Verenigingsnieuws.



Hoofdbestuursleden en ambtenaren der Vereniging.
Mr. L. R. J. ridder van Rappard, Kerk-Avezaath, Voorzitter.
Joh. A. Joustra, Jan v. d. Heijdenstraat, Amersfoort, Secretaris. Groep I Johs. Schaafsma, Westerzand.
Groep II H. Thiel, H.d.S., Oosterhesselen.
Groep III Joh. v. d. Berg, Oudestraat, Kampen.
Groep IV J. B. Loonen, Benteloo Delden.
Groep V Hendr. Chr. Versteeg, Sprengen Apeldoorn.
Groep VI G. J. Meijer, Babberich.
Groep VII vacature.
Groep VIII R. ter Brugge, Kennemerstraatweg A 124, Heiloo.
Groep IX vacature.
J. v.d. Bend, Directeur afd. Handel, Bijenhuis, Wageningen.
L.J. van Rhijn, Bibliothecaris, Landbouwhogeschool, Wageningen.

Opleidingscursus in bijenteelt voor tuinbouwvakonderwijzers.
De Rijksbijenteeltconsulent deelt ons mede, dat door hem op Vrijdag 6 Januari 1939 te Hoorn een opleidingscursus in Bijenteelt voor tuinbouwvakonderwijzers zal worden geopend.
De lessen zullen gegeven worden in de Rijkstuinbouwwinterschool aldaar, voorlopig van 18 tot 20 uur.
De cursus bestaat uit 50 lessen.
Tot deze cursus kunnen worden toegelaten de personen, die het diploma voor Tuinbouwvakonderwijzer bezitten.
Aanmeldingen en verzoeken om inlichtingen te richten tot Dr. A. Minderhoud, Ericaplein 5, Wageningen.

Uniform afdelingsreglement.
Tal van afdelingen deden ons mededeling, dat tot ongewijzigde aanneming van het uniform afds.-regl. werd besloten, doch velen lieten nog niets van zich horen. Laten zij, die nog geen bericht zonden, dit nu dadelijk doen, eventueel vergezeld van een bestelling op de reglementen, welke ongeveer 10 ct. per exemplaar zullen kosten. Bij latere bestelling kan deze lage prijs niet gehandhaafd blijven omdat dan een nieuwe druk nodig is. De aanbieding geldt tot uiterlijk 1 Februari 1939.
Afdelingen welke een eigen regl. wensen te behouden of wijzigingen in het uniform regl. voor hun afdeling wensen, moeten deze in duplo en getekend door voorzitter en secretaris voor goedkeuring inzenden. Met het drukken der reglementen wordt uiterlijk 1 Februari 1939 begonnen.

Koninklijke Goedkeuring.
De in de Alg. Verg. van 1938 gewijzigde statuten werden op 16 December 1938 onder no. 64 Koninklijk goedgekeurd. Zij treden dus van die datum af in werking.

Opgave leden.
Bij opgave van leden gelieve men steeds te vermelden of het een nieuwof een zgn. nagekomen lid is. Men vermelde de namen en adressen uitsluitend op de achterzijde van het girostrookje en wel op het strookje b ij. Abuizen zijn dan uitgesloten.

Uitslag verkiezing Hoofdbestuurslid Groep VII.
Uitgebracht werden 92 geldige stemmen Volstrekte meerderheid 47. F. W. Beekhuis van Till 43 stemmen; C. v.d. Brink 28 stemmen; A. van Rooijen 18 stemmen; H.G. de Leeuw 3 stemmen. Teruggetrokken W. v.d. Broek en. E.C. Drost.
Herstemming tussen de Heren Beekhuis van Till en van den Brink. 2 afdelingen namen niet aan de stemming deel.

Bibliotheek.
Hiermede doe ik het beleefd verzoek de boeken zo spoedig mogelijk terug te zenden. Gehouden is o.a.:
Afd. III N. 1. Attridge Bijenhouderij in Zuid-Afrika,
E III N. 25. J. Klein, Moderne Bienenzucht, en
IV N. 21. Seith, F., Practische Anleitung zur Selbstanfertigung von Bienenwohnungen.
Zoveel mogelijk wordt aan de aanvragen voldaan, maar van meerdere boeken is slechts één exemplaar. Die moeten na drie weken terug zijn. Sommige zijn door 3 leden gevraagd. Die boeken moeten op tijd ingeleverd worden. Ik laat er dan bijvoegen: voor drie weken.

Het tweede deel van het register van de Schweizerische Bienenzeitung is verschenen en besteld, zodat nu alle bijdragen van 1865 tot en met 1937 zonder moeite kunnen worden gevonden. De studie van oude jaargangen is voor allen van belang, onverschillig of zij eerst kort of reeds lang de bijenteelt beoefenen. De Bibliotheek heeft slechts de jaargangen van 1888, 1890, 1901, 1921 tot en met 1937. Ontbrekende jaargangen zijn altijd welkom, soms worden deze als oud papier opgeruimd.
De uitgave van Bienenvater is met ingang van 1 October l.l. geëindigd.. Het was de 70ste jaargang; ook van dit tijdschrift ontbreken veel jaargangen. Vooral zou ik gaarne jaargang 1917 hebben.
De Bibliothecaris, L.J. VAN RHIJN.

Voorstellen Algemene Vergadering.
Voorstel Hoofdbestuur om ook in 1939 een eventueel tekort van het Ned. Honigcontrôlestation te doen dekken door het voor dit doel ter beschikking gestelde reservefonds in afwachting van de plannen van de Rijksmerkcommissie.
Voorstel Hoofdbestuur. De A.V. machtigt het Hoofdbestuur tot aanschaffing over te gaan van een machinale suikermenginstallatie tot een maximum bedrag van f 3.000.Toelichting. De groei der vereniging en het daarmede verband houdende grotere kwantum benodigde bijensuiker eist een vlottere aflevering. Met de huidige middelen is het tempo van aflevering niet hoger op te voeren. Wanneer machinaal gemengd wordt, zal niet alleen vlotter kunnen worden gewerkt, doch ook nog besparing van lonen mogelijk zijn.
Voorstel Afd. Assen en Omstr. De Algemene Vergadering draagt het H.B. op maatregelen te treffen, dat de gegevens voor de najaarslevering van accijnsvrije suiker in het maandschrift van Augustus worden gepubliceerd en voor 10 Aug. aan H.H. afdelingssecretarissen worden toegezonden.
Toelichting. Door afd. Assen en Omst. wordt, na ontvangst der toegezonden bescheiden, met de grootst mogelijke spoed betracht de suikerbestellingen in haar uitgebreid rayon in ontvangst te nemen en door te zenden. Najaar 1938 kwam de suiker eerst 3 Oct. in haar bezit, zodat aflevering aan de leden niet voor de 5de October kon geschieden.
Prae-advies H.B. Het H.B. is hiertoe gaarne bereid, indien en voorzover de betreffende beschikking vóór 10 Augustus afkomt, hetgeen in 1938 eerst op 24 Augustus 't geval is geweest.

Voorstel Afd. Ommen. In Art. 25 Huish. Reglement worden de woorden "met een maximum van zes" geschrapt.
Toelichting. Waar voor ieder lid quotum betaald moet worden, behoort de meerdere financiële steun aan de Vereniging in de vorm van meerdere stemmen op de Algem. Verg. te worden vergoed.

Voorstel Afd. Ommen. Het punt "Beleid Hoofdbestuur" worde wederom geregeld als een agendapunt der Algemene Vergadering behandeld, hetgeen worde vermeld in Art. 26 Huish Regl.
Toelichting. Waar vertrouwen behoort te bestaan van het H.B. in de leden en omgekeerd, kan het belang der Vereen. alleen gediend zijn bij een bespreking van het Beleid van het H.B. Niet-behandeling is o.i. in strijd met Art. 10 der Statuten.
Prae-advies H.B. Het H.B.ontraadt beide voorstellen op grond van de argumenten welke het vorig jaar bij de nieuwe statuten en het huish. regl. reeds uitvoerig zijn toegelicht. Ter toelichting diene nog, dat voor kritiek op het beleid van het Hoofdbestuur voldoende gelegenheid bestaat bij de rondvraag.

Voorstel Afd. Vries-Zuidlaren. De alg. ver., van oordeel dat èn ter vergemakkelijking van de voorschriften ten opzichte van de accijnzen èn om grote besparing in de kosten van verzending, de voor de leden der Vereniging in het Noorden benodigde bijensuiker te Groningen wordt gedenatureerd en van hieruit rechtstreeks individueel aan de leden wordt verzonden. Vraagt het H.B. maatregelen te nemen, welke tot dit doel leiden.

Voorstel Afd. Vries Zuidlaren. De Algemene Vergadering draagt aan het H.B. op de suikervoorziening voor de leden in de drie Noordelijke provincies vanuit Groningen te doen plaats hebben.
Toelichting. Het kan niet gezegd worden, dat de suikervoorziening uit Wageningen aan redelijke eisen voldoet en geen wonder, de zeer grote bestellingen die er in de laatste jaren worden gedaan, nemen steeds meer tijd en ook ruimte in beslag, welke een vlug afwikkelen hiervan niet bevorderen. Verder wordt in overweging gegeven individuele toezending aan de leden. Vroeger, toen er geen sprake was van geleidebiljetten, ging het voor de afdelingsbesturen nog, thans is het, wil men aan al de voorschriften van de zijde van de belastingambtenaren voldoen, geen doorkomen aan, vooral niet voor die afd., die niet op een centraal punt zijn gevestigd. Doordat er zelfs uit de kleinste plaatsen uit de drie N. Provincies op Groningen beurtdiensten zijn, was dit zeer gemakkelijk goed uit te voeren. Tenslotte de grote besparing. De vracht die op de suiker rust welke onze afd. ontvangt is meer dan een gulden; de vracht, die de verschillende beurtdiensten berekenen is niet meer dan 30 cent per baal. Bovendien zijn er te Groningen een drietal raffinaderijen, zodat ook de vracht raffinaderij-Wageningen vervalt. Aanneming van het voorstel Vries-Zuidlaren zal dan ook niet alleen een grote besparing aan alg. onkosten meebrengen en de afds.-besturen zeer in hun werkzaamheden ontlasten. Aangezien voor behandeling 15 afd. nodig zijn, vragen we adhesie-betuiging.
Prae-advies H. B. Het H.B. meent de voorstellen te moeten ontraden. 1e. Omdat de Vereniging voor Bijenteelt als vrijdomgenietende aansprakelijk blijft voor totale levering.
2e. Aankoop van suiker uitsluitend van vooraf bepaalde industrieën, zou elke concurrerende offerte buitensluiten.
3e. Verwerking en verzending vanuit drie centrale punten zou mogelijk iets goedkoper komen in vrachten, doch anderzijds 3 maal kosten meebrengen van pakhuishuur, gereedschappen en personeel, en toezicht van ambtenaren op de denaturering.
4e. De Afdelingen genieten een marge van 2 cts. per k.g. en kunnen daaruit dus bestrijden de onkosten aan distributie verbonden. Gezien het feit dat de bruto marge welke door de Vereniging te Wageningen berekend wordt belangrijk lager is dan 2 cts. per k.g. en hieruit alle onkosten van mengmiddelen, werklonen, vrachten en administratie bestreden worden, kan de marge van 2 cts. per k.g. voor de Afd. toch alleszins voldoende worden genoemd.
Het is aan het Hoofdbestuur bekend, dat aanvragen van derden voor vrijdom tot denaturering van suiker zijn afgewezen.
Het H.B. bereidt middelen voor om spoedige levering te bevorderen door het aanschaffen van een mengmachine met grote capaciteit.
Het Hoofdbestuur kan er voorts niet mede instemmen, dat de suikerlevering te Wageningen niet aan redelijke eisen voldoet.