Waarnemingsstation Soesterberg.


Overzicht November 1937.
De eerste week van November konden onze bijtjes nog wat vliegen, na die tijd is het rustig op de stand geworden, het werd te koud om uit te vliegen. De eerste decade was de temperatuur op de dag meest oven de 10 °C., daarna daalde het kwik onder de 10 °, enkele dagen was de temperatuur zeer laag. Toch hebben wij over het algemeen geen slechte maand gehad, niet veel regen en weinig mist.
Door het opvoeren tot eind vorige maand, is de afname, hoofdzakelijk wel door het verdampen van het water uit de suikeroplossing, in de 1e decade aanmerkelijk hoger dan de beide laatste decades. De gewichtsafname bedroeg dan ook de eerste decade 950 gr. tegen 100 gr. in de 2e en eveneens 100 gr. gedurende de 3e decade; totaal een gewichtsvermindering van 1.150 k.g. De afname bedroeg per dag gemiddeld ruim 38 gr.

Temperatuur: Hoogste thermometerstand op de dag op 1 Nov. met 15 ° C., laagste stand op 18 Nov. met 1/2 ° boven 0. Nachttemperaturen resp. op 2 en 18 Nov. met 8 ° en -4 ° C. 9 Nachten daalde de thermometer op of tot onder het vriespunt.
Bewolking: Zon 3, bewolkt 16 en bedekt 11 dagen, totaal 30 dagen, waarvan 15 met regen, 4 met mist met totaal 391/2 m.m. neerslag, tegen 50.7 m.m. normaal. November is dus betrekkelijk een droge maand geweest. Vochtigheid der lucht van 64 tot 90%. Barometerstand van 746 tot 773 m.m.

Overzicht December 1937.
Het bijenjaar 1937 is met beëindiging van December weder ten einde.
Veel goeds heeft dat jaar ons over het algemeen niet opgeleverd. Alles, zowel de honingoogst als de ontwikkeling der volken, bleef beneden onze verwachtingen. Zowel de voorjaarshoningoogst, als die van middenzomer, zijn vrijwel mislukt, de oogst van de heide, voorzover dat betreft midden Nederland, stelde ook danig teleur. De heide in het noorden en het zuiden deed het daarentegen heel wat beter, daar werd nog wel wat geoogst en kwamen daar nog al flinke partijen vandaan. De heide in Drente en Friesland schijnt het nog beter te hebben gedaan. Over het algemeen was de zomer te nat. Weliswaar hebben wij wel mooi zonnig weer gehad, doch steeds als er
wat voor de bijen was te halen, hadden wij tevens een overvloed van regen, zodat onze bijtjes tot thuisblijven gedwongen waren. Werd het daarna weer goed weer, dan was tevens de dracht afgelopen. Pluvius heeft ons vrijwel het hele jaar parten gespeeld en was ons imkers niet bijster gunstig gezind. De hoop is nu weer gevestigd op het nieuwe jaar 1938, en het is te hopen, dat nu weder onze honingpotten flink gevuld raken.

Het voedselverbruik over December bedroeg voor de 1e decade 50 gr., de 2e decade 100 gr. en de laatste decade eveneens 100 gr., totaal 250 gr. of gemiddeld per dag ruim 8 gr. Het totale verbruik sinds de inwintering bedraagt 1.400 k.g.

Temperatuur. Koud kunnen we de maand December niet noemen. Weliswaar hebben we enkele dagen vorst gehad, doch deze was van geen betekenis. De hoogste dagtemperatuur was 10 ° C. op 2 December, de laagste dagtemperatuur was 0 ° C. op 21 December; de nachttemperaturen waren resp. 7 ° C. ook op 2 December en 3 ° C. onder nul op 21 Dec. Op de dag daalde de temperatuur 6 maal tot het vriespunt, des nachts 17 maal tot of onder het vriespunt.
Bewolking. Zon geen, bewolkt 13, bedekt 18 dagen, totaal 31 dagen, waarvan 18 met regen, 3 met sneeuw en 1 met mist, met totaal 64 m.m. neerslag, tegen 59.8 m.m. normaal. Slechts 1 dag was de neerslag meer dan 10 m.m. De vochtigheid der lucht liep van 65 tot 92%. De barometerstand was van 744 tot 778 m.m. Op 3 dagen konden de bijen nog uitvliegen en wel op 2 en 3 Dec. en de traditionele Kerstvlucht op de 1e Kerstdag.