Verenigingsnieuws.


ALGEMENE VERGADERING
op Maandag 8 Mei 1939 in Hotel Noord-Brabant, Vredenburg te Utrecht om 10.30 uur.

Agenda:
1. Opening.
2. Notulen.
3. Ingekomen stukken en mededelingen.
4. Voorstel Hoofdbestuur om een eventueel tekort over 1939 van het Ned. Honingcontrôlestation, voor zover het eigen leden betreft, te doen dekken uit het voor dit doel ter beschikking van dat station gestelde reservefonds.
5. Voorstel Hoofdbestuur. De A.V. machtigt het Hoofdbestuur tot aanschaffing over te gaan van een machinale suikermenginstallatie tot een maximum bedrag van f 3.000.Toelichting. De groei der vereniging en het daarmede verband houdende grotere kwantum benodigde bijensuiker eist een vlottere aflevering. Met de huidige middelen is het tempo van aflevering niet hoger op te voeren. Wanneer machinaal gemengd wordt, zal niet alleen vlotter kunnen worden gewerkt, doch ook nog besparing van lonen mogelijk zijn.
6. Voorstel Hoofdbestuur. Het H.B. stelt voor om een stukje grond, groot plm. 10.80 m.², van de tuin van het Bijenhuis te verkopen voor de som van f 200.- plus de kosten. Toelichting. De eigenaar van het belendende perceel verkrijgt daardoor een wat ruimere toegang tot zijn eigendom.
7. Voorstel Afd. Ommen. In Art. 25 Huish. Reglement worden de woorden "met een maximum van zes" geschrapt. Toelichting. Waar voor ieder lid quotum betaald moet worden behoort de meerdere financiële steun aan de Vereniging in de vorm van meerdere stemmen op de Algem. Verg. te worden vergoed. Prae-advies H. B. Het H.B. ontraadt dit voorstel op grond van de argumenten welke het vorig jaar bij de nieuwe Statuten en Huish. Regl. reeds uitvoerig zijn toegelicht.
8. Rapport van de commissie belast met het nazien van de boeken der verschillende afdelingen over 1938 en de notulen 1938 (zie April-no. 1939 *), en benoeming commissie 1939.
9. Balans, Winst- en Verliesrekening en Verslag 1938 - Afd. Handel. idem idem idem - Afd. Suiker.
idem idem idem - Afd. Verzekering.
idem idem idem - Afd. Vereniging.
10. Vaststelling plaats Algemene Vergadering 1940. Voorstel H.B. Utrecht.
11. Begroting 1940.
12. Rondvraag en sluiting.
14 Maart 1939.
KERK-AVEZAATH, Mr. L. R. J. RIDDER VAN RAPPARD, Voorzitter. AMERSFOORT, JOUSTRA, Secretaris.

Afdelingen moeten de naam en het adres van hun afgevaardigde en diens plaatsvervanger (één voor elke afd.) op het daartoe toegezonden formulier invullen en dit formulier uiterlijk 29 April a.s. in het bezit stellen van den alg. secr. te Amersfoort.
De presentielijst ligt vanaf 9.30 uur ter tekening in het vergaderlokaal.
Afgevaardigden worden verzocht in de voorste helft van de zaal plaats te nemen. Belangstellende leden zoeken liefst een plaatsje in de achterste helft.
N.B. Onmiddellijk na de koffietafel zal dhr. Beekhuis van Till, lid van het Hoofdbestuur, een lezing houden over "nieuwigheden 1938"; daarna gedachtenwisseling en voortzetting agenda.

*) Op de aan de afdelingen toegezonden agenda is abusievelijk vermeld Mei-no. 1938.

-0-


Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering van 8 Maart 1939.
Aanwezig alle leden, behalve Ir. Bosma. Ook Dr. Minderhoud is aanwezig.
Na de gebruikelijke begroeting, speciaal aan het nieuwe H.B.-lid Beekhuis van Till, wordt als lid van het Bestuur N.H.C.S. benoemd Mr. v. Rappard. Als vertegenwoordiger der ver. op de A.V. van dit station wordt dhr. Versteeg aangewezen. De regelingscommissie van de tentoonstelling-congres 1941 zal te Zürich eens poolshoogte nemen. Op een verzoek afd. Hoekse Waard wordt besloten, dat secretaris en Directeur zullen zien, wat voor de tentoonstelling aldaar kan worden afgestaan. Op verzoek afd. Zeist wordt besloten aan de afdelingen welke dit met een gemotiveerd schrijven verzoeken een lijst afds.-secretarissen toe te zenden. Een subsidie van f 12.50 voor de Amersfoortse markt wordt toegekend, mits Kring Amersfoort een evengroot bedrag ter beschikking stelt.

De Voorzitter doet voorts uitvoerige mededelingen over de vergaderingen van de Rijksmerkcommissie. De commissieleden hadden nogal uiteenlopende meningen, waaruit ten slotte een door den Voorzitter mogelijk geacht voorstel werd geboren. Waar dit voorstel nog eerst met andere organisaties zal moeten worden besproken, kan het nog niet worden gepubliceerd of op andere wijze bekend gemaakt. Mocht echter deze poging mislukken, dan zal dit de laatste keer zijn, dat het H.B. zich met deze materie nog zal bezighouden. Het H.B. meent echter, gezien het door de R.M.-commissie ingediende rapport, de conclusie te mogen trekken, dat met een gewijzigde financiële basis het gebruik van het R.M. beduidend zal kunnen toenemen en dan in de praktijk zijn waarde zal bewijzen.
De notulen worden vervolgens goedgekeurd, nadat de Voorzitter op een vraag van dhr. Meijer had medegedeeld, dat dhr. Buitenhof het verlangen te kennen gegeven heeft om over samengaan van beide verenigingen te beraadslagen. Op verzoek van Dr. Minderhoud is spreker daartoe overgegaan, doch deze conferentie is op niets uitgelopen.

Van de afdelingsvoorstellen voor de A.V. is dat van Ommen om het stemmenaantal der afdelingen niet te limiteren tot 6, juist voldoende ondersteund. Het zal dus een plaats op de agenda krijgen, doch het H.B. blijft er tegen. Op de agenda zal tevens een voorstel van het H.B. worden geplaatst om een strookje grond van de tuin van het Bijenhuis ter grootte van ± 10.80 m.² te verkopen voor de prijs van f 200.- plus kosten.

Besloten wordt bij wijze van proef op de A.V. direct na de koffietafel een lezing te houden met gedachtenwisseling. Dhr. B. v. T. verklaarde zich bereid een inleiding te houden. Na de gedachtenwisseling voortzetting der vergadering.
Er moet een vice-voorzitter worden benoemd. Na enige malen stemmen wordt, nadat dhr. Thiel gekozen is en bedankt heeft, dhr. ter Brugge gekozen met 5 stemmen. Op dhr. Versteeg werden 4 stemmen uitgebracht. Tot lid van de commissie van Bijstand afd. Handel werd benoemd, wederom na enige malen stemmen, dhr. Meijer met 6 stemmen tegen 3 op dhr. Versteeg.
De balansen en winst- en verliesrekeningen en de verslagen werden vervolgens goedgekeurd. Voor het Maandschrift zal voor 1940 een hoger bedrag beschikbaar worden gesteld, aangezien het plan bestaat dit orgaan belangrijk te verbeteren.

Aangezien geen enkele afdeling zich tot nu toe bereid verklaard heeft de Imkersdag in 1939 te organiseren, wordt den secr. opgedragen zich met een afd. in verbinding te stellen. De vergoeding werkzaamheden suikerdistributie wordt met f 500.- verhoogd, omdat het aantal te verwerken kilo's aanmerkelijk gestegen is in de laatste jaren.
Hierna wordt de vergadering gesloten.

-0-

Jaarverslag van den secretaris over het jaar 1938.

Ontwikkeling der volken. De winter van 1937 op 1938 kan men wel tot de "zachte" winters rekenen. Vorst van betekenis kwam niet voor en er waren zo nu en dan vrij hoge dag temperaturen te boeken, zodat de bijen enige malen een reinigingsuitvlucht konden houden. De eerste 3 weken van Maart was het heerlijk zonnig weer, zodat de bijen naar hartelust konden uitvliegen en ook al door de vervroegde bloei van verschillende gewassen (Engelse krozen, Esdoorns e.d.) reeds volop konden broeden. De laatste week van Maart was koel en regenachtig. Dit koele weer zette zich gedurende de gehele maand April voort met meest N.O. wind en nachtvorsten. Doordat de bijenvolken al een flink broednest gevormd hadden en daardoor geregeld moesten uitvliegen kwamen tal van bijen op die vluchten om, zodat het bijenverlies in die maand vrij aanzienlijk was. Ook Mei was koud en guur met regenbuien. Doordat de bijen zo goed als niets konden halen moest regelmatig worden gevoerd teneinde ze voor de hongerdood te behoeden. In Juni was het al niet veel beter ; de ontwikkeling der volken was traag en achter bij andere jaren, terwijl er zelfs hier en daar gevoerd moest worden en stappen bij de Regering werden gedaan voor een extra suikerlevering van 2½ k.g., welke zo broodnodig was om de volken in het leven te houden.
Juli begon met de eerste goede dracht, welke echter ten slotte toch maar weinig opbracht, behalve in enkele bevoorrechte streken van ons land, waar nog enige zomerhoning kon worden geoogst.
Met de heide is het eigenaardig gegaan. Drente en de Peel hebben het volkomen laten zitten. De Veluwe en de heidevelden in de provincie Utrecht en in sommige streken van Overijssel was de dracht van matig tot goed.
Vatten wij het bijenjaar 1938 samen, dan kunnen we zeggen, dat het tot de slechtste gerekend kan worden sedert mensenheugenis. De zwermen kwamen of niet of later dan normaal; de honingoogst was van zo goed als geen betekenis. 1938 was een uitgesproken misjaar.

Onderwijs en middelen tot bevordering der bijenteelt. De belangstelling in het onderwijs blijft groeiende. Cursussen en lezingen werden gehouden, lezingen en practische lessen gegeven. De afd. Beetsterzwaag organiseerde een cursus voor werklozen, Amersfoort een voor militairen. Het instituut praatavondjes heeft de belangstelling van vele afdelingen. Arnhem organiseerde onder deskundige leiding systematisch standbezoek. Naast de verkorte- en normale cursussen werden ook enkele bijenteeltcursussen voor fruitkwekers georganiseerd, alles met Rijkssubsidie. Nog tal van afdelingen zijn er, welke geen gebruik maken van de gelegenheid tot aanvrage van Rijkssubsidie voor het onderwijs; hoewel zij meestal op andere wijze werden geholpen, zal dit door de grote vermeerdering van het aantal afdelingen steeds minder mogelijk zijn.

Markten en tentoonstellingen. Bijenmarkten werden gehouden te Amersfoort, Amsterdam, Beilen, Assen, Vaassen Eerbeek, Veenendaal, Deventer, Steenwijk, Zenderen en Tiel. De aanvoer op sommige markten liet te wensen over. Daar waar de aanvoer goed was, was de kooplust gering en de prijzen vaak laag. Tot nu toe mist men nog voldoende kopers - uit de fruitcentra.
Honingmarkten werden gehouden te Deventer, Eerbeek en Ommen. Een tentoonstelling te Heino. De prijzen waren wat hoger dan andere jaren, omdat de aanvoer matig genoemd kon worden.
In de groothandel deed de raathoning gemiddeld 85 ct per k.g., slingerhoning 65 ct. per k.g., pershoning 52 et. per k.g. In de kleinhandel waren de prijzen resp. f 1.20-f 1.40 per k.g., f 0.80 per k.g. en f 0.70 per k.g.
Ruwe honing gold van 35-37 ct. per k.g. Voor zuivere was werd f 1.20 per kg. betaald. Het verkooptempo was vlot.

Rijksmerk. Officiële gegevens ontbreken ons, doch gezien de slechte honingoogst zullen de afgeleverde Rijksmerken ook gering zijn. Een commissie werd in het leven geroepen om aan het H.B. verslag uit te brengen over een mogelijke opbloei van het Rijksmerk.

Imkersdag. De 16e Imkersdag werd te Enschede gehouden en mag als buitengewoon goed geslaagd heten. Er waren ruim 900 deelnemers. Textielfabrieken werden bezichtigd en een autotocht gemaakt door mooi Twente. Verslag en inleiding werden in het Maandschrift opgenomen.

Maandschrift. Het Maandschrift verscheen elke maand in een oplage van 14500 exemplaren, met - buiten het omslag - 296 pagina's. In het Octoberno. werd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der afd. Amsterdam een gekleurde plaat van het bijenpark aldaar ingelegd.

Hoofdbestuur. Ook dit jaar werd het Hoofdbestuur en de Vereniging getroffen door een zeer gevoelig verlies door het overlijden van hun lid G. v.d. Brink te Bennekom en de vice-Voorzitter S.A. de Visser te Kruiningen. Beide leden werden vervangen door resp. dhr. F.W. Beekhuis van Till te Laren N.H. en Ir. B. Bosma te Goes. Wegens periodieke aftreding werden de Heren Joh. Schaafsma bij stemming en H.Chr. Versteeg te Apeldoorn en J.B. Loonen te Benteloo bij enkele candidaatstelling herbenoemd. Er werden 3 vergaderingen van het Hoofdbestuur en 5 vergaderingen van het Dagelijks Bestuur gehouden, terwijl Voorzitter en Secretaris herhaaldelijk bijeenkwamen en diverse conferenties bijwoonden en afdelingen bezochten. Van de H.B.vergaderingen werd een kort verslag in het M.S. opgenomen.

Algemene vergadering. Er werd 1 Algemene vergadering gehouden. De notulen werden in het Maandschrift opgenomen.

Algemene toestand der Vereniging. Onze vereniging staat op een gezonde morele en financiële basis. Onze gehele organisatie kan dus uitstekend genoemd worden. Niettegenstaande het bestaan van nog enkele andere verenigingen op ons gebied en de pogingen om leden uit onze kringen weg te vissen, nam ook in 1938 het ledental toe en wel met 804 leden.
Het aantal Verspreide leden verminderde met 25, gedeeltelijk door opheffing van het bedrijf, gedeeltelijk door het overschrijven naar afdelingen. Het totale ledental bedroeg op 31 December 13962.
Als nieuwe afdelingen traden tot onze vereniging toe: Nieuw Scheemda, Winkel, Dussen, Oude en Nieuwe Pekela, Bellingwolde, Winschoten, Onstwedde, Vriezenveen II, Ugchelen en Lemele. De vereniging telt thans 257 afdelingen en correspondentschappen.
De exploitatierekening sluit met een voordelig saldo groot f 251.85. De financiële positie van de vereniging is dus eveneens gezond te noemen, temeer omdat ook in dit verslagjaar geen gebruik werd gemaakt van de f 1000.- uit het suikerfonds.

De Ned. proefbijenstand kwam nog niet tot stand. Verwacht wordt, dat binnen afzienbare tijd de werkzaamheden kunnen aanvangen.
Uit velerlei uitingen blijkt, dat er ook in de afdelingen een gezonde geest heerst en vrijwel overal getracht wordt om de leden meer kennis bij te brengen. Speciale aandacht werd dit jaar aan de fruitstreken geschonken en nu ook de Pomologische vereniging meer haar aandacht aan de bijenteelt gaat schenken, mag verwacht worden, dat in de fruitstreken nieuwe energie zich gaat ontwikkelen, hetgeen van invloed zal zijn op de Nederlandse bijenteelt.

Moeten wij dit verslag besluiten, dan willen wij dit niet doen zonder onze leden en vooral onze afdelingsbesturen te danken voor de prettige samenwerking, welke het mogelijk maakte ons werk met lust te kunnen verrichten. En indien wij dan nog een wens mogen uitspreken, dan is het deze, dat het komende jaar voor onze bijenteelt, onze leden en onze vereniging er een moge zijn waaraan wij nog jaren met genoegen mogen terugdenken.
JOUSTRA, Secretaris.

-0-


VERSLAG AFDELING HANDEL OVER 1938.
Het jaar 1938, dat zich in het vroeg voorjaar zo gunstig liet aanzien door vroege ontwikkeling der volken, is wel op teleurstelling uitgelopen; uitgezonderd dan de heidedracht op de Veluwe, die tamelijk was. De voornaamste bloeiperioden gingen voorbij zonder de gunstige dracht- en vliegdagen.
Het gevolg van een en ander is natuurlijk weinig gewin, dus ook weinig uitbreiding en minder behoefte aan materialen en verpakkingsartikelen. Het derde kwartaal bleef de omzet van Afd. Handel dan ook beneden normaal, terwijl de maanden October-December ver beneden normaal bleven door gemis aan voldoende raathoning.
De verkoop van slingerhoning, waarvan de prijzen wegens geringe oogst iets waren verhoogd, liep ook niet vlot. Prijsverhoging van honing blijkt zelfs in jaren van mislukking niet wel mogelijk te zijn, althans niet voor een groot deel der verbruikers. Immers wordt honing van vreemde herkomst, in alle prijzen het publiek voorgesteld, terwijl alleen kenners goede Ned. honing onder R.M. prefereren. En zo kunnen wij, zelfs in jaren van misoogst, nog spreken van een honingvraagstuk dat om oplossing vraagt.
Dit jaar hebben we dan ook gebruik gemaakt van de vergunning om de post reclame te bestrijden uit de winst van vorig jaar, terwijl de post Reserve Dubieuze Debiteuren van Balans '37 in zijn geheel moest worden aangesproken. Het restant winst '37 groot f 230.78½ werd verder bij kapitaal gevoegd.
Tegenover een meerdere schuld aan Afd. Suiker thans bedragende f 7733.96 en een schuld aan Afdeling Assurantie ten bedrage van f 288.71 ofwel een totaal van f 8022.67, staan als saldi


Bovendien staat een bedrag van vorderingen op Debiteuren ad f 3337.18 wel gunstig tegenover een bedrag aan schulden aan Crediteuren f 1309.81.
De voorraden werden allen opgenomen tegen inkoopprijs, of in enkele gevallen iets lager, zodat ook deze jaarrekeningen weer een juist beeld geven van de toestand van Afd. Handel, welke gezond mag worden genoemd.
Wij blijven voortgaan te leveren prima waar tegen billijke prijs en twijfelen niet of ook onze afnemers zullen dat blijven waarderen.
Met de wens dat 1939 èn voor de imkers èn voor de Vereniging en haar Afdeling Handel een gunstig jaar moge zijn besluiten wij hiermede ons verslag.
Directeur Afd. Handel,
(w.g.) J. VAN DER BEND.

-0-

VERSLAG AFDELING SUIKERLEVERING OVER 1938.
De suikerlevering van 1938, verdeeld in drie leveringsperioden, staat weer aan de top en bedroeg in 't totaal 1.273.993½ k.g., verdeeld als volgt: voorjaarslevering 318.497 k.g., zomerlevering 173.058 k.g. en najaarslevering 782.438½ k.g.
Wanneer wij de omzet suiker eens even telkens met een periode van 5 jaar vergelijken, dan zien wij de volgende cijfers van omzet in k.g.: 1920 100.000 k.g.; 1925 242.500 k.g.; 1930 400.923 k.g.; 1935 873.440 k.g.; en 1938 1.273.993 k.g.
De najaarslevering bracht voor meerderen een teleurstelling wegens late levering. Zoals echter ook reeds door het H.B. in het maandschrift is medegedeeld, was daarvan uitsluitend de oorzaak het laat afkomen der vergunning (24 Augustus '38).
Direct daarna werden de drukwerken verzonden en konden H.H. Secretarissen bestellingen opnemen en inzenden. Een en ander had echter tot gevolg, dat de bestellingen inkwamen in een zodanig tempo, dat deze niet zo snel waren uit te voeren, zelfs niet met een verwerking van 150.000 k.g. per week, en gebruik makend van 2 pakhuizen.
Geen enkele storing kwam voor, noch in aanvoer van suiker of mengmiddelen, noch in verzending, zodat we ook nu niet anders kunnen verklaren dan dat de gehele suikerlevering zeer vlot en vlug verliep. De enige oplossing is vlugger denatureren en dat kan alleen door aanschaffing van een menginstallatie van grote capaciteit. Hiervoor wordt door het Hoofdbestuur U een voorstel gedaan. De kosten daarvan zullen door vermindering van arbeidslonen worden bespaard in enkele jaren en een tijdige levering is dan verzekerd. Dat zal de imkers ten goede komen, maar ook ons aangenamer doen werken; immers niets is aangenamer dan tevreden afnemers.
Verder verwijzen wij U naar de jaarrekeningen van Afd. Suikerlevering.
Directeur Afd. Suikerlevering,
(w.g.) J. VAN DER BEND.

-0-

VERSLAG AFDELING ASSURANTIE OVER 1938.
Deze Afdeling, dus ook het aantal verzekerden, neemt toe en het totaal verzekerde bedrag steeg in 1938 tot een totaal van f 133.550.Aan schaden werd in totaal vergoed f 741.73, waaronder een uitkering van f 692.23 wegens brandschade, f 36.- wegens diefstalschade en f 13.50 wegens vervoerschade.
De uitbetaling werd door de Assurantie Mij. op de meest coulante wijze verzorgd. Wij kunnen dan ook de verzekering van Uw bijenstanden tegen de risico's van brand, diefstal en vervoer bij U blijven aanbevelen.
De premie is laag en behoeft dus geen reden te zijn Uw bijenstal niet te verzekeren.
Ten opzichte van verzekering van vervoer zij hier nogmaals de aandacht gevestigd op het feit, dat hieronder alleen wordt verstaan verzekering tegen schade veroorzaakt door een ongeval aan het vervoermiddel overkomen, dus niet het z.g.n. doodrijden van volken wegens onvoldoende zorg bij het vervoer.
Verzekerden worden verzocht hun premie 1939 voor 10 April te willen voldoen. Na die datum wordt per postkwitantie beschikt over het premiebedrag, verhoogd met incassokosten.
Afd. Assurantie,
(w.g.) J. VAN DER BEND.

-0-

VERSLAG VAN DE BIBLIOTHEEK OVER HET JAAR 1938.
Het jaar was voor de Bibliotheek zeer goed. Er waren 551 verzendingen, hetgeen gedeeltelijk een gevolg is van het verschijnen van de nieuwe catalogus, die veel gevraagd is; slechts één exemplaar werd teruggezonden. De billijke prijs had daarop invloed. De boekenlijst van 1916 had 31 bladzijden, die van 1938 heeft 62 bladzijden.
Alle boeken zijn deze zomer van een nieuw etiquet voorzien, waardoor de Bibliotheek een betere indruk maakt; niet bepaald een aangenaam werk, maar het was noodzakelijk. Hulp had ik daarbij niet.
Over het algemeen worden Nederlandse boeken het meest gevraagd. Voor deze leden maakte ik korte aantekeningen van belangrijke onderwerpen, die ook geregeld gelezen worden.
De uitgaven bedroegen f 214.59, waaronder begrepen is f 10.- voor de noodzakelijke correspondentie en f 10.- voor een tweede tafel. Er was een voordelig saldo in 1937 van f 8.14, dit jaar is er een nadelig saldo van f 3.95.
Aanwinsten:
A III N. 61. Geen zwermen; want honing winnen en zwermen gaan niet samen (Dr. Dzierzon schreef dit reeds), een aantekening van mij.
B III N. 194. Imkers Bastelbuch von Bruno Garstens. Herrn K.H. Kickhöffel schreef een voorrede. Wie technisch bekwaam is heeft zeker veel aan dit boek. Er wordt o.a. in aangegeven hoe een stand van 5 weegschalen gemaakt kan worden. Een weegschaal kan hoogstens het gemiddelde der oogst aangeven; om het beste volk te onderscheiden is één weegschaal onvoldoende. Garstens is Imkermeister aan het Bijen-Instituut te Celle, die kan dit weten.
De Bibliothecaris,
L.J. VAN RHIJN.

-0-

Herplaatsing wegens misstelling in het Maartnummer.


-0-

Rapport Commissie Boekenonderzoek.
Heden 18 Maart 1939 zijn door ondergetekenden, afgevaardigden der Afdelingen Beemster en Boskoop diverse bescheiden van de Afdelingen Vereniging, Handel, Suiker en Assurantie, mede aan de hand van het rapport van den Accountant, nagezien en in orde bevonden.
Verschillende door ons gestelde vragen zijn in gunstige zin beantwoord. Zij stellen voor de functionarissen te déchargeren.
De notulen der in 1938 gehouden Algemene Vergadering werden goedgekeurd.
De Contrôle-commissie,
Afd. Beemster: (get.) D. REGTER.
Afd. Boskoop: (get.) W. KELDERHUIS.

-0-



-0-

XII Internationaal Bijenteeltcongres en Bijeenkomst Apis Club.
De drie Zwitserse landelijke verenigingen voor bijenteelt Verein Deutschschweizerischer Bienenfreunde, Société Romande d' Apiculture,
Socitétà Ticinese di Apicoltura, nodigen de imkers van alle landen hartelijk tot deelname uit.

Voorlopig Programma
Zondag 6 Augustus 's avonds Begroeting.
Maandag 7 Augustus Voordracht over de natuurgeschiedenis der bij en
het bijenvolk.
Dinsdag 8 Augustus Voordracht over koninginnenteelt en rassenteelt. Woensdag 9 Augustus Voordracht over honing.
Iedere dag wordt een inleidende voordracht gehouden. De overige mededelingen zullen niet langer dan 15 minuten duren, zodat ook tijd voor gedachtenwisseling beschikbaar blijft.
In de namiddagen, bezoek aan de Schweizerischen Landesausstellung (met een afdeling "Bijenteelt"). Bezoek aan een bijenstand, boottocht op het Zürichermeer.
Officieel slot van het congres Woensdag 9 Augustus, 's avonds. Aansluitend excursies volgens speciaal Programma.
Voor deelnemers, die zich bizonder voor bijenziekten interesseren, is in uitzicht gesteld:
Donderdag 10 Augustus reis van Zürich over Luzern-BrünigInterlaken naar Bern.
Vrijdag en Zaterdag 11-12 Augustus: Bespreking over bijenziekten in de afd. bijenteelt der Landwirtschaftlichen Versuchsanstalt Liebefeld. Demonstraties van werkmethoden.

Aanmeldingen voor voordrachten en demonstraties worden tot 1 Mei verzocht aan het: Sekretariat des XII Internationalen Bienenzüchterkongresses Bienenabteilung der Landwirtschaftlichen Versuchsanstalt Liebefeld-Bern.

-0-

Men schrijft ons:
Naar wij vernemen ligt het in het voornemen van het Bestuur van het Nederlands Genootschap voor Landbouwwetenschap om aan de binnenkort te houden Algemene Vergadering voor te stellen krachtens Art. 5 en 14 der Statuten over te gaan tot het instellen ener Afdeling, met het doel de studie van de geschiedenis van de Landbouw te bevorderen. Bedoelde Afdeling zal de naam dragen van: "Studiekring voor de Geschiedenis van de Landbouw", en zal ook toegankelijk zijn voor niet-leden van liet Genootschap. Het ligt in de bedoeling, dat zowel in een periodiek als in grotere ongeregelde bijdragen resultaten van het werk der Afdeling gepubliceerd zullen worden.
Een en ander is het uitvloeisel van een indertijd door Dr. Ir. W.A.J. Oosting genomen initiatief, dat nader uitgewerkt werd door een Commissie, waarin naast Dr. Oosting zitting namen de Heren: N.G. Addens, A.H.G. van Arkel, Prof. Ir. B. v.d. Burg, Ir. F.W.G. Pijls en Ir. J.A. v.d. Loeff.

Ontvangen prijscouranten.
H. T. van Dam's Bijenpark te Jubbega (Fr.) zond ons zijn prijscourant van bijenwoningen, bijenvolken, gereedschappen enz. De prijscourant is goed verzorgd en biedt een elk wat wils.