Vragenrubriek


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen die ook voor anderen van nut kunnen zijn, worden beantwoord.


Vraag 381. Ik heb 2 kasten en 1 korf, alle goed bevolkt met Hollandse bijen. Toen er 15 Juni al dichte moerdoppen in de volken zaten, heb ik de oude moers met wat bijen en broed afgenomen en gesepareerd, doch zowel de korf, als de kasten braken de volgende dag alle moerdoppen weg en sleepten de larven naar buiten. Nu krijg ik geen enkele zwerm en ook geen jonge moers. Toen heb ik alles maar weer in de oude toestand gebracht. Zij zetten wel opnieuw moerdoppen aan, maar breken ze ook weer weg. Wat daar tegen te' doen? En hoe dit een volgend jaar te voorkomen? Overigens doen zij het heel goed, volop bijen en broed en op de linde zelfs vrij goed gewonnen.
Daar ik nog niet al te bekwaam ben in het vak had ik graag bericht hoe nu te handelen, voordat zij naar de hei gaan. Ik heb alleen accijnsvrije suiker gevoerd.
A.A. te A. (Gld.)
Antwoord: Als de volken op 15 Juni al gesloten moerdoppen hadden, is het wel vreemd, dat zij deze de volgende dag al weer afbraken. Dit is mogelijk, als de koloniën volslagen gebrek aan voer hadden, doch dit was zeker bij U niet het geval? Alleen zeer zwermtrage volken willen, ook onder zeer goede weers- en drachtomstandigheden, wel eens doppen aanzetten en na enige tijd weer afbreken, of later blijkt, dat de oude moer zonder te zwermen door een jonge is vervangen, doch dit zijn gevallen, die niet zo vaak voorkomen. Daar U schrijft, dat U nog niet al te bekwaam in het vak is, zou ik tevens de vraag kunnen stellen: hebt U de bijen bij het separeren en afnemen misschien ook verkeerd behandeld? Om dit een volgend jaar te voorkomen, kunt U de volken geregeld in drachtloze tijden speculatief voeren en geen ruimte geven. Dan zullen de zwermen noodgedwongen wel komen, hoewel men in kasten liever volken verkiest, die zo weinig mogelijk zwermen.
Vóórdat de bijen naar de hei gaan, zorgt men, dat de volken goed sterk zijn, dus volop bijen en broed en voldoende voedsel hebben, zodat men op de hei niet behoeft te voeren. Is er geen voldoende voer en broed aanwezig, dan voert men van half Juli tot enige dagen voor het vertrek naar de hei de volken speculatief, dus met kleine hoeveelheden, zodat de moer nog flink wat eitjes gaat afzetten. Is de voedselvoorraad zeer gering, dan voert men wat meer. Daar U oude moeren hebt, zou ik deze vóór het reizen naar de hei nog eens nauwkeurig op moerdoppen nazien. Vindt U geen doppen, dan is de zaak wel in orde. Staan er echter moerdoppen op, dan is de zaak minder rooskleurig. In Uw geval zou het dan aan te bevelen zijn elke week die doppen weg te breken. Tegen 20 Augustus zetten de volken het zwermen wel voor goed uit het hoofd en vooral als er gewin komt.


Vraag 385. In een van mijn kasten legt de koningin eitjes, die steeds rechtop blijven staan en na 14 dagen nog niet tot ontwikkeling komen. De koningin is heel mooi, dus geen leggende bij. In de darrencellen komen hier en daar twee eitjes voor. De kast is normaal behandeld, in Mei afgenomen, na enige tijd de oude koningin uitgevangen en daarna de twee broedkamers verenigd. Wat kan de oorzaak zijn?
B.L.Z. te H. (Gld.)
Antwoord: Het geval, dat U noemt, is zeer vreemd. Ik heb nooit in mijn imkersloopbaan medegemaakt, dat bijeneitjes na 14 dagen nog niet tot ontwikkeling waren gekomen en dit in diverse bijenboeken nimmer gelezen. Het zou misschien kunnen, als een volk bijzonder dun bevolkt was, zodat de eitjes niet warm gehouden kunnen worden, doch dit zal bij U zeker niet het geval zijn. Men zou zeggen het zijn loze eitjes, die de koningin legt. Als het volk normaal sterk is, moet het aan de moer liggen en zou ik deze zo spoedig mogelijk door een goede bevruchte vervangen. Ik raad U aan de uitgevangen koningin aan Dr. Ir. A. Minderhoud, rijksbijenteeltconsulent te Wageningen in te zenden, die misschien door een microscopisch onderzoek een of andere afwijking kan vaststellen.

Vraag 386. Ik heb een korf, die deze winter voor een derde was uitgebouwd. Dit voorjaar zijn de bijen verder gaan bouwen met darrenraat, doch geen arbeidstercellen. Daar ik beginneling ben, zou ik graag Uw oordeel hierover weten. In April is er nog wel jong broed uitgelopen. Vorig jaar werd geen darrenraat gebouwd.
J.T. Jzn. te V. (Ov.)
Antwoord: Als de gehele korf vol darrenraat zit, dan is dit niet in orde. Dan moet de moer in het voorjaar zijn doodgegaan en is het volk darrenbroedig geworden, of de moer is te oud en legt alleen darreneieren. Als de koningin goed is, moet er midden in de korf fijn werk zitten en aan de kanten darrenraat. Onderzoek de zaak dus nog eens goed. Rook de bijen flink op en buig de raten in het midden van het broednest flink van elkaar en ziet of hier fijn werk voorkomt. Is dit wel het geval, dan is het volk goed. Ook kunt U de darrenraat er uit snijden. Vindt U dan geen werkbijenbroed, dan kunt U het volk wel opruimen.

Vraag 387. Ik heb een bijenstal 50 meter van de openbare weg staan en dicht aan de grens van mijn grond. Nu wil mijn buurman, dat ik mijn bijen daar verwijder, omdat hem wel eens een bij steekt, als er dracht is. Mijn stal heeft een breedte van 2 m., daarachter is nog een ruimte van 1 m. en verder een sloot van 1 m. breed. Ik ben van mening, dat mijn bijen er gerust mogen staan, want ik houd ze daar al 12 jaar en mijn stal staat met de achterkant naar de grond van mijn buurman.
B.A.H. te H. (Gld.)
Antwoord: Uw buurman zal wel niet veel hinder van Uw bijen kunnen hebben, daar zij niet over de grond van Uw buurman vliegen, doch de vlucht juist aan de tegenovergestelde kant hebben. Ik zou mij aan mijn buurman maar niet te veel storen. Desnoods zoudt U een ligusterhaag langs de sloot kunnen plaatsen. Is die voldoende hoog geworden, dan zal Uw buurman zeker nog minder last van Uw bijen hebben, daar zij dan hoger over zijn grond moeten vliegen. Ook kunt U een rieten schuttinkje van een 2 m. hoogte plaatsen. Het beste is verder zo weinig mogelijk in de bijen te werken, als Uw buurman in de tuin is, zodat de hinder van Uw bijen tot een minimum beperkt blijft.

A. OONK.