Vragenrubriek


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nut kunnen zijn worden beantwoord.

Vraag 399. Wat moet ik doen met raten vol hard geworden koolzaadhoning voorjaar 1937? Kunnen die zó gewarmd worden, dat ze tot lekhoning kunnen worden verwerkt?
B. t. H. R. te G. (N. Br.)
Antwoord: Als U die hard geworden koolzaadhoning tot lekhoning wilt verwerken, moet U die harde honing uit de ramen verwijderen en in kleine stukken snijden. U doet die stukjes dan b.v. in een geëmailleerden emmer, die U in een warm waterbad moet zetten van 40 à 50 °C. en het water op deze temperatuur houden. De emmer moet flink diep in het water staan. De honing zal dan langzamerhand vloeibaar gaan worden, hetgeen U kunt bevorderen door roeren. Is alles voldoende gesmolten, dan kunt U de massa in een fijne zeef doen. De vloeibare honing zal er dan uitlopen, hetgeen U kunt bevorderen door met een lepel b.v. flink op de massa in de zeef te drukken. Hetgeen U in de zeef overhoudt, kunt U in een pot doen, deze afsluiten en kan in het voorjaar als voerhoning voor de bijen dienen, nadat U deze voor het gebruik met wat warm water hebt bevochtigd en goed doorgeroerd.

Vraag 400. Gaarne zou ik de kleur weten van honing, die op radijs is gewonnen. Waar wordt radijs verbouwd en geeft deze veel nektar?
P. K. te A. (N.H.)
Antwoord: In vraag 391 is hierop reeds een kort antwoord gegeven. Op verzoek aan de leden mij hieromtrent nader te willen inlichten, ontving ik de volgende berichten:
Dhr. J. de F. te Zaamslag (Z.) deelde het volgende mede: "Hier in de gemetene Zaamslag is ca. 10 hectare radijs verbouwd. Zij geeft met warm weer veel honing, wit van kleur, zoals Koolzaadhoning, goed van smaak, weinig stuifmeel. De opbrengst was goed, per hectare 1600 à 1800 k.g. zaad met een prijs van 30 gulden per 100 k.g. Wordt in April gezaaid, groeit gemakkelijk. Op 10 Augustus slingerde ik alles uit en 17 Aug. was de honingkamer weer vol en mooi verzegeld".


Het tweede bericht van dhr. A. P. D. te Terneuzen (Z.) luidde: "De kleur van radijszaadhoning in vloeibare staat is als water, gekristalliseerd als vaseline, blijft ook gemakkelijk smeerbaar, dus wordt niet hard als koolzaadhoning. Heeft een buitengewone smaak met fijn aroma en is zeer gewild. Ik heb klanten tot zelfs in België. In één woord is van de allerfijnste honing, die ik ken, blijft maanden vloeibaar. In de zeekleipolders rond mijn bijenstal wordt veel radijszaad in het groot verbouwd, had in de buurt ruim 30 h.a. Het bloeit Juli-Aug. en geeft met vochtig warm weer veel honing. In 1935 in één week 30 pond per kast; 1936 was ook goed met matige dracht, ca. 15 pond per kast; 1937 was mager, waarschijnlijk was Juli te droog".

Tenslotte schreef dhr. E. D. d. B. te Heemstede (N. H.) het volgende "Deze zomer bevlogen mijn bijen de witte klaver in de Haarlemmermeerpolder. Dicht bij de stand bevond zich een akker radijszaad van 2 1/2 h.a. Door het natte voorjaar was de radijs een maand later gezaaid, dan gewoonlijk en bloeide nu tegen de tijd, dat de witte klaver over de helft van de bloeitijd was, ca. 17 Juli. Opmerkelijk was, dat de bijen de klaver totaal verwaarloosden en zelfs bij slecht en zeer slecht weer, dat wij ca. die tijd hier hadden, zeer sterk de radijs bevlogen. De kleur van de honing gelijkt veel op die van witte klaver en smaakt lekker. In de Haarlemmermeer treft men hier en daar nog wel een akker radijs aan, doch niet van betekenis. Het karakter der plant komt in groei- en bloeiwijze overeen met het koolzaad, ook de bloeitijdperiode; echter is de bloem hier wit van kleur. Imkers hier uit de omgeving, die de radijs kennen als drachtplant, oordelen er gunstig over".

Tot zover onze lezers, die wij voor hunne uitvoerige inlichtingen vriendelijk dankzeggen.


Vraag 401. Kunt U mij ook inlichten hoe ik van raat was kan smelten? Ik heb 4 volken en vind het niet lonend om een waspers aan te schaffen. G. H. B. te D. (Gld.).
Antwoord: De eenvoudigste manier is de raten in een jutezak te doen, deze in een ketel of fornuispot met regenwater te dompelen. Op de zak een paar stenen te leggen, zodat de zak geheel onder water ligt en vervolgens het water aan de kook te brengen. Het was komt dan naar boven drijven en kan worden afgeschept. Dit is echter een zeer gebrekkige manier van was smelten, omdat nog een vrij groot deel van het was achterblijft. Het is daarom verstandiger, als het enigszins de moeite loont, een waspersje aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten van wassmelters, o.a. de zonnewassmelter, de Schwäbische Wachskanone van Karl Methfessel, het wasperstoestel "Simplex", de houten blokpers, welke toestellen alle uitvoerig beschreven zijn in Joustra's Bijenboek. Komt het U te duur dit boek zelf aan te schaffen, dan kunt U het uit de bibliotheek van de Landbouwhogeschool te Wageningen ter lezing vragen. Verder adverteert dhr. Frankenhuis in het "Groentje" met de "Esef" wassmelter, welke ook goed moet voldoen.

Vraag 402. Kunt U mij ook de maten opgeven van een Simplexkast om die na te maken?
G. H. B. te D. (Gld.)
Antwoord: De juiste maten kan ik U niet opgeven. In Uw omgeving zal echter wel een imker te vinden zijn, die Simplexkasten heeft en kunt U daar de maten der verschillende onderdelen wel nemen.

Vraag 403. Ik heb half September de heihoning gekolbd en geslingerd. Daar kwam echter veel lucht tussen. Na 3 of 4 dagen heb ik de potjes gevuld en nu na ca. 2 maanden zijn er enkele potten bij, die, ondanks het schroefdeksel boven door zijn gaan lekken. Die potten zijn vanzelf boordevol gekomen en nu loopt het bij sommige onder het deksel uit. De smaak van de honing is echter nog prima. Wat kan daarvan de reden zijn? Ik ben nog maar een paar jaar imker en heb dit nog niet medegemaakt. Verliest bij gisting de honing zijn smaak niet?
J. J. H. te Z. (U.)
Antwoord: Bij de potten, waar de honing onder het deksel uitloopt, verkeert deze in gistende toestand en gaat de honing natuurlijk zijn smaak verliezen. Deze begint te verzuren en is alleen nog te gebruiken als voerhoning, nadat U hem eerst hebt opgekookt. Honing kan zuur worden, als er bij het slingeren te veel stuifmeel in gekomen is; dit is misschien bij U het geval wel geweest, of als hij te vochtig staat.

Vraag 404. Ik heb 2 korven met bijen, die naar mijn mening wel zwermrijp zijn. De korven zijn vol. Bij de een zit het werk tot bijna op de plank. Nu vliegen al wel 14 dagen lang met mooi weer hele zwermen darren voor de korf en terwijl het weer goed is, komen er geen zwermen. Is hier iets aan te doen ?
H. v. d. W. te d. K. (Ov.)
Antwoord: Als er nog geen zwermlust is, is het werk in de korf scherp. Later wordt het van onderen stomp en dan begint zich zo zoetjes aan zwermlust te vertonen. U schrijft, dat voor Uw korven hele zwermen darren vliegen. U moet dus eerst eens nagaan, of Uw volken wel arbeidsterswerk hebben. Is dat het geval, dan is de zaak in orde. Ziet U alleen darrenwerk, ook midden in het broednest dan kon het volk wel eens darrenbroedig zijn. Als Uw beide volken dus een goede koningin hebben, dan zullen de zwermen ook wel voor de dag komen. Het zwermen wordt bevorderd, als er in Uw streek goed gewin is en dat is tot half Juli op de meeste plaatsen het geval, als er voor de bijen te halen is op korenbloem, klaver, linde en vuilboom. Mocht er in Uw streek weinig te halen zijn, dan kunt U het zwermen bevorderen door 's avonds wat voer aan de bijen te geven, dan zullen de zwermen wel afkomen. U kunt dit zelf het beste beoordelen.

A. OONK.