De 16e Nederlandse Imkersdag.


Twente verwacht U, Ge zijt hartelijk welkom! Dit waren de laatste woorden op de eerste pagina van het Aprilnummer van het maandschrift, waarin de Heer Joustra U mededeelde, dat de imkersdag in 1938 te Enschede zal worden gehouden. En het is aan mij als voorzitter der afdeling Enschede deze woorden te onderstrepen. Inderdaad, Twente verwacht U, Ge zijt hartelijk welkom!

Twente is een deel van ons land, dat nog te weinig bekend is en dat door velen miskend wordt. Bij het noemen van de naam Enschede denkt men aan een fabrieksstad, aan massieve fabrieksgebouwen en schoorstenen en dikwijls ook, maar geheel ten onrechte, aan nauwe, onzindelijke straten en aan een door rook en smook bedorven atmosfeer.
Deze voorstelling is echter geheel onjuist. Enschede is een zeer ruim gebouwde stad met gezonde frisse woonwijken en prachtige parken en plantsoenen.
Het verheugt ons dan ook zeer, dat het Hoofdbestuur ons in de gelegenheid stelt U, imkers van Nederland, te ontvangen en U Twente te tonen zoals het is.
We willen U tonen de schoonheid van het platteland met zijn heuvels, zijn bossen, zijn heidevelden en zijn landerijen, die we in Twente in zo rijke verscheidenheid aantreffen en waarmede Gij U als imkers verbonden gevoelt.

Een opname in het tuindorp "Pathmos" te Enschede.

Maar daarnaast willen we U ook kennis laten maken met de textielindustrie, die geleid door bekwame technici en knappe kooplieden tot een alles beheersende factor in het economisch leven van 'Twente geworden is. Sinds onheuglijke tijden wordt het spinnen en weven door de bevolking van Twente als bedrijf uitgeoefend; vroeger als huisindustrie voor de verwerking van het in eigen landbouwbedrijven verbouwde vlas, later na de invoering van de stoommachine in steeds groter wordende fabriekscomplexen. Wij hopen U binnen te leiden in een textielfabriek om U te tonen hoe door nijvere handen met behulp van ingenieuze machines uit de ruwe katoenvezels eerst in de spinnerij het garen en daarna uit het garen in de weverij het weefsel, de stof wordt vervaardigd.

Hoorde men vroeger al eens de klacht, dat Enschede moeilijk, d.w.z. eerst na een lange treinreis te bereiken was, thans is dat anders geworden. Vooral wanneer na 15 Mei op de verschillende baanvakken der Nederl. Spoorwegen de nieuwe Diesel-rijtuigen in gebruik genomen zullen zijn, behoeft een reis naar Enschede geen zorgen te baren.
Met de Gelderse Achterhoek heeft Enschede prachtige verbindingen door middel van de autobussen van de Gelderse Tramweg Maatschappij, zodat wij ook van daar vele deelnemers verwachten. Bedenkt dat het Hoofdbestuur de imkersdagen juist in verschillende delen van het land organiseert om een ieder in de gelegenheid te stellen een dergelijke dag mede te maken. Profiteert dus van deze gelegenheid!
In een der volgende maandschriften hoop ik U nadere bijzonderheden te kunnen mededelen over hetgeen wij U denken te bieden. Maakt alreeds plannen en komt naar Enschede!

LAMMERINK.


Een landelijk hoekje nabij Oldenzaal. Op de achtergrond de Plechelmus-toren.


Een gedeelte van de Lasondersingel, welk deel uitmaakt van de circa 8 Km lange "rondweg" om Enschede. In het midden het Rijksmuseum "Twente".