Verenigingsnieuws


Aan de Afdelingssecretarissen.
Het aantal afdelingsberichten neemt in de laatste tijd grote afmetingen aan en ondanks veelvuldige verzoeken van de zijde der Redactie om deze berichten zo beperkt mogelijk te houden, worden ze hoe langer hoe uitgebreider. Kan men enerzijds zich daarover verheugen, omdat er uit blijkt, dat er in onze afdelingen veel activiteit heerst, aan de andere kant moet ook rekening gehouden worden met de beschikbare plaatsruimte. Een maatregel om een deel der berichten te laten overstaan tot een volgend nummer brengt grote bezwaren mede, zodat het Hoofdbestuur ten aanzien van deze berichten een regeling heeft getroffen.
Deze regeling houdt in, dat, behoudens bizondere omstandigheden ter beoordeling van den Redacteur, de berichten niet groter mogen zijn dan hoogstens 15 regels. Grotere berichten zullen van Redactiewege worden bekort.
RED.

Derde Agrarische Jaarbeurs te Utrecht.
De Raad van Beheer der Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs deelt mede, dat aan de Najaarsbeurs te Utrecht, welke van 6 tot en met 15 September zal worden gehouden, wederom een agrarische jaarbeurs zal worden verbonden. Voor de land- en tuinbouw-inzendingen zijn de parterre-ruimten van het tweede en derde jaarbeursgebouw, benevens een zeer groot deel der nieuwe machinehal en het terrein Vredenburg in zijn grootste omvang gereserveerd. De agrarische jaarbeurs zal omvatten de producten van de land-, tuin- en bosbouw, van de vee- en pluimveeteelt, de werktuigen, machinerieën, technische apparaten, chemische producten, voedingsstoffen, enz., welke in de ruimste zin als hulpmiddelen voor het agrarisch bedrijfsleven kunnen worden beschouwd.
____

1938 STAD NAMEN, België. 1938
Internationale Tentoonstelling op bijenteeltgebied
van 27 Augustus tot 30 Augustus / van 3 September tot 7 September
Inlichtingen: E. BEAUVILLERS, 16, route de Marche, ERPENT-Jambes
Namur (Belgique)

_____

Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering van 17 Juni 1938 te Utrecht.

Alle leden zijn aanwezig (1 vacature), benevens Dr. Minderhoud.
De Voorzitter heet allen welkom en herdenkt in gevoelvolle woorden het overleden lid van het D.B. en het H.B., G. v.d. Brink te Bennekom. Enige leden van het Hoofdbestuur en de secretaris hebben hem naar zijn laatste rustplaats gebracht en spreker heeft enkele woorden aan zijn nagedachtenis gewijd.

Ingekomen stukken. 1. van den Bibliothecaris om een nieuwe catalogus te mogen doen drukken. Zal nader door den Voorzitter worden besproken. 2e. Prijsopgave van een fa. tot aanmaak stempel voor een verenigingsmedaille. Voor advies aan dhr. v.d. Berg. De notulen worden met een kleine wijziging aangenomen.

Vervolgens heeft de benoeming van een commissie plaats tot onderzoek levensvatbaarheid c.q. instandhouding van het Rijksmerk. Aangezocht zullen worden als adviseur: Dr. H. W. de Boer en Dr. A. Minderhoud; als leden J.R. v.d. Weg te Oudwoude; Henri Meijer te Arnhem; J. H. Schwieters te Dedemsvaart; W.H. v.d. Broek te Soesterberg; Tj. Stienstra te Leeuwarden en Dr. M. Bruijel te Haarlem. Als Voorzitter werd Mr. van Rappard aangewezen, terwijl de secretaris aan de commissie in zijn functie zal worden toegevoegd. De commissie is saamgesteld uit vóór- en tegenstanders van het R.M., zodat verwacht wordt, dat deze belangrijke zaak van alle kanten behoorlijk kan worden bezien.

Tegen de middag wordt de Voorzitter van Amsterdam, dhr. Kroes, welkom geheten. De Voorzitter deelt mede, dat kort na de A.V. bleek, dat reeds een intern. congres te Zürich zal worden gehouden en gevreesd werd, dat het door ons in datzelfde jaar te houden congres daaronder zou lijden. Dhr. Kroes deelt mede, dat we z.i. alles voor een congres in 1939 ten onzent in orde zouden kunnen maken en vragen of men inplaats van te Zürich te Amsterdam het congres zou willen beleggen. Zo niet, dan zouden we kunnen uitstellen tot 1940, hetgeen aan de voorbereiding wel ten goede zou komen. Met de betrokken personen zal het H.B. zich in verbinding stellen. Met de voorlopige opzet gaat het H.B. accoord.

Tot lid van het Dagelijks Bestuur wordt, na een herstemming, met 6 stemmen dhr. Loonen benoemd. Tot lid van de commissie van Bijstand, na een tweede herstemming, met 5 stemmen dhr. v.d. Berg. Beide Heren nemen hunne benoeming aan.
Besloten wordt, zulks naar aanleiding van de grote plaatsruimte welke
de afds-berichten innemen, voor elk bericht hoogstens 15 regels toe te staan.
Besloten wordt om, gezien het slechte voorjaar, aan de Regering te verzoeken op korte termijn een extra hoeveelheid van 2½ k.g. suiker te verstrekken.
Als datum van de Imkersdag wordt 22 Augustus vastgesteld.
____


De nieuwe Statuten en het nieuwe Huish. Regl.

Nu de Alg. Verg. haar goedkeuring gehecht heeft aan de nieuwe reglementen, menen wij goed te doen om hier eens te wijzen op hetgeen anders is geworden.
Opzegging lidmaatschap. Voortaan moet dit vóór 1 December van het lopende jaar geschieden. Wie dat ná 1 Dec. doet, is niet vrijgesteld van de verplichting zijn contributie voor een volgend jaar te betalen.
Kringen. De naam Ring is in Kring veranderd. Voortaan zullen minstens 4 afdelingen nodig zijn om een Kring te formeren (vroeger 2).
Correspondentschappen. Deze kunnen slechts worden opgericht, indien er minstens 7 leden zijn (vroeger onbepaald). In bizondere gevallen kan het D.B. hiervan afwijken.
Roijement. Er zijn twee soorten van roijement mogelijk, n.l. door de A.V., dan is men voor goed uit de vereniging gebannen en door de afdeling, in welk laatst geval de geroijeerde zich weer bij een andere afd. kan melden.
Contributie. Afdelingen en correspondentschappen mogen van hun leden hoogstens f 1.50 méér contributie vragen, dan het aan de alg. kas te betalen quotum bedraagt, behoudens speciale ontheffing van het H.B.
Verkiezing lid Hoofdbestuur. Deze heeft nu plaats in de maand November (vroeger September). In het Septemberno. wordt voortaan bekend gemaakt welke H.B.-leden aan de beurt van aftreding zijn.
Begroting. Deze wordt in de A.V. vastgesteld voor een volgend dienstjaar. (Vroeger voor het lopende dienstjaar.)
Buitengewone A.V. Deze moet worden gehouden indien minstens 20 afd. uitbrengende minstens 80 stemmen daartoe een met redenen omkleed verzoek doen. (Vroeger minstens ¼ van het aantal afdelingen.)
Boekencontrôle. Geschiedt behalve door den accountant door twee leden, welke de beide door de A.V. bij toerbeurt aan te wijzen afdelingen uit haar leden hebben benoemd. (Vroeger moesten die afd. twee andere afd. aanwijzen.)
Voorstellen A.V. moeten zijn ingediend vóór de 10e Dec. (vroeger vóór de 15e). Vóór 15 Febr. moeten eventuele adhaesiebetuigingen zijn binnengekomen om geldig te zijn. Amendementen op voorstellen moeten vóór 15 Febr. zijn ingediend en de adhaesiebetuigingen daarop vóór 15 Maart zijn binnengekomen.
Amendementen op voorstellen welke op de A.V. worden ingediend moeten door minstens 20 afgevaardigden worden gesteund om in behandeling te worden genomen.
Leiding A.V. Deze berust evenals voorheen bij den Voorzitter, die echter zijn bevoegdheden in het regl. wat meer omschreven ziet.
Toezicht Maandschrift. Met het toezicht hiervan is belast het D.B. voor wat betreft het geregeld verschijnen en de inhoud ervan.
Bepaling bedrag quotum. Dit wordt in het vervolg bij begroting geregeld.
Commissie van toezicht Afd. Handel. In deze commissie kunnen voortaan ook niet-H.B.-leden worden benoemd.

N.B. Zodra de reglementen gedrukt zijn, zal aan elke afd. of corr. een exemplaar worden gezonden. Alle afds.-reglementen zullen op het nieuwe regl. moeten aansluiten. Teneinde kosten voor de afdelingen te voorkomen en enige uniformiteit te betrachten, ligt het in de bedoeling van het H.B. om een uniform afds.-regl. samen te stellen en dit bij Statuten en Huish. regl. te verstrekken. Afdelingen welke met dit regl. accoord gaan, kunnen daarvan blijk geven door een door Voorzitter en secr. getekende verklaring. Afdelingen welke aanvulling wensen of zélf een regl. samenstellen, kunnen daarop de goedkeuring van het H.B. vragen. Nadere berichten zullen t.z.t. aan de afdelingen worden gezonden.
____


Notulen van de Algemene Vergadering op Maandag 9 Mei 1938 in Hotel Noordbrabant te Utrecht des voorm. 10.30 uur.
(Vervolg)
Aan de orde het concept-Statuten en Huish. regl.
De Voorzitter deelt mede, dat ze niet in het M.S. zijn opgenomen wegens de grote plaats, welke ze vergden. Spreker wil op de hoofdzaken wijzen. In de roijementskwestie heeft het H.B. ook de afdelingen ingeschakeld voor zover het personen betreft, welke in een bepaalde afdeling haar belangen schaden. Hier wordt echter het H.B. ingeschakeld. Indien zulke roijementen op de A.V. zouden moeten worden behandeld, zou dit wel eens een jaar kunnen duren, terwijl de A.V. over een bepaald geval toch niet kan oordelen. Schaadt men de Verenigingsbelangen in hun geheel, dan is er reden zo'n lid voorgoed uit de Vereniging te verwijderen.
Vervolgens de benoeming van den Voorzitter. Sommige afd. willen zèlf candidaten stellen, doch dit moet het H.B. ten sterkste ontraden. H.B-leden zijn vertrouwensmannen en men kan hun dus veilig de candidaten voor Voorzitter laten kiezen.
De instelling van een ander boekjaar stuit op practische moeilijkheden, evenals een quotumbepaling voor meerdere jaren. Tegenover dit laatste staat het H.B. niet principieel afwijzend, doch wel op practische gronden wegens de onzekere monetaire toestand. Door de reglementswijziging worden de bezwaren echter ondervangen, omdat het quotum op de begroting komt. Voor enkele jaren is men tot quotumverlaging overgegaan. Dit heeft sprekers bewondering niet, doch de practijk heeft uitgewezen, dat we voorlopig met f 1.- toekunnen.
Een afd. wilde ook candidaten voor het H.B. uit andere gedeelten van ons land kunnen stellen. Waar er wel meerdere geschikte mensen buiten het H.B. zullen moeten blijven, is dit geen oplossing.
Het H.B. heeft over het voorstel reizen 3e klas H.B. aan spreker gevraagd daar niet over te spreken. Het bedrag is niet van die aard, dat we de buitenwacht knibbelpolitiek moeten laten zien.
De wijze van stemmen is historisch gegroeid. Er zijn mensen, die per afd. 1 stem willen en ook, die voor elke 15 leden 1 stem zonder maximum wensen. Spreker stelt voor de bestaande toestand te handhaven.
Ook wat verlangd werd omtrent afd. Handel in het regl. te zetten zou een geheel verkeerde voorstelling wekken.
Er zijn ook enkele beginselen anders dan in het oude regl. Op de agenda zal niet meer voorkomen een punt beleid H.B. Dat kan bij de rondvraag altijd gebeuren. Een dergelijk punt op de agenda heeft altijd tot gevolg, dat men het H.B. eens op het zondaarsbankje wil zetten. Ook zal het D.B. optreden als toezichthoudend college op het Orgaan. De naam Ring is veranderd in Kring; dit is taalkundig juister. Tot lid van de commissie van bijstand zijn niet meer de leden buiten het H.B. uitgesloten. Verder zijn de bevoegdheden van den Voorzitter nader omschreven, o.a. om hem de gelegenheid te geven te lange debatten te couperen.
Ook wat betreft de belegging van het geld zijn nadere gegevens opgenomen.
Tot slot deelt de Voorzitter mede welke afdelingen bepaalde amendementen hebben gesteund.
Afd. Westland. De hoogste macht berust volgens art. 10 bij de A.V. Westland wil dit in zijn volle zwaarte laten wegen; het is een veiligheidsklep. De keuze door het H.B. van candidaten voor Voorzitter is mooi, doch dit heeft verleden jaar tot onaangename discussies geleid. Men begreep het niet. Men had beter eerst kunnen vragen of de afd. deze candidaten goed vond. Toen een nadere toelichting werd gegeven, werd de tegenwoordige Voorz. met zo goed als algemene stemmen benoemd. De debatten hadden door de wijze waarop Westland het wil kunnen worden voorkomen. Dan de instructies van de ambtenaren. Als alles goed gaat is het best, doch bij strubbeling loopt de zaak in het honderd. De ambtenaren staan sterker indien de A.V. hun instructies heeft goedgekeurd. Roijementen in de afd. willen we gaarne voorkomen. We hebben allen één mooi doel. Er zijn in de afd. wel kleine stekeligheidjes, waarvan spreker er enkele opnoemt. We moeten elkander begrijpen en verdragen. Verschil in ontwikkeling brengt vaak verkeerd begrijpen mede. Alleen als de grote belangen geschaad worden, dan is
roijement noodzakelijk. Bovendien komt het H.B. aan candidaten voor roijement door de afd. Wat betreft het reizen van 3e klas door H.B.-leden, ach, tegenwoordig reizen veel mensen 3e klasse, die het vroeger niet deden.
De Voorzitter, den spreker beantwoordende, zegt het niet met hem eens te zijn om aan de afd. te vragen of deze de candidatenlijst wel goed vinden, waarop de afgev. Westland zegt, dat het de bedoeling is dit aan de A.V. te vragen.
Als de A.V. zegt, we doen geen keuze, dan krijgt het H.B. de lijst terug, merkt de Voorzitter den afgevaardigde op. Wat het roijement in de afdn. betreft, juist om te voorkomen, dat er onverkwikkelijkheden ontstaan wordt het H.B daarbij ingeschakeld. Er moet een waarborg voor recht zijn. Vroegere roijementen waren feitelijk ongeldig voorzover het afds.-roijementen betroffen. Plaatselijke toestanden brengen vaak moeilijkheden mede. Overal in het land moeten we afdelingen hebben waarop we kunnen vertrouwen. Spreker staat niet ver van afgev. Westland af, want ook hij is van mening, dat roijement uiterste noodzaak moet zijn. Het H.B.-advies moet worden overgelegd aan de afds.-verg. Op de A.V. komen uitsluitend die gevallen, welke het uiterlijk aanzien van de Vereniging zouden schaden.
De A.V. is de wetgevende macht inderdaad, doch er moet ook een uitvoerende macht zijn, dat is het H.B. De A.V. moet niet op de stoel van het H.B. evenmin als dát college op de stoel van de A.V. moet gaan zitten. Derhalve is de instructie van de ambtenaren de uiteindelijke taak van het H.B. als werkgever. De verhouding tussen H.B. en ambtenaren is een bizondere. De A.V. is er voor algemene zaken. Het H.B. heeft met de ambtenaren dagelijks te maken. Deze zouden volgens systeem Westland de A.V. als haar werkgeefster beschouwen; er zouden vreemde gevolgen uit kunnen voortkomen. Het H.B.is echter niet ongenegen met wensen van de afd. rekening te houden. Over 3e kl. reizen wordt niet gediscussieerd Tot slot dankt de Voorzitter dezen afgev. zeer voor de gemoedelijke wijze waarop hij zijn opmerkingen heeft geplaatst.
De afgev. Westland merkt nog op, dat, indien de Voorz. meent niet in conflict te komen met de A.V. het mooi is. Verder merkt hij op, dat men last heeft van het instituut V.L. Indien er geen verschil in contributie is, dan zou dit niet zo erg zijn. Voorzitter zegt, dat er bij de 13000 leden slechts een 250-tal V.L. zijn; dat is toch geen verhouding welke gewicht in de schaal kan leggen voor Westland, tenzij deze allen in deze omgeving woonden. Waarom zullen we deze mensen buiten hun schuld méér laten betalen ?
Afd. Rhenen maakt nog enkele opmerkingen over het vastleggen in het regl. van verstrekken ledenlijsten, goedkeuren regl. enz. Van deze gelegenheid maakt de voorzitter gebruik mede te delen, dat alle reglementen, na goedkeuring van het landelijke, hierop zullen moeten aansluiten en weer door het H.B. goedgekeurd. Het H.B. heeft echter het voornemen een uniform regl. saam te stellen voor de afdelingen. Men kan dit regl. accepteren of voor aanvullingen de goedkeuring van het H.B. vragen.
Den Haag brengt het H.B. hulde voor het opnemen van de roijementskwestie. Het is een tere kwestie en als je een paar leden hebt, die de boel saboteren, dan is normaal werken niet meer mogelijk. Onnodig dus te zeggen, dat den Haag met de wijze waarop het H.B. deze kwestie in het regl. heeft opgenomen zeer ingenomen is.
Leeuwarden is erkentelijk, dat het H.B. op haar verzoek het bestaan van het Ned. Honingcontrolestation in het regl. heeft opgenomen. Een tweede amendement, t.a.v. volledige vergoeding A.V. voor de kleine afdelingen trekt de afd. in, omdat deze, blijkens het niet-steunen van het voorstel, daar geen prijs op schijnen te stellen.
Ook afd. Ommen is het H.B. dankbaar voor het geven van een rechtsgrond aan afds.-roijementen. Dwarskoppen kunnen een afd. heel wat schade toebrengen. Wat het stemmenaantal betreft, pleit spreker voor opheffing van een maximum. Spreker wil ook gehandhaafd zien, dat voorstellen op de A.V., mits voldoende gesteund, in behandeling kunnen worden genomen, zoals bij het oude regl.
(Wordt vervolgd).