Ingezonden


(Ingezonden stukken zijn steeds buiten verantwoordelijkheid van de Redactie.)

Geachte Heer Joustra!
Hieronder zal ik U een voorbeeld mededelen, zoals mij is overkomen en zou dan gaarne Uw oordeel over deze zaak vernemen in ons "Maandblad".
In 't voorjaar lever ik een bijenvolk aan een beginnend imker. De gehele zomer help ik hem met de behandeling, het volk zwermde, dus heeft hij er nu twee. Hij vroeg mij toen of ik ook voor die 2 volken suiker wilde bestellen, dan werd hij volgend jaar lid van onze afd. en hoopt dan verder zich te kunnen redden met de behandeling der volken.
Nu komt de contrôle door den belastingambtenaar, ik had voor 25 opzetters suiker gehad, 23 bij huis en 2 bij mijn vriend.
Echter kreeg ik van den kommies de mededeling, dat ik in overtreding was en geen suiker voor de 2 volken had mogen bestellen. Ik mocht alleen bestellen voor de volken die ik bij huis had en niets anders en het kon best gebeuren, dat ik van suikerlevering werd uitgesloten.
Nu vraag ik U: mogen wij onze volken niet op verschillende plaatsen zetten om die pepersuiker? Kunnen ze ons nu beletten om volken van een ander te behandelen en geheel verzorgen? Als ik nu opdracht krijg om voor iemand volken te behandelen van begin tot einde en daarmede wat verdienen kan, mag ik dan voor die volken geen suiker bestellen?
Ik ken hier iemand, die had 2 volken staan in Bronkhorst bij familie, maar die heeft ze alleen voor de suikercontrole weer naar huis moeten halen.
Het is toch geen doen, als ik b.v. 20 volken meer wil houden en geen plaats bij huis heb, maar wel een goede plaats kan krijgen bij een grote boomgaard (kersen) met veel klaverweiden en korenvelden in de omgeving, dan moet ik dat laten omreden ik die volken in het najaar niet kan voeren met suiker.
Op die manier valt het dan niet meer mee, ja is het zelfs onmogelijk om een imkersbedrijf uit te breiden.
Over deze kwestie wilt U zeker wel eens een artikel in ons groentje laten verschijnen? Bij voorbaat dank.
Hoogachtend, Uw dw.,
H. J. DEKKER.

Bij de Redactie kwam nog een klacht binnen, doch van andere aard, n.l. dat de controlerende ambtenaar eiste, dat na 1 November kasten werden opengemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling van het Departement van Financiën, dat de bijenvolken door de contrôle geschaad worden. Wij zullen klachten als deze ter kennis brengen van het Departement, dat zijn medewerking tot een niet-hinderlijke contrôle wel zal willen verlenen.

Nu de vraag van dhr. Dekker.
Het is ons niet erg duidelijk waarom de imker wiens bijen U zou verzorgen zélf geen suiker bestelde en dit door U liet doen. Dat is in strijd met de bepalingen van het Departement.
Een andere kwestie is, dat men U de eis stelt Uw volken bij Uw huis te houden. Zulk een eis kan de controlerende ambtenaar U niet stellen. Ook kan men U niet beletten volken van een ander te behandelen, DOCH U MOOGT DAARVOOR GEEN SUIKER BESTELLEN. Dit is ook in het geheel niet nodig, want dat kan de eigenaar zélf doen.
Laat die iemand die zijn volken voor contrôle naar zijn eigen huis moest halen zijn klacht maar bij het H.B. indienen, dat stellig de aandacht aan deze en soortgelijke zaken zal stellen. Laten echter alle imkers zoveel mogelijk de schijn van onregelmatigheid vermijden.
RED.

Geachte Redactie.
Een 91-jarige imker van de afd. Hierden, die zijn gehele leven lang met korven had gewerkt, is deze zomer een enthousiast kastimker geworden. Ik kan niet nalaten U hiervan mededeling te doen. Dat jongere imkers het grote voordeel van het werken met kasten inzien en dan tot afschaffing hunner korven overgaan, is niets bijzonders, maar dat zo'n oude heer het op zijn leeftijd nog aandurft een geheel andere werkmethode over te nemen, verdient wel even een vermelding en misschien kan het voor jongere imkers onder ons, die nog mochten aarzelen tot deze stap over te gaan, de doorslag geven tot het besluit om met kasten te beginnen.
Hoogachtend,
J. H. HORBEEK.

P.S. De bovenbedoelde imker is Uw lid: F. uit ten Bosch, Kleine Grintweg, Harderwijk.