Afdelingsberichten.


AFD. AMSTERDAM. Door den Voorzitter der Afdeling, den heer Kroes, werd mij, als oud-Secretaris, gevraagd een kort overzicht te geven van de geschiedenis der Afdeling Amsterdam. Natuurlijk voldoe ik gaarne aan dat verzoek.
Op initiatief van den heer Schalkers, thans nog lid der Afdeling, kwamen op 25 September 1913 enige Amsterdamse bijenhouders bijeen en werd besloten tot oprichting van de "Bijenvriendensocieteit Amsterdam". Voorzitter werd de heer Schalkers, terwijl als Secretaris optrad de heer Roelofsen en als Penningmeester de heer Kooy.
Oorspronkelijk werd een klein terrein gehuurd van een bloemist om daar een bijenstand in te richten, maar daar het terrein te dicht bij de bebouwde kom lag, werd door de politie geen toestemming verleend om daar bijen te houden. Door de gemeente werd toen aan de bijenvriendensocieteit een terrein verhuurd, 800 m2., achter het tuincomplex "Hofwijck", gelegen aan de Boerenwetering, waar wel bijen geplaatst mochten worden.
Op 1 Januari 1915 sloot de bijenvriendensocieteit Amsterdam zich als Afdeling Amsterdam aan bij de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland, terwijl de koninklijke goedkeuring op de statuten werd verkregen op 10 Juni 1920.
Van 26 Mei tot en met 1 Juni 1919 werd een internationale tentoonstelling gehouden van bijen, bijenhoudersartiklen en -producten in de Koningszaal van Artis.

Daar de stad zich gestadig uitbreidde, moest de tuingroep Hofwijck verdwijnen en dus ook de bijenstand van de Afdeling Amsterdam.
Van de gemeente werd wederom een stuk grond gehuurd, nu circa 1½ h.a. aan de Zuidelijke Wandelweg bij de Haringvlietstraat. In de winter van 1922 op 1923 werd dit terrein ingericht. Een bijenstand werd gemaakt, een clubgebouw werd door de leden getimmerd en de rest van de grond werd verkaveld in tuinen van 100 tot 300 m2. Daar vele Amsterdamse imkers tevens tuinliefhebbers zijn, was al spoedig het gehele terrein verhuurd. Den tuiniers werd de verplichting opgelegd bijen te houden. Onder leiding van den toenmaligen Voorzitter, den heer J. M. Hundt, Secretaris was de heer B. van de Puttelaar en Penningmeester de heer J. Smelt, was het eerste Amsterdamse Bijenpark gesticht. Het clubgebouw werd in Mei 1923 officieel geopend, terwijl het jaar daarvoor de eerste Nederlandse Imkersdag naar dit terrein werd georganiseerd met daaraan verbonden een boottocht door de grachten en havens van Amsterdam.

Meende men daar rustig te kunnen zitten, de gemeente dacht er anders over. In 1923 kreeg het Bestuur bericht van het gemeentebestuur, dat door de uitbreiding der stad ons mooi Bijenpark moest worden verplaatst. Na vele onderhandelingen met de gemeente werd thans een groter terrein verkregen aan de Amsteldijk achter de kwekerij Rozenoord. Daar de gemeente ons een vergoeding verstrekte van f 7750.-, kon de overplaatsing van tuinhuisjes, bijenstallen en de planten der leden en van het Clubgebouw in de winter van 1932 op 1933 geschieden. Ook de bijen werden daar geplaatst.
Deze laatste vreugde was echter van korte duur. Door de kwekerij Rozenoord werd een klacht ingediend bij het gemeentebestuur, dat de bijen in het voorjaar in de bloemenkassen vlogen en de seringen bedierven. Wat ook geprobeerd werd, de vergunning om bijen te houden en deze te laten uitvliegen werd ingetrokken en de bijen werden verplaatst naar een klein terreintje buiten de gemeente.

Hier was een unicum geschapen: een Bijenpark zonder bijen. Evenwel, het toenmalige bestuur versaagde niet. In Mei 1934 werd ons Museum, met welwillende medewerking van de Vereniging v. Bijenteelt geopend. Dit museum is ingericht in ons Clubgebouw en is nog, doch wat uitgebreider, in tact. Het clubgebouw werd vergroot en een serre er aan gebouwd. Op 15 September d.a.v. werd de twaalfde Nederlandse Imkersdag, in verband met de grote bloemententoonstelling "Amato" in de nieuwe markthallen aan de Jan van Galenstraat, naar Amsterdam georganiseerd. Circa 400 deelnemers aan deze Imkersdag kon de Afdeling noteren.

Evenwel, nieuwe tegenslagen zouden ons treffen. Ons terrein werd door de gemeente Amsterdam verkocht aan de gemeente Nieuwer-Amstel voor uitbreiding der begraafplaats Zorgvlied, welke naast ons Bijenpark was gelegen. Na deze verkoop duurde het niet lang of ook dit terrein werd ons opgezegd, thans door de gemeente Nieuwer-Amstel.
Wederom moest uitgezien worden naar andere terreinen. Daar de gemeente Amsterdam ons, voor ons doel, geen geschikte terreinen kon aanbieden en ons ook niet op enigerlei wijze finantieel kon steunen, werd besloten zelf een terrein te kopen en wel aan de Sloterstraatweg. In de winter van 1936 op 1937 werd het oude terrein verlaten en het nieuwe betrokken. Mede door de zeer grote medewerking en steun van een onzer leden werd hier een Bijenpark gesticht, dat er wezen mag, een sieraad voor Amsterdam. Op 6 Mei 1937 is dit Bijenpark officieel met enig ceremonieel geopend.

Het Bijenpark aan de Sloterstraatweg bestaat uit drie gedeelten, n.l. een siertuinencomplex, een bijentuinencomplex en wat het voornaamste is een proeftuin.
In deze proeftuin worden allerlei honing- en stuifmeelgevende gewassen gekweekt, zodat dit gedeelte op de duur een eldorado voor de bijen zal worden.

Tientallen excursies zijn reeds naar dit Bijenpark ondernomen en alle bezoekers zijn even enthousiast over hetgeen aan de Sloterstraatweg is gewrocht. Dit kan ook geen verwondering wekken, want het geheel is aangelegd onder de zeer deskundige leiding van onzen tuinarchitect J. J. Bosma. Willen we hopen, dat de Afdeling Amsterdam thans haar rust heeft gevonden, want geheel andere plannen staan nu op haar programma.

Even wil ik nog vermelden, dat het tegenwoordige bestuur bestaat uit de navolgende heren: Voorzitter R.C.A. Kroes; Secretaris A. Helffer; Penningmeester A. Hundt; Commissarissen P.G. Bresser en A.S. de Kreuk.
Het Bestuur hoopt op Zondag 2 October a.s. te recipiëren op het secretariaat ten kantore van den heer A. Helffer, Leidsche gracht 21, Amsterdam, 's namiddags tussen half drie en half vijf.
A. HUNDT.
[In het oktobernummer 1938 wordt de volgende rectificatie geplaatst:]
Amsterdam deelt hierbij mede, dat de receptie aangekondigd in het September-no. pagina 220 en 221 - waarnaar gaarne nog eens verwezen wordt -- niet gehouden zal worden op Zondag 2 October, doch op Zondag 16 October a.s. op het secretariaat der afdeling ten kantore van dhr. A. Helffer, Leidschegracht 21 Amsterdam (C.) 's namiddags tussen half drie en half vijf.
Voor een kleurenafbeelding van amsterdams bijenpark met de lijst van drachtplanten.

______________________________

GRONINGEN maakte 9 Juli een excursie naar de bijenstand van den heer H. Meyer te Arnhem. Ongeveer 40 leden, waaronder ook dames, namen er aan deel. De belangstelling ging in zonderheid uit naar de Cypro-Italiaanse volken, de niet-zwermers, wel de halers. Het stormachtige, ruwe weer deed jammer genoeg dit deel van de tocht totaal mislukken. Er vloog geen bij en 't was haast onverantwoordelijk een kast te openen, (slechts enkele ogenblikken), meer ter bevrediging der nieuwsgierigheid, dan tot demonstratie en lering. Het weer, die belangrijke factor, speelde ons lelijke parten, zoals dit het gehele seizoen reeds het geval is. Machteloos staat de mens er tegenover. Bij de lunch bracht de vice-voorzitter, de Heer Ennes, den leider hartelijk dank voor de bereidwilligheid en moeite, welke de heer Meyer getoond had. Het bezoek aan Burgers Dierenpark kwam enigszins tegemoet aan de ondervonden teleurstelling. De stemming was overigens uitstekend.
De Secr., Y. A. DE BOER.
P.S. Voor de imkersdag bestond heel weinig belangstelling.
______________________________


WESTLAND. Zoals onze afspraak was, heeft de afd. drie bezoeken aan verschillende bijenstanden gebracht.
Zaterdag 25 Juni bij den Heer Wagner op de gemeentelijke Buitenschool
te Scheveningen. Alle aanwezigen hebben genoten van de prachtige stand en van het "reuzen"volk in een glazen kast in de school.
Zaterdag 9 Juli bezoek bij dhr. Jansz te Voorburg aan diens bijenstand in zijn prachtige tuin achter zijn woning. Jammer dat het weer het niet toeliet enige kasten te openen.
Zaterdag 16 Juli bezoek bij dhr. Vermeulen op diens uitgebreide stand achter "de Naald" te Rijswijk. Hier bleek alras, dat de honingopbrengst deze zomer zeer slecht zal worden. Doch wel werd aan de bezoekers getoond welk een invloed de bijen hebben op de fruitteelt, gezien de warenhuizen met prachtige pruimen en perziken, welke in overvloed aanwezig waren.
Alle drie bezoeken hadden een geanimeerd verloop en werd met verschillende nieuwe leden uit het Westland kennis gemaakt. Binnenkort zal nu weer de eerste ledenvergadering plaats hebben, hopelijk gevolgd door een praatavond, om hetgeen we deze zomer met onze bijen hebben beleefd, te kunnen bepraten. Een mededeling hiervan zal aan de leden worden verzonden.
A.J. LAMMERS, secretaris.
______________________________


HEINO. De Bijen-, Honing-, Bloemen-, Fruit-, Groente- en Floraliatentoonstelling wordt gehouden op 10, 11 en 12 September a.s. in het St. Jozefsgebouw te Heino. Secr.-Penningmeester is dhr. J. J. Hoppen, A. 99, Heino, waar tevens programma's gratis verkrijgbaar zijn. Alle omwonende leden worden uitgenodigd deze tentoonstelling te bezoeken of er in te zenden. Fraaie prijzen worden beschikbaar gesteld.
______________________________


RENKUM. 22 Juli was voor de leden en hun dames een onvergetelijke dag. Om 6 1/2 uur vertrok de mooie 30-persoons autobus en een luxe auto uit Renkum naar Rotterdam, Naaldwijk, Den Haag en Scheveningen, met 13 Dames en 23 Heren, begunstigd door heerlijk zomerweer. Voorbij Gouda werd het eerst bij een uitspanning aangelegd, waar de inwendige mens wat is versterkt en waar enkele dames en heren zich een aardig vliegtochtje lieten welgevallen. Vandaar ging het naar Rotterdam, waar wij een schitterende tocht van ongeveer 1 uur door de havens naar Waalhaven en terug maakten. Van hier ging het naar het Westland, waar in Naaldwijk de rijksproef tuin werd bezichtigd met haar warme druivenkassen enz. Al heel spoedig hadden een, paar leden een goed adres gevonden waar men druiven kon kopen en eten ; wie zou in het Westland nu geen druiven eten? Velen namen ook een tros mee voor de thuis achtergebleven fam.-leden. Daarna ging de reis naar Den Haag, waar het zeer mooie museum Mesdag werd bezichtigd, dat in een woord schitterend genoemd mag worden en de kleine entree dan ook dubbel waard is, terwijl Scheveningen ons einddoel was waar wij tegen 5 1/2 uur aankwamen en waar ongeveer 2 uur werd gepauzeerd en velen onzer leden van de
strandgeneugten konden genieten. ± 7 uur ging het weer huiswaarts over de mooie nieuwe wegen tot Utrecht, waar wij de vermakelijkheden der Utrechtse kermis eens van nabij konden gadeslaan. Tenslotte ging het full speed naar Renkum, waar wij tegen 11 1/2 uur arriveerden. Het was voor de leden en hun dames een onvergetelijke dag, en al is de honingoogst nu dit jaar slecht, zo'n uitgaansdag maakt alles weer goed.
Dergelijke tochten kan ondergetekende dan ook zeer aanraden.
W. BEEKHUIZEN, Secretaris.
______________________________


VRIEZENVEEN.
In de nacht van 11 op 12 Aug. overleed op 69-jarige leeftijd onze Secr.-Penningm., de Heer H. ABBINK Jzn., na meer dan 25 jaar deze functie met alle mogelijke plichtsbetrachting en stiptheid te hebben vervuld.
Dat zijn aanzien bij de leden in ere was, mocht weer blijken op delaatste Algem. Verg., waar hij voor de zoveelste keer bij acclamatie ', herkozen werd.
Hij was de leider onzer Afd. en mocht haar steeds in ledental zien toenemen, node zal hij vervangen kunnen worden. Zijn aandenken zal steeds bij onze Afd. in dankbare herinnering blijven.
HIJ RUSTE IN VREDE.
AFD. VRIEZENVEEN.
______________________________


OMMEN. Extra suiker. Imkersdag. Op de ledenvergadering d.d. 25 Juli l.l. werd door ruim 50 leden 1400 k.g. accijnsvrije suiker besteld, die 9 Aug. werd verstrekt.
Aan de Imkersdag kan door de leden onzer Afdeling geen deel genomen worden, omdat hij midden in de roggebouw en wat daarmede annex is, valt. Tijd is op 22 Augustus voor het gros der leden-landbouwers dan niet beschikbaar.
De bibliotheek is thans aanwezig op de Landbouw-Coop. O.L.M. Kosten teruggebracht op 2 1/2 ct. per boek per week.
FICK, secr.