Vragenrubriek.


Vragen bestemd voor deze rubriek richte men tot den Heer A. Oonk te Warnsveld. Beantwoording kosteloos. Wenst men schriftelijk antwoord, dan sluite men een postzegel in. Alleen vragen, die ook voor anderen van nut kunnen zijn, worden beantwoord.

Vraag 501: Ik heb een bromzwerm uit een kast over gedaan in een kast, die er vlak naast staat. Zullen er veel bijen weer naar het afgezwermde volk terugvliegen?
J. W. te K. (Ov.)
Antwoord: Als U een bromzwerm, die langs natuurlijke weg is afgekomen en dus hebt geschept naast het volk plaatst, dat gezwermd heeft, zullen er geen bijen meer terugvliegen. Dit is wel het geval, als U een kunstmatige zwerm zoudt hebben gemaakt.

Vraag 502:
Ik vind de vlieggaten van Simplexkasten wel wat te groot. Wat dunkt U hiervan?
J. W. te K. (Ov.)
Antwoord: Als U deze wat groot vindt, kunt U er verkleinplankjes insteken. U kunt deze zelf wel maken uit plankjes van kleine kisten. U kunt dan het vlieggat op elke grootte maken, al naar gewin en jaargetijde.

Vraag 503: Zijn U dekkleedjes bekend van een stof, die niet door de bijen wordt stuk geknaagd? Ik heb het al met verschillende geprobeerd, maar heb steeds last van stuk knagen.
J. W. te K. (Ov. )
Antwoord: Zulk een stof is mij niet bekend. Men lost echter wel propolis op in spiritus en deze oplossing strijkt men dan aan één kant van het kleedje, dat op de broed- of honingkamer ligt. Het is wel geen afdoend middel, doch er worden toch niet zo spoedig gaten in het kleedje geknaagd, als wanneer men dit middel niet toepast.

Vraag 504: Ik had verleden jaar een akkertje boekweit op zeeklei op enkele meters afstand voor de bijenstal staan. De boekweit heeft de hele zomer prachtig gebloeid. Ik had gedacht, dat mijn bijen er veel van zouden halen, doch ze hebben er gedurende de ganse zomer nog geen dag naar omgekeken. Van bevriezen kon geen sprake zijn, want de boekweit bloeide aanhoudend door. Ik sta voor een raadsel.
J. W. te K. (Ov. )
Antwoord: Het is mogelijk, dat het weer ongunstig was voor het honingen van boekweit, of dat boekweit op zware grond (zeeklei) misschien geen nektar afscheidt. Boekweit honingt alleen bij zeer gunstig weer, dat zoel en vochtig moet zijn met bedekte hemel. En dit uitgezochte weer komt 's zomers nu niet zo vaak voor, althans geen dagen achtereen. Boekweit werd vroeger veel op zand- en veengrond verbouwd. Tegenwoordig moet alleen nog boekweit van betekenis in de omgeving van Staphorst voorkomen, die wel honing geeft. Volgens oude ervaren imkers honingde vroeger boekweit weit goed, als deze met schapenmestwas gemest. Het honingen ging sterk achteruit, toen later als bemesting kunstmest werd gebruikt.

Vraag 505: In het "Groentje" van Januari las ik over een film van het bijenleven, die te huur was. Ik zou graag deze film willen huren, als die niet te duur kwam. Ik heb al enkele filmmaatschappijen geschreven, doch overal tevergeefs. Kunt U mij misschien een adres opgeven?
J. J. te O. bij L. (Z.-H.)
Antwoord: Er is wel een bijenfilm te huur bij de "Marofilm", Zwolschestraat 24 te Deventer, die vroeger nog al eens in ons "Groentje" adverteerde. Ik heb deze film al eens gezien, welke zeer mooi was en een paar uur duurde. De huur was nogal hoog, n.l. f 25.-- zonder explicateur. Verlangde men er een uitlegger bij dan bedroeg de prijs f 30.-. Wij huurden deze film voor een viertal afdelingen hier uit de buurt en dan zijn de kosten nog wel onder elkaar te dragen. Dit is al enkele jaren geleden. Vraagt U daar maar eens aan. Misschien zijn de tarieven intussen veranderd.

Vraag 506: In welke opzichten verschilt de bijenkast voor de fruitkweker volgens systeem dr. Minderhoud van de gewone Simplexkast? Kan deze laatstgenoemde zonder al te grote moeilijkheden omgebouwd worden in eerstgenoemd systeem?
B. T. A. te N. (U.)
Antwoord: Ik kan U het verschil niet mededelen, dat tussen deze beide kasten bestaat. Vorig jaar is er wel over geschreven, dat deze kast in de maak was, doch dr. Minderhoud heeft zover mij bekend nog geen melding in ons maandschrift gedaan, hoe zulk een kast zelf getimmerd kan worden en of er een werktekening over bestaat, kan ik U ook niet zeggen. Ik weet niet, of het aanbeveling zou verdienen een Simplexkast om te bouwen in dit systeem, als dit mogelijk zou zijn. Misschien wil dr. Minderhoud t.z.t. wel eens een beschrijving van zijn kast voor de fruitkweker geven en hoe deze voldoet.
Nader antwoord van de Redactie: Dr. Minderhoud is 'momenteel in militaire dienst en zal dus wel niet spoedig antwoorden. Ombouwen van Simplex in Minderhoud'skast is onmogelijk. Deze laatste is een rechthoekige kist met "staande" (hoograams) raampjes in warmbouwstelling. Er zal een boekje over verschijnen met werktekening enz. De kast is bedoeld als kast voor den fruitteler-bijenhouder en niet in de eerste plaats voor den imker, hoewel die haar natuurlijk ook kan gebruiken. De kast is bij afd. Handel verkrijgbaar en kost f 5.50 ; met zinken dak f 5.80. Zij is gemakkelijk zelf te maken.


Vraag 507: In het boek "Koninginneteelt" van Frankenhuis las ik onder meer onze bijenvolken te verbeteren door de gekweekte jonge moeren te laten bevruchten door darren van hetzelfde volk, of door darren van dezelfde afstamming. Hoewel dit in de practijk waarschijnlijk niet uitvoerbaar is, zou ik toch gaarne van U vernemen, of door deze wijze, welke volgens mij toch inteelt is, de volken op de duur niet verzwakken?
J. P. te W. (N.-B.)
Antwoord: Ik ging meestal als volgt te werk door van de beste volken koninginnen te nemen en van andere beste volken zoveel mogelijk darren te kweken. Bij volken, die minder goed voldeden, werd het darrenbroed tegengegaan door dit te koppen. Ik bevond mij hier altijd goed bij. Ik merk verder op, dat men de bevruchting niet in de hand heeft en de koninginnen in de regel veel vaker zullen worden bevrucht door een vreemde dar, dan door die uit het eigen volk, als men in een streek woont, waar meer bijenhouders zijn en zulks is meestal het geval. Inteelt zal dus niet zo spoedig plaats hebben.

Vraag 508: Wanneer en hoe kan ik het best nieuwe raten geven om uit te bouwen? Na begin Juli, als de dracht hier voorbij is, heb ik er weinig of geen succes mede, ook al geef ik om de andere dag suikeroplossing. Doe ik het in Mei, dan krijg ik veel darrenraat.
D. B. te H. (N.-H.)
Antwoord: Nieuwe raten worden het vlugst en het mooist in het voorjaar uitgebouwd, als er dracht is en dat is in Mei. Als de kunstraat niet al te dun is en goed gegoten of gewalst met een scherpe cellenafdruk, moeten de bijen deze wel goed uitbouwen, als de omstandigheden gunstig zijn zonder te veel darrenraat.

Vraag 509: Kan ik zonder bezwaar in het voorjaar en in de zomer, wanneer bij mijn buren de vruchtbomen bespoten worden, mijn kastvolken de avond daarvóór opsluiten met een strookje horregaas voor het vlieggat?
D. B. te H. (N.-H.)
Antwoord: Als bij U gespoten wordt, kunt U met het opsluiten van
Uw kastvolken wel eens een proef nemen, hoe de bijen hierop reageren. Het zou dan gewenst zijn de kasten van voren goed donker te houden door er wat voor te hangen of te zetten, zodat er zo weinig mogelijk daglicht en warmte kan doordringen. Doet U dat niet, dan zouden de bijen voor het horregaas nogal onrustig heen en weer kunnen gaan lopen, vooral bij zon en warmte en dat is ongewenst.


A. OONK.