Bijenteelt voor fruitkwekers.


Er is in de laatste jaren een groeiende belangstelling waar te nemen voor de bijenteelt. Wij zien dat o.a. in de regelmatige stijging van het ledental onzer vereniging. Als ik naga, uit welke groep van mensen de nieuwe leden van onze afdeling komen, dan geloof ik gerust te mogen veronderstellen, dat het voor een belangrijk deel de fruitkwekers zijn, die de gelederen onzer Vereniging voor Bijenteelt thans komen versterken. Dat is een verblijdend teken, zowel voor onze Vereniging als voor de fruitteelt.
Onder de fruitkwekers is de belangstelling voor het houden van bijen sinds een paar jaar krachtig aan 't opkomen. In onze afdeling, waar de fruitteelt van betekenis is en zich nog steeds uitbreidt, woonden tot voor enige jaren slechts enkele bijenhouders. Het aantal volken daalde. Er werd niet meer aan verdiend. Die mensen bleven nog imker, "omdat ze het al zoveel jaren waren geweest" en omdat ze hun bijtjes nu eenmaal niet meer konden missen. Maar de arbeid er aan besteed, werd niet meer betaald. De prijzen van zwermen, volken en honing waren te laag. Het reizen naar de heide was telkens een tegenvaller.
Nu de laatste twee jaren ook hier reeds tal van fruitkwekers overgegaan zijn tot het houden van bijen, ervaren we, dat bovengenoemde imkers voor den fruitkweker-bijenhouder van grote betekenis zijn. Zeker, tientallen kwekers hier hebben in 1935 en '36 bijenteeltcursussen bezocht. Op die cursussen, zowel op de normale als op de verkorte, vormden zij de meerderheid, waar om ook extra aandacht werd besteed aan het bestuivingsvraagstuk. Ook de talrijke gehouden lezingen stonden in het teken van de fruitteelt en ook hier was de belangstelling groot. We zijn dus wel op de goede weg, maar het is nu eenmaal een, feit, dat men maar niet zo één, twee, drie "imker" is. En dan is het zo gemakkelijk dat men, als men voor moeilijkheden komt te staan, even de hulp kan inroepen van een bekwaam imker uit de buurt.

De heer J. schrijft in het Dec.-nummer, dat het natuurlijk ideaal zou zijn als alle fruitkwekers bijenhouders zouden worden. Het zal hiermee wel net gaan als met zoveel andere idealen: het zal nooit bereikt worden (mede, omdat sommigen onze bijtjes wat "scherp" van achteren vinden!). Maar dit ideaal kan op den duur wél heel dicht benaderd worden, met deze beperking dan, dat we voor "alle kwekers" lezen "alle goede, vakkundige kwekers". Want al behoort de fruitteelt tot heden nog tot die takken van bestaan in de land- en tuinbouw, die nog, mits goed geleid, een behoorlijke winst af werpen, alles wijst er op, dat ook hier in de toekomst alle zeilen zullen moeten worden bijgezet om een behoorlijke winst te blijven afwerpen. De kweker, die zijn bedrijf renderend zal willen maken of houden, zal alle aandacht aan zijn aanplantingen moeten gaan of blijven besteden. Intensieve fruitteelt houdt o.a. in: prima plantmateriaal op beste gronden, verjongingsen vervangsnoei, bemesting, ziektebestrijding met de juiste middelen van een juiste sterkte op het juiste tijdstip en ... bijen in de boomgaard. De Rijkstuinbouwconsulent van Limburg zegt in een brochure over fruitteelt, die in duizenden exemplaren onder de Brabantse en Limburgse kwekers is verspreid, o.a.:
"Zonder bijen baten alle kosten, aan de verzorging besteed, niets. Zorg daarom voor minstens 5 volken per h.a. en maak bij grote aanplantingen meerdere bijenstallen, door de boomgaard verspreid.
Vorige zomer had ik het genoegen een excursie onder zijn leiding in midden en Zuid-Limburg te mogen medemaken. Bij deze gelegenheid wees hij er ook telkens op van hoe groot belang het is ruim voldoende bijenvolken in de fruitaanplantingen te hebben. Vooral ook in Limburg is een zeer groot tekort aan bestuifsters, waarom ook daar veel propaganda wordt gemaakt onder de kwekers voor het houden van bijen.

Bezoekt men de beste fruitbedrijven in Zeeland, Limburg, de Betuwe of de Zuid-Hollandse eilanden, dan zal men daar zonder uitzondering bijenstanden aantreffen. Meestal is het daar een der knechts, die de bijen verzorgt. Zelden echter treft men in niet-verzorgde boomgaarden bijenvolken aan. Het succes zou daar trouwens ook niet groot zijn. Ja, de moderne fruitkweker weet thans wel, dat "bijen" en "fruit" bij elkaar behoren.
Zonder bijen geen fruit! Steeds weer moet dit de fruitkwekers voor ogen worden gehouden.
Voor onze ± 46.000 h.a. fruit zijn ± 250.000 sterke bijenvolken nodig. Er zijn er nog geen 100.000. Dat tekort moet zo snel mogelijk verdwijnen. Afdelingen in de fruitstreken, werkt hiertoe krachtig mee, tot groter bloei onzer bijen- en fruitteelt.

AALST, "de Rietschoof". J. H. R.