Waarnemingen


(Privé-station Soesterberg)
OVERZICHT MEI 1937.
Mei is de ontwikkelingsmaand bij uitstek voor de bijenvolken geweest. Mooi weer met een overvloedig gevende natuur. Bij uitzondering, wat wij de laatste maanden gewoon zijn geweest, was deze maand Mei niet zo regenachtig; zelfs in de laatste decade hadden wij van de droogte te lijden en werden wij met een jeugdige hittegolf verblijd.
Opvallend goed was de ontwikkeling op de klei, in de boomgaarden, waar onze immen druk te doen hadden op het fruit, koolzaad, paardebloem, meidoorn en wat de natuur verder met kwistige hand strooide. Ik heb mij dit voorjaar wel eens afgevraagd, of de opvallend goede ontwikkeling der bijenvolken aan de natuur moet worden toegeschreven, of, ik durf het haast niet te zeggen, aan de pepersuiker van het najaar. Andere jaren zag ik nimmer zo'n vlotte en mooie ontwikkeling als thans dit voorjaar. Hier op de heide was de ontwikkeling niet zo vlug, daar de eerste belangrijke stuifmeelleverancier de berk is, welke eerst tegen einde April zijn stuifmeel geeft. Hier gaf het weegvolk dan ook nog iedere decade een afname te zien. De 1e decade verbruikte het volk op de weegschaal 750 gr., de volgende decade 100 gr. en de laatste 900 gr., totaal 1.750 K.g. of per dag gemiddeld bijna 56 1/2 gram.
Temperatuur. De hoogste stand gaf de thermometer aan op de dag de 26e en 30e Mei met 30°C., de laagste dagtemperatuur op 7 Mei met 9 °C. De nachttemperaturen bedroegen resp. 23°C. op eveneens 26 Mei en 5°C. op 17 Mei.
Bewolking. Zon op 15 dagen, bewolkt 11 dagen en bedekt 5 dagen, totaal 31 dagen, waarvan 12 met neerslag met totaal 551/2 m.m. regen, tegen 59.1 m.m. normaal. Dit is dus na lange tijd de eerste maand met eens geen overvloedige regen. Van de 12 dagen met neerslag waren er 1 met onweer en 2 met onweer en bliksem.
Windrichting hoofdzakelijk Z. en 0. Vochtigheid der lucht van 32 tot 94%. Barometerstand 758 tot 769 m.m.
Bloeikalender: de paardebloem, vergeet-mij-niet, judaspenning, kers, Alysum en bosbes bloeiden de 1e Mei; 5 Mei Aalbes, Pflox, edele Brem en aardbei; 9 Mei Appel, Krentenboom en Iberis; 15 Mei Tulp ; 17 Mei wilde Brem, Lijsterbes en kweepeer; 19 Mei Kastanje, Akkelei, Serastium; 21 Mei Meidoorn en gouden- en blauwen regen; 27 Mei Rhododendron, Lis, Gladiol, Pekanjer en Bieslook.
Van de volken welke 17 April l.l. naar Bunnik (U.) zijn gegaan om de vruchtbomen te bevliegen is er 1 op de zelf-registrerende bijenweegschaal van den Instrumentmaker W. J. C. Nieuwenhuis te Hengelo (0.) geplaatst. Deze weegschaal is eigendom der Vereniging tot bev. der Bijenteelt, en in bruikleen. Middels een uurwerk welke een strook papier in beweging brengt, hetwelk horizontaal verdeeld is in dagen en uren en verticaal in K.g. loopt een pen, welke afwijkingen op het papier overbrengt door gewichts af- of toename van het bijenvolk. Men kan ieder uur van de dag nauwkeurig de toename of afname van het er opgeplaatste volk aflezen.
Vanaf 3 Mei is het volk gecontroleerd. In de week van 3 tot 10 Mei was de toename van het volk 600 gr., de week van 10 tot 17 Mei gaf een afname van 700 gram, de week van 17 tot 24 Mei weder een toename van 400 gr. en de week van 24 tot 31 Mei tenslotte een toename van 650 gram.
De grote afname in de 2e week vond natuurlijk zijn oorzaak in het koel en regenachtige weer wat we die week hadden. Zeer interessant is het, op de stroken te zien, dat bij het begin van een regenbui en 's avonds als de vlucht beëindigd wordt er een flinke toename opgetekend wordt door de vele bijen welke thuiskomen; omgekeerd is het geval als de bui is opgehouden of als de bijen 's morgens gaan vliegen, dat de schaal een min of meer grotere afname aangeeft.