Afdelingsberichten


WESTLAND. Op Vrijdag 18 Maart hield ons lid de Heer Dr. A.J. Winkel een lezing voor onze afd. met als onderwerp: "Een en ander over het onderzoek van bijenziekten". Een leerzame avond, waar een tipje van de sluier werd opgelicht om ons te laten zien, voor welk een moeilijk doch tevens interessant werk Dr. Winkel staat bij het onderzoeken van zieke en gestorven bijen met het doel de oorzaak van de ziekte op te sporen. Vooral de z.g. "zandloperij" levert nogal moeilijkheden op wat betreft het vinden van de oorzaak. Op deze avond werd gedemonstreerd met microscopen en zagen wij onder deze de mijtziekten en hare gevolgen.
Op Dinsdag 12 April had een ledenvergadering plaats. Besproken werd het zenden der bijen naar het koolzaad. De afgevaardigde naar de A.V. en diens plaatsvervanger werden benoemd. Op deze vergadering werd het lid P. Voskamp benoemd tot bibliothecaris. Vermoedelijk op 18 Mei zal een practische les voor de leden in Naaldwijk en omgeving worden gehouden.
Vrijdag 8 April hield de Heer van den Broek uit Soesterberg zijn lezing "Een imkerreis door Europa". Een uitgebreide serie lichtbeelden bracht de leden naar verschillende landen en hebben de vele aanwezigen van deze avond genoten, hetgeen bleek door een warm applaus bij het einde van de lezing.
Dit was het einde van het omvangrijke winterprogramma, doch wij hopen deze zomer door het bezoeken van verschillende standen het contact met de leden onderling weer te herstellen.
A.J. LAMMERS, Secr.

ZAANSTREEK. Door een noodlottig motorongeval moesten wij ons gewaardeerd lid P. BOEKEL door de dood verliezen. Hoewel hij te Assendelft woonde, was het hem nooit te veel onze vergaderingen iedere maand te bezoeken. Beste vriend Boekel, gij waart in Uw leven een voorbeeld in Uw organisatie, wij missen U node. Wij houden aan U steeds een aangename herinnering.
HET BESTUUR.

ECK & WIEL hield Donderdag 17 Maart j.l. in Café "De Zwaan" alhier haar jaarlijkse algemene vergadering. Na opening door den voorzitter leest de secretaris de notulen der algemeene vergadering van 25 Jan. 1937 voor, welke onveranderd worden goedgekeurd en vastgesteld. Enige ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen. Het jaarverslag 1937, door den secretaris uitgebracht, geeft geen aanleiding tot op- of aanmerkingen. De periodiek aftredende bestuursleden, de Heren S.A. Hol, H. van Ommeren en D.A.G. Verbrugh, worden herkozen. Tot afgevaardigde, resp. plaatsvervangend afgevaardigde, ter a.s. algemene vergadering, uit te schrijven door het hoofdbestuur, worden benoemd de Heren W. van Amerongen en D.A.G. Verbrugh. De voorzitter moedigt de leden aan, de a.s. Tielse bijenmarkt te bezoeken, waaromtrent het lid der z.g. contact-commissie, de Heer D.J. van Ommeren, nadere mededelingen doet. Besloten wordt, degenen, die zonder hun lidmaatschap tijdig op te zeggen, weigeren de door hen verschuldigde contributie te betalen, daartoe te noodzaken.
Wederom zal bij gemeenten en verenigingen om subsidie worden aangeklopt. Het Bestuur wordt gemachtigd om - eventueel in samenwerking met andere verenigingen en buiten Eck en Wiel - een lezing of cursus betreffende bijenteelt te doen houden en een excursie te organiseren.
De vergadering spreekt haar afkeuring uit over de bewoordingen, waarin het hoofdbestuur gemeend heeft de inleiding der door hetzelve aan de afdelingen toegezonden concept-statuten en -huishoudelijk reglement der vereniging te moeten vervatten. Dit concept zelf zal door het afdelingsbestuur nader worden bestudeerd.
Getuige het feit, dat alle besluiten en alle benoemingen in deze vergadering genomen en gedaan werden bij acclamatie - hetgeen in de afdeling traditie begint te worden - van de geest van eensgezindheid onder de leden!
Nadat de voorzitter de vergadering heeft gesloten, wordt een verloting van korven en honing gehouden, terwijl tenslotte gelegenheid wordt gegeven om accijnsvrije suiker te bestellen.

OOSTSTELLINGEWERF EN OMSTR. Zaterdag 19 Maart werd de jaarvergadering gehouden in het hotel Bouma te Makkinga. Van de 150 leden waren 36 aanwezig. De Voorzitter, de heer F.H. van Dam, opent de vergadering, en heet de leden hartelijk welkom. De notulen worden na een kleine opmerking goedgekeurd. Ingekomen stukken. Een van de afd. Steenwijk oprichting bijenmarkt. Vijftig volken in korven zullen ten verkoop worden aangebracht, misschien meer. Verslag penn. De inkomsten hebben bedragen 458.87 en de uitgaven f 469.95, nadelig saldo 1937 f 11.08. Batig saldo 1936 f 186.48, zodat het bezit der afd. nog f 175.40 is. Als afgev. naar de algem. vergadering wordt gekozen Tj.H. van Dam, plaatsvervanger G.A. Cats en als gast J.J. Mulder. Besloten wordt een excursie te houden naar de Groninger klei, begin Juni. Van het bestuur moesten aftr. G.A. Cats en A. Hoekstra, welke met bijna algemene stemmen werden herkozen. Verloting. Ieder aanwezig lid zal een prijsje hebben, zodat er verloot worden 7 bijenkappen, 4 roosters, 6 flesjes carbol, 11 kon.-huisjes, 7 rol draad en een pijp. Daar nog enkele vragen naar genoegen zijn beantwoord, sluit de Voorzitter de vergadering.

OMMEN. Autotocht naar Vaassen, Apeldoorn en Arnhem. Naar aanleiding van het besluit op de ledenvergadering d.d. 4 Maart l.l. om eens een afd.-reisje te houden, waar het nuttige aan het aangename zou worden verbonden, werd 20 Maart een goedbezochte ledenvergadering gehouden, waar de uitnodiging besproken werd van de Afd. "Midden Veluwe" om aan haar bijenmarkt d.d. 28 April te Vaassen deel te nemen of deze te komen bezoeken. Daar deze datum zeer geschikt werd geacht, daar hij na het graan- en graszaaien en het aardappelen poten viel en vóór het zwermen, hooien en de graanoogst, meende men hierop te kunnen ingaan en hieraan het te houden afd.-reisje te kunnen verbinden. De te houden auto-tocht werd door het bestuur als volgt voorgesteld: Van Ommen over Zwolle en Heerde naar Vaassen, daar de bijenmarkt bezoeken, dan via Het Loo naar Apeldoorn en vervolgens naar Arnhem, waar het Burgers Dierenpark zou worden bezocht, om over Deventer en Raalte weer terug te keren. Hiermede ging men accoord. Op de vergadering gaven zich reeds 20 deelnemers op, welk aantal werd uitgebreid tot 29, waarna de gelegenheid tot deelnemen werd gesloten. De bijenmarkt te Vaassen trok veel aandacht, het Prins Bernhard Dal in Apeldoorn zorgde voor veel vermaak, het Burgers Dierenpark gaf zeer vele bezienswaardigheden. In Deventer werd nog een uur gepauseerd, waarna men in zeer aangename stemming te circa 8 uur in Ommen terugkwam, waarmede een einde aan deze nuttige, aangename en mooie Gelderse reis was gekomen.
FICK, Secr.

HELLENDOORN. Een zwaar verlies trof onze afdeling door het overlijden van ons geacht bestuurslid H.M. FLIM. De heer Flim was vanaf de oprichting lid van onze afdeling. Hij was steeds een voorbeeld voor anderen, daar hij op geen enkele vergadering ontbrak. Veel deed hij ook voor de afdeling bij de levering van suiker. Zijn nagedachtenis zal lang bij ons in ere blijven.
HIJ RUSTE IN VREDE.
A. W. LOHUIS, Secr.

TWENTHE. Bijenmarkt. De op 23 April te Zenderen gehouden 1ste Twentse Bijenmarkt mag als geslaagd heten. De aanvoer was voor de eerste keer flink en houdt de beste verwachtingen in voor de toekomst. De Twentse imker begrijpt zijn belang en werkt gaarne mede, voor Twenthe een flinke markt te helpen opbouwen. Door het slechte voorjaarsweer liet de ontwikkeling der volken nogal te wensen over, hetgeen zich weerspiegelde in de grote prijsschommelingen. Circa 200 bijenvolken, waarvan het merendeel gehuisvest in korven, waren aangevoerd.

VELSEN. Door de bijenhouders te Velsen werd in 1937 besloten een studieclub op te richten, omdat te Beverwijk, Wijk aan Zee en Duin en Heemskerk geen der bijenhouders bij de Afdeling Kennemerland te Haarlem waren aangesloten en het houden van bijen in genoemde gemeenten steeds meer achteruit gaande was en bijna tot het verleden behoorde.
Op de 18e Febr. 1937 kwam de studieclub voor het eerst samen in het Padvindershuis in Velserbeek te Velsen. Uit de opkomst bleek, dat de oprichters deze goed hadden gezien en dat in een noodzakelijke behoefte voor de bijenteelt in deze omgeving werd voorzien.
De Heer H. Verweij zette het doel en streven van de club uiteen en deelde mede, dat er elke Donderdagavond een cursus in bijenteelt gegeven zou worden door den Heer J.G. Koning, leraar in de bijenteelt, en wel voor beginnende imkers.
Bij het houden van deze cursus bleek, dat de belangstelling steeds groter werd, waarna, na het beëindigen der cursus, werd besloten een afdeling op te richten onder de naam van: "Afdeling Velsen en omstreken".
Een voldoend aantal leden gaven zich op de laatste cursusavond op en de afdeling kon in de loop van de zomer enige leerzame excursies houden en een heidereis naar de omgeving van Nunspeet voor hare leden tot stand brengen, waarvan de resultaten bevredigend waren.
Op Donderdag 11 November '37 hield de Afdeling in het Padvindershuis in Velserbeek haar najaars-propaganda-vergadering voor de leden en genodigden, waarvoor veel belangstelling was en uit de opkomst bleek, dat de afdeling in de goede richting ging en de leiding in goede handen was.
De Heer J.F. Cramer opende de vergadering en gaf daarbij een kort overzicht van de verrichte werkzaamheden der Afdeling, een uiteenzetting van het doel van deze vergadering en het streven van de vereniging tot bevordering van de bijenteelt in Nederland.
Na de opening kreeg de Heer J. de Meza het woord voor een causerie over de behandeling en het leven der bijen, met lichtbeelden, en het vertonen van een film.
Voor de pauze werd door den Heer de Meza een zeer leerzame uiteenzetting gegeven over de behandeling der bijen, de wasbouw, het nut der bijen en het winnen van het zuivere natuurproduct onzer bodem, de honing, verduidelijkt en besproken aan de hand der vertoonde lichtbeelden, waarbij de spreker blijk gaf van zijn grote wetenschap en ervaring op dit gebied.
Na de pauze werd een zeer mooie bijenfilm vertoond, door den Heer de Meza zelf opgenomen, welke voor het eerst in het openbaar werd vertoond en de algemene aandacht trok. Ook deze film werd door spreker toegelicht en verklaard, waarbij hij deed uitkomen, dat door het houden van bijen, naast het aangename daarvan en het winnen van honing, ook veel valt te leren en veel kennis der natuur wordt aangekweekt. Hierbij werd door hem onder meer een voorbeeld aangehaald, dat hij in aanraking was gekomen met iemand die bijen wilde houden, doch van bloemen, bomen en planten niets af wist. Twee jaar nadien echter kende deze persoon thans alle bomen, planten en bloemen van naam en bovendien wist hij welke bloemen veel en weinig honing gaven en welke tijd de bloeitijd daarvan was.
Deze gehouden propaganda-vergadering leverde voor de afdeling ook weder haar goede resultaten op en traden weder enige leden tot de afdeling toe, zodat na afloop van deze vergadering het getal 40, dat in 1937 prijkte op het Maandschrift voor bijenteelt, ook voor ons van betekenis werd, daar de afdeling haar 40e lid boekte.
Ons Hoofdbestuurslid, de Heer Ter Brugge, sprak aan het einde der vergadering zijn vertrouwen in de leiding uit voor de wijze waarop het bestuur zijn leden een aangename en leerzame avond wist aan te bieden.
Onze redacteur, de Heer Joh. A. Joustra, had het voornemen deze vergadering bij te wonen, doch doordat het Padvindershuis, waarin de vergadering werd gehouden, hem niet bekend was, moest hij, zonder zijn doel te hebben bereikt, helaas weder huiswaarts keren.
Thans telt de afdeling ruim 40 leden, de cursus welke in deze wintermaanden weder door den Heer Koning werd gehouden heeft veel belangstelling en levert goede resultaten op, zodat het bestuur het jaar 1938 in is gegaan in de overtuiging, dat het ledental nog zal toenemen en dat er in deze omgeving nog veel ter bevordering van de bijenteelt is te doen en te bereiken.

(Wegens plaatsgebrek moesten enige afdelingsberichten overstaan.)