Waarnemingsstation Soesterberg. (Privé).


Overzicht Mei 1939.
Mei, Bloeimaand!! Maar het bloeien van de vruchtboomen, paardebloem en wat al niet, ging niet van harte. Over het algemeen was het weer te koel, de wind te schraal en te weinig regen. Het opengaan van de bloesem van de appels bijvoorbeeld, ging tergend langzaam en als de bloem open was, moest men nog naar de bezoekers, de bijen, hommels en wat dies meer zij, zoeken. Er was bijna geen insectenbezoek te bespeuren. De brem met de mooie goudgele bloemen, die wekenlang kan bloeien, was dit jaar in ongeveer 1 week uitgebloeid, waarschijnlijk door de droogte. Zeer zeker zal ook wel de strenge vorst met de ijzige N.O. wind het zijne er toe hebben bijgedragen, dat de bloei van zoo'n korten duur was. Over droogte gesproken: wij hebben 2 droogte-perioden in Mei gehad, de eerste van 3 tot 11 Mei, de tweede van 19 tot eind Mei (eerst 11 Juni is deze tweede droogteperiode beëindigd). Niettegenstaande deze droogte hebben wij toch nog over Mei een regenval gehad welke 4 m.m. meer dan normaal was.

Het weegvolk: de geheele maand Mei heeft voor het volk nog een overschot opgeleverd. De 1e decade bedroeg de toename 650 gram, de 2e decade was geen winst of verlies te boeken, de schaal bleef gelijk en de 3e decade gaf een toename van 200 gram, totaal een toename van 850 gram. Deze winst zal wel hoofdzakelijk stuifmeel van de brem en de kastanje zijn en nectar van hulst. 28 Mei werd het volk nagezien en had 6 ramen vol met broed. 2 Kunstraten werden ingehangen en nieuwe honing was aanwezig.

Temperatuur: hoogste thermometerstand op den dag op 24, 25 en 26 Mei met 23 ° C., laagste stand op 1 en 2 Mei met 10 ° C.; de nachttemperaturen waren resp. 11 ° C. op 28 Mei en 0 ° C. op 4 Mei. In de laatste decade hadden wij een jeugdig hittegolfje, jammer alleen, dat er een koude wind uit Noordelijke richting kwam. Over het algemeen was het te koel door de N. of N.O. wind welke we de geheele maand hadden.
Bewolking: Zon 14, bewolkt 14 en bedekt 3 dagen, totaal 31 dagen, waarvan 7 met regen met totaal 63½ m.m. neerslag, tegen 59.1 m.m. normaal. 12 Mei gaf 17 m.m. neerslag, op 16 Mei 21 m.m. neerslag. Vochtigheid der lucht van 39 tot 100 %. Barometer van 754 tot 771 m.m.
Bloeikalender: 9 Mei tamme Brem, 11 Mei Kastanje en Sering, 15 Mei Wilde Brem, 21 Mei Lijsterbes, 25 Mei Meidoorn en Hulst.

Overzicht Juni 1939.
De maand Juni heeft zich dit jaar gekenmerkt door een buitengewone droogte. Vanaf de laatste 13 dagen van Mei, den 19e Mei tot aan 10 Juni hebben we geen drup regen gehad; dat is dus 4 weken aaneen droogte, en wat wij dan na 10 Juni aan neerslag hebben gehad, was nog maar zeer weinig. Wat er met die droogte van de heide moet terecht komen is mij een raadsel. Wil de heide flink bloeien en jonge scheuten maken, dan moet zij juist in deze maand flink regen hebben; nu staat de heide te verdorren en zit er geen schot in. Bij deze droogte kwam nog een schrale wind, welke alles nog eens extra uitdroogde. De eenigste flinke regen welke we in Juni gehad hebben was op 12 Juni met 10 m.m. neerslag, verder was het maar mondjesmaat. Deze 10 m.m. neerslag had, na een droogteperiode van 4 weken, niet veel te beteekenen, het had wel een week lang mogen regenen. Wat de heide moet worden, de toekomst zal het uitwijzen. Ik voor mij heb er weinig hoop op.
Met dit alles ontwikkelden de volken zich echter uitstekend, en kon zelfs de Acacia nog bevlogen worden. Andere jaren verregende de Acaciabloei als regel, nu echter kon er aardig op gehaald worden.
De toename der 1e decade bedroeg dan ook 2.200 k.g., de 2e decade 3.35 k.g. en de laatste decade 1.000 k.g. De hoogste toename per dag bedroeg 700 gram op 23 Juni. Volgens alle waarschijnlijkheid was dit van de wilde braam, daar de Acacia toen reeds uitgebloeid was.

Temperatuur. Hoogste dagtemperatuur op 7 Juni met 33 ° C., laagste dagtemperatuur op 12 en 13 Juni met 15 ° C. De nachttemperaturen waren resp. 16 ° C. op 7, 22 en 23 Juni en op 14 Juni met 1 ° C.
Bewolking: Zon 15, bewolkt 14 en bedekt 1, totaal 30 dagen, waarvan 11 met neerslag met totaal 27½ m.m., tegen 65.6 normaal. Buiten de dag met 10 m.m. neerslag waren er nog 2 dagen met 4 m.m. en de rest met ½, 1 of 1½ m.m. neerslag. De regen was dus maar zuinigjes, nog niet eens de helft van normaal. Vochtigheid der lucht van 32 tot 96 %. Barometerstand van 752 tot 775 m.m. Eigenaardig is, dat de hoogste en laagste barometerstand op twee opeenvolgende dagen was, n.l. op 24 en 25 Juni.
Op 11 Juni is het volk, hetwelk in een Kuntzschkast is gehuisvest, en een orig. Krainerkoningin als moeder heeft, omgehangen, 3 ramen broed met de moer naar beneden, verder alle overige broedramen naar boven. Beneden kwamen er 3 uitgebouwde ramen bij. 17 Juni kreeg het volk nog een kunstraat.
Bloeikalender: 1 Juni Pekanjer, 3 Juni Witte Klaver, 5 Juni Acacia.