Verenigingsnieuws.


Lijst van Hoofdbestuursleden en ambtenaren der Vereniging.

Voorzitter Mr. L.R.J. ridder van Rappard, "Landzicht", Kerk-Avezaath, telef. 3.
Secr.-pennmr.-red. Joh. A. Joustra, Jan v.d. Heijdenstraat 35, Amersfoort, telef. 1740.
Directeur afd. Handel J. v.d. Bend, Bijenhuis, Wageningen, telef. 2863.
Bibliothecaris L.J. van Rhijn, Landbouwhogeschool, Wageningen.
Commissie van Bijstand afd. Handel S.A. de Visser, Nisseweg, Kruiningen.
G.J. v.d. Brink, Wildekamp, Bennekom.

Leden:
Groep I Jobs. Schaafsma, Westerzand.
Groep II H. Thiel, h.d.s., Oosterhesselen.
Groep III Joh. v. d. Berg, Kampen.
Groep IV Hendr. Chr. Versteeg, Apeldoorn.
Groep V J. B. Loonen, Benteloo Delden.
Groep VI G. J. Meijer, Babberich.
Groep VII G. J. v.d. Brink, Bennekom.
Groep VIII R. ter Brugge, Heiloo.
Groep IX S. A. de Visser, Kruiningen.

Statuten en Huishoudelijk reglement.

Aan alle afds.-secretarissen is een exemplaar concept-statuten en huishoudelijk reglement der Vereniging gezonden ter behandeling in de afdelingen. De leden kunnen bij hun afds.-secretarissen daarvan inzage krijgen. In het Maandschrift zullen zij - wegens de omvang - niet worden afgedrukt. Amendementen kunnen - evenals die op de voorstellen A.V. - tot 15 Februari worden ingezonden aan het H.B. Met dit concept komt het, vorige geheel te vervallen.

Losse nummers Maandschrift.

Losse nummers van het Maandschrift zijn voorzover nog aanwezig, te bekomen à 25 ct. per nummer bij vooruitbetaling op postrekening 27772 Amersfoort.

Jaargang 1937.

Van deze belangrijke jaargang zijn nog een aantal exemplaren te verkrijgen. Aan leden worden deze franco toegezonden tegen ontvangst van 65 ct. op postrekening 27772. Niet-leden kunnen de jaargang bekomen tegen een bedrag van f 1.50.


Voorstellen voor de Algemene vergadering.

Voorstel Hoofdbestuur.
Het Hoofdbestuur stelt voor om - evenals voor 1936 en 1937 werd bepaald - een eventueel tekort van het Ned. Honingstation te dekken uit het reservefonds, dat de vereniging beschikbaar heeft gesteld. Zodra de uitslag van de onder de R.M.-imkers gehouden enquête bekend is, zal het H.B. zijn standpunt nader bepalen en met nadere voorstellen komen.

Voorstel afd. 's-Gravenhage en Omstreken.
De A.V. bepale, dat het quotum voor een tijdvak van drie jaren tegelijk wordt vastgesteld.
Toelichting. Voor 2 jaren werd tengevolge van een amendement het door het H.B. voorgestelde quotum van f 1.15 gebracht op f 1.-. Dat bracht voor de begroting en dus voor het H.B. ernstige bezwaren met zich, die lukkig zonder al te grote moeite, door het wassend ledental, konden worden ondervangen. Daar de grote groei van ons ledental niet steeds zal blijven aanhouden, mag op deze gemakkelijke manier, de moeilijkheden te overwinnen, niet bij voortduring worden gerekend.
Bovendien worden er op iedere A.V. anderhalf uur vermorst door de besprekingen over het quotum. Door het aannemen van het voorstel Den Haag komt die tijd vrij voor meer vruchtdragend werk.
Prae-advies van het Hoofdbestuur.
Met waardering voor de goede bedoeling van afd. 's-Gravenhage ontraadt het H.B. het voorstel met het oog op de onzekere economische toestand en de daarmede verbandhoudende schommeling der materiaalprijzen.

Voorstel afd. Ommen, gesteund door de afdelingen Raalte en Oudleusen, stelt voor, de uiterste datum voor inzending van Afdelingsberichten in het Maandschrift, als door den Algem. Secr. op de Algem. Verg. is medegedeeld, op de 20ste der maand, voorafgaande aan die der verschijning te kunnen doen plaats hebben.
Toelichting. Op de Algem. Verg. d.d. 31 Mei 1937 (zie Juli en Aug. M.S.) werd door den Algem. Secr.. op een vraag van den afgev. van Ommen, wanneer uiterlijk berichten voor opname in het M.S. moesten worden ingezonden, geantwoord volgens verslag Algem. Verg. in Augs. M.S.: "De berichten moeten uiterlijk de 20ste der maand in het bezit zijn van den Secretaris". Boven verslag in Juli M.S. werd echter reeds onder Officiële Mededelingen kennis gegeven, dat stukken voor de Redactie uiterlijk de 10e in het bezit van den Secretaris-Redacteur moesten zijn. Waar het M.S. in de eerste plaats een vakverenigings-orgaan is, moet dit in het belang der vakvereniging werken en is deze vervroegde inzendingsdatum sterk tegen dit belang. Als voorbeeld diene, dat het verslag der Jaarvergadering van de afdeling Ommen d.d. 17 November 1937 niet voor de verschijning van het Januari-M.S. 1938 den leden kan bereiken.
Onmogelijk is deze 10 dagen latere inzending voor een behoorlijk vroegtijdige verschijning van het M.S. geenszins.
Prae-advies van het Hoofdbestuur.
Het Hoofdbestuur ontraadt aanneming van dit voorstel.
De Red. heeft op de A.V. in 1937 den afgevaardigde van Ommen inderdaad geantwoord, dat afdelingsberichten vóór de 20e moesten zijn ingekomen, doch daarna werd door verschillende afgevaardigden aangedrongen op een vroeger verschijnen (er was een verzoek om het Maandschrift in de laatste week van de maand tevoren te doen verschijnen). Door den Voorzitter werd dit toegezegd, doch daarbij Was het verschuiven van enkele data onvermijdelijk, zodat - indien de Algemene vergadering op het op tijd verschijnen prijs blijft stellen - van de datum van inzending van de 10e der maand niet afgeweken kan worden, waarbij echter - zooals trouwens steeds geschiedt - indien mogelijk later ingekomen berichten nog zullen worden ingevoegd. De afdelingen kunnen bovendien met deze datum met het houden van hunne vergadering rekening houden.

Voorstel Soest enz.
De afdelingen Soest. Bussum, Laren-Blaricum, Doorn-Driebergen, Utrecht en Zeist en Omstreken dringen er bij het Hoofdbestuur op aan, dat in 1939 een bijenteelttentoonstelling wordt georganiseerd, welke tevens het doel zal zijn van de te houden imkersdag.
Prae-advies van het Hoofdbestuur.
Het Hoofdbestuur voelt voor de gedachte, die aan dit voorstel ten grondslag ligt zeer veel en zal met definitieve voorstellen komen zodra daarvoor zich een gunstige gelegenheid voordoet. Op de Alg. Verg. zullen nadere mededelingen worden gedaan.


Kort verslag van de vergadering van de Contact-Commissie der Bijenteeltorganisaties op Woensdag 27 October 1937 te Utrecht.

Vertegenwoordigd waren:
de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland;
de R.K. Bond van Bijenhouders van de N.C.B.;
de Bond van Bijenhouders van de L.L.T.B.
Tevens waren aanwezig de Rijksbijenteeltconsulenten van Giersbergen en Dr. Minderhoud.
De vergadering stond onder leiding van den heer J. M. Lauwers te Esbeek. De voorzitter richt zich, na een woord van welkom, speciaal met enige vriendelijke woorden tot Mr. ridder van Rappard, die voor de eerste maal de vergadering van de Contact-Commissie meemaakt. De notulen worden goedgekeurd.
Besloten werd de Nederlandse Imkersbond niet op te nemen in de ContactCommissie. De Limburgse afgevaardigden wensen, dat deze uitsluiting voorlopig zal zijn.

Proefbijenstand:
De inwerkingstelling van de proefbijenstand te Wageningen is vertraagd door enige onvoorziene moeilijkheden met betrekking tot het verkrijgen van geschikte terreinen. Ter vergadering wordt toegezegd een spoedige oplossing van de moeilijkheden te bevorderen.

Het denatureren van de suiker:
Besproken wordt de kwestie van het denatureren van de suiker. Uit de besprekingen blijkt, dat er weinig kans bestaat dat het thans gebruikte denatureringsmiddel zal worden verlaten. Men is algemeen van mening dat, nu paprika gebruikt wordt, de klachten wel zullen verdwijnen. Ernstig wordt geklaagd over de administratieve rompslomp aan de suikerdistributie verbonden. Besloten wordt dat de organisaties de administratieve regeling nog eens zullen bestuderen en zo nodig gezamenlijk hun wensen bij den Minister van Financiën naar voren zullen brengen.

Het Rijkshoningmerk:
De stand van zaken van het Rijkshoningmerk wordt uitvoerig besproken. Besloten wordt het Rijkshoningcontrôlestation te verzoeken om via de organisaties een enquête bij de aangeslotenen in te stellen naar de belangstelling en behoefte, die er nog zou bestaan aan het rijksmerk. Aan de hand van de uitslag van deze enquête zullen de organisaties nader hun standpunt bepalen.

Besmettelijke bijenziekten:
Met betrekking tot de geruchten van het ernstig heersen van bijenziekten in België, waardoor besmettingsgevaar van de Nederlandse bijenstapel niet denkbeeldig is geworden, wordt besloten om de Regering te vragen een onderzoek in te stellen naar de omvang van de besmetting in België en zo nodig maatregelen te nemen tot uitroeiing van besmettingshaarden in ons land.

Bijenweide:
Algemeen is men overtuigd dat de bijenweide moet worden instandgehouden en uitgebreid.
Besloten wordt dat iedere organisatie in zijn eigen werkgebied krachtig zal propageren en bevorderen de uitbreiding der bijenweide. Reeds eerder was door de Contact-Commissie aan den Minister van Waterstaat en aan de Commissie voor wegbeplanting van de Nederlandse Heide Maatschappij ver zocht om bij aanplant te denken aan honinggevende bomen, struiken enz. Vooral ook het bewerken van de gemeentebesturen wordt bijzonder aanbevolen.

Insectenbestrijding en de bijenteelt:
Besproken werden de steeds talrijker wordende klachten over schade die de bijenhouders ondervinden door het lukraak spuiten van boomgaarden. Hieromtrent is ook reeds gecorrespondeerd met den Inspecteur van de Tuinbouw en het Tuinbouwonderwijs. Besloten wordt, dat door iedere organisatie, waar dit pas geeft, door woord en geschrift zal worden aangedrongen op het meer oordeelkundig spuiten. Hiervoor zal ook de steun gevraagd worden van de Rijkstuinbouwconsulenten.

Huldiging van den heer van Giersbergen:
Nadat ter sprake was gekomen het invoeren van een vast voorzitterschap en secretariaat van de commissie en besloten is dit punt aan te houden tot de volgende vergadering, richt de voorzitter zich tot den heer van Giersbergen, die wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd per 1 November zijn dienst verlaat en zodoende voor de laatste keer de vergadering bijwoont als rijksbijenteeltconsulent, met een hartelijk woord van dank en hulde voor alles wat hij gedaan heeft voor de Nederlandse bijenteelt en voor zijn werk in de Contact-Commissie. Hij wenst hem nog vele jaren in goede gezondheid een welverdiende rust.
Hierna volgde de sluiting met een woord van dank voor de nuttige en vruchtbare besprekingen.