dat alleen het Decemberverslag van het H.B. kort was. Hoe groot wil de afdeling Kennemerland het dan wel hebben? De Decembervergadering was echter ook kort.
De Secretaris antwoordt Vlaardingen, dat hem niet bekend is hoe men aan de adressen komt. De kwestie van de prijscourant fa. Engels was het gevolg van een meningsverschil tussen Secretaris en den overleden Voorzitter. Wel weet de Secretaris, dat er misbruik van de adressen gemaakt wordt. Bij onderzoek is gebleken, dat aan de aangeslotenen bij het rijksmerk prijscouranten enz. zijn gezonden.
De Secretaris merkt aan het adres van Leeuwarden op, dat het H.B. na het overlijden van de heer Ebbinge Wubben besloten had niet meer over het rijksmerk te schrijven, mede omdat er dit jaar een extra vergadering van het H.B. over het rijksmerk zal komen.
(Wordt vervolgd).