Vragenrubriek.


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nut kunnen zijn worden beantwoord.

Vraag 417. Ik heb een partij nieuwe kasten die nog moeten worden geschilderd. Welke is de beste en duurzaamste verf ? Ik wilde ze van binnen met lijnolie bestrijken. De kasten zijn enkelwandig.
R. v.d. H. te Z. (N.B.)
Antwoord: U kunt de kasten van binnen wel met lijnolie bestrijken en van buiten eerst in de grondverf zetten, stoppen en schuren. Is de grondverf goed droog, dan kunt U met glansverf afverven. Goede verf is o.a. de "Veluvine", die bij een drogist wel verkrijgbaar is. Ook kunt U bij een vertrouwd schilder in Uw buurt wel grond- en glansverf laten aanmaken. Als de kasten in de vrije natuur staan opgesteld, schildert men ze liefst in lichte kleuren, b.v. geel of wit; de randen kunnen met een rood of blauw biesje worden afgezet.
Daar verf in het voorjaar dikwijls gaat bladeren, omdat het vocht uit de kast naar buiten wil, worden de kasten ook wel met carbolineum bestreken, welke tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar is.


Vraag 418. Daar mijn tuin te smal is om al mijn kasten naast elkaar te plaatsen, wilde ik er één rij voor zetten. Gaat dat en hoever moeten ze dan van elkaar staan? Zouden ze niet vervliegen?
R. v.d. H. te Z. (N.B.)
Antwoord: Bijenvolken mag men niet in rijen voor elkaar zetten, daar ze dan gemakkelijk vervliegen en op de eerste rij terecht komen, waardoor de achterste rij sterk verzwakt kan worden. Men kan de volken bij beperkte ruimte wel boven elkaar plaatsen, doch dit is alleen mogelijk, als de kasten van achteren behandelbaar zijn. Ook plaatst men de kasten bij gebrek aan ruimte wel eens in een grote ovale cirkel, waarbij de vlieggaten dus naar elkaar zijn
gericht. Doch in zulke gevallen moet de afstand tussen de kasten, die tegenover elkaar zijn gelegen wel een 25 m. bedragen.


Vraag 419. Ik heb wel eens horen beweren, dat het zeer goed is, als bijenvolken op een waterader staan. Is U daar iets van bekend?
R. v.d. H. te Z. (N.B.)
Antwoord: Deze bewering zal wel op fantasie berusten. Hoofdzaak is, dat de bijen water kunnen bemachtigen. Dit ontbreekt vaak in heidestreken, zodat men de bijen daar op kunstmatige wijze water dient te verstrekken in kuipen of voerbakken met heide afgedekt om verdrinken te voorkomen.

Vraag 420. Welke resultaten geven bijenvolken, die geplaatst worden in verwarmde kassen of warenhuizen?
J.H.K. te G. (Z.H.)
Antwoord: In het Maart-nr. schreef ik in een afzonderlijk artikel de bevindingen van diverse imkers hierover. Ik ontving nog een nagekomen brief van dhr. D.H. te Noorddijk (Gr.), die bijen in kassen. plaatste voor de bevruchting van perziken, meloenen en aardbeien. Vooral voor de vroege teelt waren de bijen onmisbaar. De bestuiving was een succes. Van de druiven kon hij niets zeggen, daar alleen soorten werden gekweekt, die geen aparte bestuiving nodig hadden. (Alicante en Frankenthaler). Ook hier kwamen in de kassen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, meermalen grote verliezen aan bijen voor. De hoopjes verkleumde bijen werden 's avonds bij elkaar geveegd en dan onder de korf of voor het vlieggat der kast gelegd, waardoor ze weer bijkwamen en dan, althans voor die dag, weer behouden bleven.

A. OONK.