VRAGENRUBRIEK.


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk teWarnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dansluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nutkunnen zijn, worden beantwoord.

Vraag 483: Ik heb in mijn omgeving in het voorjaar een flinke hoeveelheid koolzaad. Dit bloeit in de laatste week van April tot half Mei en van eind Mei af weer mosterdzaad. waarvan de bloei wat langer duurt, omdat alles niet gelijktijdig wordt gezaaid. Dan ga ik naar de hei. Wanneer moet ik omzetten? Wanneer ophouden met voeren?
T. R. te N. S. (Gr.)
Antwoord U moet omzetten als het volk voldoende sterk is, dus alle ramen flink bezet zijn met bijen. Ik zou als volgt te werk gaan (zie ook vraag 468 en wat hierboven door dhr. J. te R. over het reizen naar koolzaad gezegd is). U plaatst een kamer gevuld met kunstraten onder de bevolkte broedkamer, doch zonder rooster. De bijen gaan dan vanzelf naar beneden, als de gelegenheid daartoe gunstig is. Is de benedenkamer flink bezet en vrij goed uitgebouwd en van een tamelijk broednest met wat honingvoorraad voorzien, dan overtuigt U zich, of de koningin beneden is. Is het weer dan goed, dan kunt U een rooster tussen de beide kamers leggen. Dit moet U echter niet te vroeg doen, doch alleen bij gunstig weer en een goed uitgebouwd en flink ontwikkeld broednest. Zodra er wat voor de bijen te halen is, houdt U met voeren op. U behoeft dus niet met voeren door te gaan, totdat U omzet.

Vraag 484: Kan men bijenkasten met carbolineum bestrijken, of hebben de bijen hier een afkeer van?
H. M. te G. (Dr.)
Antwoord: Bijenkasten worden wel met carbolineum bestreken, vooral als zij nieuw zijn. Dit carbolineren geschiedt dan enige tijd van te voren vóór het in gebruik nemen der kasten. Neemt men ze in gebruik, dan moet de lucht er af zijn. Bevolkte kasten kunnen ook gecarbolineerd worden, doch dan heeft men enkele reservekasten in voorraad, waarin tijdelijk de bijen kunnen worden overgebracht.

Vraag 485: Welke houten doppen zijn het beste te gebruiken voor de koninginneteelt, die met een randje, welke men door het latje steekt, of die door middel van een spijkertje aan het latje hangen?
J. M. R. te 't Z. (N.H.)
Antwoord: Hierin zal wel weinig verschil bestaan. Hoofdzaak is, dat ze goed stevig aan het latje worden bevestigd.

Vraag 486: Kan een bevruchte koningin ook steken, zonder dat dit haar het leven kost? Ik heb mij wel eens door een onbevruchte koningin laten steken, doch dan bleef de angel heel.
J. M. R. te 't Z. (N.H.)
Antwoord: In tegenstelling met de bijen heeft de koningin een angel zonder weerhaken. Als zij gestoken heeft, kan zij zonder beschadiging de angel dus weer terugtrekken. Een bevruchte koningin kan ook wel steken, zonder dat zulks haar het leven behoeft te kosten.

Vraag 487: Is de bijenkast, die in Amerika bekend is onder de naam "Modified Dadant hive" geschikt voor gebruik hier te lande? Is zij hier verkrijgbaar?
A. J. D. te R. (Z.H.)
Antwoord: Of de gewijzigde Dadant bijenkast voor het gebruik hier te lande geschikt is, kan ik U niet zeggen. Zij zal hier in de handel wel niet verkrijgbaar zijn. Heeft een onzer lezers hiermede misschien ervaringen opgedaan?

Vraag 488: Ik heb op mijn bijenstand last van diertjes, die zo groot zijn als een kleine mol. Zij zijn van boven bruin en aan de onderkant wit. Zij kunnen geweldig stinken als een bunzing en vreten door alles heen. Ik ken de naam niet. Ik heb al eens geprobeerd ze in een muizenval te vangen, maar daar willen zij niet op. Weet U misschien raad om deze dieren te verdrijven?
H. G. W. O. te B. bij G. (Gld.)
Antwoord: Het diertje, dat U beschrijft, zal wel de wezel zijn, dat een schuw marterachtig roofdiertje is. In een muizenval zult U ze wel niet kunnen vangen, omdat zij daarvoor te groot zijn. Misschien gaat het in een rattenval gemakkelijker, of in vallen, waarvan het deksel dicht slaat, als zij naar binnen gelopen zijn.

Vraag 489: Mag men de honingkamer, als hierin honing zit, in de kast laten staan bij het terugreizen van de hei, of moet men die er afnemen?
F. te B. te B. bij G. (Gld. )
Antwoord: Men mag een honingkamer met honing gerust in de kast laten staan tijdens het reizen. Als met oordeel gereisd wordt, zal de honing er niet van te lijden hebben, omdat alles goed door de bijen is vastgekit.

A. OONK.