Officiële mededelingen


Najaarssuikerlevering 1937.

De suikerprijs is voor afdelingen vastgesteld op 8 1/2 ct. per K.G., voor Verspreide Leden 10 1/2 ct. per K.G. Aan de afdelingen zullen verdere mededelingen gezonden worden.

Verkiezing Hoofdbestuursleden.
Wegens periodiek aftreden van de Hoofdbestuursleden H. Thiel te Oosterhesselen (Groep 2), G. J. v. d. Brink te Bennekom (Groep 7) en S. A. de Visser te Kruiningen (Groep 9) heeft in September een verkiezing plaats.
Afdelingen tot deze groepen behorende kunnen uiterlijk tot 21 Augustus a.s. candidaten stellen. De candidaatstelling moet vergezeld gaan van een verklaring, van den candidaat, dat deze bij eventuele verkiezing zijn benoeming aanneemt en ondertekend zijn door Voorzitter en Secretaris van de candidaatstellende afdeling.
Tot Groep 2 behoren de afdelingen: Assen, Barger-Compascum, Barger-Oosterveen, Beilen, Buinen, Diever, Emmen, Emmer-Compascum, Gasselte, Havelte, Hoogeveen, Odoorn, Oosterhesselen, Ruinen, Schoonoord, Steenwijk, Steenwijkerwold, Vries-Zuidlaren, Westerbork, Zuidlaren en Zwartemeer.
Tot Groep 7 behoren: Amersfoort, Austerlitz, Barneveld I, Barneveld II, Baarn, Bennekom, Bilthoven, Bussum, Doorn-Driebergen, Ede, Ermelo, Garderen, Gooiland, Gorssel, Hoevelaken, Hoogland, Kamerik, De Klomp, Luisteren, Nieuwersluis, Nijkerk, Putten, Soest, Tielerwaard, Utrecht, Veenhuizerveld en Zeist.
Tot Groep 9 behoren : Bergen op Zoom, Best, N.-Z. Beveland, Blerick, Breda, Budel, Dinteloord, Eethen, Eindhoven, Gemonde, Gennep, Heerlen, Houthem-St. Gerlach, Hulst, Oostburg, Schouwen-Duiveland, Spekholzerheide, Tholen, Udenhout, Valkenswaard, Valkenburg, Vilt-Berg-Terblijt, Walcheren, Willemstad, Zaamslag, Zundert, Drunen, Wijlré en Haamstede.
N.B. De aftredende Hoofdbestuursleden zijn herkiesbaar. Wenst men hen te handhaven, dan moet ook voor hen een candidaatstelling worden ingediend.

Cursussen en lezingen winter 1937/1938.
Behoudens goedkeuring der Regering zullen deze winter naast de verkorte cursussen ook volledige cursussen worden gehouden.
VERKORTE CURSUSSEN: 6 lessen van 2 uur. Minstens 12 deelnemers. VOLLEDIGE CURSUSSEN: 12 theoretische lessen van 2 uur + 4 practische lessen elk van 2 uur. Minstens 12 deelnemers.
Deze laatsten mogen slechts bezocht worden door personen in het bezit van einddiploma Land- of Tuinbouwcursus of lagere of middelbare cursus Landof Tuinbouwschool.
LESGELD: Volledige cursus f 2.50; verkorte cursus f 1.25. HONORARIUM : Per lesuur f 2.50 voor de eerste 24 lesuren en f 2.voor de volgende 24 lesuren.
LEERMIDDELEN: Ten hoogste mag een bedrag van f 10.- worden aangevraagd.
VERPLAATSINGSKOSTEN LEIDER: Voor elke reis heen en terug, ongeacht welk vervoermiddel, hoogstens f 1.50.
LEZINGEN: Moeten minstens 2 uur duren; honorarium f 5.- plus verplaatsingskosten als boven. Minstens 20 bezoekers.
Afdelingen welke in het genot van subsidie wensen te worden gesteld gelieven omgaand, doch uiterlijk vóór 15 September daarvan mededeling te doen aan den algemeen secretaris.
Van na die datum ingekomen aanvragen kan geen nota meer worden genomen.

Omzetbelasting.
Door de Contactcommissie is het volgende adres aan Z.E. den Minister van financiën verzonden.
Excellentie,
Van verschillende bijenhouders, leden van bovengenoemde organisaties, worden klachten ontvangen, dat zij worden aangeslagen in de Omzetbelasting voor door hen gewonnen honing.
Het betreft hier voornamelijk bijenhouders, die de bijenhouderij beoefenen als liefhebberij. De honing die zij winnen gebruiken zij in hoofdzaak voor eigen huishouden, schenken aan vrienden en kennissen na de oogst een of meer flacons weg en maar zelden wordt door hen honing verkocht. Deze bijenhouders nu, die een algemeen belang dienen, omdat hun bijenvolken in de bloeitijd deelnemen aan de bestuiving, dus aan de vruchtzetting, voelen het als een grief, dat zij voor het meestal geringe kwantum honing, dat zij winnen, en dat lang niet altijd vergoedt de kosten, die zij voor hun bijenbedrijf moeten maken, nu ook nog omzetbelasting moeten betalen.
Van regeringswege wordt op lofwaardige wijze medegewerkt om de bijenhouderij in stand te houden en waar mogelijk uit te breiden. Door de hierboven aangeduide toepassing van de Omzetbelastingwet is het gevaar niet denkbeeldig, dat er bijenhouders zijn, die de bijenteelt vaarwel gaan zeggen of over gaan tot inkrimping.
Voorop stellende, dat de bijenhouderij van algemeen belang geacht mag worden en dat er dus alles gedaan moet worden om haar minstens op peil te houden, waarop zij momenteel staat en dus zeker uit de weg moeten worden geruimd alle belemmeringen, die de normale ontwikkeling en de instandhouding in de weg staan, wenden ondergetekenden zich tot Uwe Excellentie met het beleefde verzoek een regeling in het leven te roepen waardoor de bijenhouders, die het grootste gedeelte van de door hun bijen gewonnen honing voor eigen gebruik benutten, geheel van Omzetbelasting worden vrijgesteld.
Als dit laatste niet mogelijk zou zijn, dat alleen omzetbelasting behoeft te worden betaald voor verkochte honing, dus niet voor de gehele productie, zoals thans de regeling geldt.
Door een dergelijke regeling zal door Uwe Excellentie medegewerkt kunnen worden, dat de bijenteelt de belangstelling behoudt van al degenen, die haar thans beoefenen, en waardoor de kans blijft bestaan, dat vooral ten belange van de fruitteelt, de bijenteelt zich sterker gaat uitbreiden. Het liefste zou men natuurlijk zien, dat het product "Honing" geheel van Omzetbelasting werd vrijgesteld.

Door de Regering erkende leerkrachten onderwijs in bijenteelt.
In antwoord op Uw terzijde aangehaald schrijven heb ik de eer U te berichten, dat, nu de regeling van de opleiding van leerkrachten voor het geven van onderwijs in bijenteelt door het Rijk zelf is ter hand genomen, besloten is, na 1 Januari 1937 voor het houden van
cursussen, lezingen en practische lessen in bijenteelt, welke van Rijkswege worden gesubsidieerd, slechts die leerkrachten in aanmerking te doen komen, die voornoemde opleiding hebben gevolgd en voor het aan het einde daarvan afgenomen examen zijn geslaagd.
Bij wijze van overgangsmaatregel zullen alleen die leerkrachten, welke vóór 1 Januari 1937 het destijds door U ingestelde examen in bijenteelt met gunstig gevolg hebben afgelegd, nog tot het geven van het hiervóór bedoelde onderwijs kunnen worden toegelaten.
De Inspecteur,
w.g. A. W. VAN DER PLASSCHE.

Notulen van de Algemene Vergadering op Maandag 31 Mei 1937 in "Noord Brabant" te Utrecht.
(Slot.)
De Secretaris antwoordt Aalten, dat het hem door deskundigen afgeraden is een kinderrubriek in het maandblad te openen.
De berichten moeten uiterlijk de 20e der maand in het bezit zijn van den Secretaris. De oplaag is veel groter dan vroeger en daardoor verschijnt het maandblad soms wel enige dagen te laat.
De Voorzitter antwoordt Vlaardingen, dat als de Vergadering het wil geen advertentiën meer in het maandschrift zullen verschijnen.
Afd. Voorburg vraagt hoe het komt dat het maandblad onregelmatig verschijnt.
De heer v. d. Bend zegt dat de schuld niet bij Wageningen ligt.
Afd. Leeuwarden deelt mede dat hij een staatje heeft gekregen van de data van het ontvangen der bladen in Wageningen en de data van het verzenden. Z.i. ligt de schuld niet bij Wageningen.
Aan de orde crediet uit het suikerfonds voor een reiziger.
Afd. Velp merkt op, dat het aanstellen van een reiziger zeer ingrijpend is en daarom stelt Velp voor het voorstel af te voeren van de agenda en het volgend jaar er weer op te brengen, omdat de nieuwgekozen Voorzitter er neutraal tegenover staat.
De heer Ter Brugge zegt dat de afdeling Handel een reiziger aan kan stellen zonder dat de Algemene Vergadering zich er mee hoeft te bemoeien. Doch afdeling Handel vreest, dat het 1e jaar een verlies zal opleveren en de heer Ter Brugge wil die f 2500.- bestemmen om het tekort aan te vullen. Reeds 20 jaar heeft de heer Ter Brugge de klacht gehoord, waarom verkoopt de afdeling Handel niet meer honing. Dit nu kan anders. Vroeger werd er steeds critiek uitgeoefend op afdeling Handel. Gelukkig nu niet meer. Om de honingafzet te vergroten is er vroeger gesproken over reclame. Dat hielp niet, evenmin als contingentering en declaratiedwang. Ieder die buitenlandse honing invoert zou een deel van de binnenlandse honing moeten afnemen. Dit voorstel is naar de Regering gegaan, doch de Regering heeft het volgende reeds voor de bijenhouders gedaan
le. invoerrecht op buitenlandse honing.
2e. betaalt bijenteeltconsulenten.
3e. steunt het honingcontrolestation.
4e. geeft subsidie voor lezingen enz.
Ook kan Nederland de buitenlandse honing niet missen omdat de productie van binnenlandse te gering is.
Het H.B. heeft de honingafzet van alle kanten bekeken en nu is het tijdstip van praten over en moet men zelf de hand aan de ploeg slaan. Een provisie-reiziger gaf geen voldoening. Is de Algemene Vergadering bereid iets te doen, geef dan machtiging voor f 2500.- voor een proef over twee jaren.
Afd. Velp merkt op, dat de heer Ter Brugge veel gezegd heeft, dat met de zaak niets uitstaande heeft. Velp weet, dat er bij vele imkers een grief bestaat tegen een concurrentie van afdeling Handel. Daarom uitstellen tot een volgende vergadering om dan de zaak grondig te behandelen. De nieuwgekozen Voorzitter staat er objectief tegenover en heeft geen vooroordelen.
Afd. Voorburg wil de mening van Directeur Handel weten. Ook heeft een reiziger niet het gehele jaar werk, zodat de reiziger ook ander werk kan doen bij afdeling Handel. Is de productie groter, dan maakt de honing wel reclame voor zichzelf.
De heer v. d.Bend zegt dat het voorstel van een lid van het H.B. komt en niet van Directeur afdeling Handel. Elk jaar is de honingafzet ter sprake gekomen. Wordt de proef met den reiziger genomen, dan zal afdeling Handel de netto winst van de verkoop van honing in mindering brengen van de kosten reiziger.
Afd. Utrecht dankt voor het gesprokene door den heer v. d. Bend. Had gaarne het oordeel van de commissie van bijstand gehoord. Er hapert iets aan de afzet van Nederlandse honing. Het geld is beschikbaar en waarom dan niet de proef met den reiziger genomen.
Afd. Doetinchem zegt dat het geld in het suikerpotje is en dat is bijeengebracht door de grootimkers. Deze kunnen hun honing moeilijk afzetten omdat afdeling Handel een lage prijs biedt.
Afd. Winterswijk vraagt of afdeling Handel alleen van de R.M. imkers honing zal trachten te kopen, waarop bevestigend geantwoord wordt.
Afd. Kennemerland vraagt of het effect ook zal zijn dat de prijs hoger wordt, want afdeling Handel geeft dezelfde prijs als elke andere groothandelaar. Wordt de prijs niet hoger, dan hebben we aan een reiziger niets.
Afd. Lichtenvoorde vraagt waar het heen moet als het geld uit het suikerfonds genomen wordt als het niet voor de niet aangeslotenen bij het R.M. is. De Voorzitter zegt, dat dan ieder maar moet aansluiten.
Afd. Apeldoorn merkt op, dat het algemeen belang uit het oog wordt verloren, omdat de amateurs er tegen zijn. Laten wij het proberen.
Afd. Velp meent, dat verder praten nutteloos is. Wij moeten vaste prijzen van afdeling Handel omdat afdeling Handel het koopt van die mensen, die met een partijtje opgescheept zitten. Daarom moest afdeling Handel vaste prijzen stellen en dus uitstel van het voorstel tot het volgend jaar.
De heer Ter Brugge zegt dat Velp weer niets wil doen, zoals reeds 20 jaarlang niets gedaan is. Er moet iets gedaan worden voor die mensen, die met een partij zitten.
Stemmen over het voorstel van het H.B. Voor 163 stemmen, tegen 249 stemmen, zodat het voorstel verworpen is.
Uitstel van punt 9, behandeling van het huishoudelijk reglement tot een volgende Algemene
vergadering wordt zonder stemming aangenomen.
Voor de benoeming commissie nazien boeken en notulen 1937 worden afdeling Bilthoven en Bussum aangewezen.
Over het jaarverslag van den Secretaris en balans afdeling Vereniging heeft niemand iets op te merken.
Afd. Vries-Zuidlaren vraagt bij balans afdeling Handel een specificatie van de salarissen, waarnaar reeds 2 maal gevraagd is. De Voorzitter zegt deze specificatie toe.
Afd. Den Haag merkt op dat afdeling Suiker een vrij grote winst gemaakt heeft en de afschrijvingen zijn nu verdubbeld. Wat is hiervan de reden? De accountant zegt, dat de boekwaarde van de vaste goederen te hoog is en nu is dit jaar extra afgeschreven.
Afd. Ommen zegt den heer v. d. Bend dank voor de wijze waarop suiker afhalen mogelijk is.
Afd. Velp merkt op, dat de spoorwegen beneden 2000 k.g. franco thuis bezorgen. Daarboven niet. Dan moet 20 cent per 100 k.g. betaald worden en dus hebben grote afdelingen een strop. Velp wil alle suiker franco depothouder laten leveren. De heer v. d. Bend zegt, dat als de vrachtkosten hoger worden ook de prijs van de suiker hoger wordt.
Afd. Velp vindt het een scheve toestand. Hij heeft voor de afdeling Suiker niets dan lof, doch vindt het van de spoorwegen onbillijk.
De heer v. d. Bend zegt, dat kleine Verenigingen in de omtrek distribueren. Wil men de kosten opvoeren, dan wordt de prijs van de suiker ook hoger.
Afd. Rotterdam vraagt of dit jaar de suiker uit ons land betrokken is. Hierop wordt bevestigend geantwoord. Vraagt of andere Verenigingen ook het recht hebben om suiker te distribuëren? Ja. Vraagt of de winst niet lager kan. De meerdere winst komt vooral door de grotere omzet. Vraagt of de huurprijs van het huis niet te laag is. De Voorzitter antwoordt, dat het huis niet modern is en dus weinig in trek.
Balansen en winst- en verliesrekeningen van afdelingen Vereniging, Handel, Suiker en Assurantie worden goedgekeurd.
Begroting 1937.
Afd. Vlaardingen wijst op de post advertenties op de begroting. Hij stelt voor de post advertenties van de begroting te schrappen en dient daartoe een motie in om de afdeling Handel te beschermen tegen concurrenten. De Secretaris deelt mede dat de Vereniging die f 700.- niet kan missen, omdat dan de begroting niet meer sluitend is. Hij vraagt welke dekking Vlaardingen zich gedacht heeft.
Hierna wordt de begroting aangenomen.
Ir. v. d. Plassche dankt voor de uitnodiging om op deze vergadering aanwezig te zijn. De directeur-generaal was tot zijn spijt verhinderd. Spreker hoopt dat de nieuwe Voorzitter de Vereniging nog tot groter bloei mag brengen dan onder zijn voorgangers. Op bijenteeltgebied moet een krachtige organisatie zijn, omdat bijenhouden zeer nuttig is voor de Nederlandse fruitteelt. De Vereniging kan steeds op de steun der Regering rekenen. De Regering doet reeds heel wat voor de bijenhouders. Jammer, dat van de zijde der imkers niet meer belangstelling is voor studie. Uitvoering zal gegeven worden aan het plan om een proefbijenstand op te richten.
In den Haag is in studie om een hogere prijs voor de honing te maken. Dit is moeilijk omdat een ingrijpen der Regering niet altijd brengt wat men er zich van voorstelt. Het H.B. moet niet in gebreke gesteld worden, dat het niets ten aanzien van de honingafzet doet.
Een beslissing is nog niet genomen omdat een goede oplossing nog niet gekomen is. De Regering heeft, hoewel in 1937 geen subsidie gegeven wordt, wel belangstelling voor het rijksmerk. Men heeft aan de Regering subsidie gevraagd een aantal jaren en dan kon het rijksmerk zichzelf bedruipen. Mocht het R.M. in moeilijkheden komen, dan kan weer bij de Regering aangeklopt worden.
De Voorzitter dankt Ir. v. d. Plassche voor zijn woorden. Rondvraag.
Afd. Amsterdam zegt dat de artikelen van den heer Meijer in de Telegraaf niet altijd in het belang van de bijenhouders in ons land zijn, omdat de heer Meijer propaganda maakt voor de Amerikaanse koninginnen. Dit wekt verkeerde voorstellingen. Hij had gehoopt dat uit de Vereniging door deskundigen hiertegen opgekomen zou zijn.
De Voorzitter deelt mede, dat op het proefstation hiervoor proeven genomen zullen worden.
Afd. Dedemsvaart vraagt of leken ook als toehoorder een opleidingscursus kunnen volgen en zo niet, kan dit mogelijk gemaakt worden. Hij vraagt of de meerdere kosten van het R.M. door de Vereniging betaald zullen worden. Naar hij meende was dit vroeger aangenomen.
Afd. Apeldoorn vraagt of vakonderwijzers ook een cursus kunnen volgen. Ir. v. d. Plassche zegt, dat men akte land- of tuinbouw moet hebben.
De Secretaris deelt mede, dat de vorige Algemene Vergadering besloten heeft de meerdere kosten uit het reservefonds van het Honingcontrolestation te dekken.
De heer Minderhoud deelt mede, dat het H.C.S. niet met de prijs van de R.M. uitkwam. De prijs is gebracht van 1 op 1 1/2 cent, doch de prijs had 2 cent moeten zijn. Deze laatste 1/2 cent zou betaald worden uit het aandeel van de Vereniging in de reserve van het H.C.S.
Afd. Bergen op Zoom vraagt nadere toelichting op de omzetbelasting. Ze moesten per kast 20 cent betalen. De Secretaris deelt mede, dat de contactcommissie aan de Regering verzocht heeft om de imkers van de omzetbelasting vrij te stellen. Dat is in onderzoek.
Afd. Baarn heeft vorig jaar gevraagd mededelingen in het Groentje over de bijenstand. Er heeft nog niets over ingestaan.
Afd. Doetinchem vraagt of het H.B. zich niet bewust is dat de gedragingen van afdeling Handel funest zijn voor de bijenhouders.
Afd. Aalten zegt of de Regering op de buitenlandse honing niet evenveel accijnzen kan zetten als op suiker.
Afd. Vries-Zuidlaren vraagt niet meer in aangenomen werk te werken bij het suikermengen. Het H.B. zal hier op letten.
Afd. Leeuwarden wil aandringen bij de Regering op steun van het R.M. Afd. Voorburg vraagt of het niet op de weg van de Vereniging ligt om de werkloze mede-imkers tegemoet te komen.
De Voorzitter vindt het idee aardig. Het H.B. zal er aandacht aan wijden.
Afd. Doetinchem merkt op dat er mensen zijn die op het kantje af zijn van werkloos en daarvoor moet dan ook iets gedaan worden.
De Voorzitter dankt allen voor de manier waarop men hem het leiden der vergadering gemakkelijk heeft gemaakt.
Hierna wordt de vergadering om ± vijf uur gesloten.