De suikerdistributie.


Naar aanleiding van het ingezonden van dhr. Bros te Arnhem schrijft dhr. Koops te Gasselternijveen, dat hij de opmerking van het vele werk onderschrijft, doch niet die van het in een keer leveren van suiker. Voor groot-imkers, die veel suiker behoeven, is de uitgave ineens veel te groot en zij, die niet zo goed bij kas zijn en geen groot-imker zijn, is ineens betrekken van suiker ook te bezwaarlijk.
De opmerking van dhr. Koops geeft me aanleiding mijn onderschrift in het Febr.-no. nog wat aan te vullen. Verzocht is n.l. de gelegenheid te openen om de gehele voorraad in het najaar ineens te betrekken, doch VOOR HEN WAARVOOR DIT OM DE EEN OF ANDERE REDEN TE BEZWAARLIJK ZOU ZIJN OP DE GEWONE WIJZE DE SUIKER TE DOEN BETREKKEN, dus in 2 keer. Dhr. Koops vindt de suikerdistributie prachtig geregeld en de voorjaarslevering geeft bovendien nog eens aanleiding bij elkaar te komen.

- o -


Dhr. G. H. Meinsma te Bussum komt nog even terug op het ingezonden van dhr. Dekker (pag. 11 41e jaargang). Schrijver komt tot dezelfde conclusie als Red., dat slechts voor EIGEN bijen suiker mag worden besteld. Ook niet-leden kunnen suiker bekomen. Niet eens is het dhr. M. met de redactie en dhr. Dekker, dat de ambtenaar niet kan eisen, dat de volken voor contrôle naar huis moeten worden gehaald. Schrijver meent, dat anders de contrôle onmogelijk is. De Red. is evenwel zo vrij met den inzender op dit punt van mening te verschillen en het kan nimmer de bedoeling van de Regering zijn om een dergelijke ongemotiveerde overlast de imkers aan te doen. Als dhr. Meinsma - blijkbaar is deze Heer een belastingambtenaar - er prijs op stelt, wil ik hem wel een middel aan de hand doen, dat contrôle mogelijk blijft, ook al heeft iemand bijenvolken in Gelderland en in Drente staan.

- o -


Een klacht van geheel andere aard kwam de Red. ter ore. Een imker had geheel volgens de voorschriften suiker besteld. Contrôle had plaats eind September, begin October. Alles in orde. Bij het inwinteren bleek het nodig 3 korven over te brengen naar kasten, zodat het aantal slonk van 7 tot 4. Van deze vermindering werd op normale wijze aangifte gedaan. Hij meende, dat hiermede de zaak aan kant was en de suiker welke hij nu teveel had in mindering gebracht zou worden van een volgende levering. Wie schetst zijn verbazing en verontwaardiging, dat zijn suiker echter in beslag werd genomen (ruim 22 1/2 k.g.) en deze door de controlerende ambtenaar in een sloot werd geworpen!! Het is de afd. gelukt om voor het vervolg dergelijke onhebbelijkheden (met veel schade voor den betrokkene) te voorkomen. Ook dit geval lijkt ons een daad van willekeur en het lijkt ons noodzakelijk, dat vanwege het Departement aan alle inspecties eensluidende voorschriften worden gegeven.
Om niet misverstaan te worden delen wij als onze persoonlijke overtuiging mede, dat de contrôle over het algemeen op weinig pijnlijke wijze plaats heeft en dat feiten als de gesignaleerde gelukkig tot de hoge uitzonderingen behoren. Dat zij nochtans kunnen voorkomen sterkt ons in onze mening, dat niet alle inspecties ervan overtuigd zijn, dat men niet in elke imker een fraudepleger moet zien. Moge dit eens goed tot de inspectiebureaux doordringen.

RED.