Na de heide-oogst de dood??


Indien de weersomstandigheden zich in wat gunstiger zin gaan wijzigen kan de heide, welke door de voortdurende regens er behoorlijk voorstaat, nog veel voor den imker goed maken. Zomerdracht is er zo goed als niet geweest en een goede heide-oogst is daarom des te welkomer.

Wat doen we met de korfbijen na de heide?? Het allergemakkelijkste is de zwavellap er onder te zetten, doch er is geen enkel imker, die dit gaarne doet. Het gaat hem aan zijn hart om de vele bijtjes welke zo hun best hebben gedaan en het broed, dat nog zo veel nieuwe bijtjes zal leveren meedogenloos de zwaveldood te offeren.
Gelukkig is er een andere weg, n.l. die van het uitjagen en die van het afsalpeteren. Maak van een van deze of van beiden een ruim gebruik dit jaar.
Veel bijen zijn er ieder jaar nodig voor de fruitstreken, veel bijen hebt ge zelf nodig om Uw volken zeer sterk op te zetten en veel bijen zijn ook noodig voor de talrijke imkers, die hun stand willen uitbreiden of weer op peil brengen.

Spijl het - niet afgekoelde - broed in een nieuwe korf, gooi deze vol afgesalpeterde of afgejaagde bijen en voer het geheel met suiker op; ge bezit een beste opzetter, welke het volgend jaar vroeg een zwerm kan leveren. Of, indien ge het eens met kasten wilt proberen, snijdt dan het broed in raampjes, gooi er flink wat bijen bij en spreek de suikerzak eens flink aan. Ge bezit dan een flink kastvolk, dat het volgend jaar Uw moeite zal belonen.
Indien ge salpetert, doe dit dan goed. Zet de korf op een stuk slap karton, doe in een beroker wat tabak en kalisalpeter (van het laatste b.v. een paar theelepeltjes) en berook door het vlieggat. Heel spoedig liggen de licht bedwelmde bijen op het karton.

En nu nog een andere goede raad... bestel Uw volle kwantum suiker! 1938 gaf ons een waarschuwing.
JOUSTRA.