Korfvlechterij en kasten maken.


De lange avonden zijn weer in aantocht en hiermede voor den bijenhouder de tijd van opknappen van zijn bijenwoningen als kasten en korven, schoonmaken van niet meer benodigde gereedschappen enz. Ook voor het nazien en herstellen van ledige woningen is het nu de tijd. Stel dat niet uit tot het volgende voorjaar, want dan is het noodzakelijk dat alles gereinigd en zonder gebreken voor 't grijpen staat. In de thans beschikbaretijd is het ook wenselijk nieuw materiaal aan te maken, wat tevens gemeenschappelijk door de leden ener afdeling kan geschieden. In de regel is er wel bij een der leden een geschikte ruimte om zich bezig te houden met dit gemeenschappelijk maken van bijenwoningen, want allicht is er, vooral ten plattelande, onder de leden een landbouwer, die genoeg ruimte op de deel heeft en dit een of tweemaal per week wil afstaan.
Vooral als een aantal bijenmannen zich onledig houden met het vlechten van mooie 5 c.m. dikke korven, is het een aardig gezicht hoe ieder bezig is om de meest mooie korf uit enige schoven (ongedorst) roggestro te toveren. Dat gaat natuurlijk niet in één avond en is ook niet nodig, want haastige spoed is zelden goed.


Een dergelijke gezellige samenwerking had indertijd plaats in- Hengelo Ov., waar de afdeling een schuurtje wist te bemachtigen. Bijgaande foto geeft hiervan een beeld en ziet men een gedeelte der leden bezig. Het resultaat kan men zien, want enige dikwandige korven met spongat voor voeren zijn reeds klaar, terwijl andere nog onafgewerkt zijn. De middelste man, met de rug tegen de deurpost, legt de laatste hand aan een boogkorf. Verder staan op de voorgrond twee afgewerkte 8-raams kastjes met een honingkamer, waarin 6 breede raampjes voor zogenaamde spekraten.

Het geheel geeft een beeld van wat gezamenlijk werk kan tot stand brengen. Hoofdzaak is, dat men goed materiaal gebruikt en met zorg werkt, echter behoeft dit materiaal niet duur te zijn. Kan men betrekkelijk goed in de portemonnaie tasten, dan koopt men nieuw hout voor het maken van kasten. Is men aan meer zuinigheid gebonden, dan kan men hiervoor geschikte kisten slopen en de verkregen planken op de juiste maat zagen. Voor den kleinen landmanimker moet het hout niet duur zijn. Allerlei kisthout van Persil, Sunlightzeep en dergelijke is goed en men kan er wonderen mee doen. Voor het vlechten van korven is roggestro aangewezen, wat op het platteland ook niet duur is. Een goede mal, vooral voor het bovenste deel van de korf, is echter gewenst. Indertijd is de mobielkorf Twenthe ontstaan. Dit is een enkelwandige kast met stroringen omvlochten, zodat het eerste aanzicht wel iets van een vierkante korf heeft. Deze kast werd, als ik me niet vergis, ontworpen door de Heren te Veldhuis en Frankenhuis en stond op de bijenstand van eerstgenoemde te Boekelo en het gehele jaar door op een bijenbascule voor het doen van waarnemingen. Of de kast voldaan heeft heb ik later niet gehoord.

De foto bij dit artikeltje is reeds van oude datum, doch het doel is het gezamenlijke korfvlechten en kasten maken te bevorderen. Van de daarop voorkomende personen zijn reeds enkele overleden. Zittend links vooraan Terbeek; daarachter, staande met korf, Keizer; met raampje, Brunnekreef; Elout; Elferink; twee broers Nijhuis.
Imkers, volgt hun voorbeeld en benut de lange avonden, ook op ander verenigingsgebied. Schrijft desnoods een onderling wedstrijdje uit wie de mooiste korf vlecht of een handig kastje timmert en schildert. Veel succes. Van de zomer hebt u het practische nut er van.

ZEIST.
H.R. BRIEDé.