Vragenrubriek.


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dansluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nutkunnen zijn worden beantwoord.

Vraag 457. Mijn volken hebben in geringe mate last van bijenluizen. Zijn hieraan nadelige gevolgen verbonden? Kan er ter bestrijding iets tegen gedaan worden?
I.S. te B. (Z.)
Antwoord: Bijenluizen zijn zo groot als een kleine speldeknop en zijn ronde bruinachtige beestjes. De luis zit vooral graag op de koningin. Er zullen wel geen nadelige gevolgen aan verbonden zijn, doch het volk zal er wel enige hinder van ondervinden. Het beste middel om de luizen te keren, is de kasten goed zindelijk te houden. Is de moer erg met luizen bezet, dan doet men haar in een kluisje, houdt dit boven een blad papier en gaat daarna de koningin beroken. De luizen vallen nu op het papier en kunnen met het papier verbrand worden. Tabaksrook is een goed middel ervoor.
Is het volk sterk met luizen bezet, dan legt men op de bodemplank ook wel een vel papier, dat met naphtaline bestrooid wordt. Men zal de volgende morgen het grootste aantal der luizen op het papier vinden liggen. De luizen worden dan verbrand. Als men dit middel nog eens wil herhalen, dan wacht men er een dag of acht mede om te voorkomen, dat de bijen of het broed door de scherpe naphtalinereuk er nadeel van zouden ondervinden.


Vraag 458. Ik heb wat was verzameld, waarvan ik boensel wil maken om mijn meubels te boenen. Hoe moet ik dit aanleggen om een goede samenstelling van boensel te krijgen?
I. de B. te St. K. (Z.)
Antwoord: Om meubelen op te frissen neemt men wel een samenstelling van 30 delen gele was, 10 delen witte was, 46 delen terpentijn, 10 delen medicinale zeep. Men smelt de zeep in 150-200 delen water. Dan voegt men de overige stoffen bij en roert ze om.
Ook is er nog een andere samenstelling, die bestaat uit: 40 delen lijnolie, 4 delen spiritus, 16 delen azijn, 2 delen chloorantimoon, 1 deel chloorammonium, 8 delen kamferspiritus. Hierin wordt dus geen was verwerkt.


Vraag 459. Ook heb ik een stukje witte was gemaakt. Het is echter niet zuiver wit, daar er nog een gele tint in zit. Heeft zulk
was een hogere waarde? Kan men daar soms iets beters van maken dan boensel ?
I. de B. te St. K. (Z.)
Antwoord: De waarde van witte was of mooie zuivere gele was zal niet veel uiteenlopen. Van mooie was zal men liever politoerwas maken, waarvan de samenstelling is
1/4 k.g. gele of witte was, 1/4 k.g. colophonium, 1/4 k.g. terpentijnolie. Was en colophonium worden samengesmolten en dan wordt de terpentijnolie bijgevoegd. Dit politoerwas dient voor het wrijven van de vloer en van meubelen.


Vraag 460. Zijn de bloesems van kastanjebomen en herik goede drachtplanten?
P.A.J.H. te U. (U.)
Antwoord: In de bloeikalender samengesteld door dhr. L. J. van Rhijn te Wageningen worden in "Joustra's Bijenboek" de kastanje (aesculus hippocastanum) en de herik (sinapis arvensis) genoemd als goede stuifmeel- en honinggevende drachtplanten.

Vraag 461. Ik heb 2 kasten, die sterk bevolkt zijn. Ze zijn zeer steeklustig. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Op het ogenblik zijn zij natuurlijk in de winterrust en heeft men er geen last van, doch in de afgelopen zomer vlogen al direct een paar bijen om je oren om te gaan steken en dan volgden er meer, als . men in de buurt der kasten kwam. Is er een manier om ze dat af te leren? Ligt de oorzaak misschien bij de moer? Is het euvel te verhelpen door een andere moer in te brengen?
P.A.J.H. te U. (U.)
Antwoord: Op sommige tijden gedurende de dracht en vooral op koolzaad en heide kunnen de bijen zeer steeklustig zijn. Ook hangt dit wel eens van de weersgesteldheid af, of van de behandeling. Een manier om zo min mogelijk steken op te lopen, is rustig in de bijen te werken zonder rukken, stoten of zenuwachtige bewegingen. Het kan ook van het ras afhangen en is het euvel te verhelpen door invoering van een andere moer. In de regel behoren de steeklustigste volken niet tot de slechtste honinghalers.

Vraag 462. Hoe verklaart U, dat een mijner volken op de hei 3 k.g. honing in de honingkamer verzamelde, terwijl van alle andere volken, waaronder sterkere dan deze, de honingkamer leeg was?
J.A.W. te E. (Dr.)
Antwoord: Waarom één volk van U op de hei 3 k.g. honing in de honingkamer verzamelde, terwijl dit sterkere volken niet deden, is moeilijk een verklaring te geven. Als men 100 kasten controleert, heeft men tijdens een honingdracht ook wel honderd verschillende uitkomsten. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals ijver en verzameldrift van het volk, het vlugger vinden van een honingbron, toestand van het broednest en honingvoorraad beneden, levensduur, enz.

Vraag 463. Een mijner kennissen gaf ik verleden jaar een raampje heideraathoning. Na gebruik kregen 2 leden van het gezin, volgens hun verklaringen, blaartjes in de mond, gepaard gaande met een min of meer pijnlijk gevoel. Wat kan hiervan de oorzaak zijn geweest?
J.A.W. te E. (Dr.)
Antwoord: Heidehoning is altijd wat scherp. Misschien hadden de gebruikers van de honing een gevoelig gehemelte, waardoor er blaartjes na het nuttigen van de honing ontstonden. Ook na het gebruik van appels, vooral goudreinetten, kan door het prikkelend zuur van deze appelsoort gevoelig tandvlees optreden.

Vraag 464. Kan ieder aan het examen voor bijenteelt deelnemen? Indien dit het geval is, waar kan men dan, volgens Uw mening, het best onderwijs nemen om zich hiervoor te bekwamen? Hier in de buurt woont een landbouwleraar met akte bijenteelt.
J.A.W. te E. (Dr.)
Antwoord: Iemand, die aan het examen in bijenteelt wil deelnemen, zou ik aanraden: richt U rechtstreeks tot Dr. Ir. A. Minderhoud, rijksbijenteeltconsulent te Wageningen, die U alle gewenste inlichtingen kan geven. In de laatste tijd zijn er enkele wijzigingen voor de deelnemers aan dit examen aangebracht. Vroeger waren hieraan enkele voorwaarden verbonden. De landbouwleraar met bijenteeltdiploma zou U bij het onderwijs ter zijde kunnen staan.

A. OONK.

Tot het examen worden voortaan alleen zij toegelaten, die een Rijksopleidingscursus hebben gevolgd.
RED.