Officiële Mededelingen


Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering op 14 Juli 1937 in Hotel De Wereld te Wageningen.
De wnd. voorzitter, dhr. de Visser opent de vergadering en leidt met enige toepasselijke woorden den nieuw benoemden Voorzitter, Mr. L.R.J. ridder van Rappard in. Het doel van onze vereniging is de Imkerij en de Vereniging vooruit te brengen; spreker hoopt, dat onder leiding van dhr. v. Rappard dit in nog meerdere mate mag gelukken.
Dhr. van Rappard het woord verkrijgende dankt in de eerste plaats dhr. de Visser voor zijn vriendelijke woorden en het H.B. voor het vertrouwen, dat het in hem wil stellen. Hém ligt het Voorzitterschap zeer hoog. Naar zijn beste krachten zal hij én Imkerij én Vereniging dienen. De Vereniging werd tot dusver geleid door zeer eminente figuren; spreker hoopt in hun schaduw te kunnen staan. Van vele zijden, ook van hen, die slechts zijdelings bij de bijenteelt betrokken zijn, bereikten spreker gelukwensen bij zijn benoeming als Voorzitter. De vereniging beweegt zich op velerlei gebied. Spreker rekent op de steun van den secretaris en den Directeur van afd. Handel. Het is sprekers overtuiging, dat tweedracht slechts schaden kan en daarom zal zijn doel zijn in gesloten front op te marcheren naar ons enigste doel: bevordering van de bijenteelt. Ten slotte dankt spreker dhr. de Visser voor hetgeen hij voor de vereniging gedaan heeft na het overlijden van dhr. Ebbinge Wubben tot heden.

Aan de orde Ned. Honingcontrolestation. De Voorzitter heeft van tal van stukken hierop betrekking hebbende kennis genomen. Spreker wil zich voorlopig van een oordeel onthouden en geeft het woord aan den Directeur van het Ned. Honingcontrolestation, Dr. de Boer. Deze spijt het, dat Dr. Minderhoud niet aanwezig kan zijn, waardoor zijn taak wat moeilijker wordt gemaakt, omdat spreker verschillende dingen uit de mond van Dr. M. gehoord heeft.
Er zijn financiële moeilijkheden bij het N.H.C.S. Men meende vroeger, dat het station zich zou kunen bedruipen, doch dit is door verschillende omstandigheden niet zo. Honing is b.v. goedkoper geworden en voor 1937 kregen we ook geen subsidie meer. Aan R.M. komt niet zoveel binnen. Er is een tekort van plm. f 400.-, doch dit zal waarschijnlijk gedekt worden uit het reservefonds. De Regering heeft zich bereid verklaard in 1938 weer subsidie te verlenen. Van aankoop R.M. over 1937 is nog niets te zegge; tot nu toe is die aankoop normaal. Valt de oogst tegen, dan zal er vermoedelijk weer een tekort zijn. De prijzen der R.M. zijn 2x verhoogd; worden de prijzen nogmaals verhoogd, dan zullen er nog meer bedankjes komen. De toestand is nu zo, dat de honing goedkoper is en dan is een R.M. van 2 ct. een aanmerkelijk bedrag, ook al omdat men nog andere kosten heeft. In Den Haag is over andere maatregelen gesproken. Spreker heeft geen vrijheid hier nadere mededelingen over te doen.
Dhr. v. d. Brink zegt, dat voor 1937 aan het tekort is voldaan en is het met Dr. de B. eens, dat men nu aan de uiterste prijsverhoging van R.M. is toegekomen. Spreker begrijpt de geheimhouding echter niet; we zijn al steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Als het een ernstige belofte geweest is, moet het H.B. daaraan herinneren. Dei Voorzitter begrijpt ook niet, dat de organisaties niet gekend zijn in hetgeen men in Den Haag voornemens is te doen. Dr. de Boer meent, dat Dr. M. van mening is, dat de organisaties met die plannen wel accoord kunnen gaan. Dhr. Ter Brugge vindt het een buitengewoon merkwaardig figuur, dat de organisaties niet gekend zijn; wij moeten vragen ons onverwijld op de hoogte te willen stellen. Dhr. v. Giersbergen meent, dat wat voorgesteld is in grote trekken aan de organisaties wel bekend zal zijn. Dhr. Schaafsma is van mening, dat het R.M. door den consument niet gewaardeerd wordt. Dr. de Boer is een andere mening toegedaan, zoals b.v. blijkt uit een verslag van de Keuringsdienst van Waren te Enschede. Door die dienst zijn potten aangetroffen met etiketten welke grote overeenkomst vertoonden met het R.M. Dhr. Versteeg stelt op de voorgrond, dat het R.M. niets aan de alg. kas zou kosten. Wel was er een reservefonds, doch steeds is gezegd, dat indien het R.M. zich niet meer zou kunnen bedruipen liquidatie zou worden voorgesteld. Sprekers mening is, dat verschillende leden onbillijk worden behandeld, daar zij moeten bijdragen voor een klein clubje R.M.-imkers.
De Voorzitter concludeert, dat het R.M. aan onze vereniging tot nu toe weinig gekost heeft. Dhr. Meijer meent, dat men in 6 jaar toch wel kan beoordelen of het R.M. levensvatbaarheid heeft. Spreker vindt de opzet verkeerd. Tot nu toe heeft spreker zich nog niet teruggetrokken, al heeft hij van zijn aansluiting geen persoonlijk voordeel gehad. Gebleken is, dat vrijwillige aansluiting, het R.M. weinig nut sorteert. Er zal een geheel andere weg bewandeld moeten worden. Dhr. Ter Brugge meent, dat de R.M.-imkers zelve te weinig op de verg. N.H.C.S. vertegenwoordigd zijn. Hij zag b.v. een man of 8, w.o. het bestuur. Het leek meer op een onderonsje. Dr. de Boer is van oordeel, dat de brood-imkers door het R.M. geholpen worden. Hoeveel honing van de gewonnen honing komt op de markt zo vraagt hij. Het honingbesluit voorziet helaas niet in bepaalde zaken, zoals % stuifmeel, korfslingerhoning enz. Dhr. v. d. Bend heeft ook al eens aangedrongen op kwaliteitsmerk. Hoofdzaak van de strubbelingen is echter de financiële opzet. Er is om een volledige exploitatie-rekening gevraagd, welke tot nu toe nog niet is verschenen. De Voorzitter vindt het nodig zo'n rekening te vragen. Dr. de Boer zegt, dat de Minister te kennen gaf, dat de Vereniging wat méér kon doen, waarop de Voorzitter antwoordt, dat de Vereniging dan moet inzien, dat er werkelijk belang is voor de Ver.
Dhr. Meijer meent, dat als de Ver. wat zou willen doen, dit voor eigen leden zou moeten zijn.
De Voorzitter, constaterende, dat het merk de Ver. nog weinig gekost heeft, vraagt of we door reclame enz. geen betere resultaten kunnen bereiken.
Dhr. Versteeg zegt, dat er niets mooiers denkbaar is, dan het R.M. Er mankeert echter wat aan. De controle is te gering. Vraagt of de keuring niet op andere wijze kan geschieden, omdat het terrein voor een man te groot is.
De Voorzitter lijkt het een groot bezwaar, dat het R.M. geen kwaliteitsmerk is. Spreker wil het D.B. in verbinding doen stellen met het H.C.S.
Dhr. Thiel zegt er is al veel over gepraat Wanneer het R.M. geen levensvatbaarheid heeft, zo is verzekerd, zou tot liquidatie worden overgegaan. Als we nog een paar jaar moeten doorsukkelen kunnen we beter direct gaan opheffen.
Voorzitter is daar niet voor. Nu we voor het eerst een klein bedragje moeten bijpassen moeten we niet direct opdoeken. Zonder nog tot een definitieve beslissing te komen (het was een informatieve bespreking) wordt tot de verdere punten overgegaan. De notulen worden tot een volgende vergadering aangehouden.

Brief secr. afd. Borne geeft geen nieuwe gezichtspunten, zodat het H.B. bij zijn eens ingenomen standpunt blijft. Schrijven Mellona om circulaires van adressen te willen voorzien en door de Ver. te doen verzenden. Om verschillende redenen kan hieraan niet worden voldaan. Door middel van een adv. kan men veel meer mensen bereiken. Naar aanleiding van een aanvrage om een inlage in het M.S. te leggen ontspint zich een langdurig gesprek. Voorzitter vraagt de mening van Dir. Handel. Deze is er niet voor. Dhr. Meijer vraagt welke belangen hoger staan. Spreker wil de concurrentie vrij baan geven. Dhr. Versteeg is voor inleggen van een bijlage. De Voorzitter ziet geen principieel verschil tussen adverteren en het inleggen van een advertentie-bijdrage. Dhr. v. d. Brink wil in principe advertentie-inlagen niet weigeren. Ook dhr. Thiel ziet er geen bezwaar in. Dhr. v. d. Bend zegt een andere bond doet het ook niet, doch dhr. Meijer wil dit standpunt niet delen. Als voorwaarde moet gesteld worden, dat de belangen der leden er mede gebaat zijn. Dhr. ter Brugge helt meer over naar het weren van dergelijke inlagen.
De Voorzitter vraagt of Afd. Handel er door geschaad wordt. Dhr. Versteeg is van oordeel, dat juist het tegendeel waar is. Dhr. v. d. Brink stelt voor alléén advertentiën aan te nemen. Vóór dhr. de Visser, v. d. Brink, Schaafsma en ter Brugge. Tegen dhr. Thiel, Meijer, Versteeg, Loonen en de Voorzitter. Het voorstel is dus verworpen.

Schrijven afd. Eek en Wiel over vrachtvergoeding wordt voor advies in handen van Dir. afd. Handel gesteld. Vervolgens geeft de Voorzitter in het kort weer het verloop van de beslissing inzake overgang van Imkersbond naar onze Ver. De prijs van de suiker wordt voorts bepaald op 8 1/2 ct. voor afdelingen en 10 1/2 ct. voor V.L. Door de Ned. Spoorwegen is een tegemoetkomende houding aangenomen inzake vrachtkosten. Niets meer aan de orde zijnde, wordt de vergadering gesloten.

Het adres van den Voorzitter der Vereniging is: Mr. L. R. J. ridder van Rappard, "Landzicht" te Kerk-Avezaath. Telefonisch te bereiken onder no. 3 aldaar.

Cursussen en lezingen.
Tot 15 September a.s. bestaat nog gelegenheid om subsidie voor cursussen en lezingen aan te vragen. Voor nadere bijzonderheden verwijzen wij naar het Augustusnummer. De aandacht wordt er op gevestigd, dat aanvragen ná 15 September binnengekomen, niet meer in behandeling kunnen worden genomen.

Ledenlijsten, lidmaatschapskaarten en jaarverslagen.
Binnenkort zullen deze weer aan de afdelingssecretarissen worden toegezonden. Men wordt beleefd, doch dringend verzocht er zorg voor te willen dragen, dat de lijsten en het quotum tijdig, dat is vóór 1 Januari a.s., in het bezit van ondergetekende zijn. Latere zending geeft moeilijkheden en onnodige correspondentie. Wil men tot een vlotte afwerking en daardoor tot het op tijd zenden van het Januari-nummer bijdragen, dan zende men een en ander liefst niet later, dan in de derde week van December.

Dringend verzoek.
Er zijn tal van leden, die van hun eventuele adres-verandering geen kennis geven. De post zendt ons dan de Maandschriften terug, soms met het nieuwe adres, doch meestal met de mededeling: vertrokken zonder nader adres.
Mogen wij dringend verzoeken van een adresverandering vooral tijdig kennis te geven? Gewoonlijk weet men dat wel enige tijd tevoren en voor slechts 1 1/2 ct. kan men van zijn adres-verandering kennis geven op een formulier, dat bij de Post verkrijgbaar is. Vooral ook niet de afdeling waarvan men lid is vergeten te melden.
Een kleine moeite, een groot gerief!

Nog alle nummers van het Groentje 1937 verkrijgbaar.
Sommige secretarissen geven nieuwe leden op onder voorwaarde, dat deze nog de gehele jaargang 1937 zullen ontvangen.
Wij kunnen mededelen, dat voorlopig nog alle nummers 1937 beschikbaar zijn en na opgave de verschenen nummers onmiddellijk de nieuwe leden worden toegezonden.

Nieuwe afdelingen.
Tot onze vereniging trad toe de afd. Tiel, voorheen aangesloten bij de Ned. Imkersbond.
Als nieuwe afdeling kunnen we voorts nog begroeten de afd. Gorinchem.

De Secretaris, JOH. A. JOUSTRA.